Connect with us

Eveniment

PNRR/Buget iniţial de negociere de 370 de milioane de euro pentru Programul Naţional pentru Creşe

Published

on



Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), document discutat, vineri, în primă lectură de Guvern, prevede alocarea unui buget iniţial de negociere de 370 de milioane de euro pentru „România Educată – Programul Naţional pentru Creşe”.

PNRR menţionează: revizuirea cadrului legislativ pentru organizarea şi funcţionarea sistemului de educaţie timpurie, prin actualizarea normelor de construcţie; dezvoltarea unei abordări integrate pentru copilăria timpurie printr-un mecanism de cooperare inter-instituţională şi coordonare intersectorială, prin furnizarea de servicii de educaţie, sănătate şi de îngrijire pentru copiii de până la vârsta de 6 ani; simplificarea procesului de avizare/ acreditare/ certificare, elaborarea standardelor de calitate şi a metodologiilor specifice pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare a serviciilor de educaţie timpurie şi a celor complementare de îngrijire a copilului; actualizarea codului ocupaţiilor din România (COR) pentru introducerea ocupaţiilor „educator pentru educaţie timpurie” şi „profesor pentru educaţie timpurie”, sistem de recunoaştere a competenţelor dobândite în activitatea din creşă pentru personalul de îngrijire (îngrijitor copii, educator specializat).

Documentul citat mai prevede: crearea, extinderea, modernizarea infrastructurii pentru organizarea serviciilor de educaţie timpurie pentru copiii de până la vârsta de 6 ani, în vederea creşterii ratei de participare şi favorizării revenirii părinţilor în câmpul muncii prin actualizarea şi corelarea datelor demografice şi a infrastructurii, înfiinţarea unor servicii alternative sau complementare, care să coexiste alături de serviciile formale, transformarea grădiniţelor cu program normal în grădiniţe cu program prelungit sau transformarea acestora în servicii educaţionale şi de îngrijire cu program prelungit pentru copiii de la naştere la 6 ani; schemă de granturi pentru construirea a 200 de creşe NZEB, ce vor utiliza energie regenerabilă/ servicii de educaţie timpurie şi operaţionalizarea acestora de către operatori publici; crearea unor instrumente de piaţă care să încurajeze investiţiile private ale sectorului neguvernamental şi parteneriatul public-privat (PPP) pentru toate tipurile de servicii de educaţie timpurie; crearea unor programe pentru grupuri dezavantajate (minorităţi etnice, copii din medii socio-economice defavorizate); un sistem de salarizare motivant care să facă atractivă profesia de educator/ profesor pentru educaţie timpurie.

Participarea copiilor ante-preşcolari la o educaţie şi îngrijire de calitate rămâne sub media UE, infrastructura fiind insuficient dezvoltată şi adaptată, punctează PNRR. AGERPRES/(AS – autor: Iulia Carciog, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

George Simion a întrerupt evenimentul de prezentare a candidaților AUR pentru Parlament. A mers cu ajutoare la Galați

Published

on

Președintele AUR, George Simion, și-a întrerupt brusc discursul pe care îl susținea în cadrul evenimentului de prezentare a candidaților AUR pentru Parlamentul României.

Liderul AUR le-a spus celor peste 6.000 de…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

VIDEO FOTO. „U” Cluj – CSU Craiova, 1-1. Clujenii, INVINCIBILI în continuare

Published

on

Duminică seara pe Cluj Arena, liderul Superligii, Universitatea Cluj, a jucat cu CSU Craiova un meci din etapa a 10-a. Oltenii erau pe locul 5 cu 15 puncte, la 6 puncte de „U”. Partida, cu două reprize diferite ca…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Merele românești s-au copt prea repede în acest an. Mâncăm la iarnă mere din import, din Italia, Polonia, Grecia

Published

on

Merele s-au copt prea repede, în august în loc de octombrie, iar multe din ele vor merge la procesare în fabrici de sucuri sau gemuri. La raft, vom avea în sezonul rece mere din Italia, Polonia şi Grecia, arată Mediafax.


Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Când începe Postul Crăciunului 2024: de ce durează șase săptămâni. Semnificații religioase, zile cu dezlegare la pește

Published

on

Când începe Postul Crăciunului 2024. Creștinii se pregătesc pentru una dintre cele mai importante perioade de post din an. Va dura șase săptămâni, până în 25 decembrie, când este sărbătorită Nașterea Domnului.

Prin lungimea sau durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Atunci, acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Aşa şi creştinii, postind 40 de zile, îşi curăţesc sufletele şi…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement