Connect with us

Brasov

Povestea Violetei Roman din Feldioara- singura dantelăreasă din România care ştie să facă dantelă flamandă

Publicat


Unica dantelăreasă din România care ştie să facă dantelă flamandă este la Feldioara, în județul Brașov.
Violeta Roman, s-a născut pe 27 martie 1956 în Aleşd, judeţul Bihor, iar copilăria şi-a petrecut-o pe Valea Hârtibaciului, zonă în care etnicii saşi au lăsat o importantă moştenire culturală.
 
 
 
Violeta Karmen Roman, dantelăreasa din Feldioara, a deprins tehnica dantelei cu suveică pe când avea doar 9 ani, de la o săsoaică, tanti Ani, ce lucra ca vânzătoare la magazinul „Arta populară” din Agnita.
 
A făcut parte din grupul celor cei 50 de artizani români implicați în proiectul 100%.RO inițiat în anul 2011 de designerul francez Philippe Guilet.
 
În cadrul colecției de modă lansate de acesta, dantelăreasa din Feldioara a participat cu două creații vestimentare intitulate „Constantina” și „Luminița”. Din anul 2013, a fost aleasă membră a „Academiei Artelor Tradiționale” din România, for cultural ce reunește cei mai valoroși meșteri populari din țara noastră.
 
Dantelă realizată cu suveica – Tehnica frivolite se deosebeşte de dantela obişnuită prin execuţie şi prin unealta cu care se realizează.
 
Ca şi tehnică, este un punct de feston pe fir, suport executat cu ajutorul degetelor de la mâna dreaptă şi a navetei, respectiv suveicii.
 
Se deosebeşte de alte dantele prin faptul că toate motivele, de la metraje la mileuri, se execută din arcuri de cerc şi cercuri.
 
Violeta Roman este membru al Academiei Artelor Traditionale din Romania.
 
Miercuri, 10 februarie, începând cu ora 12:00, Consiliul Județean Brașov  anunță că pe canalul de YouTube şi pe site-ul Centrului Cultural Reduta, povestea Violetei Karmen Roman şi a dantelei frivolité – meşteşug cu dichis.
 
PROMO Film YouTube: https://bit.ly/3rDmici
FILM ON-LINE YouTube: https://bit.ly/2LkuRZN
ALBUM Flickr: http://bit.ly/36WRMSv

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Consiliul Județean Brașov pe Facebook: Județul Brașov este partener alături de autorități din 7 țări europene în Proiec…

Publicat

Județul Brașov este partener alături de autorități din 7 țări europene în Proiectul ”Thematic Trail Trigger – ThreeT” (Inițierea unor Trasee Tematice), în cadrul Programului cu finanțare europeană INTERREG EUROPE care are ca prioritate de investiții conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural. Obiectivul proiectului îl constituie creșterea accesibilității spre destinațiile turistice din județ, prin dezvoltarea unor politici publice de:
📌 Accesibilitate și mobilitate nemotorizată (trasee de ciclism, hicking etc.);
📌 Protecția patrimoniului cultural și natural;
📌 Dezvoltare economico-socială locală rezultată din ecoturism;
📌 Vizibilitatea traseelor… Meer

Kan een afbeelding zijn van de tekst 'ThreeT Interreg Europe'

Facebook / Consiliul Județean Brașov

Citește mai departe

Actualitate

Consiliul Județean Brașov pe Facebook: Autoritatea finanţatoare UAT Judeţul Braşov anunţă lansarea Programului judeţea…

Publicat

‼️ Autoritatea finanţatoare UAT Judeţul Braşov anunţă lansarea Programului judeţean pentru finanţarea nerambursabilă din bugetul propriu al Judeţului a proiectelor sportive, pentru anul 2021 – Promovarea Sportului de Performanță.

Bugetul acestui program de finanţare este de 500.000 lei, suma urmând să fie utilizată pentru:
☑️ Organizarea de competiții oficiale internaționale la nivel de seniori – 120.000 lei, respectiv la nivel de juniori – 100.000 lei, pentru un proiect. Un solicitant poate contracta maximum 2 proiecte.
☑️ Organizarea de competiții oficiale naționale la nivel de seniori – 60.000 lei pentru un proiect. Un solicitant poate contracta maximum 1 proiect.
Pentru proiectele de organizare, un solicitant poate obține cel mult 2 contracte de finanțare.
☑️ Pregătire și participare la competiții oficiale internaționale (individual și pe echipe) – 60.000 lei pentru un proiect.
☑️ Pregătire și participare la competiții oficiale naționale – primul eșalon – superior, sporturi olimpice pe echipe: prima grupă valorică / divizie / ligă / Liga Elitelor U17 sau U19 (locurile 1-4), sporturi de iarnă și de vară la individual: sportivi clasați în primele 6 locuri în clasamentul național al disciplinei sportive) – 60.000 lei pentru un proiect.
☑️ Pregătire și participare la competiții oficiale naționale – eșalon secund, sporturi olimpice pe echipe – a doua grupă valorică / divizie / ligă/ Liga Elitelor U17 sau U19 (locurile 5-8), sporturi de iarnă și de vară la individual – sportivi clasați pe locurile 7-20, inclusiv în clasamentul național al disciplinei sportive – 50.000 lei pentru un proiect.
☑️ Pregătire și participare la competiții oficiale naționale – eșalon inferior, sporturi olimpice pe echipe – a treia grupă valorică / divizie / ligă/ Liga Elitelor U17 sau U19 (locurile 9-12), sporturi de iarnă și de vară la individual – sportivi clasați între locurile 21-35, inclusiv în clasamentul național al disciplinei sportive – 40.000 lei pentru un proiect.
Pentru proiectele de pregătire și participare, un solicitant poate obține cel mult 3 contracte de finanțare, fiecare dintre acestea pentru altă disciplină sportivă acreditată conform CIS.
Nu sunt eligibile proiectele care vizează grupe de vârstă mai mici de juniori.

‼️ Finanțările nerambursabile nu se acordă pentru activităţi generatoare de profit și nici pentru activități ce presupun dezvoltarea infrastructurii solicitantului.

‼️ 15 noiembrie 2021 reprezintă data-limită până la care trebuie finalizate activităţile proiectului, inclusiv plăţile efectuate de beneficiarul finanţării nerambursabile.

‼️ Obiectivele specifice ale programului Promovarea Sportului de Performanţă sunt promovarea imaginii județului Brașov ca „județ al sporturilor”, prin susținerea organizării de evenimente sportive de mare amploare, susținerea sporturilor olimpice și îmbunătățirea performanței sportive, susținerea pregătirii sportivilor de înaltă performanță din județ și a participării acestora la competiții, dezvoltarea ofertei sportive și ridicarea standardului de performanță prin susținerea cluburilor sportive.

Cine poate solicita finanţări:
☑️ pentru proiectele care vizează organizarea în județul Brașov a competițiilor sportive naționale și internaționale oficiale, în condițiile legii, pentru sporturi olimpice – asociațiile județene pe ramuri de sport din România.
☑️ pentru proiectele care vizează activitatea de pregătire și participare la competiții sportive naționale și internaționale oficiale, în condițiile legii, sporturi olimpice – cluburile sportive de drept privat, fără scop lucrativ, constituite în condițiile legii ca structuri mono sau polisportive, cu sediul în județul Brașov.

‼️ Data-limită pentru depunerea proiectelor este 03.06.2021, ora 16:00, la sediul UAT Judeţul Braşov, B-dul Eroilor nr. 5, cod poştal 500007 – Registratura (camera 10).

‼️ Perioada selecţiei şi evaluării proiectelor: 04.06.2021 – 29.06.2021.

‼️ Informaţiile necesare pentru întocmirea proiectelor, criteriile de eligibilitate, capacitatea tehnică şi financiară a solicitanţilor se regăsesc în Ghidul solicitantului, care poate fi consultat pe site-ul Consiliului Județean Brașov www.judbrasov.ro https://site.judbrasov.ro/page_Programul%20judetean%20pentr…
sau de la sediul UAT Judeţul Braşov, Serviciul, Învăţământ, Cultură, Turism, Sport, Culte, Relaţii Externe, telefon: 0268.410777, interior 143 și 520, email: sport@judbrasov.roFacebook / Consiliul Județean Brașov

Citește mai departe

Brasov

Circulație în coloane, în stațiunile de pe Valea Prahovei

Publicat

Circulația rutieră se desfășoară în coloane, marți, pe Valea Prahovei, între București și Brașov.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că la ora transmiterii știrii, pe DN1 București-Brașov valorile de trafic foarte ridicate.

S-au format coloane de mașini pe sensul de mers Ploiești către Brașov, de la km 103+500 până la km 107 Comarnic; pe sensul de mers Ploiești către Brașov, de la km 127 până la km 131 Bușteni și pe sensul de mers Brașov către Ploiești, de pe raza județului Brașov până la km 131 Bușteni.

Polițiștii acționează pentru fluentă, în dispozitiv la vedere.

sursa: mediafax.ro

Romania24.ro

Citește mai departe

Brasov

Membru al clanului Amet Metin, reținut pentru dare de mită. A șofat drogat și a oferit polițiștului șpagă 500 de euro

Publicat

Un bărbat acuzat că i-a oferit în repetate rânduri unui polițist mită pentru a nu fi testat când circula drogat cu metadonă prin Râșnov, județul Brașov, a fost reținut. Procurorii brașoveni spun că este vorba de un membru al clanului Amet Metin, din București.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov au dispus reținerea unui bărbat, cunoscut ca membru al clanului lui Amet Metin din Bucureşti, acuzat de dare de mită, în formă continuată.

„Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpatul, în seara zilei de 3 mai 2021, i-a oferit unui agent de poliţie rutieră din cadrul Poliţiei Staţiunii Râşnov, în mod repetat şi în aceeaşi împrejurare, sumele de 50 euro, 100 euro, 200 euro, 300 euro, 400 euro şi în final 500 euro, cu titlu de mită, după ce a fost depistat că a condus un autoturism pe raza aceleiaşi localităţi şi a fost testat pozitiv la substanţa psihoactivă metadonă, iniţial pentru a nu fi testat, iar apoi pentru a nu i se recolta mostre biologice la Spitalul Orăşenesc Zărneşti şi pentru a nu i se constitui dosar penal pentru infracţiunea de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa substanţelor psihoactive”, spune Adrian Aldea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.

Poliţistul a refuzat mita şi a denunţat fapta procurorilor.

Bărbatul va fi prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Braşov, în cursul zilei de miercuri, cu propunere de arestare preventivă.

(sursa: Mediafax)

Romania24.ro

Citește mai departe