Connect with us

Eveniment

Primarul municipiul Târgu Mureş: Bugetul adoptat este al doilea cel mai mare din istoria oraşului

Publicat



Arhivă foto

Conform afirmațiilor primarului municipiului Târgu Mureș, Zoltan Soos, bugetul recent adoptat este conceput pentru susținerea și dezvoltarea orașului și reprezintă „al doilea cel mai mare buget din istoria orașului”.

„Pentru anul 2024 am creat un buget pentru susţinere şi dezvoltare.

Veniturile planificate ale bugetului local pentru anul bugetar 2024 se ridică la suma de 607.822.000 RON, cheltuielile se vor ridica la 625.835.000 RON.

Acesta este al doilea cel mai mare buget din istoria oraşului.

Desigur, vor spune criticii, dar anul trecut bugetul a fost cu peste 300 de milioane mai mare decât estimarea şi cu 100 de milioane mai mare decât execuţia efectivă.

Există trei motive pentru asta, dintre care, despre unul dintre ele sunt mândru să spun.

Parte din motivul pentru care veniturile nu s-au majorat substanţial faţă de anul trecut este faptul că anul acesta administraţia din Târgu Mureş a decis să nu transfere inflaţia către populaţie.

Prin urmare, taxele şi impozitele locale nu au fost majorate în cea mai mare parte.

Am făcut bine că am procedat în acest fel, deoarece trecem deja printr-o perioadă dificilă din cauza războiului din Ucraina şi a crizei economice şi energetice pe care acesta a creat-o.

Veniturile municipalităţii au crescut din anul 2020

Acesta este unul dintre motivele pentru care veniturile noastre nu au crescut semnificativ”, a declarat primarul Soos Zoltan, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Edilul a precizat că, totuşi, veniturile municipalităţii au crescut din anul 2020 încoace, de la 279 milioane de lei în 2020, la 450 milioane de lei în acest an.

Soos a afirmat că veniturile bugetare au fost reduse ca urmare a deciziei Guvernului din a doua jumătate a anului trecut şi că prin reducerea cotei de impozit pe venitul local şi a altor taxe şi impozite, bugetul municipiului este mai mic cu 27,5 milioane de lei.

Primarul susţine că Guvernul a impus şi o reducere cu 15% a cheltuielilor de funcţionare şi astfel anumite lucrări de reabilitare sunt amânate, cum ar fi cazul Grădinii Zoologice.

„În acest an oraşul va primi mai puţine fonduri europene dar, în realitate, peste 1,4 miliarde de lei au fost acumulate în anii anteriori şi sunt în curs de execuţie.

Prin comparaţie, în 2023, din cele 382 de milioane de lei obţinute pe diverse axe de finanţare de la UE, s-au cheltuit aproape 247 de milioane de lei, adică 2.125 de lei pentru fiecare locuitor din Târgu Mureş.

Aş adăuga că acesta este un dublu record”, a spus edilul.

Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a anunţat, miercuri, că a notificat Primăria Târgu Mureş în ce priveşte Hotărârea Consiliului Local de aprobare a bugetului pe anul 2024.

Precizările Prefecturii Mureș

„Prin notificarea transmisă astăzi, Instituţia Prefectului solicită reanalizarea de urgenţă a actului administrativ sub aspectul dispoziţiilor legale incidente şi supunerea la dezbatere în Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureş a modificărilor care se impun, în caz contrar fiind aplicate dispoziţiile art.3 aliniatul (1) din Legea nr.554/2004, respectiv formularea unei acţiuni în contencios administrativ obiectiv, solicitându-se anularea hotărârii adoptate de Consiliul Local”, a precizat Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, într-un comunicat de presă.

Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a solicitat Primăriei Târgu Mureş să comunice dacă sumele prevăzute la unele poziţii bugetare din anexele 2, 2/4 şi 4 se încadrează în grupele 3.1 şi 3.2 din cadrul H.G. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, cu modificările ulterioare, precum şi obiecte de inventar de natura acestora, în scopul dotării spaţiilor cu destinaţia de birou.

„În situaţia în care sumele prevăzute sunt destinate achiziţionării de active fixe care fac parte din grupele (subgrupele) 3.1 şi 3.2, astfel cum acestea sunt detaliate în catalogul aprobat prin Hotărârea de Guvern mai sus menţionată, se consideră a fi încălcate prevederile celor două ordonanţe ale Guvernului care interzic achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea unor astfel de bunuri”, a arătat Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Lumina Sfântă: Miracolul Luminii de la Ierusalim. Controversele din jurul evenimentului: minune sau minciună veche de sute de ani?

Publicat

Lumina Sfântă: Miracolul Luminii de la Ierusalim, cunoscut și sub numele de „Sfânta Lumină” sau „Focul Sfânt”, este un fenomen anual care are loc în ziua Sâmbetei Mari în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în ajunul Paștelui ortodox.

Acest eveniment este considerat miraculos de către credincioșii ortodocși și este asociat cu învierea lui Isus Hristos.

Focul se manifestă diferit în fiecare an, iar în primele minute după ce se aprinde, în mod ciudat, nu frige.

Lumina Sfântă: Miracolul Luminii de la Ierusalim

Miracolul Luminii este o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

„Rădăcinile Credinței: Călătorie prin Timp și Cunoaștere”, expoziție de carte religioasă veche, la Muzeul Palatul Principilor

Publicat

În perioada 7-19 mai, la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia este disponibilă expoziția „Rădăcinile Credinței: Călătorie prin Timp și Cunoaștere”, ce reunește o impresionantă colecție de carte religioasă veche, dar nu numai, volume rare, tipărite între anii 1588 și 1856.

Fie că au văzut lumina tiparului în tipografiile mănăstirești ori mitropolitane de la noi, fie în cele de la curțile domnești, majoritatea cărților selectate au reprezentat rădăcinile credinței pentru cei în mâinile cărora și-au găsit rostul, spre…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Clujul imobiliar, la început de mai 2024. VEZI în ce zone prețul trece de 3.000 €/mp

Publicat

Piața imobliară clujeană se apropie de 2.600 euro/mp, la începutul lunii mai 2024. Prețul mediu la apartamente a crescut cu 300 €/mp în ultimul an, la Cluj-Napoca.

Prețul mediu al apartamentelor de vânzare din…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

FOTO: Un fragment de geam din anticul Apulum, descoperit în cel mai mare șantier arheologic din Alba Iulia. Cum se producea sticla

Publicat

Probabil cel mai mare șantier arheologic din Alba Iulia, săpăturile realizate sub tipografia ”Altip”, au scos la suprafață vestigii arheologice suprinzătoare. 

Situl arheologic a scos la suprafață o casă romană impunătoare care a aparținut unei persoane importante din Apulum. Printre cele mai importante descoperiri se află și o diplomă militară, un artefact rar, care va fi inclus în categoria Tezaur. 

Arheologii muzeului continuă să prezinte ce vestigii au scos din șantierul arheologic și să explice și povestea lor.

Spre exemplu, recent, arheologii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe