Actualitate
O fetiță de 9 ani decedată în urma unui atac de panică. La autopsie a ieșit pozitivă cu virusul SARS-CoV-2

Decesul unei fetiţe de 9 ani din localitatea bistriţeană Tureac, survenit în data de 11 martie după ce s-a înecat cu vomă, este anchetat de poliţişti în cadrul unui dosar penal pentru ucidere din culpă, la autopsie reieşind faptul că acesta era infectată cu virusul SARS-CoV-2.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, Crina Sîrb, a declarat luni, pentru AGERPRES, că tatăl fetiţei a sunat în dimineaţa zilei de 11 martie la 112, sesizând faptul că fiica sa este inconştientă.
La locul solicitării s-a deplasat un echipaj SMURD, care a efectuat manevre de resuscitare, rămase fără succes, fiind declarat decesul.
Având în vedere că era vorba despre o moarte suspectă, a fost deschis un dosar penal.
“Se efectuează cercetări într-un dosar penal pentru ucidere din culpă, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa”, a precizat Sîrb.
Şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, spune că, la autopsie, s-a descoperit faptul că fetiţa era infectată cu SARS-CoV-2, însă cauza principală a decesului a fost una mecanică, respectiv s-a înecat cu vomă.
Cazul a fost raportat pe platforma COVID-19, familia fetei a fost plasată în carantină, iar în prezent se aşteaptă rezultatul examenului anatomo-patologic, pe baza căruia se va decide dacă decesul fetiţei va fi sau nu inclus în lista celor produse în context COVID.
“Prima cauză a decesului pe buletin nu este COVID. Acum trebuie să aşteptăm şi rezultatul anatomo-patologic, să vedem. Pe certificatul de deces este o cauză mecanică, aspirat de conţinut, adică s-a înecat cu vomă. Familia este în carantină, a fost lăsată doar pentru înmormântare câteva ore. S-a luat legătura imediat cu ei, pentru că ne-au sunat de la Medicină Legală, ne-au anunţat. Am vorbit cu colegii mei de la Epidemiologie şi au sunat imediat la familie. Au fost cooperanţi. S-au făcut deciziile de carantină, am anunţat Poliţia să supravegheze. Aşteptăm să termine – pentru că asta mai durează puţin – şi anatomo-patologicul, să vedem ce iese. Dar este încărcată pe platformă cu testul pozitiv, am luat legătura şi cu Bucureştiul şi aşteptăm să vedem, în funcţie de ce iese, să vedem dacă se declară ca deces COVID sau este cauză mecanică”, a precizat, pentru AGERPRES, Anca Andriţoiu.
Directorul DSP a adăugat că, la începutul acestei săptămâni vor fi testaţi şi colegii de clasă ai fetiţei decedate, respectiv o clasă a doua de la şcoala din localitatea Tureac, urmând să fie dispuse măsuri în funcţie de rezultate.
AGERPRES
sursa foto: Școala Gimnazială Tureac Oficial / Facebook
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Actualitate
Peste 460 de elevi şi 250 de cadre didactice din Covasna, premiaţi pentru rezultatele obţinute la concursurile judeţene

Consiliul Județean (CJ) Covasna va acorda premii în bani unui total de 467 de elevi și 256 de cadre didactice pentru rezultatele remarcabile obținute în competițiile sportive și concursurile pe discipline desfășurate în acest an la nivelul județului.
Programul de sprijinire a talentelor a fost lansat în anul 2019, la iniţiativa Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, cu scopul de a încuraja şi recompensa elevii şi dascălii care desfăşoară activităţi extraşcolare şi obţin rezultate remarcabile, iar anul acesta Consiliul Judeţean a dublat bugetul alocat premiilor, care a ajuns la 200.000 de lei.
Potrivit reprezentanţilor CJ Covasna, în cursul zilei de miercuri au fost înmânate premiile elevilor şi dascălilor de la unităţile de învăţământ din Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, iar săptămâna viitoare vor fi premiaţi cei din oraşele Covasna, Întorsura Buzăului şi Baraolt.
„Judeţul Covasna este un judeţ prietenos cu elevii. Considerăm că timpul şi energia investite în predare şi învăţare se răsplătesc, de multe ori, cu beneficii atât la nivel individual, cât şi la nivelul comunităţii.
Le acordăm un sprijin deosebit tinerilor care vor să înveţe şi altceva decât ceea ce este cuprins în programa şcolară obligatorie, care muncesc mai mult, care ajung să exceleze.
Mulţumirile şi recunoaşterea meritelor se îndreaptă şi către profesorii care îşi dedică timpul liber pentru a-şi ajuta elevii să devină din ce în ce mai buni. (…)
Calitatea sistemului de educaţie din România se deteriorează.
Vrem să îmbunătăţim această situaţie în judeţul nostru”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.
Câştigătorii primului loc la concursurile individuale sunt premiaţi cu câte 250 de lei de către Consiliul Judeţean, cei de pe locul al doilea cu 200 de lei, iar cei de pe locul al treilea cu 150 de lei.
La sporturile de echipă se acordă 200 de lei pentru locul I, 150 de lei pentru locul al doilea şi 100 de lei pentru locul al treilea. Agerpres
Actualitate
Sibiu: Liderul organizaţiei judeţene AUR, deputatul Sebastian Suciu, ia în calcul o candidatură la Primărie sau la CJ

Deputatul Sebastian Suciu, liderul organizației județene AUR Sibiu, a afirmat joi că există posibilitatea să își depună candidatura fie pentru funcția de primar al municipiului Sibiu, fie pentru cea de președinte al Consiliului Județean.
Totodată, AUR Sibiu caută şi un candidat cu experienţă în administraţie pentru funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ. Sebastian Suciu este stomatolog şi se află la primul său mandat de deputat.
Întrebat în timpul unei conferinţe de presă despre candidatura la Primăria Municipiului Sibiu, Sebastian Suciu a răspuns: „Am luat în calcul acest aspect, la fel cum am luat în calcul şi zona Consiliului Judeţean, dar noi ne dorim, pentru că aşa am ajuns la această concluzie în urma discuţiilor pe care le-am avut, la nivel parlamentar, la nivelul grupului central, că, în contextul în care o să găsim nişte oameni care vin din nişte sfere administrative şi au făcut nişte lucruri extrem de bune, iar în urma lor se văd şi au avut contact cu zona aceasta a administraţiei locale, noi o să-i susţinem. Acum, vă daţi seama nu pot să spun niciodată „nu”. La fel a fost şi când am candidat şi la parlamentare, dar în momentul de faţă purtăm anumite discuţii”.
Sebastian Suciu a anunţat că AUR va avea propriul candidat pentru Primăria Municipiului Sibiu şi nu va susţine candidatul unui alt partid politic.
„Nu excludem absolut nimic şi nu vrem să excludem niciun fel de teorie şi de ipoteză. Tocmai de asta am lansat anunţuri în toate zonele, în toate direcţiile, suntem deschişi la discuţii, la negocieri cu toată lumea, dar v-am zis, nu o să susţinem un candidat al altui partid”, a afirmat Sebastian Suciu.
Potrivit lui Sebastian Suciu, AUR Sibiu speră ca în urma alegerilor legislative din 2024 să îşi dubleze numărul de parlamentari şi să aibă doi senatori şi trei deputaţi. În prezent, AUR are doi parlamentari de Sibiu, un senator şi un deputat. Agerpres

Primăria localității Horoatu Crasnei a înaintat Ministerului Energiei un proiect destinat construirii unui parc fotovoltaic. Scopul acestui proiect este să furnizeze energia electrică necesară iluminatului public și instituțiilor publice din comuna respectivă.
Anunţul a fost făcut de primarul comunei, Marian Mirişan, pe pagina sa de Facebook, acesta precizând că proiectul pentru investiţia „Înfiinţare parc fotovoltaic şi sisteme fotovoltaice pentru comuna Horoatu Crasnei, judeţul Sălaj” are o valoare totală de 1,35 milioane de lei şi este finanţat prin Fondul pentru Modernizare.
„Prin acest proiect se va asigura consumul propriu de energie electrică pentru iluminatul public, primărie şi instituţiile subordonate. Mulţumesc consilierilor locali, colegilor din primărie, consultanţilor, proiectanţilor şi tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect”, adaugă primarul din Horoatu Crasnei.
Ministerul Energiei a deschis miercuri apelul de proiecte care vizează dezvoltarea capacităţilor de producţie a energiei din surse regenerabile pentru asigurarea consumului propriu, la nivelul comunităţilor locale.
În primele opt ore de la lansarea apelului din Fondul de modernizare, instituţiile publice au depus peste 700 de aplicaţii în valoare de aproape 1,8 miliarde de lei pentru producţia de energie verde. Agerpres
sursa foto: Facebook / Primăria Horoatu Crasnei
Actualitate
FOTO: A fost amplasat un leagăn pentru copii cu dizabilități, în curtea Bisericii Reformate Fortificate din Sfântu Gheorghe

A fost amplasat un leagăn pentru copiii cu dizabilități în curtea Bisericii Reformate Fortificate din Sfântu Gheorghe.
Potrivit Primăriei Sfântu Gheorghe, leagănul a fost achiziționat de municipalitate, fiind adaptat pentru scaune cu rotile, în valoare de aproape 30.000 de lei, a fost instalat pe un teren amenajat de Fundația Creștină Diakonia cu ajutorul donațiilor colectate de Asociația Free Adventurer Bikers.
„Inițiativa nu se oprește aici, deoarece avem în plan să dotăm locurile de joacă care urmează a fi renovate în anii următori cu echipamente suplimentare care pot fi folosite de persoanele cu dizabilități”, au mai transmis reprezentanții Primăriei.
sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe