Connect with us

Eveniment

PNRR/ 3 miliarde de euro pentru spitale şi creşterea accesului la Sănătate; 700 milioane euro – rezilienţă în situaţii de criză

Published

on



Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, discutat vineri în primă lectură de Guvern, cuprinde un buget iniţial de negociere de 3 miliarde de euro pentru investiţii în spitale şi în creşterea accesului la Sănătate.

Conform documentului care este supus dezbaterii publice, fondurile sunt propuse pentru dezvoltarea de politici publice de sănătate care să ducă la creşterea accesului la servicii de prevenţie, de diagnostic şi tratament precoce, prin: construcţia şi/ sau dotarea a 200 de centre medicale integrate în zonele rurale şi urbane vulnerabile; dotarea a 2.000 de cabinete cu facilităţi de screening, diagnostic precoce şi monitorizare a pacienţilor cronici, prioritizând centrele din mediul rural şi din urbanul mic; reabilitarea şi dotarea a 100 de centre de planificare familială; programul de formare profesională pentru profesioniştii din sănătate (upskilling); dezvoltarea de caravane medicale.

De asemenea, acest buget este destinat şi pentru reforma sistemului public de îngrijire medicală spitalicească, cu scopul creşterii siguranţei şi calităţii actului medical prin investiţii în infrastructura medicală spitalicească, cu scopul conformării la normele de siguranţă la incendiu, la seism şi la cele igienico-sanitare, fiind prioritizate în special investiţiile în spitale noi, în capitalul uman din sistemul de sănătate.

Sunt propuse şi investiţii în reforma gestiunii fondurilor asigurărilor publice de sănătate şi a fondurilor destinate investiţiilor în sănătate.

Totodată, PNRR cuprinde şi alocarea unui buget iniţial de negociere de 700 milioane de lei pentru investiţii în capacitatea de prevenţie şi intervenţie în situaţie de criză, inclusiv pentru asigurarea serviciilor de vaccinare capabile să distribuie vaccinurile eficient şi nediscriminatoriu.

Conform documentului, fondurile sunt propuse pentru creşterea rezilienţei instituţiilor şi populaţiei în situaţii de criză prin construirea a şapte Baze Logistice pentru Stocurile Naţionale de Urgenţă, construirea a 100 noi subunităţi de intervenţie IGSU; achiziţionarea a 700 de ambulanţe; 3 elicoptere uşoare; capacităţi aeriene de transport strategic multirol, pentru transport personal, echipamente, victime multiple şi stingerea incendiilor de pădure; mijloace de mobilitate terestră şi echipamente pentru creşterea capacităţii structurilor ce asigură sprijin IGSU în situaţii de criză, respectiv IGJR şi IGPR; poduri mobile pentru asigurarea continuităţii accesului în zonele afectate de situaţii de urgenţă.

Se propun investiţii în construirea a 4 depozite regionale pentru păstrarea stocurilor strategice de grâu, achiziţia a 4 elicoptere medii grele destinate Serviciului Român de Informaţii, dezvoltarea capacităţilor operaţionale ale Centrului Naţional de Securitate la Incendiu, dezvoltarea unui sistem de monitorizare CBRNe la nivelul obiectivelor strategice ce asigură funcţionarea structurilor esenţiale ale statului.

Fondurile sunt propuse şi pentru asigurarea serviciilor de vaccinare capabile să distribuie vaccinurile în mod ordonat, eficient şi nediscriminatoriu, într-un anumit interval de timp şi în conformitate cu o situaţie epidemiologică care se schimbă rapid.

Se mai prevăd reforme care implică modificarea cadrului legislativ şi reducerea disparităţilor la nivel naţional în ceea ce priveşte capacitatea de prevenţie şi intervenţie în situaţii de criză, elaborarea/ actualizarea documentelor de politică publică (strategii, planuri de acţiune) pentru asigurarea unei abordări unitare care să asigure corelarea şi coerenţa acţiunilor tuturor autorităţilor cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de criză. AGERPRES/(AS – autor: Alina Novăceanu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Alstom – Arcada, în topul constructorilor de cale ferată, în decembrie. Progres semnificativ pe un lot al liniei Cluj – Oradea

Published

on

Asocierea Alstom – Arcada se situează pe primul loc în topul constructorilor de cale ferată pentru luna decembrie, datorită progresului înregistrat pe șantierul liniei Cluj-Napoca – Oradea – Frontiera cu Ungaria.

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Vremea se încălzește în județul Cluj. Prognoza meteo pe localități între 27 și 30 ianuarie

Published

on

În săptămâna 27-30 ianuarie, vremea va aduce, în județul Cluj, temperaturi mai ridicate decât media perioadei, dar și o alternanță între soare și ploi izolate.

Luni, 27 ianuarie, temperaturile vor oscila între…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Vremea în Alba în săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie. Prognoza meteo pe localități din județ

Published

on

Vremea în Alba în săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie. Prognoza meteo pe localități din județ. Ultimele zile ale lunii ianuarie aduc o vreme mai caldă decât ce ar trebui să avem în această perioadă din an. În prima parte a săptămânii vom avea parte de soare și temperaturi pozitive, care urcă până la valori de 10-13 grade Celsius. Apoi, la finalul săptămânii sunt anunțate câteva ploi slabe, iar la munte ninsori…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Horoscop săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie 2025. Oportunități de carieră, relații și dezvoltare personală

Published

on

Horoscop săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie 2025: Săptămâna aceasta aduce oportunități diverse pentru toate zodiile, fie că este vorba despre carieră, relații sau dezvoltare personală.

Energia generală a perioadei este una pozitivă, dar accentul cade pe răbdare, comunicare sinceră și echilibru.

Zodiile de foc (Berbec, Leu, Săgetător) se bucură de o săptămână dinamică, plină de energie și creativitate,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading