Connect with us

Eveniment

Peste 300 de șoferi, depistați sub influența alcoolului și drogurilor în Harghita, în anul 2023

Publicat


fotografie cu caracter ilustrativ

În decursul acestui an, autoritățile din județul Harghita au depistat peste 300 de șoferi care se aflau sub influența alcoolului în momentul în care au urcat la volan, conform informațiilor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Harghita. De asemenea, în timp ce 11 dintre acești conducători auto erau sub influența substanțelor interzise, precum drogurile.

Potrivit sursei citate, în cazul celor 11 conducători auto depistaţi sub influenţa substanţelor psihoactive au fost întocmite dosare de urmărire penală şi au fost recoltate probe biologice, care au fost înaintate Institutului de Medicină Legală.

În ceea ce priveşte consumul de băuturi alcoolice în rândul conducătorilor auto, de la începutul acestui an şi până în prezent, au fost depistaţi 104 şoferi cărora le-au fost întocmite dosare penale, întrucât concentraţia de alcool în urma testării cu aparatele alcooltest sau etilotest a fost de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, alţi 234 de conducători auto au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi cuprinse între 1.305 şi 2.900 lei, precum şi cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile, dat fiind faptul că în urma testărilor cu aparatele alcooltest şi etilotest au rezultat valori de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Datele statistice mai arată că cele mai multe fapte de conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive, de la începutul anului, au fost constatate în lunile martie, iunie şi iulie.

Peste 300 de șoferi, depistați sub influența alcoolului și drogurilor în Harghita, în anul 2023. „Drogurile sunt foarte diverse şi efectele asupra consumatorilor sunt variate”

Poliţiştii avertizează că şoferii sunt expuşi riscurilor indiferent de cantitatea de alcool sau de substanţe interzise pe care o consumă, dar efectele sunt diferite.

„Bineînţeles că o cantitate mai mare de alcool consumată poate avea un efect mult mai pronunţat asupra capacităţii de a conduce, fiind întârziate şi/sau îngreunate capacităţile de reacţie, de atenţie, de concentrare, precum şi inducerea unei stări de somnolenţă”, se arată în informarea transmisă, la solicitarea AGERPRES, de purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, agent principal de poliţie Maria Plumbu.

Sursa citată mai precizează că, „în ceea ce priveşte drogurile, în sens farmacologic, acestea sunt substanţe a căror folosire în afara unor indicaţii medicale, în mod abuziv, pot induce stare de dependenţă, producând tulburări ireversibile asupra sistemului nervos central, asupra percepţiei senzoriale şi/sau asupra comportamentului uman”.

În informarea IPJ se menţionează faptul că drogurile sunt foarte diverse şi efectele asupra consumatorilor sunt variate şi se manifestă diferit.

„Datorită diversităţii lor, efectele asupra consumatorilor sunt variate şi se pot manifesta diferit, de la stare de somnolenţă, scăderea capacităţii de concentrare, halucinaţii, stare de nelinişte, tremor, agitaţie, excitare, reducerea stării de oboseală, agitaţie, nervozitate, agresivitate, panică, senzaţie de putere, la posibile halucinaţii şi pseudohalucinaţii, când consumatorul nu mai are capacitatea de a distinge între realitate şi imaginaţie, existând riscul unor acţiuni sau accidente grave, toate simţurile fiind afectate, în special văzul”, se arată în informarea citată.

Peste 300 de șoferi, depistați sub influența alcoolului și drogurilor în Harghita, în anul 2023. Două aparate etilotest, în județul Harghita

IPJ Harghita dispune de două aparate drugtest.

Poliţiştii reamintesc faptul că, potrivit modificărilor recente aduse Codului penal, persoana care conduce un autovehicul sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive şi comite un accident de circulaţie soldat cu decesul victimei va fi condamnată la închisoare cu executare.

„În acest sens, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita desfăşoară activităţi de informare a conducătorilor auto, precum şi a cursanţilor şcolilor de şoferi despre noile reglementări legislative”, a mai menţionat IPJ Harghita. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Bărbat din Alba care a incendiat o rulotă, plasat la locul infracțiunii cu ajutorul sateliților. Cum l-a ”trădat” cartela SIM

Publicat

Un bărbat din Alba, U.B., a fost trimis în judecată pentru distrugere, după ce procurorii din Blaj au putut proba că acesta a dat foc intenționat unei rulote, dar și a unui gard. 

Este vorba despre un incendiu care s-a produs în urmă cu mai bine de doi ani, dar care a ajuns pe masa judecătorilor din Blaj recent. 

Mai exact în data de 20 septembrie 2023, dosarul a treccut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

VIDEO. Percheziții ale polițiștilor clujeni într-un dosar de fraudă informatică. Prejudiciu, 2 milioane de euro

Publicat

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigații Criminale, cu sprijinul polițiștilor Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea procurorilor din…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

FOTO VIDEO: Patru persoane carbonizate și cinci rănite după explozia unei magistrale de gaz, aproape de Focșani

Publicat

Tragedie: Patru persoane au murit și alte cinci au fost transportate la spital în urma exploziei la o magistrală de gaz în apropiere de Focșani. Victimele erau muncitori pe șantierul Autostrăzii Moldovei.

Accidentul s-a produs miercuri spre joi noaptea. Potrivit ISU Vrancea, cauza ar fi fost fisurarea magistralei de transport gaze naturale și apariția scânteilor mecanice, ca urmare a executării lucrărilor pe șantierul autostrăzii…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Vânzările de mașini electrice în țările din Europa, în creștere accelerată. Cele mai căutate autoturisme

Publicat

Ponderea automobilelor electrice pe piaţa auto din Europa a depăşit, pentru prima dată, pragul de 20% în luna august.

Potrivit cifrelor publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), vânzările de autoturisme în Europa au crescut pentru a 13-a lună consecutiv, informează AFP.

Potrivit Agenției de Presă AFP, asociaţia – care reprezintă pe cei 16 mari constructori auto din Europa, a informat că 904.509…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe