Connect with us

Eveniment

Salvamont Mureș: Dacă credeți că declanșarea unei avalanșe se întâmplă doar celorlalți, vă înșelați! Recomandări

Publicat


sursa foto: Facebook / Salvamont Salvaspeo Mures

Salvamontiștii mureșeni au transmis printr-o postare pe pagina de pagina de Facebook o serie de recomandări pentru persoanele care se aventurează pe munte iarna și care nu au experiență în cazul unei avalanșe.

Potrivit Salvamont Salvaspeo Mures, prea des, vedem oameni care urcă pe munte iarna și nu au experiență în cazul unei avalanșe și ignoră și previziunile nivometeorologice.

Salvamontiștii le roagă pe aceste persoane să citească cu atenție următoarele rânduri:

  • Dacă credeți că declanșarea unei avalanșe se întâmplă doar celorlalți … ei bine, vă înșelați foarte mult!
  • Dacă nu știți să căutați o persoană dispărută într-o avalanșă … corect … atunci mă îndoiesc că ați putea să evaluați corect pericolul unei avalanșe.
  • Dacă crezi că ești bun și pregătit …. atunci trebuie să știi că avalanșa nu știe acest lucru și este o forță care mătură totul.
  • Trebuie să știi că în cazul unei avalanșe, singura șansă a partenerului tău de a scăpa ești TU !!!
  • Dacă ar fi să fi prins într-o avalanșă, crede-mă că ai prefera să fii cu o persoană instruită care te poate salva, decât cu cineva care nici măcar nu știe să pornească un detector de căutare în avalanșă!
  • Dacă se întâmplă un accident, cum te-ai simți dacă ai ști că nu poți face nimic pentru că nu ai fost pregătit?
  • Salvamontiștii sau ghizii montani pot folosi detectorul de căutare în avalanșă și știu cum să facă o căutare în avalanșă și totuși o practică tot timpul pentru a fi mai rapid și gata când este nevoie … căutarea este un lucru dificil, și găsirea unui semnal de sub zăpadă nu este suficient.
  • Complicat este să găsești persoana sub zăpadă cu o sondă și este foarte important să știi cum să sapi eficient pentru a o găsi rapid. Acest lucru necesită practică, practică și practică…
  • Deci, cunoașterea căutării nu înseamnă doar că putem găsi semnalul între emițător și receptor …
  • Alpinismul este un sport frumos, poate cel mai frumos din timpul iernii, poate fi și mai frumos pentru tine dacă îl faci în siguranță!!!
  • Deci … învățați căt mai corect folosirea echipamentelor de căutare în avalanșă … faceți-o din respect pentru colegii voștri! – precizează Salvamont Salvaspeo Mures.

„Túl gyakran fordul elő, hogy olyan embereket látunk hegyet mászni télen, hogy egyáltalán vagy nagyon kevés tapasztalattal rendelkeznek lavina esetén, ráadásul figyelmen kivül hagyják a meteorologiai előrejelzéseket is.
Megkérjük ezen személyeket, hogy figyelmesen olvassák tovább a következő sorokat !
1) Ha úgy gondolja, hogy egy lavina elindítása csak másokkal történik meg …. hát nagyot téved!
2) Ha nem tudja elvégezni a lavinában eltünt személy keresését … megfelelően … akkor kétlem, hogy Ön képes lenne helyesen felmérni a lavina veszélyt.
3) Ha úgy gondolja, hogy ön jó és felkészült …. akkor azt is tudnia kell, hogy ezt a lavina nem tudja, ő egy tudatlan erő amely mindent elsodor.
4) Tudnia kell, hogy lavina esetén partnerének egyetlen esélye van a túlélésre és az ÖN az !!!
5) Ha lavinába kerülnél, akkor hidd el, hogy szívesebben lennél együtt egy képzett emberrel, aki képes megmenteni téged, mint egy olyannal, aki nem is tudja, hogyan kell használni a mentő felszerelést!
6) Ha megtörténik egy baleset, mit éreznél, ha tudnád, hogy nem tudsz semmit tenni, mert felkészületlen vagy ?
7) A hegyimentők vagy hegyi túravezetők tudják használni a mentő felszerelést és tudják, hogyan kell lavinakeresést végezni, és mégis folyamatosan gyakorolják, hogy gyorsabbak legyenek és készen álljanak szükség esetén … a keresés nehéz dolog, nem elég a jel megtalálása, a bonyolult dolog az, hogy megtaláljuk a hó alatt levő személyt szondával, és nagyon fontos tudni, hogy hogyan kell hatékonyan ásni, hogy gyorsan a felszínre kerüljön. Ehhez sokat kell gyakorolni! Tehát a keresés tudása nem csak azt jelenti, hogy meg tudjuk találni az adó és a vevő közötti jelet…
A hegymászás gyönyörű sport, talán a tél folyamán a legszebb, még szebb lehet számodra, ha biztonságosan csinálod.
Tehát … tanuld meg, hogy mit kell csinálni lavina esetén és azt, hogy minél hatékonyabban tud használni a lavinából mentő felszerelést … tedd ezt túratársaid tiszteletéből!”.


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Universitatea Craiova – CFR Cluj. Clujenii au nevoie de victorie ca de aer în lupta pentru poziția secundă a Superligii

Publicat

CFR Cluj și Universitatea Craiova se vor întâlni joi, de la ora 21,45 pe Stadionul ”Ion Oblemenco” din Craiova unde vor disputa partida din etapa cu numărul șase a play-off-ului Superligii, deplasare în urma căreia CFR…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Deputatul PNL Florin Roman: „Noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi metehne, ameninţări, şantaj, mizerie”

Publicat

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, coordonatorul campaniei partidului pentru alegerile locale, a declarat miercuri că „noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi metehne, ameninţări, şantaj, mizerie”.

„Eu ştiu că aici vă e greu, dar nu sunteţi singuri. Asta le-am zis-o şi colegilor din Oltenia, unde, tot aşa, PSD-ul face ce a făcut dintotdeauna, de asta mie îmi place să spun că noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi metehne,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Cel mai mare concurs de JAZZ din Europa de Est revine la Cluj cu tinere talente

Publicat

Parcul Central din Cluj-Napoca va prinde din nou viață, la cel mai mare concurs de jazz din Europa de Est ca premii și număr de participanți: Jazz in the Park Competition.

„13 tinere trupe din 10 țări sunt…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Bărbat din Sebeș, trimis în judecată după ce a spart geamurile unui BMW și și-a agresat fosta soție

Publicat

Un bărbat din Sebeș a fost trimis în judecată pentru distrugere și violență în familie. Dosarul a primit ”undă verde” din partea magistraților din oraș, în data de 16 aprilie 2024. 

Faptele pentru care acesta va fi judecat sunt vechi, din 2019. însă dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară în urmă cu câteva zile. 

Potrivit magistraților, victima era pe atunci fosta soție cu care se afla…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe