Connect with us

Eveniment

Orban: România este sută la sută alături de aliaţii euro-atlantici în lupta pentru viaţă şi securitate comună

Publicat



România şi-a asumat în mod serios şi a respectat toate angajamentele ca stat membru NATO şi este sută la sută alături de aliaţii euro-atlantici în lupta pentru viaţă şi securitate comună, a afirmat, marţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

„Ne aflăm în faţa unui moment în care Alianţa trebuie să se adapteze unui mediu de securitate marcat de foarte multe elemente noi. În ceea ce priveşte provocările cu care ne confruntăm, cum ar fi ameninţările hibride, securitate cibernetică, comunicarea strategică, consider necesară o adâncire a cooperării între statele aliate, context în care ţara noastră îşi păstrează atenţia şi asupra statelor din vecinătatea estică. Dacă ne uităm către obligaţiile care ne revin ca stat membru NATO, constat cu satisfacţie că România şi-a asumat în mod foarte serios şi a respectat toate angajamentele pe care şi le-a luat”, a declarat Orban, la masa rotundă organizată de Comisia de apărare, ordine publică şi securitate naţională din Camera Deputaţilor, cu tema „Importanţa geostrategică a Mării Negre şi contribuţia României la Flancul Estic”.

Orban a evidenţiat „contribuţia ţării noastre la eforturile de sporire a rezilienţei interne NATO, ca o componentă a securităţii şi factor în protejarea democraţiei”, prin înfiinţarea unui Centru euro-atlantic pentru rezilienţă în România.

„Situaţia de securitate în regiunea Mării Negre este caracterizată, pe de o parte, de creşterea prezenţei militare şi, pe de altă parte, de intensificarea acţiunilor de tip hibrid, astfel încât sunt necesare în continuare eforturi de punere în aplicare a măsurilor de consolidare a poziţiei NATO de descurajare şi apărare în regiune. Sunt bucuros să afirm faptul că România reprezintă un pol de stabilitate prin participarea sa la misiunile aliate la Marea Neagră şi prin găzduirea pe teritoriul său a structurilor multinaţionale ale Alianţei. Acesta este un angajament pe care ţara noastră şi l-a asumat pentru apărarea cetăţenilor din regiune”, a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Orban a menţionat că „revitalizarea acţiunilor de cooperare, în special cu UE, şi continuarea politicilor deschise ale NATO rămân aspecte esenţiale pentru avansarea reformelor democratice, securităţii şi stabilităţii în spaţiul european”.

„Aşa cum s-a reiterat în diverse ocazii, UE şi NATO sunt şi trebuie să rămână complementare. Salut rezultatele concrete obţinute în ultimii ani în toate domeniile de cooperare dintre acestea şi consider necesară reafirmarea sprijinului pentru dezvoltarea în continuare a relaţiei în acord cu principiile cheie: complementaritate, coerenţă şi sinergie. (…) Raportându-mă la contextul aniversar, vreau să subliniez că, prin apartenenţa la NATO, România a dovedit clar ataşamentul profund faţă de valorile libertăţii, democraţiei şi statului de drept. Suntem sută la sută alături de aliaţii noştri euro-atlantici în această luptă pentru viaţă şi securitate comună, Alianţa Nord-Atlantică dovedindu-se mai puternică şi mai solidară ca oricând pentru a proteja statele membre şi cetăţenii lor”, a conchis Ludovic Orban. AGERPRES/(AS – autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

 

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Cutia neagră la mașini: EDR va fi obligatoriu pe autovehiculele înmatriculate începând cu 6 iulie 2024. Ce date colectează

Publicat

Cutia neagră la mașini: EDR, prescurtarea pentru event data recorder, denumit popular și cutia neagră, este un dispozitiv care va deveni obligatoriu pe orice autovehicul înmatriculat începând cu data de 6 iulie 2024.

Utilizat inițial în aviație, acest dispozitiv a ajuns după câteva zeci de ani să fie obligatoriu și pe mașini, scrie G4Media.

Cunoscute sub numele de ”cutii negre”, aparatele de înregistrare a zborurilor au fost impuse în domeniul aviației la sfârșitul anilor 1960.

În ciuda numelui lor, acestea nu sunt de fapt negre; aceste dispozitive…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

VREMEA în Alba, în săptămâna 6-12 mai. Două zile calde, apoi mai frig, cu ploi și furtuni. Prognoza meteo pe localități

Publicat

Vremea în Alba, în săptămâna 6-12 mai. Temperaturile cresc în următoarele două zile, până la valori de 25-26 de grade Celsius. Apoi vremea se răcește și sunt anunțate ploi și furtuni.

Valorile maxime vor coborî la 19-20 de grade Celsius, în a doua parte a săptămânii viitoare. Va ploua în majoritatea zonelor din județ, inclusiv la munte.

La altitudini mai mari, temperaturile vor scădea de la 17-18 grade, la 11-12 grade Celsius.

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

În…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Concert caritabil la Cluj al flautistului Matei Ioachimescu pentru Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice ”Sf. Hristofor”

Publicat

Turneul național ICONS al cunoscutului flautist Matei Ioachimescu ajunge în 15 mai la Cluj, iar suma obținută din vânzarea biletelor va fi donată integral pentru construcția Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice ”Sf….

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Elevii din Alba, pe podium la etapa națională a Olimpiadei limbi romanice – spaniolă. Rezultate bune și la italiană. PREMIILE

Publicat

Elevii din Alba au obținut rezultate foarte bune la Olimpiada națională de limbi romanice – spaniolă și italiană. La limba spaniolă, s-au întors cu premiile I, II și mențiuni, iar la italiană au obținut mențiuni.

Etapa națională a olimpiadei s-a desfășurat în perioada 26-30 aprilie, la Iași. Județul Alba a fost reprezentat de 13 elevi. Șapte dintre ei au câștigat distincții la competiția națională.

Rezultatele elevilor din Alba la Olimpiada de limbi romanice 2024 – etapa națională

Limba spaniolă:

  • Premiul I: Bianca Maria Grosu, Colegiul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe