Alba
Reabilitarea termică a clădirilor crește concentrația unui gaz cancerigen. Semnal de alarmă al cercetătorilor de la UBB Cluj
Cercetătorii UBB atrag atenția că, după reabilitarea termică a clădirilor în care își desfășoară activitatea majoritatea instituțiilor publice printre care școli și grădinițe, care au deja un nivel crescut de radon, concentrația acestuia va crește și mai mult, depășind cu mult limita maximă admisă.
Acest lucru va pune în pericol sănătatea copiilor și a angajaților care își petrec zilnic în aceste clădiri între 8 și 10 ore.
Radonul, arată aceștia, este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
Cercetătorii de la UBB au întocmit o Hartă a concentrației de radon pentru 28 județe (aprox. 44% din teritoriu), preponderent situate în regiunile de Centru, Vest si Nord-Vest ale României – Cartografia concentraţiei radonului în aerul din interiorul clădirilor de pe teritoriul României şi integrarea în Atlasul European de Radon realizat de către JRC Comisia Europeană.
Harta va folosi CNCAN pentru punerea în aplicare a programului naţional de acţiune la radon, stabilirea zonelor cu risc crescut de radon şi prioritizare.
Radonul, gaz cancerigen
Potrivit Cluj24.ro, specialiștii UBB din cadrul Laboratorului de încercări Radon „Constantin…
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
FOTO: Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Aiud. dezbatere, prezentarea unor cărți și recital de muzică
La Aiud s-a desfășurat pe 15 ianuarie o nouă manifestare dedicată Zilei Culturii Naționale, care a cuprins dezbaterea cu tema „Eminescu și cultura națională”, prezentarea unor cărți apărute în proiectul editorial al Centrului Multicultural Liviu Rebreanu, un recital de muzică, o retrospectivă a volumelor dedicate aniversării a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu (2024).
Au participat elevi de la Colegiul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
FOTO: Biserica medievală care a dispărut din Cetatea Alba Carolina. A fost cel de-al treilea monument ca mărime din cetate
Biserica medievală care a dispărut din Cetatea Alba Carolina. Cetatea din Alba Iulia a găzduit în trecut monumente reprezentative care, de-a lungul timpului, au fost demolate sau distruse. Printre acestea se numără Biserica eremiţilor augustinieni, care a fost cel de-al treilea monument medieval, din punctul de vedere al mărimii, din Cetatea Alba Carolina, după Catedrala Sf. Mihail şi Palatul episcopal.
Biserica a fost…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Alba Iulia. Spectacol folcloric extraordinar la Sala Unirii. Program
Ziua Unirii Principatelor Române va fi sărbătorită la Alba Iulia, în 24 ianuarie, prin evenimente organizate de autoritățile locale.
La Sala Unirii va fi spectacol folkloric extraordinar ”Asta-i România – Ziua Unirii Principatelor Române”, de la ora 18.00. Intrarea este gratuită, însă pe bază de rezervare.
Evenimentul este organizat de Centrul de Cultura ”Augustin Bena” Alba, Muzeul Național al Unirii Alba…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
FOTO: ACCIDENT rutier pe Autostrada A10, între Alba Iulia și Teiuș. Impact între două autocamioane
Un accident rutier s-a produs sâmbătă dimineața, în jurul orei 05:00, pe Autostrada A10 între Alba Iulia și Teiuș. Două autocamioane s-au lovit.
Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare la un accident rutier produs pe autostrada A10, sensul de mers Alba Iulia – Teiuș.
În accident au fost implicate două autocamioane. Nu…
Citește mai mult pe Alba24.ro