Connect with us

Alba

Obiceiul „Păștenilor” la Cugir și Vinerea. Zeci de localnici organizează procesiunea din Săptămâna Mare

Publicat



Zeci de „păşteni” din Cugir au pregătit și în acest an pâinea și vinul pentru Paşte. Este vorba despre Obiceiul „Păştenilor”, păstrat din generaţie în generaţie, de peste 70 de ani.

În acest an, 56 de „pășteni” care au împlinit vârsta de 60 de ani au pregătit Sfintele Paști. Evenimentul are loc în Miercurea Mare, la Cugir, unde se ține slujbă religioasă. Oamenii sunt îmbrăcați în costume populare, atmosfera fiind una de sărbătoare.

Vezi URĂRI DE PAŞTE 2022 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Obiceiul „Păștenilor” a apărut în 1948, în satul Vinerea, la inițiativa părintelui paroh Ioan Sabău, care a hotărât ca pregătirea Sfintelor Paşti să fie făcută de persoanele care împlinesc în cursul acelui an 60 de ani şi care vor purta numele de „păşteni”.

Tradiția a fost preluată mai apoi și la Cugir, fiind una dintre cele mai cunoscute tradiții din zona Transilvaniei care se desfăşoară pe durata Săptămânii Mari a Postului Sfintelor Paşti.

Obiceiul începe cu mult înainte de Săptămâna Mare, când are loc întâlnirea celor care au împlinit vârsta de 60 de ani în decursul anului respectiv.

Obiceiul…

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Gradație de merit 2024: Dosarele de înscriere pot fi depuse până în 21 mai. Numărul de locuri din Alba, reguli pentru profesori

Publicat

Gradație de merit 2024: Profesorii pot depune dosarele de înscriere în perioada 13-21 mai. Lista cu numărul de locuri repartizate pentru gradații în Alba a fost publicată de Inspectoratul Școlar Județean. Cele mai multe sunt pentru învățători și educatoare.

Prin obținerea gradației de merit, profesorii câștigă 25% în plus la salariul de bază. Gradația de merit se cordă pe o perioadă efectivă de 5 ani, începând cu ata de 1 septembrie 2024.

Gradație de merit 2024. Condiții de înscriere

La concursul pentru acordarea gradației de merit poate…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Spitalul Municipal Aiud va fi modernizat și reabilitat termic, pentru creșterea eficienței energetice. Valoarea investiției

Publicat

Spitalul Municipal din Aiud urmează să fie modernizat și reabilitat termic pentru creșterea eficienței energetice, printr-o investiție de peste 5,7 milioane de lei. 

Spitalul Municipal Aiud a lansat pe 13 mai, în SEAP, o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor în cadrul proiectului „Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în cadrul Spitalului Municipal Aiud”.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 5.787.545,3 lei, fără TVA. 

Spitalul Municipal Aiud va fi modernizat și reabilitat termic prin…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Bursa Locurilor de Muncă la Alba Iulia: Cum poți obține o primă de încadrare la noul tău job

Publicat

Bursa Locurilor de Muncă la Alba Iulia: prime de încadrare pentru persoanele care se angajează cu normă întreagă. 

Evenimentul se desfăşoară în data de 17 mai 2024, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, Str. Mihai Viteazul, Nr. 31, începând cu ora 09:00.

La acest eveniment sunt invitate să participe toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sau cele care doresc să se orienteze/reorienteze profesional spre ocupaţii cu posibilităţi de menţinere a raportului de muncă pe termen lung şi mediu.

Persoanele care se angajează cu normă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

VIDEO ȘTIREA TA: Incident într-un sens giratoriu la Alba Iulia. Cum ”a dat prioritate” șoferul unui SUV

Publicat

Un incident petrecut într-un sens giratoriu din Alba Iulia a fost surprins în imagini de un participant la trafic. Au fost implicate două mașini.

Scena s-a petrecut luni, pe strada. A. I. Cuza, în dreptul sensului giratoriu de la benzinăria OMV.

Unul dintre șoferi pare să-și dea seama în ultima clipă că trebuie să schimbe banda și să dea prioritate, în sensul giratoriu.

Se apropie cu mașina (BMW) de alt autoturism (Audi), ce circula pe prima bandă.

Cele două mașini se ating ușor, iar în urma incidentului nu par să fie pagube semnificative, cel puțin…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe