Eveniment
Primele microbuze electrice au intrat în curse de probă, pe străzile din municipiul Deva

Primele microbuze electrice pentru transportul public de persoane au ieşit în curse de probă pe străzile din municipiul Deva, primele teste vizând autonomia de deplasare pe traseele existente, a anunţat marţi primarul Florin Oancea.
Începând de ieri, primele microbuze electrice care vor deservi transportul local din Deva au ieșit pe trasee, în curse de probă.
În prezent, acestea efectuează teste de autonomie pe traseele de transport public existente.
În paralel, se derulează procedurile necesare pentru înmatricularea și asigurarea microbuzelor cât și pentru obținerea licențelor de transport.
„În cursul lunii februarie, microbuzele vor intra efectiv în exploatare, deservind călătorii din municipiu.
Tot în luna februarie va ajunge la Deva al doilea lot de vehicule electrice pentru transportul în comun, respectiv trei autobuze mari și încă șase microbuze.
În luna martie, flota Societății de Transport Public Local Deva SRL va fi completată cu un autobuz mare și șase microbuze.
În total, municipiul Deva va avea 26 de autovehicule electrice. Dintre acestea, 4 vor fi autobuze Karsan e-Atak – tip 1 și 22 microbuze Karsan Jest Electric – tip 2”, a precizat primarul.
Pentru microbuze vor exista și 33 de stații de încărcare electrice (7 stații de încărcare rapidă și 26 de stații de încărcare lentă).
„Valoarea totală a contractului de furnizare a autobuzelor electrice este 43.815.800 lei cu TVA inclus (aproximativ 9 milioane de euro), achiziționate pe fonduri europene, în cadrul proiectului de modernizare a sistemului de transport public local prin achiziționarea de vehicule ecologice”, a mai precizat primarul municipiului Deva.
sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Deva
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Cluj
VIDEO. FOTO. Pe când și la Cluj? Mobilizare pe șantierul șoselei care leagă DN1 cu Autostrada Transilvania, la Oradea

Lucrările sunt în toi la șoseaua care va lega Centura Oradea de A3. Specialiștii de la Asociația Pro Inrastructură au realizat și o filmare cu mobilizarea de pe șantier.

„Primii kilometri de drum expres din Ardeal sunt în grafic pentru 2023”, arată specialiștii de la API pe pagina de Facebook. Aceștia au realizat și o filmare aeriană pe cei 19 kilometri și arată că există o problemă la legătura cu Centura Oradea.
Citește mai mult pe Cluj24
Cluj
VOUCHERELE pentru alimente şi mese calde, ÎNCĂRCATE înainte de Paşte. S-au stabilit zilele în care se vor efectua PLĂȚILE

Miercuri, 22 martie 2023, a fost aprobat de către Guvern un memorandum pentru stabilirea unor măsuri de acordare a sprijinului social pentru persoane vulnerabil. Documentul prevede acordarea tranşei a VI-a a voucherelor sociale în valoare de 250 de lei, stabilind că plăţile vor putea fi efectuate în perioada 10 – 13 aprilie, scrie Alba24.ro.
Potrivit unui comunicat al Executivului, memorandumul privind stabilirea unor măsuri de acordare a sprijinului social pentru persoane vulnerabile aprobă calendarele de implementare a activităţilor aferente măsurilor de acordare a tranşei a VI-a a voucherelor sociale în valoare de 250 de lei şi de acordare a tichetelor…
Citește mai mult pe Cluj24
Brasov
FOTO: Copiii și elevii din Brașov vor participa la lecții educative despre cum se cultivă legumele și fructele și cum se obțin produsele lactate

Elevii și copiii din Brașov vor putea să viziteze fermele din județ, acolo unde vor învăța lecții educative despre cultivarea legumelor și fructelor, cât și despre obținerea produselor lactate. Primăria a lansat procedura a lansat procedura de atribuire a contractelor de măsuri educative.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Brașov, Primăria Brașov a lansat procedura de atribuire a contractelor de măsuri educative care însoțesc distribuția fructelor, legumelor, laptelui și produselor lactate pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular, precum și pentru preșcolarii din grădinițe, pentru anul şcolar 2022 – 2023.
Această componentă educativă a fost introdusă în programul ,,Cornul și laptele” la inițiativa Municipiului Brașov și are ca scop conștientizarea copiilor asupra importanței unei alimentații sănătoase, dar și a le oferi posibilitatea de a vedea cu ochii lor cum arată o livadă sau o fermă, cum se culeg fructele sau cum se procesează laptele.
„Municipiul Brașov continuă pionieratul în programul «Cornul și laptele».
Acum, că ne-am asigurat că în școlile brașovene se livrează produse eco, care provin de la fermierii locali și producătorii din zonă, ne dorim ca elevii brașoveni să aibă ocazia să vadă cu ochii lor cum se produc aceste lactate care se distribuie în școli, precum și cum se cultivă fructele pe care le primesc.
Tocmai pentru că Brașovul este un oraș mare și deoarece din ce în ce mai puțini copii au bunici la țară pe care să-i poată vizita, ne dorim ca aceștia să aibă ocazia de a vedea cu ochii lor ce înseamnă o fermă, ce înseamnă o livadă, ce înseamnă viața la țară.
Pe lângă vizitele la ferme, se vor putea organiza concursuri tematice în școli, în cadrul cărora copiii să învețe ce înseamnă alimentație sănătoasă, care sunt principiile unei vieți sănătoase”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.
Prin această achiziție de servicii, municipalitatea își propune să organizeze pentru preșcolari și elevi vizite la ferme pomicole/legumicole și la unități de condiționare, ambalare, depozitare și procesare a fructelor și legumelor, la stațiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la laboratoare de profil, la zilele recoltei, expoziții, târguri, la fermele de producere a laptelui şi la unități de procesare, la stațiuni de cercetare și de creștere a bovinelor.
În cadrul acestor vizite, copiii vor avea ocazia să viziteze fermele și livezile, să vadă cum se obțin și se procesează produsele, să le deguste, să primească premii pentru diferite concursuri, vor asista la demonstrații privind prepararea de salate, sucuri din fructe și legume proaspete, prepararea de shake-uri şi milkshake-uri realizate de specialiști în domeniu (bucătari, nutriționiști).
Obiectivele implementării cestui program sunt de a conștientiza preșcolarii și elevii asupra importanței unei alimentații sănătoase bazate pe consumul de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate; deprinderea și fixarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și prevenirea diferitelor afecțiuni de sănătate (diabet, boli cardiovasculare și obezitate infantilă); creşterea consumului de fructe și legume, lapte și produse lactate și un grad de informare mai mare cu privire la tipurile de produse alimentare locale și combaterea risipei de alimente.
Programul vizează aproximativ 22.000 de elevi și preșcolari din municipiul Brașov.
Data limită de depunere a ofertelor este 27 martie 2023, ora 11.00. Valoarea estimată a achiziției este aproximativ 750.000 de lei.
Detaliile privind licitația se găsesc pe www.brasovcity.ro, secțiunea Primăria/Achiziții/27-03-2023 ora 11:00
Primăria Brașov, premiată pentru grija pe care o are pentru calitatea produselor livrate copiilor în cadrul programului Cornul și laptele
În prima parte a lunii martie, Primăria Brașov a primit o nouă recunoaștere pentru inițiativa sa de a îmbunătăți programul Cornul și laptele, prin asigurare a unor produse naturale și de calitate.
În cadrul Galei Premiilor cu impact social și de mediu 2022, Municipiul Brașov a primit Premiul pentru Achiziții cu impact social și de mediu, având în vedre modul în care au fost concepute caietele de sarcini pentru achiziția produselor din cadrul acestui program, atât din punctul de vedere al calității, cât și al susținerii producătorilor locali.
,,Municipiul Brașov a fost premiat în cadrul «Galei Premiilor cu Impact Social și de Mediu 2022», ca fiind singura primărie din țară care a făcut achiziții cu impact social și de mediu.
Am primit această distincție pentru derularea programului «Cornul și laptele», tocmai pentru că, prin felul în care s-a implementat în municipiul Brașov, căutând să aducem produse de calitate, produse bio în școlile din Brașov, municipiul a dat dovadă de grijă față de mediu și grijă față de comunitatea pentru care se derulează acest program”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
„Gala Premiilor cu impact social și de mediu 2022” a avut loc în cadrul proiectului Achiziții cu impact social și de mediu derulat de Asociația ”Centrul pentru Legislație Nonprofit” în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj și Asociația Ateliere fără Frontiere cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Proiectul și-a propus să răspundă problemei implementării extrem de reduse a prevederilor legislative privind achizițiile rezervate, achiziții cu clauze sociale și achiziții verzi în achizițiile publice, precum și în cele realizate de companii.
Scopul principal este să crească nivelul de implementare a achizițiilor cu impact social și de mediu în sectoarele public și privat, pentru a îmbunătăți incluziunea socială a persoanelor din grupurile vulnerabile și a crește calitatea vieții populației prin reducerea efectelor negative asupra mediului.
Cluj
Primăria vrea să dărâme pasarela pietonală de pe Oașului – Răsăritului. A solicitat acordul de mediu

Primăria Cluj-Napoca anunță că a depus o solicitare pentru emiterea acordului de mediu pentru desființarea pasarelei pietonale care leagă stăzile Oașului și Răsăritului. Pietonii vor circula pe noul pod, aflat încă în contrucție.
Reprezentanții Primăriei au precizat că cei interesați pot consulta proiectul la sediul Agenției pentru Protecția Mediului și tot acolo pot depune eventuale observații.
Primăria vrea să dărâme pasarela pietonală de pe Oașului – Răsăritului. A solicitat acordul de mediu
Circulație pietonilor se va face pe noul pod, care încă se află în contrucție.
Citește și: FOTO. Podul Oașului-Răsăritului din…
Citește mai mult pe Cluj24