Connect with us

Eveniment

Peste 4.000 de elevi din Miercurea Ciuc au primit abonamente gratuite la transportul în comun

Publicat


sursa foto: Facebook / Korodi Attila

Un număr de 4.135 de elevi cu domiciliul în Miercurea Ciuc au primit abonamente gratuite la transportul în comun, a anunţat, marţi, primarul municipiului, Korodi Attila.

„Începând cu 1 martie, 4.135 de abonamente au fost predate elevilor care locuiesc în Miercurea Ciuc.

Dacă anii trecuţi utilizau între 200 şi 400 de elevi transportul în comun, deja reacţiile sunt foarte favorabile, 4.135 de abonamente au fost distribuite gratuit elevilor. (…)

Deja se vede efectul pozitiv al distribuirii abonamentelor pe liniile de transport, deja au început copiii să folosească mult mai intens autobuzele, sunt copii care le folosesc pentru a merge la şcoală sau, pur şi simplu, unii, şi ăsta este un lucru pozitiv, fac excursie în oraş folosind autobuzele”, a declarat primarul Korodi Attila, într-o conferinţă de presă.

Acesta a punctat că scopul iniţial, acela de a face transportul în comun mai prietenos şi utilizabil de către elevi, a început să dea roade, demersul urmând să aibă ca efect şi decongestionarea traficului în oraş.

În plus, Korodi a precizat că flota companiei de transport public din oraş se va tripla, în urma derulării unui proiect european, şi va creşte şi numărul de linii de transport care vor putea fi folosite de elevi.

Primarul a mulţumit şcolilor pentru parteneriat, dar şi companiei locale de transport, care a redus birocraţia în acordarea acestor abonamente.

Peste 4.000 de elevi din Miercurea Ciuc au primit abonamente gratuite la transportul în comun. „Mai mult de două treimi dintre elevii cu domiciliul în Miercurea Ciuc”

„Reacţia este foarte pozitivă, mai ales la copiii mai mici.

Cei puţin mai mari deja foloseau şi înainte. Ei întotdeauna argumentau că birocraţia este prea mare pentru emiterea abonamentelor. Şi noi, atunci, am ales calea cealaltă, nu copiii vin la noi, ci noi mergem la copii”, a explicat Korodi Attila.

El a mai arătat că, în prezent, peste două treimi din elevii care locuiesc în oraş au abonamente gratuite, dar în perioada următoare există intenţia ca acest număr să crească.

„Mai mult de două treimi dintre elevii cu domiciliul în Miercurea Ciuc au abonament, dar dorim să maximizăm, adică şi ceilalţi elevi care n-au putut face procedurile, care erau bolnavi în momentul în care s-au emis abonamentele, să venim în ajutorul lor şi să închidem această procedură luna aceasta, luna viitoare”, a mai spus primarul.

Abonamentele sunt valabile un an calendaristic, listele cu numele elevilor sunt reactualizate în fiecare lună, iar demersul este susţinut din bugetul local şi din subvenţia care este garantată de către Guvern pentru transportul în comun în localităţi. Agerpres

sursa foto: Facebook / Korodi Attila


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Peste 100 de copii şi-au imaginat viitorul oraşului prin joacă

Publicat

La Cinema Dacia din cartierul Mănăștur a avut loc un atelier pilot în cadrul proiectului „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods”, sub egida CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică – cu ajutorul…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Comunicat finalizare proiect ”Achiziție echipamente de producție pentru TERAINFO SRL”

Publicat

antet-anunt-fonduri-instrumente-structurale-2014-2020-regio-scaled

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Data publicării: 8 decembrie 2023

COMUNICAT FINALIZARE PROIECT

ACHIZITIE ECHIPAMENTE DE PRODUCTIE PENTRU

TERAINFO SRL

Proiectul „Achizitie echipamente de productie pentru Terainfo SRL”, cod MySMIS 133330, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost implementat de către SC Terainfo SRL și are o valoare totală de 1.354.140,28 lei, din care 910.346,41 lei reprezintă finanțare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Sam Smith, câștigător al unui Oscar și a 5 premii Grammy, și Swedish House Mafia, printre primii artiști confirmați la UNTOLD

Publicat

Cu un palmares impresionant, un premiu Oscar, un Golden Globe și cinci premii Grammy, Sam Smith vine pentru prima dată în România, la Cluj, la UNTOLD 2024. Mai mult, o altă „exclusivitate” pregătită de organizatorii…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Eveniment

Azomureş suspendă producţia de amoniac şi îngrăşăminte în luna decembrie

Publicat

Arhivă foto

Compania Azomureș a comunicat vineri că se vede obligată să întrerupă producția de amoniac și îngrășăminte în luna decembrie.

Această decizie a fost luată din cauza lipsei unui angajament strategic clar din partea autorităților, iar consecințele se anunță negative atât pentru industrie, cât și pentru agricultura din România.

„Azomureş, un important producător român de îngrăşăminte, a oprit producţia de amoniac şi îngrăşăminte pentru luna decembrie, din cauza unui set de politici şi a lipsei de acţiune a autorităţilor, care afectează negativ marea industrie locală.

Impactul negativ atât asupra industriei, cât şi asupra agriculturii din România ridică îngrijorări cu privire la perspectivele pe termen lung, iar compania solicită autorităţilor să susţină industria de îngrăşăminte din România, recunoscută la nivel global pentru calitatea sa ridicată”, a precizat Azomureş într-un comunicat de presă.

Directorul general al Azomureş, Josh Zacharias, a avertizat asupra unei crize care se profilează în agricultura şi industria românească şi a invocat presiunea asupra costurilor din cauza inflaţiei locale, practicile anticoncurenţiale şi o viitoare taxă de 1% pe venituri.

„Calculăm o reducere de 3% a profitabilităţii pentru fermierii din România datorită efectului multiplicator al achiziţiilor de inputuri, plus veniturile impozitate din vânzarea recoltelor. Este o tragedie ce se derulează cu încetinitorul”, a spus Josh Zacharias.

Costurile cu gazele naturale au crescut cu aproape 40%, din octombrie

Potrivit Azomureş, de la reluarea producţiei în octombrie, costurile cu gazele naturale au crescut cu aproape 40%, fără a avea legătură cu conflictul din Fâşia Gaza, şi, în ciuda rezervelor ample de gaze din regiune, piaţa europeană a gazelor rămâne semnificativ mai scumpă decât alte părţi industrializate ale lumii (de aproape 5 până la 10 ori mai mare).

„Statul român are la dispoziţie diverse pârghii de sprijin pentru marea industrie, care decurg din propriile resurse energetice, ceea ce este o diferenţă cheie faţă de UE în general – dar, din păcate, nu le foloseşte.

Drept urmare, chiar dacă celelalte ţări producătoare de gaze din lume construiesc noi fabrici de îngrăşăminte şi alte state membre au pus în aplicare pachete de miliarde de euro în ultimii ani pentru a se asigura că industriile mari continuă activitatea de producţie, în România, Azomureş, ultima companie de acest gen, se luptă pentru a rămâne operaţională”, a subliniat Josh Zacharias.

Directorul general al Azomureş atrage atenţia asupra diferenţelor mari ale preţurilor la îngrăşăminte din România faţă de restul Europei şi avertizează că fermierii vor plăti în plus pentru inputurile lor fără un producător local care să concureze cu importurile.

În plus, susţine acesta, compania trebuie să susţină şi povara certificatelor de carbon impuse de UE producătorilor europeni, spre deosebire de concurenţii din afara UE.

Azomureş se confruntă şi cu provocări

„Lupt pentru a asigura peste 1.000 de locuri de muncă directe şi alte 2.000 de locuri de muncă ce se bazează direct pe Azomureş pentru existenţa lor.

Şi asta înainte să luăm în considerare zecile de mii de fermieri care au contat pe îngrăşămintele Azomureş în ultimii 60 de ani”, a menţionat Josh Zacharias în comunicatul de presă.

Potrivit acestuia, Azomureş se confruntă şi cu alte provocări, ce îşi au rădăcina în lipsa de acţiune a autorităţilor, printre care subvenţiile pentru gaze în Bulgaria, arătând că România nu are o politică similară şi, ca urmare, importurile bulgare de îngrăşăminte în România sunt în creştere.

De asemenea, supraoferta de gaze subvenţionate în România, în ciuda unui surplus semnificativ de gaze naturale tranzacţionate de Transgaz, gazul suplimentar nu este pus la dispoziţia pieţei, deoarece marii producători nu au voie să realoce către consumatori industriali, precum Azomureş.

Conducerea Azomureş a mai menţionat frauda fiscală la import şi sancţiuni, în sensul că „în noiembrie, o navă cu 30.000 de tone de uree a intrat în portul Constanţa cu documente false pentru a evita taxele şi sancţiunile şi, până când autorităţile au descoperit situaţia, jumătate din transport a dispărut”.

Apel către autorităţi

Zacharias susţine că, în ciuda faptului că a prezentat soluţii concrete în numeroase ocazii, Azomureş nu a identificat încă vreo schimbare semnificativă sau sprijin pentru a redresa situaţia.

„Lupta companiei are în vedere atât provocările pieţei, cât şi lipsa de politici eficiente”, concluzionează Josh Zacharias, care a făcut un apel către autorităţi să creeze urgent un comitet strategic care să ia în discuţie securitatea inputurilor pentru agricultură, precum şi viitorul industriei agricole româneşti în general. Agerpres

Citește mai departe