Brasov
Primăria Brașov: Sezonul de schi din Poiană a fost mai scurt şi mai slab faţă de 2021-2022
Sezonul de schi 2022-2023 din Poiana Braşov a fost mai slab comparativ cu cel anterior. Potrivit unei analize efectuate de Primăria Braşov, care deţine domeniul schiabil din staţiunea Poiana Brașov, numărul trecerilor prin turnichete aproape s-a înjumătăţit, din cauza faptului că anul acesta, în premieră, pârtiile s-au deschis oficial abia la sfârşitul lunii ianuarie.
„A fost cel mai întârziat debut de sezon din istoria cunoscută a Poienii Braşov, cu foarte multe zile cu temperaturi pozitive, cu puţine ninsori, un sezon în care pregătirea domeniului schiabil s-a bazat pe producerea de zăpadă artificială în zilele cu temperaturi sub – 4 grade.
Domeniul schiabil din Poiana Braşov a rămas totuşi opţiunea preferată de braşoveni şi turişti, datorită calităţii şi dimensiunii pârtiilor, diversităţii gradelor de dificultate, sistemului de transport pe cablu, şi în condiţiile în care toate staţiunile montane s-au confruntat cu aceleaşi probleme.
Acest fapt rezultă şi din numărul de schiori şi snowboarderi care au ales Poiana Braşov, înregistrându-se un total de 1.256.509 de treceri prin turnichete. Sezonul a început (…) în 28 ianuarie şi s-a încheiat după sărbătorile de Paşti, în 23 aprilie, ceea ce înseamnă 86 de zile în care s-a schiat în condiţii bune, mai ales în partea superioară masivului. Anul trecut, schiul în Poiană a început oficial în 24 decembrie, a durat 122 de zile şi s-au înregistrat peste 2 milioane de treceri prin turnichete”, reiese din analiza efectuată de Primăria Braşov.
Anul acesta au fost produse aproape 400.000 de metri cubi de zăpadă artificială (399.134,4 mc) în 45 de zile, în care au funcţionat instalaţiile, cu o temperatură medie de producţie de -5,5 grade C , dintre care în 17 zile s-a produs zăpadă 24 de ore din 24.
Salvamont Poiana Brașov: 380 de intervenții ale salvamontiștilor
În ce priveşte intervenţiile Salvamont Poiana Braşov, în acest an au fost 380 de cazuri, implicând 388 de persoane care s-au accidentat, rătăcit sau a trebuit să fie evacuate. Majoritatea acestora au fost salvate de pe pârtii, restul fiind turişti aflaţi la plimbare în zona montană sau în staţiune.
Cea mai aglomerată lună a fost februarie, când 273 de persoane au avut nevoie de ajutorul Salvamont Poiana Braşov.
Din numărul total de solicitări, 133 de persoane au fost predate structurilor SAJ/SMURD şi două echipajului de la Punctul de Operare Aeromedical Braşov, în vederea transportului către unităţile spitaliceşti, iar alte două persoane au fost declarate decedate.
Conform coordonatorului Serviciului Salvamont, viceprimarul Sebastian Rusu, comparativ cu sezonul trecut, media numărului de incidente zilnice s-a redus puţin.
„Comparativ cu anul trecut, am constatat o scădere a numărului de incidente de pe pârtii, dar şi o scădere a numărului de persoane echipate inadecvat activităţilor montane, acestea reprezentând doar 12,5% din totalul incidentelor”, a mai spus viceprimarul Sebastian Rusu.
Agerpres
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Brasov
BRAȘOV: Cupa Mondială de vară la sărituri cu schiurile – Râşnov, 20 – 22 septembrie. La competiție participă sportivi din 15 ţări
Cei mai buni săritori cu schiurile din lume vor concura la Râşnov, în weekend, la Cupa Mondială de Vară – Grand Prix de sărituri cu schiurile.
„România devine în acest weekend capitala internaţională a săriturilor cu schiurile. Cei mai buni sportivi din 15 ţări se adună pe trambulina din Valea Cărbunării pentru a concura în cadrul Cupei Mondiale de Vară – Grand Prix de sărituri cu schiurile. Evenimentul, care va avea loc la Complexul Olimpic pentru Sporturi de Iarnă din Râşnov între 20 şi 22 septembrie, reprezintă o etapă foarte importantă pentru sportivii care îşi doresc să adune puncte pentru calificarea la Jocurile Olimpice de Iarnă”, se precizează într-un comunicat de presă.
Competiţia de la Râşnov este prima din seria de Grand Prix-uri din această toamnă, serie care va continua în Austria şi Germania.
Concursul va aduce la start 82 de sportivi de elită din 15 ţări precum China, Franţa, Italia, Japonia, Norvegia, Polonia, Slovenia, Ucraina, Statele Unite, Austria, Finlanda, Kazahstan, Elveţia, Turcia şi România.
Ţara noastră va fi reprezentată la feminin de Dana Haralambie şi Alessia Mîţu, iar la masculin de Daniel Cacina şi Mihnea Spulber.
„Suntem mândri să găzduim din nou Grand Prix-ul de Sărituri cu Schiurile la Râşnov. Această competiţie este nu doar o ocazie de a promova acest sport minunat, ci şi de a arăta lumii că România este capabilă să organizeze evenimente de talie mondială.
Efortul pe care l-am depus alături de partenerii noştri pentru a aduce laolaltă cei mai buni săritori ai momentului, într-un cadru de o frumuseţe naturală impresionantă, este o realizare de care ne putem bucura cu toţii. Mai mult decât atât, pentru sportivii noştri, acest Grand Prix este o şansă de a concura la ei acasă, în faţa unui public care îi susţine din toată inima. Dana Haralambie, Daniel Cacina, Mihnea Spulber şi Alessia Mîţu sunt tineri cu un potenţial uriaş, care s-au pregătit intens, iar participarea lor la acest Grand Prix reprezintă o oportunitate foarte bună de a-şi demonstra valoarea.
Sperăm ca prin această competiţie să inspirăm noi generaţii de sportivi şi să arătăm că România poate deveni un pol important al sporturilor de iarnă pe plan internaţional. Intrarea este liberă şi îi invităm pe toţi cei care doresc să vadă un spectacol sportiv de excepţie să vină la Râşnov şi să fie parte din această experienţă unică”, a declarat Puiu Gaspar, secretarul general al Federaţiei Române de Schi Biatlon.
Grand Prix-ul de la Râşnov cuprinde patru etape individuale, două la feminin şi două la masculin, care se vor desfăşura în 21 şi 22 septembrie.
Această etapă de Cupă Mondială este organizată de Federaţia Română de Schi Biatlon în parteneriat cu Primăria Oraşului Râşnov şi cu sprijinul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, al Agenţiei Naţionale pentru Sport şi al Consiliului Judeţean Braşov.
Intrarea este liberă, iar competiţiile sunt difuzate în direct de TVR Sport.
Sursa: Agerpres
Două județe din Ardeal se află, joi dimineață, sub avertizare meteo cod galben de ceață densă, cu vizilibitate redusă.
Administrația Națională de Metrorologie a emis joi, 19 septembrie, o avertizare meteo cod galben de ceață densă pentru zone din județele Sibiu și Brașov.
Meteorologii anunță că până la ora 09.00, se va semnala ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.
Sunt vizate localitățile Voila, Viștea, Ucea și Beclean din județul Braşov și localitățile: Avrig, Tălmaciu, Racovița, Porumbacu de Jos, Arpașu de Jos, Boița și Cârța din județul Sibiu.
Brasov
Șoferi vitezomani prinși de radar cu viteză peste limită, pe DN1 în Brașov. Peste 50 de amenzi în mai puțin de două ore
Aparatele radar amplasate pe sectorul braşovean al DN 1 au surprins şi înregistrat, în mai puţin de două ore, peste 50 de încălcări ale limitei maxime de viteză, în cadrul unei acţiuni „fulger” desfăşurată de poliţiştii rutieri, a informat, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean.
Conform sursei citate, acţiunea a avut loc miercuri, între orele 18,00 -20,00, iar cele cinci aparate radar ale Poliţiei Rutiere din Braşov au fost dispuse în sistem „cascadă”.
În total, radarele au depistat 56 de încălcări ale limitei de viteză legală de pe sectorul de drum, în 15 din aceste cazuri, în care şoferii au depăşit această limită cu 50 km/oră, fiind reţinute permisele de conducere în vederea suspendării.
În alte două, dreptul de a conduce a fost suspendat pe loc, pentru 120 de zile, deoarece conducătorul auto a depăşit viteza legală cu 70 de km/oră.
De asemenea, au fost constatate alte 10 abateri de la legislaţia rutieră în cadrul controalelor efectuate, iar pentru toate aceste încălcări ale legii au fost aplicate sancţiuni contravenţionale cu o valoare totală de peste 61.000 de lei, a precizat sursa citată.
Acţiunea a fost realizată în colaborare cu poliţiştii rutieri din cadrul Serviciului Rutier Prahova, în scopul reducerii victimizării populaţiei prin accidente rutiere, produse pe fondul încălcării regimului legal de viteză sau a neadaptării acesteia la condiţiile de drum. A
Agerpres
Conducerea operatorului local de transport în comun din zona metropolitană Braşov, Regia Autonomă de Transport Public Braşov- RATBV, a comunicat, miercuri, că nu derulează pe reţelele sociale niciun fel de campanie prin care să acorde carduri de transport gratuite sau la preţuri reduse.
Reprezentanții companiei îi avertizează pe braşovenii să nu transmită datele personale care li se solicită în vederea obţinerii pretinselor facilităţi.
Totodată, reprezentanţii companiei au anunţat că RATBV au sesizat organele competente cu privire la aceste demersuri făcute fără drept în numele societăţii.
„Îi avertizăm pe toţi utilizatorii sistemului de transport public RATBV despre faptul că anunţurile despre vânzarea unor carduri de transport la preţuri mai mici decât cele stabilite prin Planul tarifar sunt FALSE.
RATBV anunţă că nu a iniţiat nicio acţiune de tipul celor derulate în ultimele zile pe unele reţele sociale prin care sunt solicitate date cu caracter personal sub pretextul acordării unor titluri de călătorie gratuite. Îi rugăm pe clienţii noştri să nu-şi dea datele personale pe diverse pagini de socializare sau site-uri şi să nu achite sumele de bani solicitate”, se arată într-o postare pe pagina RATBV.
Link-ul de pe Facebook pe care s-ar fi anunţat falsele facilităţi nu poate fi accesat, însă, potrivit unei imagini care ar reprezenta o captură a informaţiilor de pe acesta, postată de RATBV, pretextul acordării cardurilor gratuite şi cu preţuri reduse ar fi fost aniversarea a 80 de ani a Companiei de Transport Public Braşov, entitate care are inclusiv numele diferit de cel al operatorului de transport public, RATBV.
sursa: Agerpres