Brasov
Peste 8.200 de misiuni executate de jandarmii din Brașov, în anul 2022

Peste 8.200 de misiuni au fost efectuate în total de jandarmii brașoveni pe parcursul anului 2022. Aproximativ jumătate dintre acestea fiind realizate în sistem integrat cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, se arată în bilanţul activităţii pe anul trecut a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi „Nicolae Titulescu”.
Astfel, au fost executate un total de 8.267 misiuni, dintre care 603 de asigurare a ordinii publice (la manifestaţii sportive, culturale, proteste, acţiuni caritabile etc), 4111 pe linia menţinerii ordinii publice, 1572 acţiuni de intervenţie, 191 misiuni executate în cooperare cu structurile semnatare ale protocoalelor şi planurilor de cooperare/colaborare şi 1790 acţiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere înaintate de către instanţele de judecată din judeţul Braşov.
„Pe timpul acestor acţiuni nu s-au înregistrat acte de tulburare gravă a ordinii publice care să impună intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice”, se menţionează în bilanţul citat.
Totodată, structurile de jandarmi montane au executat misiuni în zonele de interes operativ din staţiunile montane, pe traseele turistice, zonele de agrement şi pârtiile de schi din zona acestora, în special în staţiunile Poiana Braşov şi Predeal, precum şi în zonele turistice din Râşnov, Zărneşti, Bran, Vama Buzăului sau Sâmbăta, care s-au concretizat prin 8 acţiuni de salvare-evacuare, pe timpul cărora a fost acordat sprijin şi acordarea primului ajutor medical de bază unui număr de 14 persoane aflate în dificultate pe traseele montane şi pârtiile de schi.
Peste 8200 de misiuni executate de jandarmii din Brașov, în anul 2022. Au fost aplicate amenzi de peste 1 milion de lei
În anul 2022, au fost constatate independent, în cadrul misiunilor specifice, un număr de 99 infracţiuni flagrante cu 125 făptuitori, concretizate în 84 de dosare cu actele premergătoare începerii urmăririi penale, iar în sistem integrat au fost constatate un număr de 64 infracţiuni cu 75 autori identificaţi.
Pe timpul executării misiunilor au fost aplicate un număr de 3.229 sancţiuni contravenţionale, din care 1.590 avertismente scrise şi 1.639 amenzi contravenţionale în valoare de 1.489.602 lei.
Pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice au fost constatate 8 infracţiuni flagrante cu 14 autori şi aplicate un număr de 859 sancţiuni contravenţionale în valoare de 595.000 lei.
În perioada analizată, un număr de 314 cazuri au fost direcţionate spre rezolvare IJJ Braşov, prin „Sistemul unic pentru apeluri de urgenţă – 112”.
„Asigurarea climatului de normalitate civică pentru desfăşurarea în siguranţă atât a activităţii instituţiilor fundamentale ale statului, cât şi pentru securitatea cetăţenilor, în general, a reprezentat permanent un deziderat prioritar pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ‘Nicolae Titulescu’ Braşov şi în anul 2022, iar prin structurile specializate şi personalul încadrat, am căutat să identificăm cele mai eficiente forme şi modalităţi de realizare ale acestuia”, se mai arată în bilanţul prezentat joi de către instituţie. Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Brasov
FOTO: 11 proiecte de mediu propuse Primăriei Brașov pentru finanțare. Bugetul pus la dispoziție este 600.000 de lei

Un număr de 11 organizaţii nonguvernamentale au depus la Primăria Braşov solicitări de finanţare nerambursabilă pentru proiecte dedicate protejării mediului. Bugetul total pus la dispoziţie în anul 2023 de municipalitate este de 600.000 de lei.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, unsprezece organizații nonguvernamentale au depus la Primăria Municipiului Brașov proiecte de organizare a unor evenimente dedicate protejării mediului, pentru a fi finanțate prin ghidul de finanțare a organizațiilor care desfășoară activități nonprofit de informare, educare și conștientizare în domeniile sustenabilitate urbană, ecologie, protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice.
Pentru a fi eligibile, cele 11 proiecte trebuie să includă minim o activitate dedicată publicului larg în perioada desfășurării celei de a treia ediții a Forumului Orașelor Verzi, respectiv 4 – 10 septembrie 2023.
Conform calendarului actualizat al acestui ghid, în perioada 31 martie – 6 aprilie se va desfășura prima etapă de evaluare: verificarea conformității administrative, respectiv a eligibilității cererilor de finanțare.
„Faptul că am reușit să lansăm Ghidul de finanțare pentru proiecte de mediu destinat societății civile brașovene mai repede și cu o alocare financiară mărită față de anul trecut, precum și interesul arătat de organizațiile de mediu, reprezintă o confirmare a dorinței societății civile de a fi parte din schimbarea pe care ne-o dorim la nivelul orașului nostru, de a transforma Brașovul în capitala verde a României.
În perioada următoare vom evalua proiectele, iar din luna mai va putea începe implementarea lor.
Cel puțin o componentă se va desfășura în perioada Forumului Orașelor Verzi, o componentă adresată publicului larg, publicului brașovean.
Avem nevoie de aceste inițiative, pentru că atingerea obiectivelor de mediu pe care și le-a propus Brașovul ne aduce beneficii tuturor”, a declarat primarul Allen Coliban.
Proiectele depuse trebuie să se înscrie în următoarele arii tematice: „Mobilitate și transport alternativ“, „Managementul deșeurilor“, „Spații verzi și reconversie urbană“, „Calitatea aerului“ și „Energie regenerabilă“, cu următoarele obiective: informarea, conștientizarea și educarea cetățenilor din aceste arii tematice, fiind încurajate proiectele cât mai inovatoare, forma lor putând varia de la proiecte culturale (de tip expoziții, instalații multimedia, proiecții de film etc), la proiecte sportive (competiții, evenimente de sport de masă etc) și până la proiecte educative (ateliere creative, sesiuni de informare, dezbateri etc.).
Valoarea maximă care poate fi alocată unui singur proiect de mediu este de 100.000 de lei, contribuția beneficiarului fiind de 10%.
Potrivit Ghidului de finanțare, acordarea sumelor nerambursabile se realizează având la bază calitatea și originalitatea proiectului; relevanța; fezabilitatea; rezultatele așteptate, impactul și sustenabilitatea; modul în care a fost întocmit bugetul proiectului.
Calendarul, actualizat, pentru concursul de proiecte de mediu – 2023
31 martie – 6 aprilie – Verificarea conformității administrative, respectiv a eligibilității cererilor de finanțare (Etapa I);
7 aprilie – Afișarea listei cu proiectele eligibile în etapa I, respectiv lista cu proiectele care nu sunt eligibile;
10 – 25 aprilie – Analizarea și notarea proiectelor de către Comisia de Evaluare (Etapa a II-a);
26 – 27 aprilie – Publicarea listei cu proiectele selectate pentru finanțare, inclusiv punctajul obținut de fiecare proiect;
28 aprilie – 3 mai – Termenul pentru depunerea contestațiilor;
4 – 8 mai – Termenul pentru soluționarea contestațiilor;
9 mai – Publicarea listelor finale cu proiectele selectate pentru finanțare.
sursa foto: Primăria Municipiului Brașov

Un incendiu a izbucnit duminică după-amiază la acoperișul unei locuințe, în Hărman, județul Brașov.
Potrivit ISU Brașov, incendiul s-a produs la acoperișul unei case în localitatea Hărman.
UPDATE ora 16.50: Incendiul a fost lichidat. A ars acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 150 metri pătrați.
Nu s-au înregistrat victime.
Se pare că incendiul a pornit de la coșul coșul de fum care nu era izolat corespunzător.
Știrea inițială
Incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 100 metri pătrați.
La fața locului s-au deplasat 2 autospeciale de stingere, o autoscară, o cisternă cu apă și un echipaj SMURD.
Se intervine pentru localizarea și lichidarea incendiului.
Brasov
Percheziţii în județul Brașov, într-un dosar de corupţie. Sunt vizați poliţişti rutieri şi de la înmatriculări

DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Covasna, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, efectuează, duminică, 26 martie 2023, un număr de 20 de percheziţii la domiciliile unor persoane şi la sediile a trei structuri de poliţie din judeţul Braşov.
Perchezițiile au loc într-un dosar de corupţie în care sunt vizaţi poliţişti care ar fi luat bani sau bunuri pentru a nu sancţiona şoferii care au încălcat legea sau pentru a favoriza candidaţi la obţinerea permisului.
Percheziţiile au loc în Braşov, staţiunea Poiana Braşov, oraşul Râşnov, localităţile Moieciu, Dumbrăviţa, Hărman şi Hălchiu. Dintre acestea, trei sunt la sediile unor instituţii publice, respectiv la sediul SPCRPCIV Braşov şi la sediile a două structuri de poliţie din cadrul IPJ Braşov, se precizează într-un comunicat dat publicităţii de DGA.
„Activităţile procedurale se desfăşoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări privind săvârşirea, de către funcţionari MAI din cadrul IPJ Braşov şi SPCRPCIV Braşov, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate, favorizarea făptuitorului şi instigare la conducerea unui vehicul fără permis de conducere. (…)
Astfel, există date conform cărora poliţişti rutieri ar fi primit, în anumite situaţii, diverse foloase pentru a nu aplica măsurile legale în cazul constatării unor încălcări ale regulilor de circulaţie pe drumurile publice.
Percheziţii în județul Brașov, într-un dosar de corupţie. 16 persoane vor fi duse la audieri
De asemenea, unul dintre poliţişti ar fi instigat un conducător auto, căruia îi reţinuse permisul, la conducerea pe drumurile publice a unui autoturism, iar în altă situaţie, prin activităţile întreprinse, poliţistul ar fi favorizat o persoană aflată într-o procedură judiciară prin îngreunarea cercetărilor.
Totodată, cercetările vizează şi fapte ale unor lucrători din cadrul SPCRPCIV care, în schimbul unor foloase, ar fi favorizat candidaţii la obţinerea permisului de conducere ori ar fi programat, preferenţial, diverse persoane fie pentru susţinerea examenului, fie pentru înmatriculare sau preschimbarea permisului”, a mai precizat sursa citată.
În urma percheziţiilor, 16 persoane vor fi duse la audieri.
Activităţile de urmărire penală în dosar sunt efectuate de lucrători de poliţie judiciară din cadrul SJA Covasna.
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, în dosar a fost reţinută o primă persoană, un angajat al Poliţiei staţiunii Poiana Braşov, bănuit de abuz în serviciu. Agerpres
Brasov
Un jandarm a fost înjunghiat mortal, într-o locuință din județul Brașov. Alte trei persoane, printre care și agresorul, transportate la spital

Un jandarm a decedat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar alte trei persoane au ajuns la spital, în urma unei agresiuni produse într-o locuință din județul Brașov. Printre victimele transportate la spital se află și agresorul.
Potrivit IPJ Brașov, la data de 26.03.2023, în jurul orei 00.20, dispeceratul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov a fost sesizat, prin apelul de urgență 112, cu privire la faptul că în localitatea Râșnov, în incinta unui imobil, a avut loc o agresiune în care un bărbat, de 39 de ani, ar fi lovit cu un cuțit 3 persoane.
Fapta s-ar fi petrecut în interiorul locuinței, în care bărbatul bănuit a pătruns pe ușa aflată deschisă, aici găsindu-i împreună pe cei 3 bărbați, cu vârstele de 22, 24, respectiv 38 de ani.
Între presupusul autor și victime exista o relație de cunoaștere anterioară.
După săvârșirea agresiunii, autorul s-ar fi îndreptat către locuința sa, în apropierea acesteia fiind și identificat, în stare de inconștiență, cu tăieturi în zona brațelor, leziuni pe care și le-ar fi provocat după conflictul din locuință.
Persoana bănuită împreună cu două dintre victime au fost transportate la spital, iar pentru cea de-a treia persoană, bărbatul în vârstă de 38 de ani, s-a declarat decesul.
La acest moment ofițerii de poliție judiciară, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Serviciul de Investigații Criminale, împreună cu procurorul criminalist de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, au întocmit un dosar penal, în care, la acest moment, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor, urmând ca evaluările medicale să ducă la încadrarea juridică a faptelor.
Ancheta penală este în curs desfășurare, cercetările fiind continuate pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt și a stabilirii răspunderii judiciare.
Potrivit presei locale, victima decedată este un jandarm din Brașov, iar o altă victimă este pompier.