Connect with us

Eveniment

Primarul din Sighișoara inițiază restaurarea zidului Cetății Medievale cu fonduri PNRR de 2,1 milioane euro

Publicat


fotografie cu caracter ilustrativ

Primarul Iulian Sîrbu din Sighișoara a anunțat luni  că a dat ordinul de începere a lucrărilor de restaurare a trei porțiuni din zidul Cetății Medievale. Acestea includ tronsoanele 12, 16 și 22, și au fost obținute fonduri în valoare de 2,1 milioane euro fără TVA prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Am semnat ordinul de începere a lucrărilor, pentru data de 22 mai, pentru cele trei tronsoane de zid, în baza unei finanţări obţinute prin PNRR. Practic vom reface complet toate aceste trei tronsoane.

Discutăm de unul dintre aceste tronsoane, căzut în anii ’90, iar de atunci nu au mai fost făcute deloc intervenţii în acea zonă. Este pentru prima dată când se accesează, în acest mandat, fonduri europene pentru cetate. Până acum, anumite lucrări au fost făcute din credite sau din bugetul local.

Tronsonul şapte, anul trecut, aşa cum bine ştiţi, l-am reparat cu tot ce înseamnă alei, trotuare, din bugetul local.

Anul acesta intervenim, tot din bugetul local, la acoperişul Turnului cu Ceas, iar din aceste fonduri europene, cele trei tronsoane de zid”, a spus Iulian Sârbu.

El a adăugat că administraţia locală va depune cereri de finanţare şi pentru restul tronsoanelor de zid.

„Nu găsim, din păcate, finanţări europene pe acest exerciţiu decât pentru ceea ce am accesat deja, dar aşteptăm să vedem noi axe.

Primarul din Sighișoara inițiază restaurarea zidului Cetății Medievale cu fonduri PNRR de 2,1 milioane euro. Când ar putea fi terminată restaurarea celor trei porțiuni

Vom depune din nou cereri de finanţare şi pentru celelalte tronsoane de zid, pentru că îmi doresc ca întreaga Cetate să fie, la final, privită ca un întreg.

Sunt şi anumite zone unde zidul riscă să cadă.

Practic, noi trebuie să legăm şi tronsoanele care stau în picioare de cele asupra cărora am intervenit.

Cumva va trebui să creăm deja baza, astfel încât pe următoarele finanţări, indiferent de unde vor veni acestea, să putem lega zidurile, fiindcă atunci munca va fi mult mai uşoară şi costurile mai scăzute”, a declarat presei primarul din Sighişoara.

Edilul a precizat că, dacă vremea va permite, îşi doreşte ca restaurarea celor trei porţiuni de zid să fie gata până la sfârşitul anului, iar reparaţiile la Turnul cu Ceas să fie terminate până la sfârşitul lunii, dacă nu apar situaţii neprevăzute.

În proiectul de consolidare şi restaurare a zidului Cetăţii Medievale Sighişoara, fiecare tronson prezintă un anumit specific:

Tronsonul 12 este parţial integrat în construcţii; Tronsonul 16 – zid îngroşat în partea inferioară, atât din necesităţi de apărare, cât şi de consolidare a drumului de strajă, zidul de incintă este conservat pe toată înălţimea sa, excepţie făcând o porţiune de circa 24 de metri care s-a prăbuşit în 1990, în zona porţii Cimitirului Evanghelic din Deal; Tronsonul 22 este o porţiune de zid dublată cu arce de zidărie care susţin structura de lemn a unei galerii acoperite, adică drumul de strajă, fiind prevăzut cu guri de tragere. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

UPDATE: Avertizare meteo: Zone din județele Alba, Mureș și Cluj, sub cod galben de ploi, descărcări electrice, vânt și grindină

Publicat

Arhivă foto

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni după-amiază o avertizare cod galben de vreme rea pentru zone din două județe.

Potrivit ANM, se vor semnala averse care vor acumula local peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină de mici dimensiuni.

Avertizarea este valabilă până la 18:00.

Zone vizate

Județul Alba: Aiud, Ocna Mureș, Unirea, Jidvei, Șona, Lopadea Nouă, Lunca Mureșului, Mirăslău, Fărău, Noșlac, Hopârta, Rădești;
Județul Mureş: Târnăveni, Luduș, Iernut, Ungheni, Adămuș, Mica, Gănești, Bahnea, Sânpaul, Chețani, Suplac, Ogra, Cuci, Cucerdea, Bogata, Ațintiș, Bichiș.

UPDATE: De asemenea, până la ora 18.00, meteorologii au emis o avertizare cod galben de vreme rea pentru zone din județul Cluj.

Se vor semnala descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula peste 15…20 l/mp, intensificări ale vântului.

Județul Cluj: Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Frata, Ceanu Mare, Luna, Moldovenești, Călărași, Săndulești, Ploscoș

 

Citește mai departe

Eveniment

FOTO: Prima prelevare de organe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu din acest an. Au fost relevate rinichii, ficatul şi corneea

Publicat

sursa foto: Facebook / Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu

Prima prelevare de organe din acest an a avut loc luni la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu. Potrivit unui comunicat de presă transmis de SCJU Sibiu către AGERPRES, prelevarea s-a realizat de la un bărbat în vârstă de 54 de ani, aflat în moarte cerebrală, iar rinichii, ficatul și corneea au fost extrase cu succes.

„Astăzi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se desfăşoară o complexă intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 54 de ani, aflat în moarte cerebrală.

Este prima prelevare de organe realizată în cadrul celei mai mari unităţi sanitare din Sibiu în anul 2023. Bărbatul a suferit săptămâna trecută mai multe traumatisme severe şi era internat în cadrul Secţiei Clinice Anestezie – Terapie Intensivă, ca pacient al Secţiei Clinice Ortopedie, iar diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus sâmbătă, 3 iunie, de către doi medici primari ATI.

Ulterior, duminică 4 iunie, Dr. Tiberiu Toabeş, medic primar ATI – coordonatorul local de transplant, a obţinut acordul pentru donare de la familia pacientului. (…)

Procesul de prelevare a început azi în jurul orei 10.00 şi se desfăşoară etapizat pe durata mai multor ore, având loc recoltarea următoarele organe: ficatul, rinichii precum şi corneea”, se arată în comunicat.

La procesul de prelevare a organelor participă o echipă de medici din Bucureşti, de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki, care recoltează ficatul şi o echipă de medici din Cluj Napoca, de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, coordonată de Dr. Pop Dan-Alin, medic primar urolog, care prelevează rinichii.

Pentru recoltarea corneei, procedurile sunt efectuate de către Dr. Dorina Elena – Popa, medic coordonator Compartimentul Clinic Oftalmologie al SCJU Sibiu. Corneea va fi ulterior trimisă la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.

După prelevare, echipele de medici vor pleca de urgenţă către centrele de transplant de care aparţin.

Procesul de prelevare se desfăşoară sub supravegherea şi coordonarea doctorului Mihai Sava, medic şef Secţia Clinică ATI din cadrul SCJU Sibiu, care în calitate de „key donation person” are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării. Din cadrul echipei SCJU Sibiu mai fac parte Dr. Alina Bereanu, medic primar ATI şi Vintilă Bogdan, medic specialist ATI, aflat în gardă.

„Transmit familiei donatorului mulţumirile şi respectul profund, atât al meu personal, cât şi al întregii echipe implicate, pentru că, într-un proces de prelevare de organe, totul începe de la familie.

Este vorba despre o încărcătură emoţională imensă, despre o decizie extrem de grea, care presupune o mare generozitate şi respect pentru semeni.

Datorită acestui gest, alţi oameni vor primi o nouă şansă. Totodată, le mulţumesc colegilor din cadrul spitalului şi echipelor de prelevare pentru promptitudinea cu care au răspuns şi pentru profesionalism”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant. Agerpres

sursa foto: Facebook / Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu

Citește mai departe

Cluj

Avertizare de vreme severă imediată: O localitate din Cluj, sub cod PORTOCALIU de furtună

Publicat

Arhivă foto

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni la amiază o avertizare cod portocaliu de vreme rea pentru județul Cluj.

Avertizarea este valabilă luni, 5 iunie 2023, până la ora 15:30.

Potrivit meteorologilor, în Băișoara din județul Cluj se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.

A fost transmis mesaj RO-ALERT.

Citește mai departe

Eveniment

FOTO: Bărbatul decedat în munţii Făgăraş, transportat cu ajutorul elicopterului SMURD şi al salvamontiştilor din Sibiu

Publicat

sursa foto: Facebook / Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont

Șeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu, a declarat că un grup de salvamontiști, sprijiniți de un elicopter SMURD, au reușit să recupereze trupul neînsuflețit al unui bărbat în Munții Făgăraș.

„Persoana a fost recuperată prin troliere de către echipajul SMURD elicopter, prin troliere cu membru Salvamont Sibiu.

În cursul dimineţii elicopterul SMURD a încercat inserarea unui salvator montan la victimă, dar din cauza plafonului de nori nu am putut fi troliaţi direct lângă victimă.

Un salvator montan a fost inserat la aproximativ 15 minute de persoana decedată, apoi au fost aduşi alţi doi salvatori.

S-a găsit victima, am efectuat transportul acesteia până sub plafonul de nori de unde s-a efectuat trolierea persoanei decedate alături de un salvamontist. Victima avea 48 de ani, sex masculin, din Sibiu”, a precizat Dan Popescu.

O persoană a sunat duminică la 112 şi a anunţat că a văzut un bărbat decedat într-un sac de dormit pe vârful Puha.

„Printr-un apel la 112 s-a anunţat că un cadavru, bărbat găsit în Şaua Puha din Munţii Făgăraş, este intins pe o saltea gonflabilă, în sac de dormit şi rucsac lângă el”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, Luciana Balteş. Agerpres

sursa foto: Facebook / Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont

Citește mai departe