Connect with us

Brasov

Peste 20 de unități de învățământ din Brașov își vor produce singure energia electrică. Investiție de aproape 6,4 milioane de lei

Publicat


sursa foto: BrașovCity.ro

Mai multe unități de învățământ din Brașov își vor produce singure energia electrică, iar mai apoi vor putea să vândă energie în rețea. Un număr de 3 grădinițe, 13 școli și 11 colegii și licee vor fi dotate cu sisteme fotovoltaice, prin cadrul unui proiect de finanțare depus de Primăria Brașov. Investiția pentru proiectul de finanțare este în valoare de aproape 6,4 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, Primăria Brașov va continua programul de tranziție, prin fonduri nerambursabile, pentru implementarea măsurilor asumate prin Convenția primarilor în 2021, respectiv reducerea cu 55% a emisiilor CO2 până în anul 2030 și neutralitate climatică până în 2050.

Una dintre soluțiile pe care Municipalitatea vrea să le implementeze în perioada următoare este cea a transformării unităților de învățământ în prosumatori.

„Cu ajutorul panourilor fotovoltaice, acestea își vor produce singure energia necesară consumului propriu, iar surplusul va fi vândut în rețeaua electrică. Soluția a fost deja testată la Grădinița nr. 34, iar primăria vrea să extindă acest proiect la alte 27 de unități de învățământ.

Luni, 14 noiembrie, primăria a depus un proiect de finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare, în valoare totală de aproape 6,4 milioane de lei, prin care 3 grădinițe, 13 școli și 11 colegii și licee vor fi dotate cu sisteme fotovoltaice”, se arată în comunicat.

Ce susține primarul municipiului Brașov

„Brașovul a fost primul oraș care, în septembrie 2021, și-a asumat o țintă ambițioasă, aceea că în mai puțin de 10 ani va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55%, iar de atunci implementăm măsurile care să ne aducă mai aproape de acest deziderat.

Fie că vorbim de mobilitatea verde, de soluții de producere a energiei regenerabile, de investiții în protejarea mediului, toate au același obiectiv: o viață de calitate pentru brașoveni, într-un mediu curat și sănătos.

Astăzi am reușit să depunem spre finanțare un nou proiect din acest pachet de măsuri. Este vorba de dotarea a 27 de unități de învățământ cu panouri fotovoltaice, care să asigure energia electrică necesară, iar în anumite perioade, de exemplu în vacanța de vară, să îi transforme în producători care livrează energie în rețea.

Am luat decizia de a extinde acest program după proiectul-pilot de la Grădinița nr. 34, unde, după un an de testare, avem rezultate promițătoare.

Pe lângă avantajul că energia consumată este regenerabilă și nu poluează, se realizează astfel o reducere semnificativă la factura de energie electrică și, la fel de important, asigurăm o anumită independență energetică, tot mai importantă în actualul context al crizei de energie”, a precizat primarul Allen Coliban.

Conform sursei citate, sistemele fotovoltaice vor fi instalate la 27 de unități de învățământ.

Care sunt unitățile de învățământ care vor dispune de sisteme fotovoltaice

Grădinița nr. 9;
Grădinița nr. 11;
Grădinița nr. 17;
Școala Gimnazială nr. 1;
Școala Gimnazială nr. 2;
Școala Gimnazială nr. 3;
Școala Gimnazială nr. 4;
Școala Gimnazială nr. 9;
Școala Gimnazială nr. 11;
Școala Gimnazială nr. 13;
Școala Gimnazială nr. 14;
Școala Gimnazială nr. 15;

Școala Gimnazială nr. 19;
Școala Gimnazială nr. 25;
Școala Gimnazială nr. 30;
Școala Gimnazială nr. 31;
Colegiul Emil Racoviță;
Colegiul Național de Informatică ,,Grigore Moisil”;
Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă;
Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu;
Colegiul Nicolae Titulescu;
Colegiul Tehnic de Transporturi Brașov;
Colegiul Tehnic Mircea Cristea;
Liceul Tehnologic Silvic Dr. Nicolae Rucăreanu;
Liceul de Arta;
Liceul Sportiv;
Școala Profesională Germană Kronstadt.

„Pentru fiecare dintre cele 27 de unități de învățământ se are  în vedere o instalație electrică fotovoltaică (sistem fotovoltaic) „on-grid”, în regim prosumator, amplasată pe acoperișul clădirilor existente.

Energia produsă de panourile fotovoltaice este destinată consumului intern, iar surplusul de energie poate fi livrat în rețeaua operatorului de distribuție, de obicei în perioadele însorite din zilele de vară.

În condiții de instalare la putere optimă vom obține, prin cele 27 de sisteme de panouri fotovoltaice, o energie anuală de 1.038.059,75 kWh/an pentru o putere instalată de 843,800 kW, ceea ce înseamnă un aport semnificativ pentru îmbunătățirea sistemului energetic local.

Lucrările propuse prin proiect nu se supun autorizării. Înainte de a se monta sistemul fotovoltaic, se va face o expertiză a structurii acoperișului care va susține panourile fotovoltaice”, potrivit sursei citate.

Achizițiile pentru toatele cele 27 de unități școlare vor fi realizate centralizat de către municipiul Brașov.

„Durata de implementare a proiectului va fi de 12 luni, adică 01.01.2023 – 31.12.2023. Cheltuielile totale aferente pentru realizarea obiectivului de investiții conform devizului general sunt de 6.386.088,37 lei inclusiv TVA, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 4.519.934,40 lei, respectiv 100% din cheltuielile eligibile, iar contribuția municipiului este de 1.965.592,52 lei, reprezentând cheltuieli neeligibile” se mai arată în comunicat.

sursa foto: BrașovCity.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Brasov

Accident cu două autoturisme pe DN 1, în județul Brașov. Trafic restricționat

Publicat

Arhivă foto

Un accident rutier a avut loc, luni dimineață pe DN 1, în județul Brașov. În eveniment au fost implicate două autoturisme. Traficul rutier este restricționat.

Potrivit IPJ Brașov, accidentul rutier a avut loc pe DN1, la km 213+400, la intersecția cu DJ 104A (Băile Perșani), din județul Brașov, ca urmare a coliziunii între două autovehicule.

La fața locului sunt direcționate echipaje ale Poliției Rutiere și se efectuează cercetări pentru a se stabili cauzele și circumstanțele în care s-a produs accidentul.

Doi pasageri din ambele autoturisme au fost evaluați medical.

În urma testării cu aparatul etilotest a conducătorilor auto, rezultatul a fost 0.

Circulația în zonă se desfășoară cu restricții, urmând a se relua imediat după finalizarea activităților de cercetare desfășurate la fața locului și de îndepărtare de pe carosabil a autovehiculelor avariate.

Poliția Brașov recomandă conducătorilor auto să urmeze indicațiile polițiștilor rutieri și să manifeste prudență în condus.

Citește mai departe

Brasov

Avertizare meteo: Cod GALBEN de furtuni în zone din patru județe

Publicat

Arhivă foto

Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi după-amiază o atenționare cod galben de vreme rea pentru zone din patru județe.

Avertizarea este valabilă până la ora 17:00.

Potrivit ANM, se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse care local vor acumula peste 25 l/mp, grindină de dimensiuni mici.

Județul Braşov: Jibert, Bunești, Șoarș;
Județul Mureş: Sighișoara, Ungheni, Albești, Daneș, Mica, Bahnea, Vânători, Gheorghe Doja, Suplac, Apold, Saschiz, Viișoara, Coroisânmărtin, Zagăr;
Județul Harghita: Gheorgheni, Cristuru Secuiesc, Ditrău, Remetea, Sărmaș, Lăzarea, Gălăuțaș, Secuieni, Subcetate, Dârjiu;
Județul Sibiu: Dumbrăveni, Laslea, Iacobeni, Alma, Hoghilag, Brădeni

 

Citește mai departe

Brasov

Brașov: Ambulanță vandalizată în Râșnov. Agresorul ar fi un tânăr cu antecedente de consum de alcool şi droguri

Publicat

Arhivă foto

Un tânăr de 26 de ani a provocat un scandal miercuri dimineață, în stațiunea Râșnov din județul Brașov. Acesta ar fi solicitat o ambulanță, iar în momentul în care aceasta a apărut la locul solicitării, tânărul a distrus geamurile autospecialei și l-ar fi amenințat pe unul dintre membrii echipajului.

Potrivit IPJ Brașov, miercuri dimineață, în jurul orei 09.00, Poliția Stațiunii Râșnov a fost sesizată, prin apel 112, de către un tânăr, de 26 de ani, cu privire la faptul că ar fi avut nevoie de o ambulanță, acuzând o stare de agitație și cefalee.

La fața locului, s-a prezentat o ambulanță din cadrul Serviciului de Ambulanță Râșnov, moment în care apelantul s-ar fi manifestat violent distrugând geamurile autospecialei de ambulanță.

Mai mult, acesta ar fi amenințat cu acte de violență unul din membrii echipajului de Ambulanță.

Având în vedere că era cunoscut cu un astfel de comportament, acesta a fost condus la o unitate spitalicească în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate.

În cauză polițiștii au întocmit un dosar penal, în care efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere, tulburarea ordinii, liniștii publice și amenințare, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Zărnești.

Citește mai departe

Brasov

Aproape 30 de benzinării şi staţii GPL din județul Brașov, fără autorizaţie de securitate la incendiu

Publicat

Arhivă foto

Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov, 14 benzinării și 12 stații mobile GPL din județul Brașov funcționează fără a avea autorizații de securitate la incendiu.

Totodată, în evidenţele ISU Braşov sunt 3 depozite de carburant care nu se încadrează în prevederile Hotărârii de Guvern nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării sau autorizării privind securitatea la incendiu.

De asemenea, trei dintre skid-urile GPL ale unei firme care operează pe raza judeţului Braşov deţin autorizaţii de securitate la incendiu obţinute sub altă denumire în anii 2004, 2016, respectiv 2017.

Conform purtătorului de cuvânt al ISU Braşov, mr Ciprian Sfreja, neregulile în domeniu constatate în timpul controalelor efectuate de-a lungul timpului au fost sancţionate cu amenzi.

În judeţul Braşov, în prezent, funcţionează 75 de benzinării şi 44 de staţii mobile GPL.

Rezultatele controalelor dispuse prin ordin de prefect, în urmă cu o săptămână, în contextul tragediei de la Crevedia, urmează să fie centralizate la Instituţia Prefectului. Agerpres

Citește mai departe