Connect with us

Alba

Președintele Iohannis, la 31 de ani de la Revoluție: Infama incapacitate a statului de a-i trage la răspundere pe cei vinovați

Publicat



Comunismul a rupt „legătura firească cu familia democrațiilor europene”, iar după 45 de ani de „crime și cruzimi”, românii „s-au așezat în fața tancurilor pentru idealurile lor”, a transmis președintele Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, la 31 de ani de la Revoluția din 1989.

În acest context, șeful statului a făcut un nou apel pentru aflarea adevărului în dosarul „Revoluției” și a vorbit despre ”infama incapacitate a statului de a-i trage la răspundere pe cei vinovați pentru represiunea sângeroasă”.

Mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis:

În urmă cu 31 de ani, românii au așezat piatra de temelie a României democratice de astăzi. Ei au transformat revolta, durerea și teroarea, acumulate în decenii de tiranie, în forța motrice a Revoluției anticomuniste.

Prin jertfa de sânge din Decembrie 1989, au pus capăt unui regim ilegitim și criminal, iar curajul și determinarea semenilor noștri ne-au redat nouă libertatea și demnitatea.

Nimeni, niciodată, nu trebuie să uite că, pentru idealurile lor, românii s-au așezat în fața tancurilor. Și de atunci, pentru totdeauna, 22 Decembrie este ziua Victoriei Revoluției Române, pe care toate generațiile trebuie să o păstreze vie în memorie și să o onoreze cum se cuvine.

Însă, pentru libertate și democrație, a fost plătit, în acele ceasuri de durere și revoltă, cel mai scump preț. 45 de ani de crime și cruzimi împotriva românilor, ani care au rupt legătura firească cu familia democrațiilor europene, s-au sfârșit printr-un alt șir de abuzuri. Gloanțele și barbarismul autorităților vremii au curmat vieți și au distrus destine.

Astăzi, în calitate de Președinte al României, mă înclin în fața sacrificiului suprem din Decembrie 1989, onorând memoria victimelor prin apărarea fermă a valorilor și principiilor democratice.

Respectul și recunoștința se îndreaptă nu doar către eroii acelor zile, ci și către urmașii lor, care poartă în suflete răni adânci.

Durerea incomensurabilă a pierderii persoanelor dragi a fost dublată, în toți acești ani care au trecut de la Revoluție, de infama incapacitate a statului de a-i trage la răspundere pe cei vinovați pentru represiunea sângeroasă.

Sănătatea unei societăți depinde, într-o foarte mare măsură, de modul în care lecțiile trecutului sunt învățate și asumate. Tocmai de aceea, nu voi înceta să lupt pentru redarea adevărului și înfăptuirea dreptății pe care o așteptăm de prea mulți ani.

Justiția trebuie să-și facă datoria! Orice întârziere va transforma această rușinoasă restanță într-un grav atentat la adresa democrației noastre.

Dincolo de neîmplinirile noastre postdecembriste, Revoluția Română va continua să inspire convingeri, să anime generații.

Eroii din Decembrie 1989 au aspirat la o Românie democratică, deplin atașată valorilor euro-atlantice, în care fiecare român este ascultat și protejat.

Prin apărarea drepturilor și libertăților fundamentale, a pluralismului, a dreptului de a alege, promovând meritocrația, întărind statul de drept, protejând drepturile minorităților, noi onorăm, de fapt, memoria victimelor Revoluției Române și sacrificiul acestora.

Să păstrăm vie memoria victimelor Revoluției Române și să protejăm idealurile câștigate cu prețul sângelui!

sursa: Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Un tânăr din Alba Iulia, recidivist, a spus că a tâlhărit o femeie, pe stradă, ”din glumă”. Ce pedeapsă i-au dat magistrații

Publicat

Un tânăr din Alba Iulia condamnat recent pentru tâlhărie a spus că a comis fapta din glumă. Declarația a fost dată în fața magistraților Judecătoriei Alba Iulia, în timpul procesului. 

În data de 14 mai 2024, tânărul din Alba Iulia a fost condamnat în primă instanță.

Fapta pentru care a ajuns în fața judecătorilor a avut loc în seara de 21...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Radare de weekend în județul Alba. Lista drumurilor pe care vor fi amplasate echipaje de poliție, dotate cu radare

Publicat

Radare de weekend în județul Alba. Reprezentanții IPJ Alba au transmis lista drumurilor pe care vor fi amplasate echipaje de poliție, dotate cu radare. 

Amplasarea radarelor în perioada 18-19 mai 2024

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Citește mai departe

Alba

VIDEO: Lae Dreghici, cascadorul din Alba Iulia, a făcut o cascadă auto periculoasă la ”Românii au Talent” la PRO TV

Publicat

Cascadorul din Alba Iulia, Lae Dreghici a făcut live o cascadă auto, la Românii au Talent. Lae Cascadorul cum este cunoscut în Alba Iulia, dar și în țară a concurat vineri, 17 mai, în semifinalele emisiunii de la PRO TV. 

Reamintim faptul că la sfârșitul lunii februarie, Lae a realizat o cascadorie alături de fiul său, Robert Dreghici. Cei doi au primit Golden Buzz, adică butonul de aur, pentru cea mai bună performanță a...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Românii pot reclama dezinformările deepfake de pe Facebook și TikTok direct la Ministerul Digitalizării

Publicat

Românii pot reclama dezinformările deepfake de pe platformele online direct la Ministerul Digitalizării. ​Românii vor putea să încarce, pe pagina de internet a Ministerului Digitalizării, sesizări cu privire la conținutul audio/video manipulat digital (deepfake) în scopuri malițioase.

Potrivit...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe