Connect with us

Eveniment

Primarul din Sighișoara inițiază restaurarea zidului Cetății Medievale cu fonduri PNRR de 2,1 milioane euro

Publicatfotografie cu caracter ilustrativ

Primarul Iulian Sîrbu din Sighișoara a anunțat luni  că a dat ordinul de începere a lucrărilor de restaurare a trei porțiuni din zidul Cetății Medievale. Acestea includ tronsoanele 12, 16 și 22, și au fost obținute fonduri în valoare de 2,1 milioane euro fără TVA prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Am semnat ordinul de începere a lucrărilor, pentru data de 22 mai, pentru cele trei tronsoane de zid, în baza unei finanţări obţinute prin PNRR. Practic vom reface complet toate aceste trei tronsoane.

Discutăm de unul dintre aceste tronsoane, căzut în anii ’90, iar de atunci nu au mai fost făcute deloc intervenţii în acea zonă. Este pentru prima dată când se accesează, în acest mandat, fonduri europene pentru cetate. Până acum, anumite lucrări au fost făcute din credite sau din bugetul local.

Tronsonul şapte, anul trecut, aşa cum bine ştiţi, l-am reparat cu tot ce înseamnă alei, trotuare, din bugetul local.

Anul acesta intervenim, tot din bugetul local, la acoperişul Turnului cu Ceas, iar din aceste fonduri europene, cele trei tronsoane de zid”, a spus Iulian Sârbu.

El a adăugat că administraţia locală va depune cereri de finanţare şi pentru restul tronsoanelor de zid.

„Nu găsim, din păcate, finanţări europene pe acest exerciţiu decât pentru ceea ce am accesat deja, dar aşteptăm să vedem noi axe.

Primarul din Sighișoara inițiază restaurarea zidului Cetății Medievale cu fonduri PNRR de 2,1 milioane euro. Când ar putea fi terminată restaurarea celor trei porțiuni

Vom depune din nou cereri de finanţare şi pentru celelalte tronsoane de zid, pentru că îmi doresc ca întreaga Cetate să fie, la final, privită ca un întreg.

Sunt şi anumite zone unde zidul riscă să cadă.

Practic, noi trebuie să legăm şi tronsoanele care stau în picioare de cele asupra cărora am intervenit.

Cumva va trebui să creăm deja baza, astfel încât pe următoarele finanţări, indiferent de unde vor veni acestea, să putem lega zidurile, fiindcă atunci munca va fi mult mai uşoară şi costurile mai scăzute”, a declarat presei primarul din Sighişoara.

Edilul a precizat că, dacă vremea va permite, îşi doreşte ca restaurarea celor trei porţiuni de zid să fie gata până la sfârşitul anului, iar reparaţiile la Turnul cu Ceas să fie terminate până la sfârşitul lunii, dacă nu apar situaţii neprevăzute.

În proiectul de consolidare şi restaurare a zidului Cetăţii Medievale Sighişoara, fiecare tronson prezintă un anumit specific:

Tronsonul 12 este parţial integrat în construcţii; Tronsonul 16 – zid îngroşat în partea inferioară, atât din necesităţi de apărare, cât şi de consolidare a drumului de strajă, zidul de incintă este conservat pe toată înălţimea sa, excepţie făcând o porţiune de circa 24 de metri care s-a prăbuşit în 1990, în zona porţii Cimitirului Evanghelic din Deal; Tronsonul 22 este o porţiune de zid dublată cu arce de zidărie care susţin structura de lemn a unei galerii acoperite, adică drumul de strajă, fiind prevăzut cu guri de tragere. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR: PSD și PNL au transformat România în IMPORTATOR net de energie electrică

Publicat

Marcel Ciolacu a organizat astăzi o ședință de urgență la Guvern din cauza riscului de blackout. O întâlnire care, dacă nu ar fi fost politicile distructive din domeniul energetic ale PSD și PNL din ultimii 34 de ani, nu ar…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO. Tânăr de 19 ani mort în accidentul de lângă Mihai Viteazu. A intrat frontal cu mașina într-un alt autoturism

Publicat

Tragedie pe șosea la Cluj. Un tânăr de 19 ani a murit într-un accident care a avut loc vineri seara între localitățile Moldovenești și Mihai Viteazu.

Din primele informații, șoferul de 19 ani a fost cel vinovat…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. UPDATE. Accident mortal între Moldovenești și Mihai Viteazu. Trei persoane, între care un copil de 3 ani, duse la spital

Publicat

Un accident mortal de curculație a avut loc în urmă cu puțin timp pe DN 75.

O persoană a murit.

Accident mortal pe DN 75, în județul Cluj. Trafic blocat

Traficul a fost blocat după localitatea Cornești,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO. Cel mai petrecăreț participant la Electric Castle. Deși e bine trecut de prima tinerețe, e o bombă de energie

Publicat

Vârsta e doar un număr. O demonstrează un participant la Electric Castle, care a atras toate privirile cu mișcările sale de dans și buna dispoziție emanată prin toți porii.

Tinerețea este o stare de spirit….

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe
Publicitate