Connect with us

Alba

Obiceiuri şi tradiţii în Ajunul Crăciunului. Ce e bine să faci astăzi ca să îți meargă bine tot anul viitor

Publicat



Cele mai populare tradiţii şi obiceiuri au legătură cu ziua de Ajun, când, pentru a avea noroc în anul următor, se spune că nu trebuie să mănânci nimic.

Semnificaţiile Crăciunului nu se limitează la ziua de 25 decembrie, iar tradiţiile şi obiceiurile din această perioadă, transmise din generaţie în generaţie, sunt cea mai bună dovadă că românii se pregătesc temeinic pentru Noaptea Sfântă.

Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Luna decembrie este în sine o întreagă sărbătoare, vestind apropierea Crăciunului cu colinde, miros de brad şi arome de cozonaci, dar mai ales prin gesturi simbolice care nu sunt alese la întâmplare, după cum spune tradiţia bine conservată în rândul poporului român.

Originea cuvântului „Crăciun” rămâne în continuare un mister. Unii lingvişti spun că ar fi moştenit din latinescul „creationem”, care înseamnă creaţie sau naştere, iar alte izvoare istorice ar sugera că la originea sa se află un cuvânt mult mai vechi, tracic, de dinainte de romanizarea Daciei. Alţi specialişti spun că ar proveni din slavă. Cel puţin opt sensuri diferite au fost asociate acestui cuvânt de-a lungul…

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Obiceiul „Păștenilor”, tradiție păstrată la Cugir și Vinerea. Au participat 64 de femei și bărbați în vârstă de 60 de ani. FOTO

Publicat

Obiceiul „Păștenilor”, tradiție păstrată cu sfințenie la Cugir și Vinerea. Este vorba despre un eveniment dedicat persoanelor în vârstă de 60 de ani. Au participat 64 de persoane, femei și bărbați. 

În Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, creștinii țin cu sfințenie la anumite tradiții și obiceiuri, atât la oraș cât și la sate.

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Așa se întâmplă în orașul Cugir şi la Vinerea, unde se ţine un obicei vechi de zeci de ani:…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Sportivele de la Clubul “Alexandra Pavel” din Alba Iulia, patru medalii la o competiție internațională de gimnastică ritmică

Publicat

Sportivele de la Clubul Sportiv “Alexandra Pavel” din Alba Iulia au obținut rezultate foarte bune la o competiție de gimnastică ritmică organizată la Chișinău. 

În perioada 26-28 aprilie în Chișinău, Republica Moldova, în cadrul Futsal Arena a FMF, a avut loc prima ediție a Competiției Internaționale de Gimnastică Ritmică “Chișinău Rhythmic Stars”, organizată de Direcția Educație,Tineret și Sport, în colaborare cu Federația de Gimnastică Ritmică Sportivă a Republicii Moldova.

În competiție s-au întrecut peste 300 de gimnaste din țări…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Președintele Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare. Ce pensie va avea, după 42 de ani de muncă și 10 de președinție

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din învățământ, de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu.

Klaus Iohannis urmează să împlinească în acest an, pe 13 iunie, 65 de ani, aceasta fiind și vârsta de pensionare pentru bărbați, potrivit legii.

Președintele Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare. Ce pensie va putea primi

„Are 42 de ani de muncă și 10 ani de președinție. De acolo are indicele cel mai mare în grilă, 12 salarii medii. După părere mea, de acolo acumulează în jur de 4 puncte de pensie…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Taxa pe marile averi, amânată de Guvern. Care este motivul și noul termen de aplicare. Anunțul ministrului Finanțelor

Publicat

Taxa pe marile averi a fost amânată de Guvern. Noul termen de aplicare este 30 septembrie. Până atunci, sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi ar trebui să permită accesul la datele privind valoarea impozabilă a clădirilor.

Anunțul a fost făcut marţi, de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul a spus că ”s-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informațional referitor la marile proprietăți să poată să permită accesul la informații privind valoarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe