Connect with us

Eveniment

Printre cei mai mari specialişti în Coşbuc. „Clujul m-a sedus definitiv”. Petru Poantă ar fi împlinit 75 de ani

Publicat


Criticul literar Petru Poantă s-a născut la 7 aprilie 1947, în localitatea Cerişor, judeţul Hunedoara. A absolvit liceul la Hunedoara (1965), apoi Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj (1970), se arată în „Dicţionarul general al literaturii române” apărut sub egida Academiei Române (Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2006).

Debut în Tribuna

S-a numărat printre animatorii revistei studenţeşti „Echinox”, unde i-a apărut şi prima cronică literară, în 1968. A fost redactor la revista „Steaua”, de la terminarea facultăţii până în 1991, când a devenit consilier-şef la Inspectoratul pentru Cultură al judeţului Cluj. Între 1997-2001 a fost redactor la Editura Didactică şi pedagogică şi director la Centrul Creaţiei Populare, iar ulterior a revenit ca director la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural din Cluj-Napoca.

petru poanta

A debutat în revista „Tribuna”, în 1966, cu o traducere din Georg Trakl, iar editorial – cu volumul „Modalităţi lirice contemporane” (1973, Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Cluj), după care au urmat eseul monografic „Poezia lui George Coşbuc” (1976) şi „Radiografii” (I – 1978, II – 1983).

petru poanta ion muresan alexandru vlad irina petras bun

Petru Poantă, Ion Mureşan, Alexandru Vlad, Irina Petraş

Alte volume: „Scriitori contemporani” (1994), „Cercul literar de la Sibiu” (1997), „Dicţionar de poeţi” (1999, 2000), „Efectul Echinox sau despre echilibru” (2003), „Opera lui George Coşbuc” (2004), „Clujul meu. Oameni şi locuri” (2006 – publicistică). A îngrijit şi prefaţat ediţii din G. Coşbuc, Ion Negoiţescu, Radu Stanca. A colaborat la opere colective ca: „Dicţionarul scriitorilor români” (coordonatori…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Georgiana Teodorescu (AUR): România a avut comisar european pentru Transporturi timp de 5 ani.Rezultatele? Zero pe toate liniile

Publicat

Georgiana Teodorescu, candidat AUR pentru Parlamentul European, o acuză pe Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, că nu a făcut aproape nimic în mandatul său de 5 ani la Bruxelles.

„Toți românii…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Carnea de pui, de calitate în România: autoritățile au găsit o singură probă neconformă din peste 2.500 de mostre analizate

Publicat

Carnea de pui, de calitate în România: autoritățile au găsit o singură probă neconformă (cu reziduuri de antibiotice) din peste 2.700 de mostre analizate în cadrul Programului european de control.

Autoritățile românești au prelevat, în 2022, un număr total de 2.721 de probe din sectorul avicol, a cărui producție a însumat 522.205 tone de carne de pasăre.

Rezultă 1,04 probe la fiecare 200 de tone carne de pui, producție…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

CFR Călători anulează mai multe trenuri în weekenduri: Parte din ele trec prin județul Alba. Pe ce rute nu vor mai circula

Publicat

CFR Călători anulează mai multe trenuri în weekenduri. Este vorba despre mai multe trenuri regio. Parte din ele circulă și pe raza județului Alba. Motivul pentru care acestea vor fi anulate este criza de mecanici de locomotivă. 

Trenurile care vor fi anulate sunt pe raza Regionalei Brașov. Trenurile vor fi anulate din 27 aprilie, iar rutele au fost detaliate de clubferoviar.ro.

Din câte se pare anularea trenurilor  a fost cerută…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Emil Boc: 4,5 milioane de euro alocați pentru sportul clujean. Cu 25% mai mult decât anul trecut. Ce sumă a primit U Cluj

Publicat

4,5 miloane de euro, fonduri nerambursabile, au fost alocați, marți, pentru 37 de asociații și structuri care activează în domeniul sportului în Cluj-Napoca.

Finanțările pentru sportul clujean au crescut de 7…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe