Connect with us

Bistrita-Nasaud

Primăria municipiului Bistrița are în vedere circa 250 de obiective de investiţii în acest an şi în anii următori

Publicat



Arhivă foto

Într-o conferință de presă susținută marți, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a dezvăluit că lista de investiții care vor beneficia de finanțare din bugetul primăriei în acest an și în următorii ani conține aproximativ 250 de proiecte.

„Ţin să menţionez că avem circa 250 de obiective de investiţii, vom discuta despre o parte dintre ele la buget. O spun pentru cei care sunt preocupaţi de faptul că n-am avea obiective de investiţii.

Durează şi să citeşti titlurile obiectivelor de investiţii pe care ne propunem să le finanţăm prin bugetul anului 2024 şi prin bugetele anilor viitori”, a spus Turc.

Întrebat care sunt primele zece priorităţi investiţionale, din punctul său de vedere, primarul Bistriţei a menţionat în primul rând parcările, având în vedere că proiectele de mobilitate derulate în municipiu cu fonduri europene au dus la reducerea numărului de locuri de parcare cu aproximativ 4.000, motiv pentru care vor fi amenajate noi parcări în zona centrală şi se va da ordinul de începere a lucrărilor pentru trei parcări etajate.

Ce se află pe lista de obiective

Pe lista de obiective se mai află finalizarea lucrărilor rămase neterminate pe proiectele europene care au avut ca termen limită data de 31 decembrie 2023, printre care se numără un pasaj subteran pietonal în apropierea principalei pieţe agro-alimentare, modernizarea respectivei pieţe, construirea unui pasaj rutier subteran care să lege zona gării şi autogării de drumul de centură, continuarea proiectelor de reabilitare termică a blocurilor, regenerarea cartierelor vechi şi demararea proiectului privind construcţia unui parc acvatic, care ar urma să fie finanţat în proporţie de 50% din fonduri europene.

Tot cu fonduri europene sunt gândite proiecte de reconfigurare a zonei centrale, pentru a-i creşte potenţialul turistic, precum şi restaurarea unor clădiri din centrul istoric, inclusiv private, printr-un proiect-pilot care să implice atât administraţia locală, cât şi proprietarii imobilelor.

De asemenea, se doreşte amenajarea unor perdele verzi de-a lungul Drumului Naţional 17, în localităţile componente Viişoara şi Unirea.

Potrivit primarului Ioan Turc, proiectul de buget pentru anul în curs ar urma să fie votat în Consiliul Local la începutul lunii februarie. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Bistriţa-Năsăud: Saşii şi maghiarii din judeţ sărbătoresc la acest sfârşit de săptămână, cu întârziere, Fărşangul

Publicat

Arhivă foto

Comunităţile de saşi şi maghiari din judeţul Bistriţa-Năsăud sărbătoresc, la acest sfârşit de săptămână, Fărşangul – sărbătoare care marchează sfârşitul iernii şi pregătirea pentru noul an agricol -, fiind organizate baluri mascate, de la care nu vor lipsi dansurile şi costumele tradiţionale.

Manifestările programate pentru a marca Fărşangul au întârziat în acest an, de obicei acestea având loc înainte de a începe Postul Paştelui catolic.

Primii care vor sărbători în cadrul unui bal organizat la un hotel din municipiul Bistriţa sunt saşii, evenimentul fiind programat pentru vineri, începând cu ora 17,00.

„Sunt aşteptate peste 120 de persoane.

Dansatorii mari, dansatorii mici şi copiii care cântă la cor vor fi sigur mascaţi, poate şi dintre adulţi. Ne va încânta formaţia Trio Saxones Plus, formată din trei preoţi luterani”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Bistriţa, Cristian Roth-Gross.

Sâmbătă, 24 februarie, va fi rândul maghiarilor din judeţ să petreacă, aceştia organizând evenimentele de Fărşang în satul Tonciu.

Potrivit anunţului făcut de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, care s-a implicat în organizarea manifestărilor, de la ora 16,00 va porni alaiul cu cei mascaţi, din centrul satului, iar de-a lungul drumului se vor oferi gogoşi, ceai şi alte bunătăţi de carnaval tuturor participanţilor.

De la ora 18,00, căminul cultural din Tonciu va găzdui un spectacol cu ansambluri folclorice maghiare din judeţ, iar de la ora 20,00 va începe balul de Fărşang, alături de formaţia Harmony Bandd. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Peste 10.000 de şoferi din judeţul Bistrița-Năsăud au trecut de 70 de ani

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Mai mult de 10.000 de deținători de permise de conducere din județul Bistrița-Năsăud au vârsta de peste 70 de ani, însă majoritatea, aproximativ 53.600, se încadrează în intervalul de vârstă cuprins între 31 și 50 de ani, conform datelor furnizate AGERPRES de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

La sfârşitul anului trecut, în judeţ erau înregistraţi 126.212 şoferi, cu circa 2.300 mai mulţi decât în anul anterior.

Peste 12.000 de persoane au susţinut, anul trecut, proba teoretică în vederea obţinerii permisului de conducere, din care 46% au fost declaraţi admişi, iar la proba practică au fost examinate 8.642 de persoane, din rândul cărora 62% au fost admise.

Numărul vehiculelor înmatriculate în judeţul Bistriţa-Năsăud la data de 31 decembrie 2023 era mai mare decât cel al conducătorilor auto, şi anume de 142.290 vehicule, cu circa 3.900 în plus faţă de anul anterior.

Dintre acestea, 52% folosesc motorina drept combustibil, iar alte circa 23% sunt alimentate cu benzină.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt înmatriculate 234 de vehicule electrice şi 775 hibride.

O statistică a Direcţiei generale permise de conducere şi înmatriculări arată că vechimea parcului auto judeţean este una mare, peste 80% dintre vehicule fiind mai vechi de 12 ani. Agerpres

Citește mai departe

Bistrita-Nasaud

Copil de 13 ani din Bistrița-Năsăud, decedat în urma unui antrenament de fotbal

Publicat

Arhivă foto

Conform informațiilor comunicate joi de către purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, Crina Sîrb, un copil în vârstă de 13 ani din localitatea Maieru a murit în urma unui antrenament de fotbal desfășurat pe un teren de sport din comună. Autoritățile au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în legătură cu acest incident.

Tragedia s-a produs miercuri seara, iar la caz au intervenit două echipaje SMURD, care l-au găsit pe băiat în stop cardiorespirator.

Manevrele de resuscitare aplicate s-au dovedit fără succes, astfel că echipajele medicale au declarat decesul copilului la locul solicitării.

În cauză a fost dispusă şi necropsia, pentru a se stabili cauza exactă a decesului. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Conferința regională „Arbori urbani și spațiile verzi din Bistrița”. Precizările Primăriei

Publicat

sursa foto: Facebook / Primăria Bistrița

Primăria municipiului Bistrița organizează, vineri 23 februarie 2024, de la ora 08.30, Conferința regională „Arbori urbani și spațiile verzi din Bistrița”.

Conferința, care reprezintă o premieră la nivel regional, va avea loc loc sala de ședințe a instituției din Piața Centrală nr. 6, tema principală fiind rolul vegetației și al spațiilor verzi din Bistrița în contextul mobilității urbane durabile și a schimbărilor climatice.

Prezentările vor fi susținute de specialiști cu o vastă experiență în domeniile arboricultură și peisagistică: doamna Diana Culescu – Doctor în Arhitectura peisajului, domnul Mihai Alexandru Purcaru – arborist atestat ISA și domnul Dan Moldovan – arborist atestat ISA / Davey Canada.

sursa foto: Facebook / Primăria Bistrița

Citește mai departe