Connect with us

Alba

Povestea colindelor. Care sunt cele mai vechi cântece de Crăciun din lume și cum au apărut

Publicat



Povestea colindelor, cele mai îndrăgite cântece de Crăciun, își are rădăcinile în Europa, cu mii de ani în urmă. La început, erau cântece păgâne care se evocau iarna, în jurul focului şi al monumentelor din piatră.

Primele imnuri de Crăciun cunoscute pot fi urmărite până la Roma secolului al IV-lea. Imnurile latine precum Veni redemptor gentium, scrise de Ambrozie, Arhiepiscopul Milanului sau Corde natus ex Parentis, de poetul spaniol Prudentius (m. 413), se cântă și astăzi în unele biserici.

În secolele al IX-lea și al X-lea, „Secvența” sau „Proza” de Crăciun a fost introdusă în mănăstirile nord-europene, dezvoltându-se sub Bernard de Clairvaux într-o succesiune de strofe rimate.

Ascultă: Veni redemptor gentium

YouTube video

În secolul al XII-lea călugărul parizian Adam al Sfântului Victor a început să extragă muzică din cântecele populare, introducând ceva mai apropiat de colindul tradițional de Crăciun.

În secolul al XIII-lea, în Franța, Germania și, în special, Italia, sub influența lui Francisc de Assisi, s-a dezvoltat o puternică tradiție de cântece populare de Crăciun în limbile native regionale.

Colinde de…

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Paște 2024. De ce ”se ia lumină” în noaptea de Înviere. Semnificația pentru credincioși și tradiția mai puțin cunoscută

Publicat

Paște 2024. În această noapte, credincioșii merg la biserică, la slujba de Înviere. Este un moment important, după postul lung și perioada de rugăciune, în care celebrează Învierea Domnului.

Credincioșii aduc cu ei câte o lumânare, pe care o aprind, în noaptea de Înviere, din lumina adusă de preot de pe masa Sfântului Altar.

Această lumină se va ține aprinsă în tot timpul săvârșirii Sfintei Învieri.

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Este simbolul Învierii, al…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

FOTO-VIDEO: A fost adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Programul slujbelor de Paște 2024

Publicat

Paște 2024. Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, sâmbătă seara. Aceasta a fost adusă de o delegație a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

În Sâmbăta Mare (4 mai), o delegație a Arhiepiscopiei Alba Iuliei a fost prezentă pe Aeroportul Internațional din Sibiu, de unde a adus Sfânta Lumină de la Ierusalim.

Lumina Sfânta a fost adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, pe Aeroportul Otopeni, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. A fost oferită…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

VIDEO: Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel: sărbătoarea Paștelui ne amintește de valoarea tradițiilor noastre (P)

Publicat

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, transmite mesaj de Paște 2024 pentru locuitorii județului: ”sărbătoarea Paștelui ne amintește de valoarea și puterea tradițiilor noastre”

”De două mii de ani, Iisus Hristos se jertfește pentru noi, pentru iertarea păcatelor. Să ne plecăm capetele și să ne deschidem inimile cu bucurie pentru a primi cum se cuvine Darul Lui!

Sărbătoarea Paștelui este un moment de reînnoire spirituală, de reafirmare a credinței noastre creștine și apropierea de Dumnezeu prin rugăciune.

Aici, în acest loc sacru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Fenomen astronomic spectaculos, de Paște 2024. Ce sunt Eta Aquaridele și când vor putea fi observate pe cer

Publicat

Un fenomen astronomic spectaculos coincide cu perioada sărbătorilor de Paște din acest an. Pe cer vor putea fi observate stele căzătoare.

Este vorba despre maximul curentului de meteori Eta Aquarid.

Curentul de meteori Eta Aquarid este activ între 15 aprilie – 27 mai. În acest an atinge vârful în nopţile de 5 mai şi 6 mai.

Atunci pot fi văzuţi între 40 – 85 meteori, care provin din celebra cometă Halley.

Aceşti meteori rapizi călătoresc pe cer cu aproximativ 66 de kilometri pe secundă, potrivit www.space.com.

Fenomen astronomic spectaculor de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe