Connect with us

Cluj

O polițistă din Turda, confirmată cu COVID-19, a murit. Anchetă a DSP Cluj

Publicat


O poliţistă locală din Turda a murit, după ce a fost infectată cu SARS-CoV-2, iar Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj a demarat o anchetă în acest caz.

Reprezentanţi ai poliţiştilor locali din Turda au reclamat faptul că şefii Poliţiei locale din oraş au evitat să anunţe DSP şi că ei nu au fost vaccinaţi, deşi au solicitat acest lucru.

“Menţionez faptul că am luat legătura cu conducerea DSP, aflând faptul că numita V. I. – poliţist local la Turda, s-a prezentat în data de 26.03 la Spitalul din Turda în stare severă. I s-a făcut un test rapid, fiind confirmată cu Covid, ulterior decedând. În acest moment există o anchetă la nivelul DSP, după finalizarea acesteia voi putea să vă ofer mai multe detalii.

Pacienta la momentul confirmării cu Covid a fost introdusă în platforma Corona Forms, sub acest aspect nefiind niciun dubiu de eroare sau altă ilegalitate.

Se verifică dacă doamnei i s-a administrat vreo doză de vaccin sau nu, însă este cert faptul că doamna se încadra la categoria de risc, putând fi programată la vaccin, de către angajator sau personal. Dacă există vreun dubiu cu privire la vreo eroare pe linie internă, despre aceste aspecte pot oferi detalii cei din Primăria Turda sau conducerea Poliţiei Locale Turda”, a declarat sâmbătă, prefectul judeţului Cluj, Tasnadi Szilard. Agerpres

Romania24.ro

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Studiu: La 6 luni de la trecerea prin COVID-19, mai puțin de jumătate dintre bolnavi au anticorpi

Publicat

Mai puțin de jumătate dintre cei care au trecut prin infecția SARS-CoV-2 mai prezintă anticorpi la 180 de zile de la vindecare, arată un studiu. 44% dintre persoanele care au trecut prin infecție au continuat să prezinte simptome post-vindecare.

Studiul făcut de Regina Maria, demarat în august 2020, în București și Cluj, s-a bazat pe folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsidă – anticorpii specifici bolii. În timp ce faza I a studiului a evaluat răspunsul imun la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR, faza a II-a examinează gradul de protecție după o perioadă de timp mai mare, de 180 de zile de la depășirea fazei acute a bolii. În faza II a studiului au fost testați doar pacienții care aveau un răspuns imun detectabil la prima testare, pentru a observa evoluția în timp a anticorpilor post COVID.

Studiul arată că, la jumătate de an, foștii pacienți sunt și mai puțin protejați: doar 47% au mai prezentat anticorpi detectabili.

Anterior, faza I evidențiase anticorpi la 79% dintre persoane, la mai puțin de 3 luni de la testarea RT-PCR pozitivă. Nu s-au înregistrat diferențe semnificative între femei și bărbați.

Studiul a remarcat că 17% dintre cei vindecați, care au realizat un test RT-PCR după faza acută a bolii, au prezentat rezultate pozitive. Un singur pacient a înregistrat un test RT-PCR pozitiv în contextul apariției de noi simptome sugestive COVID-19. Cazuistica internațională cuprinde puține descrieri care să indice faptul că, în astfel de cazuri, este vorba despre o reinfectare, limitarea certificării acestora fiind impusă de necesitatea secvențierii suplimentare și a integrării într-un context epidemiologic bine documentat.

„Deși azi știm mult mai multe despre acest virus și afectarea pe care o poate produce, studiile sunt în continuă desfășurare și metodele de protejare eficientă sunt permanent testate. Impactul imediat al acestor concluzii se răsfrânge asupra protecției suplimentare pe care trebuie să o oferim cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților COVID-19 și expuse riscului infectării recurente, dar și a societății per ansamblu”, declară dr. Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.

Simptome persistente după vindecare 44% dintre persoanele din studiu au prezentat simptome post vindecare, dintre care cele mai frecvente au fost: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii. Un studiu The Lancet Psychiatry lansat recent anunța sechele neurologice și psihiatrice cu o incidență de 34% a pacienților care au avut COVID-19, în primele 6 luni de la vindecare. Alte studii internaționale confirmă persistența simptomelor post vindecare, în diferite grade de afectare și necesități de reinternare.

59% dintre pacienții cu rezultat de anticorpi detectabili la 180 de zile de la vindecare nu au prezentat simptomatologie persistentă după ieșirea din izolare. Așadar, persistența simptomelor post-COVID nu pare să se coreleze cu persistența anticorpilor IgG detectabili.

Numeroase alte studii internaționale au arătat că, după vindecare, pacienții nu mai sunt contagioși, în ciuda unei eventuale persistențe a unor teste RT-PCR pozitive. Excepțiile se înscriu în categoria unor situații specifice, de pacienți imunodependenți sau cu forme severe de boală.

Vaccinare sau imunitate dobândită natural?

Diferitele mutații are virusului implică reluarea epuizantă a cercetărilor de fiecare dată, pacienții vindecați se pot reinfecta, iar populația continuă să fie la risc, guvernele impunând gradual noi măsuri de protecție.

Cel mai mare studiu desfășurat până acum referitor la riscul de reinfectare, derulat în Danemarca, a arătat că, deși infecția inițială era asociată cu un grad general de protecție la reinfectare de 80%, pe segmentul de vârstă de peste 65 de ani, această protecție a fost revizuită dramatic la 47%.

Studiul imunității post-vaccinare evidențiază rezultate promițătoare: 80% dintre persoanele care au trecut prin infecție și ulterior s-au vaccinat au prezentat valori ridicate ale anticorpilor protectori. De asemenea, persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 au prezentat un titru mediu al anticorpilor dobândiți post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală. MEDIAFAX

Romania24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO/ VIDEO: Bărbat din Mureș, urmărit în Germania pentru șantaj și tentativă de omor, depistat în județul Cluj

Publicat

Un bărbat din județul Mureș, care avea pe numele său emise două mandate europene de arestare pentru șantaj și tentativă de omor, a fost depistat de polițiștii din Cluj.

Potrivit IPJ Cluj, luni seară, în jurul orei 18.00, în urma activităților informativ-operative desfășurate de către polițiștii specializați în depistarea persoanelor urmărite, din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Cluj, în colaborare cu polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, precum și cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Cluj, a fost depistat un bărbat, pe numele căruia erau emise două mandate europene de arestare.

Conform sursei citate, bărbatul în vârstă de 37 de ani, din județul Mureș, a fost dat în urmărire de către autoritățile germane, în luna octombrie a anului trecut, după ce în luna august a aceluiași an, ar fi săvârșit o faptă de șantaj, totodată fiind acuzat de săvârșirea unei infracțiuni de omor sub forma tentativei, pe teritoriul statului german.

Bărbatul urmează a fi prezentat procurorilor din cadrul Curții de Apel Cluj, în vederea confirmării celor două mandate.

Poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Romania24.ro

Citește mai departe

Actualitate

Un conac din județul Cluj, centru pentru vârstnici, va fi reabilitat cu 1,2 milioane de lei

Publicat

Conacul din localitatea clujeană Luna de Jos, care găzduieşte un centru de zi pentru vârstnici, va fi reabilitat de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj cu aproape 1,2 milioane de lei, din fonduri proprii.

„Consiliul Judeţean Cluj a emis certificatul de urbanism necesar în vederea autorizării lucrărilor de modernizare a corpului de clădire cu destinaţia Centru de zi amplasat în satul Luna de Jos din comuna Dăbâca. (…) În valoare totală de 1.187.848 lei, investiţia va fi finanţată integral din bugetul Consiliului Judeţean Cluj”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de CJ Cluj.

Imobilul-conac în care îşi desfăşoară activitatea Centrul de zi pentru îngrijirea persoanelor vârstnice din satul Luna de Jos este construit în secolul al XVII-lea.

„Din cauza faptului că imobilul, cu o suprafaţă construită de peste 655 mp, nu a beneficiat în ultimii ani de investiţii majore, Consiliul Judeţean Cluj a luat decizia reabilitării acestuia. Astfel, conform proiectului tehnic, vor fi refăcute, de la zero, finisajele interioare, va fi înlocuită întreaga tâmplărie şi vor fi schimbate toate reţelele de instalaţii. De asemenea, în vederea conformării la normativele în vigoare referitoare la securitatea la incendiu, vor fi montate instalaţiile necesare semnalizării şi detecţiei împotriva incendiilor”, precizează sursa citată.

Centrul de îngrijire şi asistenţă Luna de Jos face parte din cele 13 unităţi rezidenţiale şi de zi pentru adulţi aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj. În cele trei clădiri ale unităţii sunt găzduiţi aproximativ 85 de beneficiari cu diverse dizabilităţi fizice sau  mintale.

„Scopul investiţiilor pe care le vom derula este de a îmbunătăţi atât condiţiile de găzduire, recuperare şi asistenţă medicală oferite acestor seniori, cât şi de a asigura un climat optim pentru realizarea de către personalul angajat a activităţilor specifice”, declară preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

AGERPRES

sursa foto: Facebook Consiliul Județean Cluj

Citește mai departe

Cluj

Motociclist căzut într-o râpă adâncă, în județul Cluj

Publicat

Un motociclist a căzut, duminică, într-o râpă adâncă, în județul Cluj.

ISU Cluj a anunțat, luni, că a avut duminică după-amiază o intervenție, pentru acordarea asistenței medicale de urgență a unui bărbat care conducea motocicleta pe teren variat și a căzut într-o râpă la o distanță de cca 200-300m față de partea carosabilă a variantei de ocolire estice a municipiului Cluj-Napoca.

Pompierii au găsit bărbatul în stare de conștientă, cooperant și cu suspiciuni de fracturi la nivelul membrelor superioare și inferioare.

S-a acționat pentru imobilizarea membrelor cu atele gonflabile, stabilizarea și transportul acestuia pe targă, până la echipajul SMURD, în vederea acordării asistenței medicale și transportul acestuia la spital.

Romania24.ro

Citește mai departe