Eveniment
Prelevare de organe realizată cu succes la Spitalul Județean de Urgență Deva

Ficatul, rinichii şi corneea unui pacient de 54 de ani au fost prelevate la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva în cadrul unei intervenţii la care au participat mai multe echipe de medici de la Institutul Clinic Fundeni, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj şi de la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, a informat joi conducerea unităţii medicale.
Prelevarea de organe, prima de acest fel în anul 2022 la SJU Deva, a avut loc pe 21 februarie, după ce familia pacientului a acceptat ca organele bărbatului să fie donate altor persoane aflate în suferinţă.
„Din dragoste pentru aproapele nostru… Aşa a gândit familia pacientului de 54 de ani care a decis ca din suferinţa pierderii celui drag să facă un gest altruist şi să dăruiască viaţă şi speranţă altor oameni aflaţi în suferinţă, prin acceptarea donării de organe. (…) Mulţumiri şi condoleanţe familiei îndoliate, Dumnezeu să le dăruiască sănătate şi mângâiere pentru pierderea suferită”, a notat joi conducerea SJU Deva pe pagina de Facebook a instituţiei medicale.
SJU Deva este acreditat pentru activitatea de prelevare organe şi ţesuturi de către Ministerul Sănătăţii – Agenţia Naţională de Transplant, din anul 2013. De atunci, la acest spital au fost efectuate mai multe operaţii de prelevare de organe.
SJU Deva este administrat de Consiliul Judeţean Hunedoara. Agerpres
Citește Romania24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Eveniment
Primarul municipiului Târgu Mureș, Soos Zoltan, cercetat de DNA într-un dosar cu privire la angajări în instituţie

Primarul municipiuluiTârgu Mureş, Soos Zoltan, a anunţat, în cursul acestei săptămâni, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Târgu Mureş i-au adus la cunoştinţă faptul că este cercetat într-un dosar cu privire la anumite angajări din cadrul administraţiei publice locale.
„Ştiam din 2020 că mandatul de primar nu va fi unul uşor. Însă, mi-am asumat acest lucru, atunci când am depus jurământul şi am decis să vă reprezint cu cinste.
Presiunile şi jocurile politice sunt la ordinea zilei şi pentru că am promis mereu transparenţă, vă comunic faptul că în cursul zilei de 30 mai 2023, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Târgu Mureş mi-au adus la cunoştinţă faptul că sunt cercetat într-un dosar cu privire la statutul oficial al unor angajaţi din cadrul Primăriei Târgu Mureş.
Faţă de cele ce mi s-au adus la cunoştinţă, manifest cooperare, transparenţă şi sunt convins că instituţiile statului îşi vor îndeplini mod onest atribuţiile de serviciu, fără a se lăsa conduse de intrigi politice sau de altă natură”, a afirmat Soos Zoltan, într-o postare pe Facebook.
Postarea edilului din Târgu Mureş a venit la o zi după ce în spaţiul public au apărut o serie de fotografii care îl prezentau pe Soos Zoltan la sediul DNA Târgu Mureş.
sursa: Agerpres
Bistrita-Nasaud
FOTO-VIDEO: Incendiu violent într-o localitate din Bistrița-Năsăud. O gospodărie a fost cuprinsă de flăcări

Un incendiu puternic a izbucnit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o gospodărie din localitatea Dumitra, Valea Morii – județul Bistrița-Năsăud. Proprietarii casei au reușit să iasă din locuință în ultimul moment.
Potrivit ISU Bistrița-Năsăud. Secția de Pompieri Năsăud a intervenit, în naoptea de sâmbătă spre duminică, cu trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere și un echipaj de prim ajutor SMURD, cu sprijinul unui echipaj de pompieri cu autospeciala de stingere de capacitate mărită din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița.
Incendiul se manifesta cu violență, la o casa de locuit și anexa și amenința să se extindă rapid, din cauza vântului, la o gospodărie învecinată.
Din fericire, proprietarii au ieșit pe cont propriu din casă și au primit ajutor medical la fața locului, suferind atac de panică.
Incendiul a fost localizat în limitele găsite.
A ars acoperișul casei pe o suprafață de circa 120 de metri păptrați, respectiv aproape 90 % din anexă.
Incendiul nu s-a extins la vecinătăți, au mai transmis reprezentanții ISU Bistrița-Năsăud.

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă după-amiază, la hotelul-restaurant Fântâniţa Mandrei din localitatea Mândra. Mai multe persoane au reușit să iasă la timp, până la sosirea pompierilor.
Potrivit ISU Brașov, la sosirea pompierilor, incendiul, care s-a produs la coşul de fum, se manifesta la acoperişul construcţiei, pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi.
La faţa locului s-au deplasat, iniţial, două autospeciale de stingere, o autoscară, o autocisternă cu apă şi un echipaj SMURD.
Forţele de intervenţie au fost suplimentate ulterior cu încă o autospecială de stingere şi două autocisterne cu apă.
Știre în actualizare
Eveniment
Harghita: Un urs, care a fost lovit de tren şi s-a refugiat în satul Tuşnadu Nou, a fost împuşcat

Un urs, care a fost lovit de tren sâmbătă, între localităţile Tuşnadu Nou şi Vrabia, a fost împuşcat, întrucât, rănit fiind, s-a refugiat în satul Tuşnadu Nou şi reprezenta un pericol pentru localnici, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.
Potrivit sursei citate, ordinul de împuşcare a fost dat de către primar, întrucât animalul rănit grav „era un pericol iminent”.
Borboly Csaba a precizat pentru AGERPRES că ursul respectiv, un mascul de mari dimensiuni, „teroriza” de mai multe săptămâni locuitorii satului Tuşnadu Nou şi „şi-a făcut locuinţă în curtea căminului cultural”.
El a spus că în urma impactului cu trenul, animalul a fost rănit grav, având „plămânii şi mai multe organe zdrobite”, dar încă trăia şi s-a refugiat în sat, „devenind şi mai periculos”, motiv pentru care s-a luat decizia de extragere.
În context, Borboly a susţinut că a primit mai multe sesizări din partea locuitorilor judeţului că „nu sunt luaţi în serios” când sună la 112, pentru a anunţa prezenţa urşilor, drept urmare va solicita o anchetă în acest sens.
Totodată, el a arătat că reglementările în vigoare privind extragerea urşilor periculoşi trebuie îmbunătăţite, precizând că, în Harghita, sunt înregistrate, zilnic, între cinci şi zece apeluri la numărul de urgenţă 112, care anunţă prezenţa urşilor în localităţi, dar în acest an s-a dat ordin de împuşcare doar pentru nouă exemplare.
El a punctat că decizia privind împuşcarea urşilor periculoşi ar trebui luată de specialişti şi nu de către primari.
Borboly a spus că apreciează demersurile făcute de ministrul UDMR al Mediului, Tanczos Barna, despre care a spus că este singurul „care militează pentru ameliorarea conflictelor dintre om şi urs”, dar este nevoie de „corecţii legislative”, iar abordarea „să fie mai aproape de oameni”.
Potrivit lui Borboly, Consiliul Judeţean Harghita întocmeşte, în prezent, rapoarte de specialitate privind impactul legislaţiei în domeniu aflată în vigoare şi va propune modificări care vor fi înaintate ministerului de resort.
Agerpres