Connect with us

Eveniment

Parfumuri contrafăcute de 3 milioane euro, descoperite într-un container în Portul Constanţa

Published

on



Procurorii DIICOT şi reprezentanţi ai Direcţiei Generale a Vămilor şi Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud Agigea au descoperit într-un container în Portul Constanţa parfumuri contrafăcute aduse din Turcia, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în interiorul containerului au fost găsite 503 cutii cu sticle cu lichid parfumat, ambalate individual, în cutii inscripţionate cu mărci de parfumuri consacrate. Au fost inventariate 65.700 de sticle cu parfum, de diferite cantităţi şi branduri, cu valoare de piaţă ce depăşeşte 3 milioane de euro, produse ce urmau să ajungă pe piaţa neagră din România şi alte state din UE.

Descinderile în Portul Constanţa au fost efectuate în cadrul unei anchete a DIICOT de destructurare a unei grupări infracţionale, în acest caz fiind arestate, săptămâna trecută, opt persoane, iar şase inculpaţi sunt cercetaţi sub control judiciar.

Este vorba de o grupare infracţională care a reuşit să introducă în ţară, cu ajutorul a doi poliţişti şi trei vameşi, peste 580.000 de parfumuri contrafăcute, purtând însemnele distinctive ale unor brand-uri de lux, cu o valoare estimată de 25 milioane euro. Din această cantitate, procurorii au reuşit să indisponibilizeze peste 275.000 de parfumuri contrafăcute.

Gruparea folosea societăţi comerciale, controlate de oameni de afaceri turci, de origine kurdă, cetăţeni români, libanezi şi armeni, pentru a realiza operaţiuni de import prin portul Constanţa Sud-Agigea, având ca obiect declarat cuptoare electrice, provenite din Turcia, însă în fiecare container au fost ascunse cantităţi semnificative de parfumuri contrafăcute, purtând însemnele distinctive ale unor branduri de lux.

Activitatea acestei grupări a fost sprijinită de un comisar-şef de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa, un agent-şef principal de poliţie din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galaţi – Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud şi doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa.

Conform DIICOT, introducerea în ţară a parfumurilor s-a realizat în baza înţelegerii prealabile stabilite de către cetăţenii turci cu doi inspectori vamali, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor.

Totodată, gruparea a beneficiat şi de sprijinul unui declarant vamal care a dus la îndeplinire formalităţile vamale în mod necorespunzător, fără a informa conducerea cu privire la produsele neevidenţiate în documente.

În sprijinul grupării, au fost cooptaţi şi un agent-şef principal de poliţie în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, împreună cu fratele acestuia, comisar-şef de poliţie în cadrul BCCO Constanţa, care au asigurat permisiunea derulării operaţiunilor de contrabandă, fără a lua, potrivit competenţei, măsurile corespunzătoare pentru combaterea acestora şi, totodată, au oferit garanţia efectuării în condiţii de siguranţă a acestor operaţiuni, prin utilizarea sistemului relaţional deţinut în mediul lucrătorilor din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, prin prisma atribuţiilor de serviciu şi a prerogativelor conferite de funcţiile deţinute, în scopul monitorizării procedurii de vămuire şi control al operaţiunilor de import al mărfurilor vizate.

Procurorii mai spun că, în vederea obţinerii sprijinului acestor funcţionari, liderii grupării au promis, iar după obţinerea liberului de vamă pentru fiecare dintre operaţiunile de import au oferit, cu titlu de mită, suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ un dolar pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de dolari, oferită pentru un transport ce conţinea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni. AGERPRES/(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Claudiu Târziu: “Marcel Ciolacu lansează un proiect de reindustrializare copiat (greșit) din strategia economică a AUR”

Published

on

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, atrage atenția asupra faptului că Marcel Ciolacu a lansat un așa-zis plan de reindustrializare a României.

“Utopic, neprofesionist și lipsit…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

FOTO. Cinci tineri la spital în urma unui accident în Florești. Două mașini s-au ciocnit

Published

on

Un accident de circulație a avut loc joi seara în Florești.

Printre răniți se află și o minoră de 15 ani.

Cinci tineri la spital în urma unui accident în Florești. Două mașini s-au ciocnit

Pompierii din…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

„Săptămâna bobocilor” la UMFIH. Sesiuni de orientare și evenimente pentru studenții din anul I

Published

on

Studenții din anul I de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” (UMFIH) din Cluj-Napoca vor avea parte de un program special care să îi ajute să se integreze cât mai repede și ușor.

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

România a împrumutat joi de pe piețele externe 3 miliarde de euro și 2,15 miliarde de dolari

Published

on

România a împrumutat joi de pe piețele externe 3 miliarde de euro și 2,15 miliarde de dolari, printr-o emisiune de obligațiuni în 3 părți.

Ofertele s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro pentru prima emisiune, în euro, pe 7 ani, potrivit Economedia.

Celelalte două oferte au fost de 2,3 miliarde de euro pentru a doua emisiune, în euro, pe 20 de ani, și de 8,5 miliarde de dolari pentru a treia emisiune, în dolari, pe 7 ani.

Amintim că Guvernul a împrumutat în luna august 15,5 miliarde de lei, ceea ce duce…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement