Eveniment
Reconstituiri 3D şi realitate augmentată, de 1 Mai, la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia
Turistii care viziteaza cetatea dacica Sarmizegetusa Regia din Munții Orăștiei, de Ziua Muncii, vor fi uimiți să vadă aplicații cu reconstituiri 3D ale zonei sacre și a artefactelor descoperite în urma cercetărilor arheologice desfășurate în fosta capitala a Daciei de-a lungul timpului.
„Evenimentul îşi propune să ofere o imagine clară asupra construcţiilor monumentale din zona sacră a Sarmizegetusei Regia. Astfel, vizitatorii pot admira reconstituiri ale construcţiilor de cult realizate cu ajutorul unui echipament special pus la dispoziţie de specialiştii din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca”, a informat, vineri, directorul Direcţiei Generale de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGMAPT) Hunedoara, Radu Barb.
Manifestarea este organizată de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin DGMAPT Hunedoara, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.
Totodată, de la 1 mai, programul de vizitare al sitului de la Sarmizegetusa Regia trece la orarul de vară. Astfel, până în 30 septembrie, cetatea dacică va putea fi vizitată în intervalul orar 9,00-20,00, de luni până duminică.
Sarmizegetusa Regia a reprezentat centrul politic, administrativ şi religios al regatului dacic, fiind totodată şi reşedinţa ultimului rege al dacilor, Decebal.
Ruinele cetăţii dacice de pe Dealul Grădiştii atrag anual zeci de mii de vizitatori datorită importanţei vestigiilor care se găsesc aici. În a doua parte a epocii fierului, aici s-a dezvoltat cea mai mare aşezare din perioada respectivă, documentată pe teritoriul României, până în prezent, maio afirmă sursa citată. Agerpres
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici
Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.
Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei.
Majorarea indemnizației sociale vine…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
Alba
Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale
Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.
Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul Amnistiei Fiscale
Amnistia fiscală. Cine poate beneficia de anularea unor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Închisoare cu executare pentru un bărbat din Sebeș care nu a plătit pensie alimentară. Avea de dat 9 lei pe zi, pentru un copil
Un bărbat din Sebeș a fost condamnat la închisoare cu executare pentru abandon de familie. Mai exact, timp de doi ani a refuzat să plătească pensia alimentară celor doi copii pe care îi avea cu o femeie din oraș.
Magistrații au calculat că acesta avea de plătit 9 lei pe zi, pentru fiecare copil, adică 18 lei pe zi. În data de 14 noiembrie 2024, magistrații Judecătoriei Sebeș au dat o decizie în acest caz.
Situația este una simplă, o femeie din oraș a avut o relație cu bărbatul inculpat, iar în…
Citește mai mult pe Alba24.ro