Connect with us

Covasna

Pericol de inundații în mai multe zone ale țării. În sud-est și centru este cod portocaliu

Publicat


Hidrologii au anunțat că este pericol de inundații în mai multe zone ale țării. Ei au emis avertizări de tipul cod galben și cod portocaliu valabile până vineri.

Hidrologii au instituit cod galben de joi, la ora 12:00, până vineri, la ora 16:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – bazin amonte S.H. Hoghiz (judeţele: Harghita, Covasna şi Braşov), Ialomiţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa), Călmăţui (judeţele: Buzău şi Brăila), Buzӑu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Braşov, Covasna, Buzӑu şi Prahova), Rm. Sărat – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Buzău şi Vrancea), Putna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Vrancea), Trotuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea), Bârlad – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui şi Galaţi), Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Rm. Sӑrat (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi) şi râurile din Dobrogea (judeţele: Constanţa şi Tulcea).

De asemenea, este cod portocaliu până vineri la ora 9.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Buzӑu – afluenţii aferenti sectorului aval Ac. Siriu (judeţele: Covasna, Buzӑu şi Prahova), Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Rm. Sӑrat (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi) şi râurile din Dobrogea (judeţele: Tulcea şi Constanţa). MEDIAFAX

[Romania24.ro

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

Mihăilă: A koronavírusos-esetek 87%-át és a halálesetek 91%-át a beoltatlan személyek körében regisztrálták az elmúlt egy hónapban

Publicat

Bukarest, július 24./Agerpres/ – Az elmúlt négy hétben a koronavírusos-esetek 87 százalékát és a halálesetek 91 százalékát a beoltatlan személyek körében regisztrálták Romániában – számolt be Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

‘Amikor azt mondjuk, hogy a járvány negyedik hulláma a beoltatlanoké, arra utalunk, hogy kiket fog súlyosabban érinteni ez az újabb hullám. A beoltatlan személyek esetében pedig sokkal, de sokkal magasabb annak a kockázata, hogy a betegség súlyos formája miatt kórházi kezelésre szoruljanak, vagy elhalálozzanak. Az elmúlt négy hét adatait elemezve megfigyelhetjük, hogy az új esetek 87 százaléka – bár nem volt sok eset – a beoltatlan személyeket érintette. Az elhalálozások 91%-a is a beoltatlanok körében következett be’ – mondta a miniszter péntek este a B1 TV műsorában.

A tárcavezető szerint a 4. hullámban a harmadiktól eltérően fog alakulni a járványhelyzet, olyan értelemben, hogy a megfertőződő immunizált személyek a betegség enyhe vagy nagyon enyhe formáin esnek majd át. Mihăilă Nagy-Britanniát hozta fel példaként, ahol annak ellenére, hogy jelenleg magas az esetszám, a kórházi kezelésre szorulók és a halálesetek száma nagyon alacsony.

Nyomatékosította, hogy bár jelenleg Romániában még jó a helyzet, az új esetek száma emelkedőben van. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) múlt héten megjelentetett, legpesszimistább forgatókönyve szerint szeptember 15-ére akár 1500-nál is több új esettel kell számolni naponta, mutatott rá.

Ioana Mihăilă ugyanakkor kifejtette, véleménye szerint a beoltottak számára továbbra is fenntarthatók a lazítások, de a nem beoltottak számára korlátozásokat kell bevezetni, ha az esetek száma jelentősen megnő.

Szeretnék ugyanakkor, hogy a háziorvosok aktívabb szerepet vállaljanak az oltáskampányban, és ennek érdekében a kormány készen áll nagyobb összegeket biztosítani eme szolgáltatásért. Az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet valószínűleg a jövő hét folyamán terjesztik elő – számolt még be a miniszter.

Mihăilă azt is elmondta, az Orvosi Kamara elnöke támogatja azt, hogy a be nem oltott orvosokat kötelezzék arra, hogy saját költségükön végezzék el a koronavírusteszteket.
AGERPRES/(RO – szerző: Anamaria CONSTANTIN, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Tokió 2020: Ana-Maria Popescu kardvívó nyakába került az első román érem

Publicat

Tokió, július 24./Agerpres/ – Ana-Maria Popescu ezüstérmet szerzett szombaton női egyéni kardvívásban a tokiói olimpiai játékokon. A román sportolót a kínai Sun Yiwen ‘aranytussal’ győzte le 11-10-re a döntőben.

Ana-Maria Popescu drámai módon, a hosszabbításban vesztette el a küzdelmet. A kardívónak ezt volt a második olimpiai döntője, 2008-ban Pekingben is ezüstérmet szerzett.

A finálé nagyon szoros volt, Ana-Maria Popescu csak egy alkalommal vezetett két tus különbséggel, 2-0-ra. A román kardvívó a szabályos játékidő utolsó másodperceiben 10-10-re egyenlített, a hosszabbítás percében azonban meglepte őt az ellenfele.

A női egyéni kardvívásban a bronzérmet az észt Katrina Lehis szerezte meg, aki az orosz Aizanat Murtazaevát győzte le 15-8-ra a kisdöntőben.

Ana-Maria Popescu ezüstje a román kardvívók 17. érme az olimpiai játékokon, összesen 4 arany-, 6 ezüst- és 7 bronzérmet szereztek eddig. AGERPRES (RO – szerkesztő: Mihai ŢENEA, HU – szerkesztő: CSEKE Péter)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Hét órás műtétnek vetették alá Iaşiban a péntek esti medvetámadás egyik áldozatát; állapota stabil

Publicat

Iaşi, július 24./Agerpres/ – Hét órás műtétnek vetették alá a iaşi-i Szent Spiridon Kórházban azt a 45 éves pásztort, akit a Maros, Hargita és Suceava megye határában elterülő erdőterületen, Drăgoiasa falu határában, Hargita megye területén levő esztenán sebesített meg pénteken este a szarvasmarhákra támadó medve.

Dr. Diana Cimpoeşu, a Iaşi megyei SMURD koordinátora szombaton arról tájékoztatott, hogy a férfit reggel Suceaváról Iaşiba szállították, ahol a Szent Spiridon Kórház arc-, állcsont- és szájsebészeti osztályára utalták be. A férfi súlyos koponyasérülést, többszörös arccsonttörést, hasi sérüléseket szenvedett, és a nagyvad több ujját is leharapta. Testén több helyen is harapásnyomok voltak. Amikor a SMURD csapata átvette, a férfi eszméleténél volt.

A műtétet, amely megközelítőleg hét órát tartott, több szakorvosból álló csapat végezte, többek között arcplasztikai sebészeti beavatkozásnak vetették alá.

‘Jelenleg a páciens hemodinamikailag stabil, intubálták, mechanikusan lélegeztetik, és reméljük, hogy állapota kedvezően alakul” – mondta Ovidiu Popa, a kórház főorvosa. Hozzátette, a férfinek több arcplasztikai műtétre lesz még szüksége.

Egy Hargita megyei esztenán dolgozó három (Maros megyei) férfi péntek este megpróbálta elűzni a medvét, amely szarvasmarhára támadt a közelükben. Kettőjüket a vadállat súlyosan megsebesítette, az egyik, egy 26 éves fiatalember, aki a támadás közben bemenekült az erdőbe, meg is halt; élettelen testére szombat reggel bukkantak rá az őt kereső mentőcsapatok a Maros, Hargita és Suceava megye határában elterülő erdőterületen. A második férfit súlyos állapotban kórházba szállították. Az esztenán dolgozó harmadik férfi volt az, aki a hatóságokat riasztotta az 112-es segélyhívószámon. AGERPRES/( RO – szerző: Daniela MALACHE, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

CNCAV: 12.112 személy kapta meg a COVID-19 elleni vakcinát az elmúlt 24 órában

Publicat

Bukarest, július 24./Agerpres/ – Az elmúlt 24 órában 12.112 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját – derül ki a COVID-19 elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) által pénteken ismertetett adatokból.

A tájékoztatás szerint 7489 személynek az első, 4623-nak a második dózist adták be.

Ezzel 9.310.355 -re nőtt a beadott oltások száma Romániában. Az oltási kampány kezdetétől 4.937.229 személyt oltottak be, közülük 4.783.319-en mindkét dózist megkapták.

Az elmúlt 24 órában nyolc esetben regisztráltak mellékhatást az oltást követően, egy helyi jellegű, hét pedig általános jellegű volt.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 16.770 esetben jegyeztek mellékhatást a koronavírus elleni vakcina beadása után, 1799 helyi és 14.971 általános jellegűt. AGERPRES/(RO – szerző: Petronius CRAIU, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe