Connect with us

Eveniment

Parchetul European i-a acceptat pe cei şase procurori români selectaţi de Ministerul Justiţiei

Published

on



România are primii şase procurori delegaţi la Parchetul European (EPPO), după ce Colegiul EPPO a fost de acord, miercuri, cu toate propunerile transmise de Ministerul Justiţiei, ca urmare a procedurii de selecţie organizată pe 29 ianuarie.

„Avem, aşadar, la nivel naţional, instrumentele necesare sprijinirii acestui nou organ independent al Uniunii Europene, singurul organ european cu atribuţii de urmărire penală. Acum ne vom concentra pe aplicarea prevederilor legale, pe măsurile instituţionale, bugetare şi de pregătire profesională a tuturor celor care, direct sau indirect, vor sprijini EPPO în misiunea acestuia. România a fost printre primele state care au susţinut înfiinţarea Parchetului European, atât în procesul de negociere a Regulamentului EPPO, cât şi în etapele de operaţionalizare a noului organ jurisdicţional al Uniunii. EPPO va avea un rol esenţial, inclusiv din perspectiva consolidării statului de drept în Europa, în combaterea infracţiunilor ce pot afecta interesele financiare ale Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

Potrivit comunicatului, activitatea operaţională a EPPO este preconizată a începe în curând, iar misiunea lui va fi cu atât mai importantă în perioada următoare când vor fi disponibile fonduri semnificative din bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, în sumă de 1.074,3 miliarde euro, şi din pachetul de redresare post-pandemic Next Generation EU, în valoare de 750 miliarde euro.

Pe 29 ianuarie, Ministerul Justiţiei a anunţat că a selectat şase candidaţi pentru funcţia de procuror european delegat în România.

Este vorba despre Dana-Manuela Ana, Camelia-Elena Grecu, Constantin Irina şi Jean-Nicolae Uncheşelu – Direcţia Naţională Anticorupţie, Dana-Cristina Bunea – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Florin Bogdan Munteanu – Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Procurorii delegaţi vor acţiona în numele Parchetului European în statele lor şi vor avea aceleaşi competenţe ca procurorii naţionali în ceea ce priveşte investigaţiile, urmăririle penale şi trimiterea în judecată.

Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kovesi, fost procuror-şef al DNA, este o structură a UE înfiinţată în aprilie 2017, în baza procedurii de cooperare consolidată, la care participă doar statele membre care doresc. În prezent, sunt 22 de state membre participante, între care şi România, potrivit site-ului www.consilium.europa.eu.

Rolul acestei structuri este de a colabora mai strâns în investigarea şi urmărirea penală pentru infracţiuni care afectează bugetul UE, precum frauda, corupţia, spălarea de bani, frauda transfrontalieră în materie de TVA.

Parchetul European va efectua investigaţii transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 de euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane de euro.

Parchetul European este format dintr-un procuror-şef european, un colegiu al procurorilor, procurori europeni delegaţi şi camere permanente. AGERPRES/(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

VIDEO Casa viitorului: Independență energetică și grija pentru mediu. Soluții pentru case smart, prezentate la Alba Iulia

Published

on

Ce înseamnă o casă a viitorului? Una independentă energetic și care are soluții cât mai eco pentru încălzire și electricitate. De asemenea, mai înseamnă și accesibilitate pentru locuitorii casei, iar aici intră în joc conceptul de case smart. De la panouri fotovoltaice la încălzire în pereți, corpuri de iluminat inteligente și până la sisteme de răcirere a aerului, toate soluțiile pentru case independente energetic au fost prezentate la Alba Iulia, în acest weekend. 

Cei interesați de casele smart…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Analiză: Amnistia fiscală, mărul discordiei între bunii platnici și datornici

Published

on

Analiză: Amnistia fiscală, mărul discordiei între bunii platnici și datornici.

După apariția în Monitorul Oficial în data de 6 septembrie 2024 a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 107/2024 (pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare), în data de 19 septembrie 2024 a fost publicată și Procedura de anulare a unor obligații bugetare. Aceasta face posibilă aplicarea măsurilor de amnistie fiscală.

De aproximativ o lună, mediul de afaceri autohton se…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

VIDEO: De vorbă la Alba Iulia cu Andreea Cebuc, numărul 9 mondial în kickbox. Despre viața fetelor în ring și planuri de viitor

Published

on

Andreea Cebuc este în topul 10 zece mondial al femeilor luptătoare de kickbox. Mai exact este clasată pe locul 9, în topul beyondkickboxing. Este genul de sportiv care întâi își studiază adversarul, îi caută toate greșeile, iar apoi intră în ring pregătită.

Sala de sport este a doua casă, iar momentan până când nu ajunge acolo unde ea și-a propus, sportul este primul ei țel în viață.  

În acest weekend a fost prezentă la Alba Iulia, unde a ținut două antrenamente alături de sportvii clubului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Termoficare Cluj-Napoca: Încep probele de umplere cu agent termic a instalațiilor de încălzire. De când se va da căldură

Published

on

Societatea Termoficare Napoca SA anunță că, avand in vedere începerea sezonului rece, în intervalul 23.09.2024-01.10.2024, se vor desfăşura probele tehnologice de umplere cu agent termic a instalațiilor de încălzire pentru…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading
Advertisement