Connect with us

Eveniment

Pandemia a redus cu 80% numărul de vizitatori la cel mai vechi muzeu din ţară, Brukenthal

Published

on



Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din ţară, a înregistrat în 2020 peste 84.000 de vizitatori la sediile sale, cu 80% mai puţini decât în 2019, scăderea fiind cauzată de pandemia de COVID-19 care au dus fie la închiderea totală, fie la carantină, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul general adjunct, Dana Hrib.

“În anul 2019 s-a înregistrat un număr de 495.730 vizitatori la sedii, în comparaţie cu 84.014 în anul 2020; putem constata o scădere de 80%, rezultată din închiderea totală pentru public a sediilor pe durata stării de urgenţă şi carantină locală, deschiderea progresivă a spaţiilor de vizitare, reducerea timpului de vizitare prin introducerea pauzei pentru dezinfecţie zilnică, accesul controlat pentru păstrarea distanţării, reducerea mobilităţii şi scăderea numărului de turişti, etc. De asemenea, în cazul expoziţiilor la alte sedii şi în spaţii publice s-a înregistrat o scădere de 64 % (182.866 în 2019 faţă de 64.839 în 2020) din cauza reducerii numărului de expoziţii itinerate, a reducerii mobilităţii în spaţiile publice şi a numărului scăzut de vizitatori, raportat de alte instituţii de cultură din motive similare”, a explicat Dana Hrib.

Potrivit directorului general adjunct de la Brukenthal, primul an al pandemiei de COVID-19 a însemnat şi o reducere semnificativă a veniturilor realizate de muzeul sibian. Astfel, în 2020, Muzeul Naţional Brukenthal a reuşit să obţină 888.796 lei din vânzarea de bilete, faţă de 1.544.002 lei, încasaţi în 2019. Şi veniturile din tipărituri au fost mai mici în 2020. Dacă în 2019, Brukenthalul a încasat din publicaţii 108.607 lei, în 2020 suma din tipărituri este de 78.443 lei. În 2020, Brukenthalul a reuşit să obţină şi alte venituri (ghidaj până la declararea pandemiei, taxă foto, cercetări arheologice, restaurare laborator, etc.) în valoare de 181.661,88 lei şi o cofinanţare de 101.386 lei, pentru proiecte.

Cel mai vizitat sediu al Muzeului Naţional Brukenthal rămâne Palatul Brukenthal din Piaţa Mare situată în centrul istoric al municipiului Sibiu. În 2020, Palatul Brukenthal – cu colecţiile de Artă Europeană, Artă Românească şi expoziţiile temporare de la parter – a fost vizitat de 51.506 de oameni.

Anul 2021 este unul foarte important pentru muzeu, pentru că sărbătoreşte trei secole de la naşterea fondatorului său, Baronul Samuel von Brukenthal.

“În anul 2021, Muzeul Naţional Brukenthal sărbătoreşte 300 de ani de la naşterea (26 iulie 1721) fondatorului instituţiei, Baronul Samuel von Brukenthal. Programul cadru se numeşte ‘3 secole Brukenthal’. Agenda culturală propusă pentru acest an cuprinde 25 expoziţii la sedii, 3 expoziţii online şi 3 expoziţii integrale Muzeul Naţional Brukenthal la sediile altor instituţii de cultură”, a mai precizat directorul general adjunct, Dana Hrib.

Scăderea veniturilor proprii obţinute în 2020 nu vor duce la concedieri de personal, anunţă directorul general al Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca.

Întrebat de corespondentul AGERPRES dacă este posibil să aibă loc disponibilizări de personal în 2021, la Brukenthal, directorul Sabin Luca a răspuns: “Nu este cazul”.

Vizitatorii Muzeului Naţional Brukenthal trebuie să verifice programul muzeului înainte de a veni aici, pentru că, spre deosebire de anii precedenţi, în acest an, în zilele cu sărbători legale muzeul va fi închis, din cauză că nu se pot recupera zilele libere de către angajaţi.

“Trebuie să muncim în continuare şi vedem ce ne dă Dumnezeu. Atât am introdus nou, toate sărbătorile legale nu mai deschidem muzeul, pentru că nu putem da recuperări şi atunci, dacă pică duminica sau sâmbăta, se închide muzeul”, a anunţat directorul Sabin Luca.

Din 1817, la Sibiu, s-au deschis porţile Palatului Brukenthal şi ale primului muzeu din România şi Europa de Sud-Est. Agerpres

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

FOTO: Ați văzut-o? O femeie din Sebeș a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Poliția și familia o caută

Published

on

Polițiștii din Alba caută o femeie care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 21 septembrie 2024, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de către o femeie din municipiul Sebeș cu privire la faptul că, la data de 16 septembrie 2024, nepoata sa, BORCA PETRONELA-MARIA, din Sebeș, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Femeia are…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

FOTO. Avioane de vânzare la expoziția de pe aerodromul clujean Dezmir. Aparat de zbor la preț de mașină

Published

on

Clujenii cu dare de mână au avut posibilitatea de a cumpăra … avioane. Acest lucru s-a întâmplat, sâmbătă, la AeroExpoFest care a avut loc pe Aerodromul Dezmir de lângă Cluj-Napoca. 

La eveniment au fost…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

UPDATE. Băiatul dispărut la Cluj-Napoca de 16 ani și căutat de familie a fost găsit

Published

on

Un băiat de 16 ani din Cluj-Napoca este dat dispărut de familie, care îl caută.

Andrei Berki a plecat în cursul zilei de 20 septembrie, în jurul orei 22.00, de la locuința situată în cartierul Someșeni din…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

VIDEO: Tocană de oaie la ceaun și balmoș ardelenesc. Secretele preparatelor, dezvăluite de Romanul bucătar de la Bucerdea Vinoasă

Published

on

Secretele delicioasei tocanei de oaie la ceaun și ale balmoșului sunt dezvăluite de Romanul bucătar de la Bucerdea Vinoasă, la Târgul Apulum Agraria din Ighiu. Reporterii Alba24 l-au întâlnit pe Ioan Miclea în timp ce prepara cele mai bune feluri de mâncare tradițională locală.

Cunoscut și după participarea la mai multe ediții ale emisunilor ”Chefi la cuțite” sau ”MasterChef”, Ioan Miclea vorbește cu naturalețe despre cum pot fi gătite cele mai bune preparate.

În trei ceaune mari, fierbeau de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement