Connect with us

Alba

Paște 2022: Vinerea Patimilor, zi aliturgică. Semnificaţie, tradiţii şi obiceiuri. Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare

Publicat



vinerea mare

Vinerea Mare (Vinerea Paștilor, Vinerea Seacă, Vinerea Patimilor) este zi de mare doliu a întregii creștinătați pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii. Acesta este de fapt un mesaj de Paște pentru întreaga Creștinătate. 

Zi aliturgică, pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Hristos, în chipul pâinii și al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeași zi. În seara acestei zile se oficiază denia Prohodului Domnului.

Vinerea Mare – moartea și îngroparea Domnului

În Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului. Răstignirea nu era practicată de evrei.

Cu excepția crucificarii a 800 de locuitori ai Ierusalimului de către regele Alexandru Ianeul in 87 i.Hr., în Palestina această pedeapsa era aplicată doar de către romani.

Cel care primea condamnarea la moartea pe cruce era dezbrăcat de haine, biciuit și obligat sa parcurgă drumul până la locul execuției, cu bârna orizontală a crucii în spate, legată de mâinile întinse. Sentința era pronunțată de către conducătorul provinciei într-un loc public.

Din Scriptură aflam că, după ce Hristos a fost biciuit, Pilat,…

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

FOTO: Câștigătorii concursului de protecție civilă ”Cu viața mea apăr viața”, etapa județeană Alba. Ce probe au susținut elevii

Publicat

Zeci de elevi din Alba au participat vineri la Concursul de protecție civilă ”Cu viața mea apăr viața”, organizat de ISU Alba, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și Consiliul Județean.

Elevii din școlile gimnaziale și licee au avut oportunitatea să-și consolideze cunoștințele și deprinderile în situații de urgență.

Etapa județeană Alba a concursului a cuprins trei probe, una teoretică și două practice:

  • transportul asistat al unui accidentat așezat pe targă
  • deplasarea cu masca pe figură într-un raion de obstacole.

Toti…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Munții Apuseni, în top cele mai frumoase trasee de drumeție pe distanțe lungi din Europa. Clasament realizat de CNN

Publicat

Zona Munților Apuseni din România reprezintă unul dintre cele mai frumoase trasee de drumeție pe distanțe lungi din Europa. Clasificarea a fost făcută de CNN, în top fiind incluse și zone turistice din Finlanda, Italia, Elveția, Grecia.

Pentru cei care caută o modalitate de relaxare prin drumeții pe distanțe lungi, ce le permite să se reconecteze cu natura, peisajele spectaculoase ale Apusenilor sunt o variantă interesantă.

”Zona sălbatică a Munților Apuseni din vestul României, parte din lanțul Carpaților, oferă oportunitatea de a descoperi o parte a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Târgul Ofertelor Educaționale, organizat în perioada 16-17 mai 2024, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia

Publicat

Târgul Ofertelor Educaționale se desfășoară în perioada 16-17 mai 2024, în Piaţa Cetăţii Alba Carolina din Alba Iulia.

Potrivit reprezentanților IȘJ Alba, târgul își propune familiarizarea elevilor cu posibilitățile de continuare a studiilor în sfera tehnologică, cu accent pe meseriile care le vor asigura continuarea procesului educativ, astfel încât modelul educațional extins să ducă la creșterea numărului de absolvenți ai învățământului profesional și dual la nivelul județului Alba.

Datorită metodelor activ-participative în cadrul cărora se…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Un tronson din Autostrada Transilvania A3 se închide temporar. Exercițiu militar NATO cu 2000 de parașutiști la Câmpia Turzii

Publicat

Un tronson din Autostrada Transilvania (A3) se închide temporar, duminică, 12 mai. La Baza Aeriană Câmpia Turzii se va desfășura un exercițiu militar NATO de amploare. Participă peste 2000 de parașutiști din mai multe țări. Pentru siguranța derulării evenimentului, au fost necesare și restricții rutiere în zonă.

CNAIR a anunțat că în 12 mai circulația rutieră va fi închisă pe Autostrada Transilvania – sectorul cuprins între nodul rutier Chețani (km 36+000) și nodul rutier Câmpia Turzii (km 51+796).

Restricția de circulație va fi pentru aproximativ…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe