Connect with us

Eveniment

Premieră națională la Spitalul Clinic de Urgență din Târgu Mureș. Proceduri complexe de plasare în inimă a unor pompe de suport mecanic circulator

Publicat


Clinica de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Târgu Mureş a anunţat, vineri, 3 februarie 2023, realizarea, în premieră naţională, a unor proceduri complexe de plasare în inimă, pe cale percutană, a unor pompe de suport mecanic circulator (iVAC 2L System).

„O nouă premieră naţională la Clinica de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş: unitatea medicală este prima din România care asigură tratamentul intervenţional al pacienţilor cu risc foarte ridicat, printr-o pompă cardiacă percutană de nouă generaţie.

La Clinica de Cardiologie din cadrul SCJU Târgu Mureş a demarat, joi, 2 februarie, programul de asistare mecanică circulatorie a tratamentului intervenţional complex, la pacienţii cardiovasculari cu risc foarte înalt.

În cursul dimineţii, s-au efectuat primele două astfel de proceduri complexe, care au constat în plasarea în inimă, pe cale percutană, a unor pompe de suport mecanic circulator (iVAC 2L System), cu rolul de a facilita procedurile cu risc foarte înalt.

Acestea pompează sângele din ventricul în aortă, în sincron cu ritmul natural al pacientului, permiţând desfăşurarea intervenţiei cu un back-up circulator, care asigură stabilitatea hemodinamică în cursul intervenţiei de revascularizare complexă”, a arătat şefa Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, dr. Theodora Benedek, într-un comunicat de presă.

Potrivit acesteia, întreaga procedură s-a desfăşurat pe cale intervenţională, prin abord femoral, fără a fi necesară anestezia generală.

Premieră națională la Spitalul Clinic de Urgență din Târgu Mureș. Doi pacienți au beneficiat de intervenții

„Cei doi pacienţi care au beneficiat de aceste intervenţii, consideraţi până acum inoperabili, sufereau de afectare tricoronariană severă şi de trunchi principal, cu multiple comorbidităţi.

Practic, prin introducerea acestei acestei tehnici în premieră, pacienţii au primit o a doua şansă la viaţă. Prof. dr. Benedek Imre, operatorul principal care a efectuat şi coordonat intervenţiile şi, totodată, preşedinte al grupului de lucru al acţiunii prioritare pentru Infarct Miocardic Acut a Ministerului Sănătăţii, este şi cel care a introdus această metodologie în România, prin modificarea legislaţiei AP-IMA, ce a permis achiziţionarea dispozitivelor amintite, care ajută la salvarea unor cazuri extrem de complexe. Costurile unei proceduri se ridică la peste 10.000 euro, fiind decontate de către Ministerul Sănătăţii. (…)

Ambele intervenţii au decurs bine, iar pacienţii se simt bine şi vor fi externaţi în circa 3 zile.

Premieră națională la Spitalul Clinic de Urgență din Târgu Mureș. Despre Clinica de Cardiologie din Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureş

Mulţumesc întregii echipe de medici şi cadre medii ale clinicii, care au asigurat desfăşurarea în condiţii optime a acestor proceduri, primele de acest gen pe plan naţional”, a mai spus Theodora Benedek.

Prin introducerea acestei metodologii, Clinica de Cardiologie se înscrie în rândul unităţilor de elită pe plan european în tratamentul pacientului cardiovascular.

„Clinica de Cardiologie din SCJU Târgu Mureş este centru terţiar la care se trimit toate urgenţele majore şi cazurile complexe din 6 judeţe învecinate, pentru care asigură toată gama de intervenţii complexe care se efectuează în centrele de excelenţă europene”, a mai precizat prof. univ. dr. Theodora Benedek. Agerpres

Sursa foto: Clinica de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Târgu Mureş


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

FOTO: Percheziții în trei locații din județul Harghita. Ce au descoperit polițiștii

Publicat

Polițiștii au efectuat joi, 23 martie 2023, percheziții în trei locații din județul Harghita.

Potrivit IPJ Harghita, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Județean Harghita au efectuat sase percheziții domiciliare în municipiul Gheorgheni, și localitățile Lazărea și Sansmion.

În urma acestor activități au fost identificate și confiscate, pentru continuarea cercetărilor, 400 de țigări de foi de 3 grame, 200 de țigări de foi mai mari de 3 grame, mai mult de 1 kilogram de tutun, peste 40 de litri de alcool etilic, peste 200 de litri de băuturi spirtoase, 300 de litri de produse intermediare și 300 de litri de băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri.

De asemenea, au mai fost depistați și confiscați, aproximativ 59 de litri de băuturi, despre care există bănuiala că ar fi alcool etilic și 5.800 de țigarete netimbrate, pentru care persoana la domiciliul căreia au fost găsite, nu deținea documente legale de proveniență.

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice continuă cercetările, sub coordonarea procurorului de caz, pentru săvârșirea infracțiunilor de achiziționarea de alcool etilic și de distilare în vrac de la alți furnizori decât antrepozitar autorizați pentru producție sau expeditori înregistrați de astfel de produse și pentru deținerea și comercializarea produselor accizabile, supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător.

La acțiune au mai participat criminaliști și luptători din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale.

Citește mai departe

Cluj

Negreniul va avea CANALIZARE de tip vacuumatic, anunță CJ Cluj

Publicat

Consiliul Județean Cluj a emis certificatul de urbanism necesar în vederea introducerii rețelei de canalizare menajeră, în sistem vacuumatic, în comuna Negreni, a comunicat CJ Cluj.

„Viitorul sistem de evacuare a apelor uzate va avea o lungime totală de peste 28 km, cu cca. 11 km de conducte de refulare. De-a lungul rețelei vor fi amplasate o stație de epurare de 800 de mc și două stații de vacuum de 75 de mc fiecare.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Ne bucurăm când primarii caută soluții, mai ales dintre cele moderne, la problemele comunităților. Susținem cu toată convingerea aceste proiecte care contribuie la creșterea…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Eveniment

FOTO: Incendiu de vegetație uscată în apropiere de Autostrada A1, în județul Hunedoara

Publicat

Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit în apropierea autostrăzii A1, în județul Hunedoara.

Potrivit ISU Hunedoara, pompierii Secției Ilia acționează la această oră pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată care se manifestă în apropierea autostrăzii A1, sens de mers Margina – Deva, km. 396.

Din primele informații, arderea necontrolată a cuprins vegetația uscată de pe aproximativ un hectar de teren.

Traficul rutier nu a fost afectat.

Stire in actualizare

Citește mai departe

Cluj

400 de vizitatori pe zi la Turnul Pompierilor. Boc: E de mare succes, de mare impact

Publicat

Noul punct de atracție de la Cluj-Napoca este un real succes printre localnici și turiști. Deschis în această săptămână, marți, pentru public, Turnul Pompierilor îi atrage și datorită panoramei ce li se deschide în față vizitatorilor.

„Sunt 400 de vizitatori pe zi. E de mare succes, de mare impact, și ne bucurăm că clujenii aprecizaă acest efort pe ca l-am făcut. E dimensiune turistică, de a vedea <<Turnul celor trei vârste>> și poți a vea o imagine unică asupra Clujului”, a spus Emil Boc la postul de radio Ziua Live.

Primarul spune că ISU Cluj oferă, prin expoziția din turn, câteva elemente de istorie în ceea ce privește lupta…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe