Eveniment
Primul transplant cardiac efectuat în România, după declanşarea crizei pandemice, realizat cu succes la Târgu Mureş
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, doctorul Horaţiu Suciu, a declarat, marţi, că institutul a reuşit efectuarea primului transplant cardiac din România, de după declanşarea crizei pandemice, în condiţiile în care până la începutul lunii februarie a anului trecut erau consemnate deja patru transplanturi de cord.
“Am efectuat la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş primul transplant cardiac din anul 2020, din Romania. Receptorul este un pacient în vârstă de 42 de ani, din judeţul Sibiu, aflat de aproximativ 2 ani pe lista de aşteptare, aflat într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, deasupra resurselor terapeutice convenţionale (…) Este primul transplant cardiac efectuat în România după declanşarea crizei pandemice, acest lucru ne face să fim optimişti pentru că fost spartă gheaţa şi alte transplanturi vor urma. Evident că sunt şi alte probleme în continuare în acest domeniu, în primul rând un număr relativ scăzut de donatori care nu este neapărat ceva caracteristic României, fiindcă la nivel european şi mondial este notată o scădere a numărului de donatori. Dar există şi alte probleme care pot fi rezolvate dacă există dorinţă şi voinţă în sprijinul medicinei de performanţă”, a declarat, presei, doctorul Horaţiu Suciu.
Doctorul a arătat că transplantul a avut loc în urmă cu câteva zile şi că starea receptorului este bună şi că este pregătit să iasă de la terapie intensivă.
Sursa foto: IUBCVT Târgu Mureş
“Donatorul a fost un tânăr în vârstă de 40 de ani, din judeţul Iaşi, declarat în moarte cerebrală, victima a unui traumatism cranio-cerebral. Pentru prelevarea cordului s-a deplasat o echipă de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureş, condusa de şef lucrări dr. Marius Harpa, care s-a deplasat la Iaşi. Cordul a ajuns la Târgu Mureş pe calea aerului, cu un avion al Euro Transplant Belgia care a aterizat la Târgu Mureş. Au prelevat ambii plămâni în cursul aceleiaşi prelevări multiorgan şi au fost de acord cu efectuarea unei escale la Târgu Mureş, pe drumul de întoarcere.
Cordul a ajuns, joia trecută, la Institutul Inimii Târgu Mureş, la ora 14.30, şi intervenţia chirurgicală s-a încheiat cu la ora 18.45. Pacientul este extubat încă de a doua zi şi este pregătit să iasă din terapie intensivă. Suntem foarte mulţumiţi de evoluţia postoperatorie până în acest moment”, a arătat dr. Suciu, coordonatorul intervenţiei.
El susţine că succesul acestui prim transplant de cord se datorează muncii unei echipe multidisciplinare, “în pofida aparentelor (încă mai) crede în faptul că medicina de performanţă poate fi efectuată şi în România”.
Soţia pacientului transplantat a mulţumit echipei medicale şi şi-a exprimat speranţa că performanţa medicală va fi în continuare sprijinită pentru a se salva cât mai multe vieţi.
“Îi mulţumesc lui Dumnezeu că a lăsat pe pământ oameni ca domnul doctor Horaţiu Suciu şi echipa domniei sale din cadrul IUBCvT Târgu Mureş, care trebuie ajutată şi sprijinită în continuare pentru a salva cât mai multe vieţi. Le mulţumesc din suflet că au făcut posibilă această minune. Mulţumesc familiei donatorului pentru puterea de care a dat dovadă şi mulţumim tuturor celor s-au gândit şi s-au rugat pentru jumătatea mea şi au avut un gând bun. Toată viaţa vom fi recunoscători pentru fiecare clipă şi fiecare moment (…) Aşteptarea a fost cruntă, de aceea ar trebui să venim în sprijinul IUBCvT şi a altor compartimente care se luptă efectiv să salveze vieţi”, a declarat soţia pacientului. Agerpres
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Îngrijorări privind salariile în construcții în 2025: cum influențează noile modificări fiscale piața muncii?
Acest articol prezintă o analiză a opțiunilor pe care le are un angajator din domeniul construcțiilor în ceea ce privește salariile angajaților, în contextul modificărilor fiscale de la 1 ianuarie 2025. După apariția la finalul anului 2024 a așa-numitei Ordonanțe-trenuleț (care a elimina facilitățile fiscale pentru sectoarele construcții, IT, agricultură și industria alimentară), angajatorii din sectorul construcțiilor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
O nouă ediție Tezaur începe luni, 13 ianuarie. Românii vor putea investi în titlurile de stat cu dobânzi neimpozabile de până la 7,8%.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, titlurile de stat Tezaur cu…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Trei tineri care au dat mai multe spargeri în Alba Iulia, arestați preventiv pentru 30 de zile. Care este valoarea prejudiciului
Trei tineri cu vârste cuprinde între 20 și 27 de ani, din Hunedoara și Iași, care au spart mai multe imobile aflate în construcție și mașini parcate pe raza municipiului Alba Iulia, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Prejudiciul este de aproximativ 120.000 de lei.
Potrivit IPJ Alba, la data de 10 ianuarie 2025, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Alba Iulia a dispus arestarea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Aprobările pentru călătoriile fără viză în SUA, PROCESATE online în mai puțin de 3 zile, spune ambasadorul SUA în România
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a afirmat că aprobările pentru călătoriile fără viză în SUA vor fi procesate online, de obicei în mai puțin de 3 zile.
Kathleen Kavalec…
Citește mai mult pe Cluj24