Connect with us

Eveniment

O PERSONALITATE PE ZI: Pictorul Nicolae Tonitza

Publicat


Nicolae Tonitza, unul dintre cei mai celebri pictori şi graficieni români, deopotrivă şi critic de artă, s-a născut la Bârlad, la 13 aprilie 1886. A urmat cursurile gimnaziale, în perioada 1898-1902, în oraşul natal.

În 1902, s-a înscris la Şcoala de Bele-Arte din Iaşi, unde a fost elevul lui Gheorghe Popovici şi unde l-a avut coleg, între alţii, pe Ştefan Dimitrescu, potrivit volumului „Nicolae Tonitza” (autor Raul Şorban, Editura Meridiane, Bucureşti, 1965). Aflat la München, între 1907-1909, studiază în atelierul lui Hugo von Habermann, iar în 1908 expune la Kunstverein.

Din 1908 începe să colaboreze la revista „Furnica”, cu desene şi caricaturi, precum şi la revista „Arta română” din Iaşi, cu scrieri despre artă. Plecând din München, călătoreşte la Genova, Veneţia, Florenţa şi Milano, iar în 1909 se stabileşte în Franţa, la Paris. Aici a lucrat un timp în atelierul lui Edmond Jean-Aman. În 1910, a pictat mai multe peisaje din Paris şi împrejurimi, iar din anii 1908-1912 datează primul său autoportret, potrivit sursei menţionate.

Revenit în ţară, în 1911, se stabileşte la Iaşi. Participă la expoziţia „Tinerimea artistică” şi zugrăveşte biserica din Poeni-Vaslui. În 1912, obţine diploma de absolvire a Şcolii de Bele-Arte din Iaşi, cu două studii: „Portret” şi „Nud”. În toamna aceluiaşi an şi-a început serviciul militar la Şcoala de ofiţeri de rezervă din Bucureşti. În 1916 expune la Bucureşti o serie de picturi şi desene, împreună cu Ştefan Dimitrescu.

Este mobilizat şi trimis pe front, în 1916, în timpul Primului Război Mondial, dar cade prizonier în luptele de la Turtucaia şi este trimis în lagărul de prizonieri de la Kîrdjali (Bulgaria). După încheierea războiului, în 1918, se stabileşte la Bucureşti, iar între anii 1921-1924 locuieşte la Vălenii de Munte. Prima sa expoziţie personală la Bucureşti a fost în 1921, în cadrul căreia a expus 78 de lucrări, printre care „Omul unei lumi noi”.

 

Foto: (c) Maria Adam/AGERPRES FOTO

Expoziţie de desene semnate de Nicolae Tonitza, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu (21 mart. 2008)


În 1926 a întemeiat, alături de Oscar Han, Francisc Şirato şi Ştefan Dimitrescu, „Grupul celor patru”, şi a expus în cadrul primei expoziţii organizate în grup.

Tonitza se remarcă prin portretele realizate, îndeosebi cele de copii, de femei, de clovni, prin peisaje şi naturi statice, peisaje din Balcic, din Mangalia, nuduri etc. „A iubit florile, animalele, oamenii. Era prietenul copiilor cărora le-a descoperit taina farmecului lor irezistibil într-o simplitate de limbaj plastic neîntâlnită până la el, decât la Luchian”, se arată în prefaţa albumului „Tonitza” (Editura Meridiane, Bucureşti, 1965) semnată de Corneliu Baba. Tonitza era „mare în toate componentele lui – vocaţie, inimă, har, excepţional orchestrate”, spunea Tudor Arghezi.

Menţionăm dintre lucrările lui Nicolae Tonitza: „Cap de fetiţă”, „Mama cu copilul”, „Vase cu maci”, „Garoafe”, „Interior”, „În mahala”, „Portret de fată”, „Femeie în odaie”, „Pagliaccio”, „Fetiţa în roşu”, „Fraţii”, „Chipuri tătăreşti”, „Fata pădurarului”, „Femeie în cerdac”, „Ţigancă cu flori”, „Fetiţa olandeză”, „Clovnul”, „Femeia clovnului”, „Nina în verde”, „Irina”, „Catrina”, „Nud pe fond decorativ”, „Prăvălie – Mangalia”, „Cafenea – Mangalia”, „Fata cu bluza verde”, „Case la Balcic”, „Studiu pentru Ali Mehmet”, „Vas cu trandafiri”, „Fata cu garoafe”, „Katiuşka lipoveanca”, „Femeie pe fotoliu verde”, „Natură statică cu icoană” etc. În 1936 a pictat, la Balcic, peisaje şi flori.

A expus şi în străinătate – la Expoziţia Internaţională de la Barcelona (1929), unde este distins cu „Grand Prix”, la Expoziţia românească de la Haga, Amsterdam şi Bruxelles (1930), la Expoziţia internaţională de la Bruxelles (1935) ş.a. În anul 1937 este numit rector al Şcolii de Bele-Arte din Iaşi şi în acelaşi an expune la Salonul Oficial şi la Expoziţia Internaţională de la Paris, unde este distins cu „Diploma de onoare”. În 1938 expune la Bucureşti împreună cu Francisc Şirato, iar în 1939 expune la Salonul Oficial şi la Expoziţia românească de la New York.

În 1938 Academia Română i-a acordat Premiul „Elena şi G. Vlasto” pentru opera sa artistică.

Grav bolnav încă din 1937, Nicolae Tonitza a murit la 26 februarie 1940, la Bucureşti.

 

Foto: (c) Sorin Lupşa/AGERPRES FOTO

 

Tabloul ‘Cap de copil’ de Nicolae Tonitza. (Bucureşti, 21 apr. 2015)


În Bucureşti, liceul de arte plastice, înfiinţat în 1949, îi poartă numele – Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”. O monedă de argint dedicată aniversării a 125 de ani de la naşterea lui Nicolae Tonitza a fost pusă în circulaţie, în scop numismatic, în 2011, de Banca Naţională a României.

Numeroase lucrări ale lui Tonitza au figurat în ultimii ani în catalogul unor importante licitaţii. Potrivit Topului 100 al celor mai valoroşi pictori români lansat în octombrie 2012, Nicolae Tonitza conducea clasamentul celor mai bine vânduţi artişti români în licitaţiile publice din ultimii zece ani. Potrivit unui comunicat al Casei Artmark, topul era condus de Nicolae Tonitza, cu opera „În iatac”, adjudecată la licitaţia de iarnă a Artmark din 2011, cu preţul record de 290.000 de euro.

În decembrie 2019, lucrarea „Maternitate” a lui Tonitza a fost adjudecată la o licitaţie a Artmark la suma de 175.000 de euro. La licitaţia de toamnă organizată online de Artmark la 22 octombrie 2020 lucrarea „Irina” semnată de Nicolae Tonitza a fost adjudecată la 120.000 de euro.

Mai recent, la 17 ianuarie 2021, în cadrul unei licitaţii Alis, tabloul „Portret de fetiţă” de Nicolae Tonitza a fost adjudecat la preţul de 165.000 de lei, iar la licitaţia de primăvară organizată online de Artmark la 23 martie 2021 lucrarea „Cap de copil (Micuţa unguroaică”) de Tonitza a fost adjudecată la preţul de 100.000 de euro. AGERPRES/(Documentare – Ruxandra Bratu; editor: Irina Andreea Cristea)

Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

JOIA ”REA” din Săptămâna Luminată: De ce nu este voie să muncești în această zi. Tradiții și obiceiuri populare

Publicat

 „Joia Rea” este o zi de care credincioșii se tem, deoarece, dacă nu este respectată cum se cuvine, Joia din Săptămâna Luminată este o zi răzbunătoare și necurată, potrivit credințelor. 

Mai este cunoscută şi ca Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele.

Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi.

De asemenea, este foarte important să nu speli și să nu albești rufe în această zi. Nici munca la câmp nu este permisă, ca să nu crească iarba în locurile în care nu trebuie.

Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălţarea Domnului, credincioșii se salută cu cuvintele „Hristos a Înviat!” și răspund „Adevărat a Înviat!”

De ce se numește Săptămâna Luminată

Conform tradițiilor străbunilor, Botezul se făcea în noaptea de Paște, iar credincioșii purtau o haină albă în toată săptămâna următoare, luând astfel apelativul de „luminată”.

Tradițiile străvechi spun că slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată trebuie oficiate după anumite rânduieli speciale.

Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii, ceea ce înseamnă că toate cântările acestei slujbe vorbesc de biruința…

Vezi mai mult pe Alba24

Citește mai departe

Alba

Deputatul de Alba, Florin Roman: DN 75, care face legătura între Alba și Cluj prin Munții Apuseni, va intra în modernizare

Publicat

Deputatul de Alba, Florin Roman, a transmis o serie de precizări legate de modernizarea DN 75, care face legătura localităților din Apuseni cu județul Cluj și cu conexiunea de autostradă de la Turda. 

Drumul se află într-o stare avansată de uzură, însă ar urma să fie reparat, spune Roman. În zilele următoare va avea loc achiziția publică pentru acestea, a adăugat acesta.

Anunțul deputatului Florin Roman:

”În pofida zvonurilor alarmiste aruncate pe piața de unii și de alții, care de regulă, vorbesc să se afle în treabă, zilele următoare se declanșează procedurile de achiziție publică pentru modernizarea drumului national 75.

Este în stare avansată de uzură. Am solicitat CNAIR lucrări ample de modernizare, atât în discuțiile cu conducerea centrală, cât și în discuții cu regionala Cluj, cu susținerea primarilor liberali.

Lucrările de modernizare constau în turnarea de covor asfaltic, consolidări podețe, curățare de șanțuri și rigole, pe DN 75 care traversează teritoriul localităților: Ocoliș, Poșaga, Sălciua, Baia de Arieș, Lupșa și Bistra.

De altfel, toate aceste demersuri au fost susținute de primarii liberali din aceste localități. Tot în aceste zile urmează sa fie asfaltați ultimii 10…

Vezi mai mult pe Alba24

Citește mai departe

Alba

Milioane de lei pentru clubul sportiv ”invizibil” al Primăriei Alba Iulia. Performanță redusă, premiată anual cu bugete imense

Publicat

Clubul sportiv subvenționat anual de Primăria Alba Iulia are în palmares doar câteva trofee sau medalii, în mare parte obținute la șah și doar una pentru un sport de echipă. 

Este vorba despre Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, înființat în 2016, care are cinci secții: fotbal, șah, polo, natație și sportul pentru toți.

În 2020, bugetul clubului a fost de 2.830.000 de lei, bani pentru toate cele cinci secții, la care s-au adăugat 790.590 lei, buget de salarii pentru cei 12 angajați ai clubului.

Clubul este aproape invizibil în ceea ce privește promovarea acestuia către cei care vor să practice un sport: nu există o pagină de internet dedicată clubului, iar pe pagina de Facebook nu mai există postări din 2019.

Singurele informații, și acelea puține, sunt pe pagina de internet a Primăriei Alba Iulia, însă doar despre organigrama clubului. 

Mai mult de atât, clubul subvenționat de primărie este des confundat cu Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia, club aflat sub tutela Ministerului Tineretului și Sportului.

 

Bugetul clubului, din 2016 și până în prezent, a existat atât pentru secții, cât și pentru salarii.

Din august 2016 și până în februarie 2021, directorul clubului a fost Florin Ioan Onișor, apoi…

Vezi mai mult pe Alba24

Citește mai departe

Alba

Atenționare legată de escrocheriile de pe siteurile de anunțuri. Cum sunt lăsați fără banii din cont vânzătorii de bună credință

Publicat

Polițiștii avertizează cu privire la înmulțirea escrocheriilor online și oferă informații detaliate legate de modul în care acționează infractorii. 

Escrocii își caută victime printre oamenii care plasează anunțuri pe diferite siteuri specializare, pentru a vinde ceva.

Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunț de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesați de achiziție, apoi susțin că au efectuat plata.

Dar, pentru încasarea sumei corespondente ar fi necesară accesarea unui link și introducerea datelor cardului pe care ar trebui virată suma.

Desigur, este vorba despre o capcană, atacatorii sistând orice conversație după ce primesc datele de card, iar victimelor li se extrag bani din cont.

Sfaturile polițiștilor

Ce trebuie să ne dea de gândit atunci când postăm un anunţ de vânzare pe internet şi suntem abordaţi de un potenţial cumpărător?

Tot mai multe persoane cad în capcana infractorilor specializaţi în infracţiuni informatice, motiv pentru care polițiștii derulează o campanie de informare în perioada 28 aprilie – 14 mai 2021.

Avertizează-ți părinții și asupra riscurilor prezentate în acest articol: ATENȚIE! A apărut o nouă ”țeapă” prin telefon: Metoda…

Vezi mai mult pe Alba24

Citește mai departe