Connect with us

Eveniment

Peste 300 de șoferi, depistați sub influența alcoolului și drogurilor în Harghita, în anul 2023

Publicat



fotografie cu caracter ilustrativ

În decursul acestui an, autoritățile din județul Harghita au depistat peste 300 de șoferi care se aflau sub influența alcoolului în momentul în care au urcat la volan, conform informațiilor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Harghita. De asemenea, în timp ce 11 dintre acești conducători auto erau sub influența substanțelor interzise, precum drogurile.

Potrivit sursei citate, în cazul celor 11 conducători auto depistaţi sub influenţa substanţelor psihoactive au fost întocmite dosare de urmărire penală şi au fost recoltate probe biologice, care au fost înaintate Institutului de Medicină Legală.

În ceea ce priveşte consumul de băuturi alcoolice în rândul conducătorilor auto, de la începutul acestui an şi până în prezent, au fost depistaţi 104 şoferi cărora le-au fost întocmite dosare penale, întrucât concentraţia de alcool în urma testării cu aparatele alcooltest sau etilotest a fost de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, alţi 234 de conducători auto au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi cuprinse între 1.305 şi 2.900 lei, precum şi cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile, dat fiind faptul că în urma testărilor cu aparatele alcooltest şi etilotest au rezultat valori de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Datele statistice mai arată că cele mai multe fapte de conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive, de la începutul anului, au fost constatate în lunile martie, iunie şi iulie.

Peste 300 de șoferi, depistați sub influența alcoolului și drogurilor în Harghita, în anul 2023. „Drogurile sunt foarte diverse şi efectele asupra consumatorilor sunt variate”

Poliţiştii avertizează că şoferii sunt expuşi riscurilor indiferent de cantitatea de alcool sau de substanţe interzise pe care o consumă, dar efectele sunt diferite.

„Bineînţeles că o cantitate mai mare de alcool consumată poate avea un efect mult mai pronunţat asupra capacităţii de a conduce, fiind întârziate şi/sau îngreunate capacităţile de reacţie, de atenţie, de concentrare, precum şi inducerea unei stări de somnolenţă”, se arată în informarea transmisă, la solicitarea AGERPRES, de purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, agent principal de poliţie Maria Plumbu.

Sursa citată mai precizează că, „în ceea ce priveşte drogurile, în sens farmacologic, acestea sunt substanţe a căror folosire în afara unor indicaţii medicale, în mod abuziv, pot induce stare de dependenţă, producând tulburări ireversibile asupra sistemului nervos central, asupra percepţiei senzoriale şi/sau asupra comportamentului uman”.

În informarea IPJ se menţionează faptul că drogurile sunt foarte diverse şi efectele asupra consumatorilor sunt variate şi se manifestă diferit.

„Datorită diversităţii lor, efectele asupra consumatorilor sunt variate şi se pot manifesta diferit, de la stare de somnolenţă, scăderea capacităţii de concentrare, halucinaţii, stare de nelinişte, tremor, agitaţie, excitare, reducerea stării de oboseală, agitaţie, nervozitate, agresivitate, panică, senzaţie de putere, la posibile halucinaţii şi pseudohalucinaţii, când consumatorul nu mai are capacitatea de a distinge între realitate şi imaginaţie, existând riscul unor acţiuni sau accidente grave, toate simţurile fiind afectate, în special văzul”, se arată în informarea citată.

Peste 300 de șoferi, depistați sub influența alcoolului și drogurilor în Harghita, în anul 2023. Două aparate etilotest, în județul Harghita

IPJ Harghita dispune de două aparate drugtest.

Poliţiştii reamintesc faptul că, potrivit modificărilor recente aduse Codului penal, persoana care conduce un autovehicul sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive şi comite un accident de circulaţie soldat cu decesul victimei va fi condamnată la închisoare cu executare.

„În acest sens, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita desfăşoară activităţi de informare a conducătorilor auto, precum şi a cursanţilor şcolilor de şoferi despre noile reglementări legislative”, a mai menţionat IPJ Harghita. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

VIDEO. Primul certificat de naștere semnat electronic a fost emis la Cluj. Emil Boc: „Un moment istoric”

Publicat

Primul certificat de naștere semnat electronic a fost eliberat miercuri de Serviciul de Stare Civilă din Cluj-Napoca. 

Primăria Cluj-Napoca a eliberat astăzi primul certificat de naștere semnat digital, a anunțat…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Vineri, 10 mai: Ziua Europei și Ziua Independenței Naționale a României, sărbătorite în Piața Cetății din Alba Iulia

Publicat

Ziua Victoriei în Europa, Ziua Europei și Ziua Independenței Naționale a României vor fi marcate vineri, 10 mai, în Piața Cetății din Alba Iulia.

Programul activităților va cuprinde, printre altele, alocuțiuni cu privire la semnificația zilelor și un program artistic realizat de către Corul de copii „Theotokos” și Orchestra de cameră „Augustin Bena”.

Programul activităţilor organizate cu prilejul Zilei Victoriei în Europa, Zilei Europei și Zilei Independenței Naționale a României:

Vineri, 10 mai, ora 12:00

  • 11.40 – 11.55  Primirea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Florin Piersic, în fața unei noi operații riscante. Intervenția de la Institutul Inimii din Cluj a fost făcută în timp record

Publicat

Florin Piersic mai are de trecut un hop. Marele actor clujean va fi supus unei noi intervenții chirurgicale, de data aceasta la genunchi, la București, dacă și atunci când medicii vor decide acest lucru. La Cluj, actorul a fost…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

FOTO: Cum va arăta parcarea supraetajată ce va fi construită în Blaj. Va avea șase niveluri și 200 locuri de parcare

Publicat

În Blaj va fi construită o parcare supraetajată pe șase niveluri, în zona Gării, a anunțat primarul Gheorghe Valentin Rotar. Locația va oferi, în total 200 de locuri de parcare.

”Primăria Blaj va construi o parcare supraetajată – „Park & Ride” – pe fonduri europene.

Ezte vorba despre linia de finantare aferenta Priorității 4 – O Regiune cu mobilitate urbană durabilă, Acțiunea 4.1 – Dezvoltarea mobilității urbane durabile în Municipiile Regiunii Centru (inclusiv Zone Metropolitane și Zone Funcționale Urbane), din cadrul Programului Regiunea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe