Connect with us

Eveniment

Peste 100 de hectare de teren din Mureș, pârjolite de la începutul anului din cauza incendiilor de vegetație uscată

Publicat


Peste 100 de hectare de teren agricol i intravilat au fost pârjolite, de la începutul anului, din cauza incendiilor de vegetație uscată. Pompierii ISU Mureș atrag atenția asupra faptului că incendierea de vegetație uscată se poate transforma rapid într-o tragedie, flăcările se extind extrem de repede în aceste cazuri, mai ales dacă focul este lăsat nesupravegheat.

Potrivit ISU Mureș, de la începutul anului 2023, la nivelul județului Mureș au avut loc 38 de incendii cauzate de arderea vegetație uscate, în urma cărora a fost afectată o suprafață de aproximativ 111 hectare de teren agricol și intravilan.

Din fericire, incendiile de vegetație uscată produse în acest an, până în prezent, în raionul de intervenție al pompierilor mureșeni au fost limitate și lichidate la timp, fără a afecta locuințe, gospodării sau vieți omenești, însă trebuie luat în calcul pericolul răspândirii rapide pe care acestea îl prezintă, cu probabile consecințe majore și ireversibile.

Trebuie reţinut că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti (în anul 2022, în județul Mureș s-a înregistrat un deces ca urmare a scăpării de sub control a arderii vegetației uscate).

Principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor. Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă legea

Pe fondul creşterii semnificative, în ultima perioadă, a numărului incendiilor de vegetație uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, care pot afecta gospădării, construcţii, fondul forestier sau principalele căi de transport (rutiere și feroviare) aflate în vecinătate, vă reamintim principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor pe care trebuie să le cunoaşteţi şi să le respectaţi:

1) Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care INTERZIC arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA;

2) Nerespectarea prevederilor legale privind INTERZICEREA arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice;

3) Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală;

4) Solicităm cetățenilor și autorităților locale să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată și resturile menajere deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.

Pentru diminuarea numărului de arderi şi implicit a pagubelor rezultate, precum şi aplicarea măsurilor coercitive în situaţia constatării neîndeplinirii obligaţiilor de către persoanele fizice şi juridice, vor fi intensificate acţiunile în teren desfăşurate de personalul ISU Mureș, în colaborare cu reprezentanţi/specialişti din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Gărzii Naţionale de Mediu.

ISU – acțiuni de informare și conștientizare a populației asupra riscului generat de incendiile de vegetație

Mai mult, ISU Mureș desfășoară o serie de acțiuni de informare și conștientizare a populației asupra riscului generat de incendiile de vegetație precum: acțiuni de patrulare în zonele/localitățile unde se preconizează/se înregistrează incendii de vegetație cu implicarea activă a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, diseminarea de materiale de informare preventivă la gospodăriile cetățenești și continuă activitățile campaniilor de informare a populației pe posturile radio prin difuzarea spoturilor audio privind interdicția arderii vegetație uscate.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

VIDEO: Cum se produce săpunul din lapte de capră, la Rimetea. Secretele unui produs cosmetic natural explicate de Zsuzsa Tulit

Publicat

Zsuzsa Tulit face la Rimetea săpun natural. Însă nu orice fel de săpun, ci unul făcut din lapte de capră. Capre care pășunesc plante medicinale. Săpunul pe care în produce, îl scoate la vânzare în magazinul de suveniriuri.

Magazin care este situat la subsolul uneia dintre cele mai vechi pensiuni din Rimetea.

Am stat de vorbă cu Zsuzsa la deschiderea sezonului turistic de la Rimetea, iar aceasta ne-a explicat care este secretul din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

U-BT s-a CALIFICAT în semifinalele Ligii Naționale de Baschet, după ce învins-o pe Dinamo București

Publicat

U-Banca Transilvania a câștigat, marți, meciul trei cu Dinamo București, din playoff-ul Ligii Naționale de Baschet Masculin

Meciul din sferturile de finală a Ligii, care s-a disputat la București, s-a încheiat…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Impactul prin VOLUNTARIAT: Experiența Magdei în Izmir cu AIESEC Cluj

Publicat

Magda a fost într-un voluntariat cu AIESEC din august până în octombrie, în Izmir. Aici, ea a predat timp de 6 săptămâni copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 15 ani.

De ce a vrut să meargă într-o…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

VIDEO Localnicii din Vințu de Jos, afectați după ce au aflat de moartea primarului. Vecin despre Petre Barbu: ”Un om de nota zece”

Publicat

Localnicii din Vințu de Jos sunt afectați după ce au aflat de moartea primarului. După ce au aflat că primarul comunei, Ioan Petru Barbu, a fost găsit decedat și din câte se pare s-ar fi spânzurat. 

Reamintim că tragedia s-a petrecut marți, 16 aprilie 2024. Trupun neînsuflețit al primarului a fost descoperit într-o anexă gospodărească. Bărbatul era căsătorit și avea copii. Pagina de Facebook a primarului este plină de poze…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe