Connect with us

Eveniment

Organizaţia Salvaţi Copiii: Tulcea şi Mehedinţi au cele mai mari rate de mortalitate infantilă la nivel naţional

Publicat



Rata mortalităţii infantile din judeţele Tulcea şi Mehedinţi este cea mai mare la nivel naţional, depăşind de patru-cinci ori municipiul Bucureşti, care, cu 2,8 copii decedaţi la mia de copii născuţi vii, se menţine sub media pe ţară, potrivit unui comunicat al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

În acest context, cele mai mari probleme cu care se confruntă sistemul medical sunt lipsa de personal, infrastructura spitalelor şi insuficienţa echipamentelor adecvate.

„Dacă în Bucureşti, unde sunt concentrate 7 maternităţi de gradul III dintr-un total de 22, rata mortalităţii infantile (2,8 la mia de copii născuţi vii) se menţine sub media pe ţară, judeţele Tulcea şi Mehedinţi trec prin adevărate drame, cu o rată a mortalităţii de cinci, respectiv patru ori mai mare. Investiţia în aparatură medicală este mai urgentă ca oricând. Maternităţile şi secţiile de neonatologie au fost vulnerabilizate de pandemia care a pus o presiune şi mai mare pe un sistem medical insuficient dotat şi cu discrepanţe majore între judeţe. (…) Cele mai mari probleme întâmpinate de medici se referă la insuficienţa echipamentelor de protecţie în prima fază a crizei, lipsa de personal, infrastructura care nu permite organizarea circuitelor separate şi, mai ales, insuficienţa echipamentelor, în special a incubatoarelor, necesare pentru îngrijirea nou-născuţilor în contextul generat de pandemie”, se precizează în comunicatul trimis AGERPRES.

Potrivit organizaţiei, harta mortalităţii infantile arată un clivaj major între judeţe şi regiuni, una dintre cauzele directe fiind gradul de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă.

Astfel, în judeţul Tulcea, aflat pe primul loc al acestui capitol dramatic, rata mortalităţii infantile este de peste cinci ori mai mare decât în Municipiul Bucureşti, unde sunt concentrate multe maternităţi de gradul trei.

Judeţele unde mor cei mai mulţi copii sub un an, raportat la mia de copii născuţi vii, sunt Tulcea – 15,6 la mia de copii născuţi vii, Mehedinţi – 11,7‰, Constanţa – 9,5‰, Vrancea – 9.3‰ şi Mureş – 9.0‰.

În acelaşi timp, judeţele unde sunt salvaţi cei mai mulţi nou-născuţi sunt Bucureşti – 2,8‰, Ilfov – 3,5‰, Iaşi – 3,6‰, Dâmboviţa – 3,6‰ şi Covasna – 4,4‰.

Conform datelor Organizaţiei Salvaţi Copiii, România se situează încă pe primul loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile.

„În ciuda acestei evoluţii, mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, plasând ţara noastră, după 13 ani de integrare europeană, încă pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile aproape dublă (6,2‰) faţă de media de 3,5‰. O treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante şi prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame şi copii”, a precizat organizaţia.

Salvaţi Copiii anunţă că accelerează sprijinirea urgentă a 10 secţii de terapie intensivă neonatală şi de pediatrie cu echipamente medicale performante şi face apel către companiile care pot sprijini acest demers, pentru a redirecţiona impozitul pe profit către această cauză.

În anul 2020, Salvaţi Copiii a asigurat peste 273.609 echipamente şi materiale medicale indispensabile către 57 de unităţi medicale şi de îngrijire pacienţi (peste 60 de secţii de neonatologie şi pediatrie) şi 79 de cabinete de medicină de familie, o bună parte din fonduri fiind obţinute cu ajutorul mecanismului de redirecţionare a 20% din impozitul pe profit. AGERPRES / (AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea) 

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Georgiana Teodorescu (AUR): Viziunea prezidențiabilei Elena Lasconi cu privire la românii din diaspora: sunt TRĂDĂTORI

Publicat

“Timp de aproape opt ani, USR i-a păcălit pe românii din diaspora că le apără interesele, că sunt preocupați de problemele cu care se confruntă. Abia acum își dau arama pe față, odată cu candidatura Elenei Lasconi….

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Pensionarii vor putea obține GRATUIT adeverințele de muncă de la firmele de arhivare. Documentele sunt necesare la recalculare

Publicat

O parte dintre pensionari vor putea să obţină gratuit adeverinţele de muncă de la firmele de arhivare, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie aprobat în Parlament.

În prezent obținerea actelor care atestă anii lucrați la diverse firme îi costă acum chiar și mii de lei pe pensionari, mai ales că acestea sunt necesare pentru a doua recalculare.

Potrivit profit.ro pensionarii cu pensii de până la 3.000 lei vor putea deconta integral, la Agenția Națională pentru Plății și Inspecție Socială,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Șofer clujean de 49 de ani, REȚINUT pentru că a condus BĂUT și a provocat un accident

Publicat

Un șofer clujean de 49 de ani a fost reținut de polițiști pentru că a condus băut și a provocat un accident. Marți, nu a acordat prioritate unui autobuz într-un giratoriu și a intrat în el.

„În data de 17…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Accident GRAV la Cărpiniș. O persoană a rămas încarcerată după ce un autoturism a intrat într-un cap de pod

Publicat

Accident GRAV la Cărpiniș, produs miercuri seară. Reprezentanții ISU Alba au transmis că, din primele informații, o persoană ar fi rămas încarcerată. 

UPDATE: După ce au ajuns la fața locului, pompierii au constatat că este vorba despre un autoturism care a intrat într-un cap de pod.

În mașină se află o persoană încarcerată, conștientă (primele informații precizau că ar fi vorba despre o persoană inconștientă).

”Sectia de pompieri Câmpeni intrervine pentru acordarea primului ajutor medical…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate