Connect with us

Eveniment

Raport DSU: 3.934 de încălcări ale legislaţiei în spitale privind apărarea împotriva incendiilor constatate în 2020

Published

on



Un număr de 3.934 încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor au fost constatate în urma controalelor de prevenire desfăşurate de Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă în 2020 la 488 unităţi sanitare cu paturi, potrivit unui raport Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din decembrie 2020 şi adresat ministrului Sănătăţii de atunci, Nelu Tătaru.

„Activităţi de control desfăşurate în anul 2020 (l ianuarie – 31 octombrie). În anul 2020, au fost efectuate controale de prevenire a incendiilor la 488 unităţi sanitare cu paturi, cu prilejul cărora s-au constatat 3.934 încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor. Pentru încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor au fost aplicate 225 amenzi în cuantum de 1.046.602 lei şi 2.766 avertismente. Pentru formarea deprinderilor privind modul de comportare în cazul producerii unui incendiu pe durata desfăşurării activităţilor curente, personalul angajat al unităţilor sanitare cu paturi a fost angrenat în 576 exerciţii de alarmare/evacuare şi primă intervenţie în caz de incendiu. Totodată, s-au desfăşurat 576 activităţi de informare preventivă şi 488 analize cu factorii de conducere ai unităţilor controlate”, se arată în raportul semnat de şeful DSU, Raed Arafat, şi dat publicităţii duminică de Ministerul Sănătăţii.

Conform documentului, cu un an înainte, în 2019, au fost efectuate controale de prevenire a incendiilor la 527 unităţi sanitare cu paturi, cu prilejul cărora s-au constatat 3.729 de încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor.

DSU menţionează că deficienţele „importante”, care se regăsesc la majoritatea unităţilor sanitare controlate, au vizat în 2019:

* funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu;

* neasigurarea echipării construcţiilor cu mijloace de detectare, semnalizare şi alarmare în caz de incendiu sau nefuncţionarea acestora la parametrii la care au fost proiectate;

* neorganizarea corespunzătoare a activităţii de apărare împotriva incendiilor, în special pe aspecte ce privesc evacuarea utilizatorilor în caz de incendiu;

* capacitatea redusă de salvare a pacienţilor care nu se pot evacua singuri din cauza lipsei personalului medical (medici şi asistente), în special din turele de noapte.

Raportul indică faptul că, pentru încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor, în 2019 au fost aplicate 2.769 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 249 amenzi în cuantum de 1.184.404 lei şi 2.520 avertismente.

Potrivit raportului, după incendiul produs în data de 14 noiembrie 2020 la Secţia de anestezie şi terapie intensivă a Spitalului judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov au efectuat verificări de specialitate la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare de la nivelul zonei de competenţă, alături de reprezentanţi ai Direcţiilor de sănătate publică şi Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR).

În total, până la 3 decembrie 2020, au fost efectuate 292 de controale, fiind constatate 1.921 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor, dintre care 138 au fost soluţionate. „Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 1.493 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.402 avertismente şi 91 amenzi în cuantum de 448.401 lei”, se precizează în raport. AGERPRES/(AS – autor: Roberto Stan, editor: Claudia Stănescu)

 

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

CALENDAR ALEGERI 2024: Până la ce dată se pot depune candidaturile la parlamentare. Când începe campania electorală.

Published

on

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, în cadrul ședinței de joi, o hotărâre privind interpretarea prevederilor legale referitoare la depunerea candidaturilor pentru alegerile din 2024. Decizia vine ca urmare a solicitărilor de clarificare primite și se aliniază dispozițiilor Legii nr. 208/2015.

Conform Hotărârii BEC nr. 3H/16.09.2024, partidele politice care doresc să depună dosarele de candidatură trebuie să prezinte dovada listelor de susținători, care trebuie să conțină cel puțin 0,5% din numărul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Trenul metropolitan al Clujului pornește la drum. Proiectul, pus de Ministerul Transporturilor în transparență decizională

Published

on

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului de act normative privind trenul metropolitan al Clujului.

Astfel, se…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Burse pentru elevi din școli private în anul școlar 2024-2025. Ce tipuri de burse pot fi acordate. Precizările ministerului

Published

on

Burse pentru elevi din școli private în anul școlar 2024-2025. Elevii din învățământul particular pot beneficia de patru tipuri de burse, potrivit unor precizări ale Ministerului Educației.

Reamintim că prima tranșă de plată a burselor va fi în 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie.

Vezi și Burse școlare 2024-2025: Când vor primi elevi bursele în acest an școlar. Calendar și sumele estimate pentru plată 

Burse pentru elevi din școli private în anul școlar 2024-2025

Potrivit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Trei semne că iarna va fi mai rece decât ne așteptam, identificate de meteorologii europeni. Prognozele de până acum, răsturnate

Published

on

Trei semne că iarna va fi mai rece decât ne așteptam, identificate de meteorologii europeni, care contrazic toate prognozele care arătau până acum o iarnă cu temperaturi ridicate. 

Pentru a afla cum va fi vremea la iarnă, aceștia au analizat mai mulți macro-indicatori, au comparat imagini din satelit, date istorice și au procesat măsurători precise de presiune și modele de evoluție din anii precedenți.

Concluzia a fost una singură: va fi mai frig decât credeam.

Tendințele celor mai recente date de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement