Connect with us

Eveniment

O PERSONALITATE PE ZI: Scriitorul şi filosoful Emil Cioran

Published

on



Emil Cioran, filosof şi scriitor român stabilit în Franţa, s-a născut la 8 aprilie 1911, la Răşinari, în judeţul Sibiu. A urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1928-1931), a fost bursier al Fundaţiei Humboldt, la Berlin (1933-1935), potrivit volumelor „Dicţionarul Scriitorilor Români” (Editura Fundaţiei Culturale Române, 1995) şi „Dicţionarul General al Literaturii Române” (Editura Univers Enciclopedic, 2004).

A debutat în publicistică de timpuriu, în 1931, colaborând cu diferite articole şi eseuri la mai multe ziare şi reviste, printre care ”Gândirea”, ”Vremea”, ”Mişcarea”, ”Discobolul”, ”Floarea de foc”, ”Calendarul”, ”Convorbiri literare”, ”Azi”, devenind unul dintre numele de referinţă ale mişcării spirituale cunoscute sub denumirea de ”tânăra” sau ”noua generaţie”.

Editorial a debutat în 1934, cu eseul filosofic ”Pe culmile disperării”, pentru care a obţinut „Premiul Scriitorilor Tineri” al Fundaţiilor Regale. Ulterior a publicat ”Cartea amăgirilor” (1936; 1991, 1996); ”Schimbarea la faţă a României” (1936, 1941; ediţie revăzută în 1990, 1993, 1995), una dintre cele mai semnificative lucrări ale sale, ”Lacrimi şi sfinţi” (1937; 1991); ”Amurgul gândurilor” (1940; 1991); ”Îndreptar pătimaş” (1940-1945; 1991).

În 1937 a plecat cu o bursă în Franţa, unde s-a stabilit definitiv, în 1945, şi unde a trăit până la moarte, fără a solicita cetăţenia franceză.

Emil Cioran, „scepticul de serviciu al unei lumi în declin, nu filosof” – după cum se autointitula, a abordat în opera sa teme precum contingenţa fiinţei umane, păcatul originar, sfârşitul civilizaţiei, sensul tragic al istoriei, rolul vieţii şi al morţii, refuzul consolării prin credinţa religioasă. Trăsătura omniprezentă a operei sale este pesimismul, dus până la nihilism.

Apreciată şi în acelaşi timp contestată, opera sa constă în cele şase cărţi amintite, publicate în ţară şi mai mult de zece publicate în Franţa, la prestigioasa Editură ”Gallimard” din Paris.

După plecarea din ţară, Emil Cioran a scris şi publicat în limba franceză. Lucrările apărute în Franţa au fost publicate în România, după 1990, la Editura Humanitas. Dintre acestea amintim: ”Syllogismes de l’ amertume” (1952) – ”Silogismele amărăciunii” (1992); ”La tentation d’ exister” (1956) – ”Ispita de-a exista” (1992); ”Le mauvais Demiurge” (1969) – ”Demiurgul cel rău” (1995); ”Aveux et anathemes” (1987) – ”Mărturisiri şi anateme” (1994); ”Eseuri” – antologie publicată în ţară (1988); ”Convorbiri” (1993); ”Scrisori către cei de acasă” (1995).

Prima carte remarcată de critica franceză a fost ”Precis de decomposition” (1949) – ”Tratat de descompunere” (1992), pentru care i s-a conferit Premiul ”Rivarol”. Acesta a rămas, de altfel, singurul său premiu, autorul refuzând, de-a lungul anilor, odată cu orice publicitate în jurul persoanei sale, toate marile distincţii pe care i le-a oferit cultura franceză, şi continuând să trăiască foarte modest până la sfârşitul vieţii. 

A murit la 20 iunie 1995 (după unele surse la 26 iunie), la Paris, şi a fost înmormântat în Cimitirul Montparnasse. În anul morţii sale, Editura ”Gallimard” i-a dedicat volumul, de peste 1.800 de pagini, ”Oeuvres” – ”Opere”, în care sunt adunate toate cărţile sale.

În anul 2009 a fost declarat membru postmortem al Academiei Române, for care păstrează, din 2011, manuscrisele din fondul Cioran donate de omul de afaceri George Brăiloiu. În 2015, în memoria sa, a fost dezvelit la Bucureşti, un bust în bronz, lucrare a artistului plastic Valentin Duicu.

În 2021, filosoful a devenit personajul unui volum de benzi desenate, intitulat „On ne peut vivre qu’a Paris” şi apărut în luna martie în Franţa, la editura Rivages, potrivit site-ului Fnac.com. AGERPRES/(Documentare – Cerasela Bădiţă, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

FOTO-VIDEO: Controale în trafic la Alba Iulia. Acțiuni ale polițiștilor alături de jandarmi

Published

on

Echipaje de polițiști și jandarmi au derulat, sâmbătă noaptea, controale în trafic la Alba Iulia, pentru depistarea celor care nu respectă legea și prevenirea accidentelor rutiere.

Șoferilor opriți le-au fost verificate documentele personale și ale mașinilor și în unele cazuri au fost făcute testări.

Este vorba despre acțiuni în sistem integrat organizate și derulate de poliție și jandarmerie.

Continue Reading

Cluj

FOTO. Cursuri opționale de limbă și civilizație chineză pentru elevii clujeni

Published

on

Elevii clujeni ar putea urma cursuri opționale de limbă și civilizație chineză, susținute, voluntar, de cadre didactice ale UBB, a anunțat sefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, Marinela Marc.

Aceasta s-a…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Româncă în finala de dublu de la Transylvania Open: Jaqueline Cristian/Angelica Moratelli împotriva Magali Kempen/Anna Siskova.

Published

on

Perechea Jaqueline Cristian/Angelica Moratelli (România/Italia) s-a calificat sâmbătă seara în finala turneului de tenis feminin Transylvania Open la dublu de la Cluj-Napoca, după ce a trecut de perechea Katarzyna…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

FOTO-VIDEO: Balul vânătorilor și pescarilor din Alba. Preparate gustoase, tombolă și premii speciale

Published

on

Sâmbătă seara, peste 250 de vânători și pescari din Alba s-au reunit la evenimentul devenit tradiție în fiecare an. Este vorba despre Balul Vânătorilor, prilej de distracție și socializare în comunitatea acestora.

Au fost servite preparate specific vânătorești și atmosfera a fost completată de muzică oferită de formație și soliști vocali.

La tombolă, au fost puse în joc trofee de vânătoare – un porc…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading