Connect with us

Eveniment

Rețete ardelenești vechi de peste 50 de ani. Ardeal24 vă prezintă azi, papricașul de pui cu mămăliguță

Published

on



sursa foto: pixabay.com

Bucătăria ardelenească este un melanj de rețete romanești cu puternice influente ungurești, în special, și săsești sau sârbești, în unele locuri.

Mâncarea din Ardeal este sățioasă, cu multa carne și grăsimi, bazată în principal pe carnea de porc.

Nu este o mâncare ușoară sau dietetică, ci dimpotrivă, însă gusturile ardelenești nu sunt întrecute de nicio regiune din tară. Poate doar cele din Bucovina (și acelea cu influente austro-ungare) să se apropie de savoarea bucatelor gătite în Ardeal.

Ardeal24.ro vrea să vă aducă aminte de gustul copilăriei trăite la tară la bunici sau la “momo și toto”. Sunt gusturi inconfundabile și care nu se uită niciodată.

Rețetele pe care o să vi le dăm aici sunt din caietele de rețete scrise de o gospodina obișnuită din Ardeal, care le-a scris la rândul ei după ce le-a învățat de la mama sa prin viu grai.

Sunt rețete simple, cu ingrediente naturale și condimente puține pentru că acum 50-60 de ani de când datează aceste rețete nu exista în România altceva. Sunt în același timp rețete pe care le foloseau cu foarte mici variațiuni, comunități întregi în special din județele din centrul Ardealului așa că gustul lor pentru musafirul așezat la masă este aproximativ același. La fel cum este și gustul “jinarsului” de prune fără de care nu începea nicio masă pe ulițele satului ardelenesc.

Astăzi, Ardeal24.ro vă prezintă rețeta de:

PAPRICAȘ DE PUI CU MĂMĂLIGUȚĂ

Papricașul sau tocănița de pui, este o rețeță foarte simplă și o mâncare delicioasă care se pregătește repede.

Curățați și spălați bine bucățile de carne de pui.

Într-o cratiță puneți puțin ulei și căliți o ceapă tocată mărunt.

Când ceapa capătă un aspect sticlos și rumen puneți o linguriță cu vârf de boia dulce, amestecați repede să nu se ardă și adăugați imediat o cană cu apă.

Puneți bucățile de pui și completați cu apă până se acoperă carnea.

Puneți sare după gust, puțin piper și eventual puțină “vegeta” sau “delikat” (care nu existau acum 50 de ani dar azi e cam nelipsită din bucătăria românilor contemporani)

Lăsați tocănița să fiarbă la foc potrivit și în acest timp pregătiți o cană cu lapte rece (sau un amestec de două treimi lapte și o treime smântână dulce lichida de gătit) în care puneți o lingura plină cu făină albă pe care o dizolvați bine ca să nu se formeze cocoloașe.

Când carnea de pui este fiartă iar apa a scăzut cam la jumătate, puneți pătrunjel verde tocat și treptat, adăugați cana cu lapte, smântâna și făina amestecând continuu.

Mai lăsați 2-3 minute sa fiarbă și opriți focul pentru ca e gata papricașul dvs delicios.

Faceți o mămăligă lângă și serviți tocănița cu mămăliguța fierbinte și murături de casă.

Poftă bună vă dorim și așteptăm să ne scrieți în comentariile de pe Facebook cum v-a ieșit papricașul și ca de obicei, să puneți fotografii cu farfurii aburinde.

 


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Nicușor Dan, reacție după anunțarea rezultatelor finale la prezidențiale: ”Împreună putem opri valul de ură și manipulare”

Published

on

Nicușor Dan, reacție după anunțarea rezultatelor finale la prezidențiale: ”Împreună putem opri valul de ură și manipulare”. Candidatul independent care a reușit să intre în turul doi alături de George Simion (AUR) a transmis un mesaj de mulțumire către susținătorii săi. 

Mesajul lui Nicușor Dan:

”România are o șansă. Le mulțumesc tuturor celor care au votat ieri cu speranță și cu încredere în viitorul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Marți, 6 mai: Alimentarea cu apă va fi întreruptă pe o stradă din Blaj și în localitățile Mănărade, Spătac și comuna Valea Lungă

Published

on

Operatorul Apa CTTA Alba anunță consumatorii că marți, 6 mai, se va întrerupe alimentarea cu apă în municipiul Blaj, pe strada Gheorghe Barițiu și localitățile aparținătoare Mănărade, Spătac și în comuna Valea Lungă, în intervalul orar 07:00 – 14:00.

Potrivit reprezentanților companiei, întreruperea este necesară ăentru executarea unor lucrări cuprinse în proiectul „Îmbunătățire alimentare cu apă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Tratamente de dezinsecție pentru combaterea căpușelor pe spații publice din municipiul Blaj. Zonele vizate

Published

on

În Blaj au început acțiuni de dezinsecție pentru combaterea căpușelor. Primarul Gheorghe Valentin Rotar a dat detalii despre zonele vizate în municipiu.

”Astăzi am început, pe raza municipiului Blaj, tratamentele de dezinsecție pentru combaterea căpușelor. În funcție de condițiile meteo, ne-am propus ca până la finalul săptămânii să încheiem dezinsecția în municipiul Blaj.

Tratamentele vor fi aplicate în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Vremea până în 18 mai în Transilvania și în țară: o săptămână cu ploi și furtuni, apoi se încălzește. Prognoza pe regiuni

Published

on

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni, în regiuni din țară. Temperaturile scad în această săptămână și vor fi ploi sau furtuni aproape în fiecare zi. Apoi se mai încălzește.

În Transilvania, temperaturile scad la medii de 14-16 grade, în weekend. Apoi maximele urcă la 19-21 de grade Celsius. Vor fi precipitații abundente în primele patru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading