Connect with us

Actualitate

Primul ministru Florin Cîțu pe Facebook: Excelentă întâlnire astăzi cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Ley…

Publicat



Excelentă întâlnire astăzi cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Guvernul României și Comisia Europeană sunt parteneri și lucrează împreună la toate problemele de pe agenda Uniunii Europene. Ne-am angajat să continuăm munca noastră pentru a opri pandemia.
Salut conducerea Comisiei Europene în coordonarea eforturilor la nivelul UE privind campania de vaccinare.

Florin Cîţu, profile pictureKan een afbeelding zijn van 2 mensen en staande mensenKan een afbeelding zijn van 2 mensen, staande mensen en binnenKan een afbeelding zijn van een of meer mensen, zittende mensen, pak en binnenKan een afbeelding zijn van 2 mensen, staande mensen en de tekst 'European Commission Commission européenne'

Facebook / Florin Cîțu


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Top țări din UE cu cei mai mulți şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi

Publicat

Top țări din UE cu cei mai mulți şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi. Ponderea proaspeţilor absolvenţi de liceu sau facultate din UE care erau angajaţi a ajuns în anul 2023 la 83,5%, în creştere cu 1,1 puncte procentuale comparativ cu 82,4% în 2022. România se numără printre ţările membre cu cei mai mulţi şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi din UE, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

Proaspeţii absolvenţi sunt persoane cu vârsta între 20 şi 34 de ani, care şi-au finalizat studiile secundare sau terţiare în ultimii trei ani.

Potrivit sursei citate, rata de ocupare în rândul proaspeţilor absolvenţi este mai mare de 80% în 22 de ţări membre UE. Cel mai bine la acest capitol stă Malta, unde 95,8% din proaspeţii absolvenţi erau angajaţi în 2023, urmată de Ţările de Jos (93,2%) şi Germania (91,5%).

La polul opus, cele mai scăzute rate de ocupare în rândul proaspeţilor absolvenţi se înregistrau în Italia (67,5%), Grecia (72,3%) şi România (74,8%).

Rata de ocupare este mai mare în rândul absolvenţilor de facultate decât în cazul celor care au terminat liceul.

În anul 2023, rata de ocupare a proaspeţilor absolvenţi de facultate era mai mare de 90% în Irlanda, Austria, Belgia, Suedia, Slovacia, Polonia, Germania, Letonia, Bulgaria, Ungaria, Ţările de Jos, Malta şi Estonia. În doar două ţări membre UE acest indicator era mai mic de 80%: Grecia şi Italia.

Pe sexe, rata de ocupare în rândul proaspeţilor absolvenţi din UE este mai mare în rândul bărbaţilor (85%) decât în rândul femeilor (82%).

Această situaţie se regăseşte în 18 state membre, inclusiv în România. Cu toate acestea, cea mai mare diferenţă este în Cehia, unde rata de ocupare a bărbaţilor care au absolvit recent liceul sau facultatea este cu 19,4 puncte procentuale mai mare decât în rândul femeilor.

În sens invers, în nouă state membre, rata de ocupare în rândul proaspeţilor absolvenţi este mai mare în rândul femeilor decât în cazul bărbaţilor. Cea mai mare diferenţă este în Bulgaria, unde rata de ocupare a femeilor care au absolvit recent liceul sau facultate este cu 6 puncte procentuale mai mare decât în rândul bărbaţilor.

La nivelul UE, în ultimii zece ani s-a înregistrat o creştere a ratei de ocupare în rândul proaspeţilor absolvenţi. În 2013, această rată se situa la 74,3% şi între timp a crescut constant. Excepţia a fost în anul 2020, afectat de pandemie, când ponderea proaspeţilor absolvenţi de liceu sau facultate din UE a scăzut cu 2,3 puncte procentuale, comparativ cu 2019, până la 78,7%.

Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Internet la viteze de cel puțin 1 GBPS în peste 93% din localitățile din România (P)

Publicat

internet viteze

Uniunea Europeană pune accentul pe importanța accesului la internet de mare viteză pentru cetățenii săi, o facilitate considerată a fi noul standard modern în țările membre. Astfel, ținta asumată este ca toți locuitorii statelor Uniunii Europene să poată dispune de acest serviciu până cel târziu în anul 2030.

În acest context, Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat recent rezultatele unui studiu cu privire la aria de acoperire cu rețele de internet fix capabile să furnizeze internet de mare viteză în România.

Datele referitoare la accesibilitatea și calitatea rețelelor de internet fix pot fi consultate online, sub forma unei hărți digitale. Astfel, se pot urmări informațiile pentru fiecare localitate din țară, putându-se analiza în timp real modul în care evoluează situația.

Viteze mari ale conexiunilor la internet în marea majoritate a zonelor locuite

Vestea bună este că peste 93% dintre localitățile din România au rețele fixe capabile să furnizeze internet la viteze de descărcare de cel puțin 1 Gbps. În schimb, locuitorii a 1635 de localități din 39 de județe nu au acces sau au acces parțial la internet de mare viteză (minim 100 Mbps). Cele mai multe astfel de localități sunt concentrate în județele Alba, Hunedoara și Caraș-Severin. Aceste județe au 306, 177 și respectiv 99 de localități în care conexiunile de internet nu sunt încă disponibile la standardele dorite.

YouTube video

Când analizăm situația generală, observăm că probleme legate de accesul și calitatea serviciilor de acces la mediul online sunt mai ales consemnate în zone geografice cu acces fizic mai dificil, zone montane de pe cuprinsul arcului carpatic, zone din Delta Dunării sau în localități rurale izolate din zone de deal și de câmpie.

Revenind la partea pozitivă, gradul de acoperire a localităților din România cu rețele de fibră optică (tehnologii FTTH/B) este de peste 93%, acolo permițându-se viteze de descărcare mai mari sau egale cu 1000 Mbps (1 Gbps). Conform aceluiași studiu, alte tehnologii care permit furnizarea de internet în bandă largă sunt, în funcție de gradul de acoperire, tehnologiile de comunicații de tip DSL (cu o acoperire de peste 33%), tehnologiile de comunicații fără fir la punct fix, precum FWA (cu o acoperire de peste 29%) și tehnologiile de comunicații de tip DOCSIS 3 (cu o acoperire de peste 22%).

Mediul online cuprinde resurse considerate esențiale în lumea modernă

Dacă în urmă cu doar câteva decenii o viață modernă însemna acces la apă, curent electric, sistem de canalizare și servicii esențiale în proximitate (de exemplu spital și magazin alimentar), acum telefonia mobilă și internetul sunt considerate a fi esențiale. Comunicarea, informarea, achiziționarea de produse și servicii, posibilitatea de a folosi platforme financiar-bancare sunt astăzi realități cotidiene, îndeplinite cu ajutorul tehnologiei digitale. Fel de fel de aplicații utile pot fi instalate direct pe smartphone și tabletă, utilizând date mobile, dar unele operațiuni se pot realiza mai ușor pe dispozitivele cu ecrane mari (computere desktop și laptop), conectate la rețete fixe de internet.

Inclusiv accesul la divertismentul online poate fi considerat un standard de viață modernă în Uniunea Europeană, deci și în România. Social media, platformele de streaming cu filme și seriale, conținutul de tip video și desigur jocurile virtuale sunt categorii de bază în privința distracției pentru timpul liber, alături de activitățile clasice realizate offline.

Ca utilizator de internet, ai astfel totul la îndemână, oricând dorești, fără a mai fi nevoie să te deplasezi. Poți urmări un film fără să mergi la cinematograf sau poți să urmărești evenimentele sportive din aproape orice loc, pe orice dispozitiv. La fel de bine, poți accesa platformele de jocuri video sau cazinourile cu sloturi online, ruletă, blackjack, baccarat, bingo sau poker. O conexiune de înaltă calitate este foarte relevantă în astfel de cazuri, pentru conținut video pe streaming sau pentru jocuri de cazinou online care pot cuprinde și experiențe de live casino.

internet la viteze

Analiza realizată de către Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații și-a propus să ofere o imagine cât mai exactă asupra gradului de acoperire cu servicii de comunicații electronice, la nivel de localitate. Pe baza acestor hărți online, autoritățile centrale și locale au tot cadrul necesar pentru a lua decizii corecte de stimulare a investițiilor în comunicații electronice, prin scheme de ajutor de stat sau alte fonduri existente.

Se poate acționa astfel în zonele unde cetățenii chiar au dificultăți majore în ceea ce privește posibilitatea de a folosi conexiuni de internet fix de mare viteză.

Citește mai departe

Actualitate

Covasna: Kuriozum Music Festival, eveniment unic în ţară. Concerte cu muzicieni de renume, activităţi de observare a perseidelor şi expoziţii de instrumente mucizale

Publicat

kuriozum festival covasna
sursa foto: Asociatia ”Oamenii inspira”

Prima ediţie a Kuriozum Music Festival, eveniment unic în ţară, desfăşurat în judeţul Covasna, propune spectatorilor, pe lângă concerte cu muzicieni de renume din ţară şi străinătate, şi o serie de activităţi conexe, menite să ofere experienţe inedite.

Festivalul se va desfăşura în aer liber, în perioada 9-11 august, în parcul regal al domeniului Mikes, din Zăbala, judeţul Covasna, „în mijlocul naturii, cu peisaje spectaculoase, într-un spaţiu istoric, cu o existenţă de peste 600 ani”, se arată într-un comunicat transmis de Asociaţia „Oamenii Inspiră”, organizatoare a evenimentului.

Data aleasă pentru desfăşurarea festivalului nu este întâmplătoare, perioada 9-11 august fiind cea în care pot fi observate perseidele, drept pentru care „Kuriozum pune la dispoziţie, prin intermediul astronomului Csere Mihály, o serie de activităţi de observare şi incursiune în universul captivant al fermecătorului şi misteriosului sistem solar”.

Astronomul Csere Mihály a precizat că cei interesaţi vor putea să afle informaţii despre perseide, inclusiv cum sunt văzute acestea în tradiţia populară.

„Mica noastră echipă încearcă să vă prezinte şi să vă explice Perseidele, atât din punct de vedere ştiinţific, de exemplu, ce legătură au cu cometa Swift-Tuttle, cât şi din punct de vedere al tradiţiilor populare, povestindu-vă de ce Perseidele sunt numite popular ‘Lacrimile Sfântului Laurenţiu’. În plus, vă vom arăta o seceră tânără a Lunii şi vă vom explica de ce vedem întreaga Lună, un Saturn timpuriu şi alte curiozităţi cereşti, cum ar fi nebuloase, roiuri globulare sau galaxii. Cei care ne însoţesc vor pleca acasă puţin mai bogaţi şi se vor simţi puţin mai mici în univers”, a declarat Csere Mihály, citat în comunicatul de presă.

De asemenea, în cadrul festivalului va fi prezentată o expoziţie de instrumente muzicale realizate de lutierii Lehel Hadnagy şi Szabolcs Csibi. Cei doi realizatori de instrumente muzicale sunt cunoscuţi pentru modul în care dau viaţă lemnului şi pentru că promovează meşteşugurile tradiţionale şi muzica autentică.

Participanţii la festival vor putea admira şi lucrările cunoscutului fotograf Nagy Lajos, distins cu numeroase premii internaţionale, dar şi a altor fotografi, toţi urmând să expună fotografii cu tematica „diversitatea culturală”.

Printre activităţile conexe care vor avea loc la Kuriozum Music Festival se numără interacţiuni între artişti şi public, spectacole gastronomice, degustări de vinuri şi produse locale, iar din program nu vor lipsi nici defilările cu cai.

Totodată, toţi cei care doresc, pot avea parte de un tur ghidat al domeniului Mikes, care oferă şi alte activităţi de agrement şi turistice, cum ar fi echitaţie, drumeţie sau ciclism, a mai menţionat sursa citată.

Kuriozum Music Festival, al cărui nume provine din cuvântul latinesc „curiosum”, care înseamnă curiozitate, este singurul de acest fel din România şi se doreşte să se înscrie în galeria festivalurilor de elită din Europa.

„Conceptul este unic în România şi propune un eveniment cultural experimental, nonconformist, care are la bază diversitatea, multiculturalitatea şi comunicarea comunitară. (…) Evenimentul constituie o formă de a petrece timp de calitate, de a experimenta şi a împărtăşi preocupări şi valori comune între oameni şi de a aduce muzica în locuri mai puţin convenţionale, dar deosebite şi pline de mister. Festivalul Kuriozum încurajează atitudini creative de exprimare şi gândire, precum şi un dialog între arte, cultură şi educaţie, în armonie cu dinamica naţională şi internaţională”, a declarat, pentru AGERPRES, Damian Pal, fondator al conceptului „Oamenii Inspiră” şi organizator al Kuriozum Music Festival.

Organizatorii precizează că, timp de trei zile, vor avea loc opt concerte, o incursiune muzicală în mai multe genuri, respectiv muzică clasică, muzică lăutărească, folk, muzică de film, pop-classic, classic-gipsy şi balade, evenimentul urmând să-şi deschidă porţile, zilnic, de la ora 12,00.

În prima zi a festivalului vor urca pe scenă celebrul violonist Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius Edler-Voicu, acompaniat de cunoscutul pianist rus Eduard Kunz, urmat de un concert de muzică de film cu voce, în stil pop-classic, susţinut de pianista Leyah.

În a doua zi, spectatorii vor avea ocazia să îi asculte pe violonistul maghiar Félix Lajkó şi trupa Zerkula Folk Band, de pe Valea Ghimeşului, şi vor putea urmări un concert gipsy-classic susţinut de Quartetul violonistului Sárközy Lajos.

În ultima zi a festivalului vor urca pe scenă pianista Sânziana Mircea, alături de violoncelistul Ştefan Cazacu şi de chitaristul Róbert Sinha, precum şi Trioul muzical al solistei de muzică ţigănească Lakatos Mónika, din Ungaria.

Festivalul va fi încheiat de un concert susţinut de Taraful Haidouks (Caliu), una dintre cele mai apreciate formaţii de muzică lăutărească din România.

Biletele sunt disponibile la adresa: https://www.blt.ro/kuriozum-music-festival.html, iar accesul copiilor sub 14 ani este gratuit.

Acest festival a fost precedat de o serie de evenimente muzicale lansate de „Oamenii Inspiră”, în anul 2023, la domeniul Mikes, sub denumirea „Concerte la Castel”.

Proiectul a debutat cu un concert susţinut, în noiembrie 2023, de violonistul Alexandru Tomescu, acompaniat de pianista Sînziana Mircea.

De asemenea, în anul 2024 au mai avut loc două concerte, susţinute de Dragoş Ilie, unul dintre cei mai talentaţi chitarişti de chitară clasică ai generaţiei sale, şi de interpreta de jazz Sorina Rotaru, acompaniată de pianistul Alexandru Olteanu şi basistul Adrian Flautistu.

sursa: Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Femeie din Harghita, dată dispărută de familie, găsită după o săptămână. Unde au găsit-o salvatorii

Publicat

Harghita: O femeie care a dispărut în urmă cu o săptămână în zona Vârfului Liban a fost găsită, miercuri seara, în apropierea carierei Suseni, din Ciumani. Femeia a precizat că a stat în pădure în toată această perioadă, când a fost căutată atât de polițiști, cât și de salvamontiști.

Potrivit IPJ Harghita, miercuri, 24 iulie , în jurul orei 19,30, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Gheorgheni au identificat o persoană care a fost dată dispărută în data de 17 iulie.

”Femeia a fost găsită în zona Carierei Suseni, din localitatea Ciumani. La momentul identificării, aceasta le-a declarat poliţiştilor că a plecat voluntar şi că, de la data dispariţiei, a rămas în zone necunoscute din pădurea Liban.

La data de 17 iulie, Poliţia Municipiului Gheorgheni a fost sesizată de către un bărbat care a declarat că sora sa, Bodo Julianna, de 43 de ani, a plecat în jurul orei 06,00 din zona Vârful Liban, de la o casă de vacanţă, şi nu s-a mai întors.

În urma sesizării, poliţiştii au demarat imediat verificările necesare pentru identificarea persoanei şi au dispus darea acesteia în urmărire la nivel naţional”, au transmis reprezentanții IPJ Harghita.

După ce a fost găsită, femeia a fost preluată de ambulanţă şi transportată la spital, unde a fost internată la o secţie de specialitate pentru a primi îngrijirile necesare.

Femeia a fost căutată, în această perioadă, şi de salvamontişti, care au folosit o dronă de mari dimensiuni, dar şi echipe canine.

sursa: Agerpres

Citește mai departe
Publicitate