Connect with us

Brasov

Peste 20 de unități de învățământ din Brașov își vor produce singure energia electrică. Investiție de aproape 6,4 milioane de lei

Publicat


sursa foto: BrașovCity.ro

Mai multe unități de învățământ din Brașov își vor produce singure energia electrică, iar mai apoi vor putea să vândă energie în rețea. Un număr de 3 grădinițe, 13 școli și 11 colegii și licee vor fi dotate cu sisteme fotovoltaice, prin cadrul unui proiect de finanțare depus de Primăria Brașov. Investiția pentru proiectul de finanțare este în valoare de aproape 6,4 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, Primăria Brașov va continua programul de tranziție, prin fonduri nerambursabile, pentru implementarea măsurilor asumate prin Convenția primarilor în 2021, respectiv reducerea cu 55% a emisiilor CO2 până în anul 2030 și neutralitate climatică până în 2050.

Una dintre soluțiile pe care Municipalitatea vrea să le implementeze în perioada următoare este cea a transformării unităților de învățământ în prosumatori.

„Cu ajutorul panourilor fotovoltaice, acestea își vor produce singure energia necesară consumului propriu, iar surplusul va fi vândut în rețeaua electrică. Soluția a fost deja testată la Grădinița nr. 34, iar primăria vrea să extindă acest proiect la alte 27 de unități de învățământ.

Luni, 14 noiembrie, primăria a depus un proiect de finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare, în valoare totală de aproape 6,4 milioane de lei, prin care 3 grădinițe, 13 școli și 11 colegii și licee vor fi dotate cu sisteme fotovoltaice”, se arată în comunicat.

Ce susține primarul municipiului Brașov

„Brașovul a fost primul oraș care, în septembrie 2021, și-a asumat o țintă ambițioasă, aceea că în mai puțin de 10 ani va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55%, iar de atunci implementăm măsurile care să ne aducă mai aproape de acest deziderat.

Fie că vorbim de mobilitatea verde, de soluții de producere a energiei regenerabile, de investiții în protejarea mediului, toate au același obiectiv: o viață de calitate pentru brașoveni, într-un mediu curat și sănătos.

Astăzi am reușit să depunem spre finanțare un nou proiect din acest pachet de măsuri. Este vorba de dotarea a 27 de unități de învățământ cu panouri fotovoltaice, care să asigure energia electrică necesară, iar în anumite perioade, de exemplu în vacanța de vară, să îi transforme în producători care livrează energie în rețea.

Am luat decizia de a extinde acest program după proiectul-pilot de la Grădinița nr. 34, unde, după un an de testare, avem rezultate promițătoare.

Pe lângă avantajul că energia consumată este regenerabilă și nu poluează, se realizează astfel o reducere semnificativă la factura de energie electrică și, la fel de important, asigurăm o anumită independență energetică, tot mai importantă în actualul context al crizei de energie”, a precizat primarul Allen Coliban.

Conform sursei citate, sistemele fotovoltaice vor fi instalate la 27 de unități de învățământ.

Care sunt unitățile de învățământ care vor dispune de sisteme fotovoltaice

Grădinița nr. 9;
Grădinița nr. 11;
Grădinița nr. 17;
Școala Gimnazială nr. 1;
Școala Gimnazială nr. 2;
Școala Gimnazială nr. 3;
Școala Gimnazială nr. 4;
Școala Gimnazială nr. 9;
Școala Gimnazială nr. 11;
Școala Gimnazială nr. 13;
Școala Gimnazială nr. 14;
Școala Gimnazială nr. 15;

Școala Gimnazială nr. 19;
Școala Gimnazială nr. 25;
Școala Gimnazială nr. 30;
Școala Gimnazială nr. 31;
Colegiul Emil Racoviță;
Colegiul Național de Informatică ,,Grigore Moisil”;
Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă;
Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu;
Colegiul Nicolae Titulescu;
Colegiul Tehnic de Transporturi Brașov;
Colegiul Tehnic Mircea Cristea;
Liceul Tehnologic Silvic Dr. Nicolae Rucăreanu;
Liceul de Arta;
Liceul Sportiv;
Școala Profesională Germană Kronstadt.

„Pentru fiecare dintre cele 27 de unități de învățământ se are  în vedere o instalație electrică fotovoltaică (sistem fotovoltaic) „on-grid”, în regim prosumator, amplasată pe acoperișul clădirilor existente.

Energia produsă de panourile fotovoltaice este destinată consumului intern, iar surplusul de energie poate fi livrat în rețeaua operatorului de distribuție, de obicei în perioadele însorite din zilele de vară.

În condiții de instalare la putere optimă vom obține, prin cele 27 de sisteme de panouri fotovoltaice, o energie anuală de 1.038.059,75 kWh/an pentru o putere instalată de 843,800 kW, ceea ce înseamnă un aport semnificativ pentru îmbunătățirea sistemului energetic local.

Lucrările propuse prin proiect nu se supun autorizării. Înainte de a se monta sistemul fotovoltaic, se va face o expertiză a structurii acoperișului care va susține panourile fotovoltaice”, potrivit sursei citate.

Achizițiile pentru toatele cele 27 de unități școlare vor fi realizate centralizat de către municipiul Brașov.

„Durata de implementare a proiectului va fi de 12 luni, adică 01.01.2023 – 31.12.2023. Cheltuielile totale aferente pentru realizarea obiectivului de investiții conform devizului general sunt de 6.386.088,37 lei inclusiv TVA, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 4.519.934,40 lei, respectiv 100% din cheltuielile eligibile, iar contribuția municipiului este de 1.965.592,52 lei, reprezentând cheltuieli neeligibile” se mai arată în comunicat.

sursa foto: BrașovCity.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Brasov

„Magia iernii la Brașov”: Un milion de luminiţe vor împodobi orașul în luna decembrie

Publicat

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Braşov 

Un milion de luminiţe vor străluci în municipiul Braşov timp de o lună, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Iluminatul festiv urmând să fie aprins miercuri seara, la ora 17,00, de primarul Allen Coliban.

Un număr de 200 sunt montate în bradul de Crăciun din Piaţa Sfatului, iar restul pe străzile din centrul istoric şi din cartierul Şchei, dar pe pe marile bulevarde din oraş.

„După doi ani de pandemie, de restricţii, doi ani în care am stat la distanţă unul de celălalt, este cel mai bun moment să redescoperim bucuria de a fi împreună, de a ne simţi, din nou, o comunitate.

„Magia iernii la Brașov”. Număr suplimentat de autobuze

De aceea, vrem să le oferim braşovenilor, dar şi turiştilor, cele mai frumoase sărbători de iarnă, în care să se bucure de evenimentele pregătite pentru ei: colinde, concerte, patinoar, filme la cinema Astra sau povestea drumului lui Moş Crăciun, din Laponia la Braşov, la cinema Stelarium, ateliere pentru decoraţiuni şi cadouri de Crăciun, expoziţii de artă şi seri culturale la Banca de Cultură Apollonia.

Şi ca să ne putem bucura de această lună magică, peste tot accesul este gratuit”, a anunţat, luni, primarul Braşovului, Allen Coliban.

Acesta a făcut, totodată, un apel către braşoveni să doneze celor mai puţin norocoşi în cadrul campaniilor Happy Box şi Ziua dărniciei.

În luna decembrie, numărul autobuzelor şi troleibuzelor care vin şi pleacă din centrul istoric a fost suplimentat cu 29 de mijloace de transport. Agerpres

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Braşov 

Citește mai departe

Brasov

Cutremur cu magnitudinea 3.6 produs în Vrancea

Publicat

Un cutremur cu magnitudinea de 3.6 s-a produs, în noaptea de vineri spre sâmbătă în Vrancea.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, sâmbătă, în ziua de 26 Noiembrie 2022, la ora 03:59:28 (ora locală a României), s-a produs în Zona Seismică Vrancea VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.6.

Seismul s-a produs la adâncimea de 145km.

Potrivit sursei citate, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 74km E de Brașov, 88km NE de Ploiești, 105km S de Bacău, 118km V de Galați, 119km V de Brăila, 139km N de București, 159km NE de Pitești, 187km SV de Iași, 188km E de Sibiu,…

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Brasov

FOTO: Brașovul are primul centru rezidențial dedicat victimelor violenței în familie

Publicat

sursa foto: Facebook /  Primăria Municipiului Braşov 

Primul centru rezidențial dedicat victimelor violenței în familie a fost deschis vineri, 25 noiembrie 2022, la Brașov, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Centrul este prevăzut cu dormitoare, bucătărie, grupuri sanitare, centru de joacă, cameră de socializare, spații speciale pentru consiliere psihologică, vocațională și juridică.

Dotările pentru acest adăpost au fost asigurate cu bani din PNRR, iar amenajarea s-a făcut cu sprijinul și contribuția comunității și a organizațiilor private.

”Acest adăpost este un centru de primire în regim de urgență pentru femeile care au nevoie să plece de acasă deoarece fie suportă violențe fizice, fie altfel de abuzuri. Ne-am dorit ca acest centru să fie în primul rând un loc primitor, un loc sigur, un loc pentru femeile și copiii care au nevoie să fie ajutați, care fug de acasă.

Acest adăpost va putea primi femei și copii din municipiu, dar și din întreg județul Brașov, unde atât victimele, cât și copiii acestora se vor putea simți în siguranță, vor putea participa la activități și vor putea să scape sau să încercăm să-i ajutăm să scape de trauma prin care au trecut”, a precizat Flavia Boghiu, viceprimar al municipiului Brașov.

La centru, victimele violenţei domestice beneficiază de cazare și mâncare, informare și consiliere psihologică, consiliere juridică, educație parentală, consiliere/orientare vocaţională pentru a-și găsi un loc de muncă, suport pentru întocmirea actelor de identitate, dacă este cazul, sau acces la servicii medicale.

,,Femeile care vor avea nevoie de serviciile noastre vor putea să apeleze la Direcția de Asistență Socială, iar dacă se află într-o situație de pericol iminent, pot apela numărul de urgență 112, iar echipa mobilă, împreună cu poliția, se va deplasa la domiciliul acestora și le va acorda sprijinul necesar pentru a se muta în centru”, a explicat viceprimarul.

Victimele pot sta gratuit în centru între 5 și 60 zile, în funcție de nevoile individuale. Adresa în care îşi desfăşoară activitatea va rămâne secretă pentru publicul larg, cu scopul de a asigura protecţie totală beneficiarilor.

sursa foto: Facebook /  Primăria Municipiului Braşov 

(sursa: Mediafax)

 

Citește mai departe

Brasov

Ruta alternativă care îi va scuti pe șoferi de orele pierdute în aglomerația de pe Valea Prahovei. Vor ajunge rapid de la București la Brașov

Publicat

Pe cei mai mulţi salariaţi, dar şi pe elevi îi așteaptă o minivacanţă de cinci zile, de Sfântul Andrei, 1 decembrie, plus liberele aferente. Și cum muntele este destinația iubită de toată lumea pentru perioada de iarnă, este de așteptat ca stațiunile de pe Valea Prahovei să fie luate cu asalt de zeci de mii de români.

Minivacanța vine cu ore de așteptate în trafic

Numai că, în aceste zile de minivacanță, traficul pe tronsonul București-Brașov va fi unul de coșmar, așa cum ne-am obișnuit în ultimii anii. Turiștii trebuie să se înarmeze cu multă răbdare, ore de stat în trafic, pentru a ajunge cu bine la destinațiile…

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe