Eveniment
Predoiu şi şefi din Parchete, discuţii cu oficiali ai Departamentului de Stat pe tema combaterii traficului de persoane în România
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut luni o întâlnire de lucru, în sistem de videoconferinţă, cu oficiali americani din cadrul Departamentului de Stat, tema discuţiilor fiind legată de combaterea traficului de persoane în România.
Potrivit unui comunicat al MJ, din partea americană au participat la discuţii John Richmond, directorul Oficiului Departamentului de Stat privind Monitorizarea şi Combaterea Traficului de Persoane, Catherine Kay, directoarea adjunctă a Oficiului, şi ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman.
La întâlnire au mai participat şi Gabriela Scutea, procurorul general al României, procurorul şef DIICOT, Oana Pîţu, secretarul de stat al MAI, Bogdan Despescu, Dănuţ Neculăescu, secretar de stat MAE, Mădălina Turza, secretar de stat în Ministerul Muncii.
Tema discuţiilor a fost legată de eforturile României privind combaterea traficului de persoane şi pregătirea noului raport al Departamentului de Stat TIP 2021 – Trafficking in Persons Report.
În cadrul întâlnirii, Predoiu a prezentat eforturile desfăşurate pe parcursul anului 2020, atât de Ministerul Justiţiei, cât şi de alte instituţii de aplicare a legii, procurori, poliţişti, în combaterea crimei organizate şi a traficului de persoane.
„În 2020, instituţiile de aplicare a legii din România au ripostat energic în lupta cu crima organizată şi traficul de persoane. Acest efort va continua strategic coordonat. Parteneriatul eficient dintre autorităţile române şi cele americane în materia luptei împotriva criminalităţii organizate, în general, şi a traficului de persoane, în special, va continua, de asemenea”, a spus Predoiu.
Ministrul Justiţiei a subliniat faptul că elementul cheie în combaterea crimei organizate şi a traficului de persoane este coordonarea şi integrarea eforturilor tuturor instituţiilor de aplicare a legii.
În consecinţă, în cursul anului 2020, Ministerul Justiţiei a luat iniţiativa formării unui grup de lucru (task-force) între mai multe instituţii cu responsabilităţi în aplicarea şi apărarea legii şi a Constituţiei, pentru a elabora o strategie şi un plan de acţiune împotriva criminalităţii organizate şi a traficului de persoane: Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, DIICOT, SRI, SIE, în limita atribuţiilor legale şi constituţionale ale fiecărei instituţii.
Acest grup de lucru a elaborat o Strategie naţională care va fi pusă în curând în dezbatere publică.
Conform MJ, operaţiunile desfăşurate de procurori şi poliţişti, în ultima perioadă, sunt doar un exemplu concret al abordării de tip integrat şi zero toleranţă a fenomenului de către statul român Ministrul Justiţiei a menţionat cooperarea şi suportul primit din partea Ambasadei Statelor Unite, Departamentul de Stat al SUA, Departamentul pentru Justiţie al SUA, FBI în această direcţie de abordare strategică.
De asemenea, a fost marcat şi faptul că abordarea fenomenului de trafic de persoane trebuie să comporte şi o abordare holistică, ce merge de la prevenţie şi ajunge până la protecţia victimelor. Au fost menţionate şi alte acţiuni concrete desfăşurate de Ministerul Justiţiei în 2020:
* Modificarea legislaţiei, pentru a permite sprijinul financiar al organizaţiilor neguvernamentale care oferă servicii victimelor, dezvoltarea şi instituirea unui mecanism formal de administrare a fondurilor.
În vederea dezbaterii cu celeritate a proiectului, MJ a sesizat Camera Deputaţilor în data de 26.11.2020, pentru accelerarea adoptării unui proiect de lege privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general (înregistrat la Camera Deputaţilor sub nr. PLx nr. 575/2018).
* Extinderea eforturilor de formare (pregătire) a funcţionarilor implicaţi în procedurile judiciare, în special a judecătorilor, cu privire la lucrul cu cazurile de trafic şi cu victimele, sensibilizarea acestora faţă de fenomenul traficului de persoane şi înţelegerea tuturor formelor de trafic şi exploatare.
MJ a întreprins demersuri pentru elaborarea temelor de pregătire a procurorilor şi judecătorilor, comunicând INM (prin adresa nr. 5/88254/11.11.2020) necesitatea formării magistraţilor în 2021 şi cu privire la fenomenul traficului de persoane, sub următoarele aspecte:
– abordarea cazurilor de trafic de persoane şi lucrul cu victimele, în special minori, creşterea sensibilităţii şi a empatiei în contextul gestionării fenomenului traficului de persoane şi înţelegerea tuturor formelor de trafic, inclusiv prin exploatarea forţei de muncă;
– soluţionarea eficientă, coordonată şi la timp a cauzelor penale care implică infracţiuni de trafic de persoane;
– problematica recrutării on-line ca modus operandi al făptuitorilor în cazurile de trafic de persoane;
– compensaţia financiară acordată victimelor traficului de persoane etc.
* Modificarea reglementărilor pentru protejarea identităţii victimelor care depun mărturie în cadrul proceselor (interzicerea dezvăluirii online a numelor victimelor martori).
MJ a dezvoltat o nouă funcţie a aplicaţiei ECRIS, care permite, la replicarea pe portalul instanţelor de judecată, anonimizarea numelui victimelor infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori. După anonimizare, numele victimelor vor fi înlocuite cu un text de protejare. Aplicaţia a fost pusă la dispoziţia instanţelor de judecată care administrează portalurile instanţelor.
* Modificarea legislaţiei, pentru a permite autorităţilor să sancţioneze agenţiile de recrutare, pentru implicarea în infracţiuni care contribuie la traficul de persoane. În prezent, legislaţia penală permite sancţionarea oricărei persoane juridice dacă sunt întrunite condiţiile răspunderii penale.
Totodată, ministrul Justiţiei a subliniat importanţa emiterii îndrumărilor către Ministerul Public prin care a solicitat intensificarea şi prioritizarea acţiunii de combatere a traficului de persoane şi crimă organizată. Rezultatele acestor îndrumări s-au văzut în acţiunile întreprinse de DIICOT în ultimele luni.
Oficialii americani, respectiv John Richmond, directorul Oficiului Departamentului de Stat privind Monitorizarea şi Combaterea Traficului de Persoane, şi ambasadorul Adrian Zuckerman au subliniat progresele notabile înregistrate de România în combaterea crimei organizate şi a traficului de persoane în 2020, exprimând convingerea că aceste progrese vor continua.
„Crima organizată şi traficul de persoane sunt fenomene criminologice conectate şi se desfăşoară atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Prin urmare, efortul naţional de combatere a crimei organizate şi a traficului de persoane trebuie să fie coordonat inter-instituţional la nivel naţional şi integrat în cooperarea internaţională. Crima organizată este o ‘hidră cu multe capete’ şi toate trebuie confruntate simultan şi înlăturate. România a lansat o bătălie pe toate planurile cu acest flagel, care va fi câştigată de oamenii legii şi organizaţiile neguvernamentale care sprijină aplicare legii şi protecţia victimelor infracţiunilor, în general, şi a traficului de persoane în special”, a declarat Cătălin Predoiu, la finalul reuniunii. AGERPRES/(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Cazurile de hărțuire pot fi reclamate prin petiții anonime. Legea a fost promulgată miercuri de către preşedintele Klaus Iohannis.
Actul normativ completează în acest sens articolul 7 din Ordonanţa Guvernului nr.27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor.
Conform articolului 7 din Ordonanţa de urgenţă, petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiţionarului nu se iau în considerare şi se clasează.
Legea introduce o excepţie la această…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Bazinul olimpic din Alba Iulia se închide temporar în weekend. Se organizează secțiile de votare
Bazinul olimpic din Alba Iulia se închide temporar în weekend. Se organizează secțiile de votare pentru alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie.
Bazinul olimpic Alba Iulia se va închide vineri seara (29 noiembrie), la terminarea programului.
În această perioadă sunt organizate secțiile de votare pentru alegerile parlamentare
Bazinul se va deschide luni 2 decembrie 2024, la ora 17.00, a anunțat Primăria Alba Iulia.
Cluj
VIDEO. Tânăr de 27 de ani din Turda, ARESTAT preventiv pentru lipsire de libertate și VIOLENȚĂ în familie
Alba
VIDEO: Polițist local din Jidvei, implicat într-un accident cu mașina din dotare. Ar fi fost băut la volan
VIDEO: Un polițist local din Jidvei a fost implicat într-un accident rutier, cu mașina din dotare. Acesta ar fi fost băut la volan. Alcooltestul a arătat valoarea de 0,23 mg/l alcool în aerul expirat.
Incidentul a fost surprins de un cetățean, care a filmat și a postat pe contul său de Facebook. Imaginile s-au viralizat în mediul online.
Cetățeanu a postat și un al doilea video.