Connect with us

Alba

PENSII 2022: Care sunt concediile luate în calcul ca vechime în muncă, pentru stabilirea pensiei

Publicat



Legislația în vigoare prevede că mai multe tipuri de concedii sunt luate în calcul la stabilirea dreptului de pensie. Sunt assimilate ca stagii de cotizare, chiar dacă sunt perioade cu zile libere.

Potrivit Legii 263/2010, stagiul de cotizare este definit ca perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii. Aici este inclusă și perioada pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții la acest sistem.

În perioada în care se lucrează cu contract de muncă și implicit se datorează obligatoriu contribuții, se cotizează pentru pensie, chiar dacă angajatorul nu a virat contribuțiile la stat, potrivit avocatnet.ro.

Concediile care sunt luate în considerare la vechimea în muncă pentru stabilirea pensiei:

Concediul de odihnă

În prezent, angajații au dreptul la cel puțin 20 de zile libere, dat de Codul Muncii. Perioada de concediu este calculată la stagiul de cotizare, indiferent de numărul de zile de concediu de odihnă.

Însă concediile fără plată nu sunt luate în calcul la vechimea în muncă. „Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”, prevede Codul…

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Fugarii vor trebui să suporte cheltuielile de aducere în țară. Legea a fost aprobată de Parlament. Care sunt regulile

Publicat

Fugarii vor trebui să suporte cheltuielile de aducere în țară. Legea a fost aprobată, marți, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Este reglementată procedura prin care sunt recuperate sumele pe care statul român le are de achitat în cazul acestor persoane.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu unanimitate de voturi. Acesta completează art. 16 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Iniţiativa vizează limitarea fenomenului „fugarilor” şi descurajarea acestei atitudini infracţionale,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Scandal într-o familie din comuna Horea. Un bărbat s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție. Ce s-a întâmplat

Publicat

Scandal într-o familie din comuna Horea. Un bărbat s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție. Acesta și-ar fi amenințat soția și l-ar fi lovit pe tatăl ei.

Potrivit IPJ Alba, incidentul a fost sesizat poliției din comună, luni, 13 mai, în jurul orei 23.50. Un bărbat de 65 de ani, din Horea, reclama că soțul fiicei sale se manifesta agresiv.

Din primele cercetări, a rezultat că scandalul s-a petrecut la locuința comună al acestora. Pe fondul consumului de alcool și al unor discuții contradictorii, bărbatul, în vârstă de 38 de ani și-ar fi amenințat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Complexul balnear de la Ocna Mureș a împlinit un an de activitate. Media numărului de vizitatori: 1.033 pe zi

Publicat

Complexul balnear Băile Sărate Ocna Mureș a împlinit un an de la inaugurare. Primarul orașului, Silviu Vințeler și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, au făcut marți un bilanț al primelor 12 luni de funcționare. 

Primarul a spus că în până la 31 ianuarie 2023, aproximativ 250.000 de persoane au plătit bilet pentru a intra la băi (copii mici sunt exceptați) și a menționat că ”trendul s-a păstrat și în acest an”.

”Anul trecut a fost media de 1.033 de persoane pe zi” a afirmat Vințeler.

El a spus că în acest an autoritățile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Băile sărate de la Ocnișoara. A fost semnat contractul pentru amenajarea bazei de agrement. Cât este investiția

Publicat

Băile sărate de la Ocnișoara. Consiliul Județean Alba a anunțat, marți, că a semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru baza de agrement.

Obiectul investiției „Amenajarea Băilor Sărate Ocnișoara” este în valoare de 16.752.345 lei la care se adaugă TVA.

Contractul a fost semnat cu Contranscom Construcții Bența SRL – Lider de asociere și SC Reflex Design & Consulting SRL – Asociat

Termenul pentru prestarea serviciilor de proiectare şi verificarea proiectului tehnic este de 5 luni. Lucrările trebuie realizate în 17 luni.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe