Eveniment
Peste 3000 de copii născuți în 2020 la Sibiu – Băieții sunt mai mulți cu unul
Anul 2020 a fost unul aparte, stilul de viață al oamenilor de pretutindeni fiind schimbat de pandemia Covid-19. Dar, în pofida greutăților, viața triumfă. Mărturie stau copiii aduși pe lume anul trecut, ei fiind cel mai frumos simbol al speranței și încrederii în viitor. Astfel, în 2020, la Maternitatea SCJU Sibiu au avut loc 3013 nașteri dintre care 66 au fost gemelare și 2 de tripleți, numărul total al nou – născuților fiind de 3083. Din totalul nou-născuților, 1542 sunt băieți și 1541 fete.
Cei mai mulți nou născuți – 318 (160 băieți, 158 fete) s-a înregistrat în luna iulie a anului precedent. Cei mai puțini nou-născuți, mai exact 201 (96 băieți și 105 fete) s-au consemnat în luna decembrie 2020.
Din totalul nou-născuților peste 76% (2344) au venit pe lume în pandemie, fiind născuți în perioada aprilie-decembrie. Îmbucurător a fost însă faptul că niciunul dintre nou-născuții din 2020 nu a fost diagnosticat cu Covid-19, deși au fost peste 70 de mămici care au avut test pozitiv pentru Sars-Cov2.
“Pandemia de coronavirus a pus sub presiune sistemele de sănătate din întreaga lume, inclusiv maternitățile, fiind necesară reorganizarea serviciilor pentru a putea oferi condiții de siguranță pentru toate mamele și pentru toți nou-născuții. Ne bucurăm că am reușit acest lucru la maternitatea Sibiu, atât în zona de Obstetrică-Ginecologie cât și în cea de Neonatologie. Încercăm să oferim în continuare îngrijiri de calitate, profesioniste și în condiții de confort și ne bucură că eforturile noastre sunt apreciate, așa cum se vede în adresabilitatea constant ridicată din ultimii ani. Din păcate pandemia continuă, sperăm însă că eforturile continue ale cercetărilor și vaccinarea ne vor aduce zile mai luminoase și întâlniri mai prietenoase. Până atunci însă, pentru sănătatea lor și a pruncilor lor, rugăm mamele să fie atente la sănătatea lor, să continue să respecte regulile de prevenire a infecției COVID-19 – păstrarea distanței fizice, evitarea locurilor aglomerate și a persoanelor bolnave, purtarea măștii faciale în public și spălarea frecventă a sânilor. De asemenea, le rugăm să nu pregete să se adreseze medicilor obstetricieni atunci când sezisează ceva în neregulă cu sarcina. Dorim tuturor viitoarelor mame sănătate și copii sănătoși”, a declarat Conf.univ.dr. Livia Ognean, medic șef al secției Clinice Neonatologie a SCJU Sibiu.
Maternitatea din Sibiu este una complet renovată și modernizată iar calitatea serviciilor oferite este una de nivel european, mamele şi copiii fiind îngrijiţi în spații corespunzătoare, de la cabinete, săli de nașteri, sălile de operații și până la saloanele de tip rooming-in, cu 2 paturi și grup sanitar propriu) unde sunt cazate mămicile împreună cu bebelușii. De asemenea, personalul medical al maternității are printre cele mai bune rezultate din țară.
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Crucea Roșie Română Filiala Alba va participa, duminică, în cadrul paradei organizate la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale a României, cu un detașament format din 30 de angajați și voluntari, dar și cu patru ambulanțe moderne.
Cele patru ambulante tip B1/B2 Mercedes Benz sunt utilizate pentru acordarea asistenței medicale de urgență și transport medical. Două dintre ambulanțe sunt 4X4 pentru intervenții în zone greu accesibile și au intrat în dotarea Crucii Roșii Filiala Alba în ultima lună.
Detașamentul Crucii Roșii Române Filiala Alba va defila sub…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, sărbătorit pe 30 noiembrie. Semnificații, tradiții și superstiții
Sfântul Andrei, considerat ocrotitorul românilor, este sărbătorit de Biserica ortodoxă în 30 noiembrie. A fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Isus Hristos.
Era frate cu Simon Petru, iar tatăl lor era pescarul Iona. Erau originari din Betsaida, localitate situată pe țărmul lacului Ghenizaret (Marea Galileii), din provincia Galileea, în nordul Tarii Sfinte. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor.
Au fost și „ucenicii” Sfântului Ioan Botezătorul. A fost si el martor, alături de alți ucenici, la botezul Domnului, potrivit crestinortodox.ro.
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Spitalul de Copii din Cluj-Napoca va avea Compartiment special de boli infecțioase. Acesta va avea 5 paturi
Spitalul de Copii din Cluj-Napoca va avea un compartiment destinat tratării și diagnosticării bolilor infecțioase.
Înființarea noii structuri, care va permite izolarea pacienților, a fost aprobată de Consiliul…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Sfântul Andrei: câți români își sărbătoresc ziua numelui. Cui îi poți spune ”La mulți ani” în 30 noiembrie
Sfântul Andrei. Ziua de 30 noiembrie reprezintă prilej de bucurie românii care poartă prenume asociate Sfântului Apostol Andrei. Peste 900.000 de persoane îşi sărbătoresc onomastica, iar majoritatea sunt bărbați.
Unul dintre cei 12 apostoli ai Domnului, Andrei era pescar și, potrivit tradiției a propovăduit Evanghelia în mai multe locuri, inclusiv pe teritoriul de atunci al României.
Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Paraiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea…
Citește mai mult pe Alba24.ro