Connect with us

Eveniment

Orban: La fel ca victimele Revoluţiei, deţinuţii politici ai regimului comunist încă nu şi-au primit dreptatea

Published

on



Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a transmis, marţi, un mesaj cu prilejul Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti şi Deportaţi din România în perioada 1944-1989.

„La fel ca victimele revoluţiei anticomuniste din 1989, deţinuţii politici ai regimului comunist încă nu şi-au primit dreptatea. Au fost abuzaţi de sistemul politic şi juridic al României comuniste şi uitaţi de instituţiile responsabile de asigurarea dreptăţii în România democratică. În timp ce victimele neştiute până acum sunt descoperite de istorici în arhive sau în mărturiile celor care au împărţit cu ei celulele, în timp ce încă mai sunt aduse la iveală morminte fără cruce, torţionarii şi principalii responsabili de aceste crime au fost uitaţi şi ocoliţi de lege timp de două decenii. O zi ca cea de astăzi ne obligă la un examen de conştiinţă în absenţa căruia nu vom putea vindeca rănile profunde pe care comunismul le-a lăsat în urma sa. Să îndreptăm un gând pios spre cei a căror viaţă a fost distrusă în închisorile comuniste, să ne amintim de datoria pe care o avem de a găsi dreptate şi pace pentru victime, pentru binele întregii societăţi româneşti”, a scris Orban, marţi, pe Facebook.

 

El aminteşte că, în urmă cu numai 10 ani, România a adoptat o lege prin care este comemorată tragedia celor care au fost victimele principale ale regimului comunist. Preşedintele Camerei subliniază că nu se cunoaşte numărul exact al victimelor.

 

„9 martie este Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989, dedicată amintirii sutelor de mii de cetăţeni români, femei, bărbaţi, adulţi, adolescenţi şi copii, oameni politici, intelectuali, ţărani şi mici proprietari, militari sau simpli cetăţeni internaţi în cele 44 de penitenciare şi 72 de lagăre de muncă forţată ale unui sinistru sistem de represiune politică. Nici astăzi nu cunoaştem numărul exact al victimelor, multe închise timp de ani întregi fără proces şi fără condamnare, numele multora sunt omise din documentele oficiale ale regimului, iar istoricii vor mai munci cel puţin încă o generaţie, adunând informaţii despre amploarea şi formele sordide pe care le-a luat gulagul comunist în România”, afirmă Orban.

Preşedintele Camerei Deputaţilor afirmă că „suferinţa umană, provocată de nebunia ideologică, dar mai ales de dorinţa cinică a unui regim tiranic de a se menţine la putere cu orice preţ, a lăsat urme care nu s-au şters în societatea românească”.

 

„Oroarea sistemului concentraţionar a ţinut întreaga societate ostatică fricii, a determinat pe mulţi să renunţe la idealul libertăţii, dar ziua de astăzi este dedicată celor care s-au confruntat direct, fără niciun scut de protecţie, cu cele mai mari abuzuri, torturi şi nedreptăţi ale deceniilor de regim comunist. Este dedicată celor care şi-au pierdut inocenţa şi anii tinereţii la Piteşti, celor a căror sănătate şi demnitate au fost distruse la Sighetul Marmaţiei, Jilava, Aiud, la Gherla sau în munca forţată la Canal, femeilor tratate cu cea mai mare cruzime şi despărţite de copiii lor la Mislea sau Miercurea Ciuc, copiilor născuţi în închisoare şi aruncaţi într-un sistem de orfelinate aproape la fel de sinistru ca şi cel al penitenciarelor”, mai spune Orban. AGERPRES/(AS-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Petrișor Peiu (AUR): Tupeu de campanie electorală

Published

on

Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naţionale, atrage atenția asupra faptului că trebuie oprit declinul industriei naționale și crima monstruoasă împotriva industriei de care se fac vinovate PSD și…
Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Atenție, ȘOFERI! De luni se dau în funcțiune noi SEMAFOARE în Cluj-Napoca

Published

on

Primăria Cluj-Napoca anunță că începând de luni, 23.09.2024 vor fi puse în funcțiune instalațiile de semaforizare din următoarele zone:

– Strada Donath-zona intersectiei cu strada Hateg;

–…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

VIDEO. Pompierii clujeni au început misiunea în județul Galați, devastat de inundații. Cum îi ajută pe localnici

Published

on

Cei 32 de pompieri clujeni au plecat în misiune în județul Galați. au ajuns joi seara, iar vineri, de la primele ore ale dimineții și-au început misiunea.

Aceștia acționează în comuna Cuza Vodă.

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Bărbat din Alba, trimis în judecată, a decedat până să ajungă în instanță. A murit la scurt timp după ce a avut Covid-19

Published

on

Un bărbat din Alba care a fost trimis în judecată a decedat până să ajungă în instanță. Cazul a fost detaliat de magistrații Judecătoriei Câmpeni, instanță ce avea pe rol dosarul bărbatului. 

Recent, în data de 19 septembrie 2024, judecarea bărbatului a încetat după ce acesta a fost declarat decedat. Motivarea instanței a fost făcută publică, iar în ea apar însemnările magistraților. 

Bărbatul în vârstă de 64 de ani trebuia să fie judecat pentru nerespectarea ordinelor de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement