Connect with us

Eveniment

Rețete ardelenești vechi de peste 50 de ani. Ardeal24 vă prezintă în serial, bucătăria cea mai apreciată din România. Azi, ciorbă de fasole boabe, cu ciolan

Publicat


sursa foto: pixabay.com

Bucătăria ardelenească este un melanj de rețete românești cu puternice influențe ungurești, în special, și săsești sau sârbești, în unele locuri.

Mâncarea din Ardeal este sățioasă, cu multa carne și grăsimi, bazată în principal pe carnea de porc.

Nu este o mâncare ușoară sau dietetică, ci dimpotrivă, însă gusturile ardelenești nu sunt întrecute de nicio regiune din țară. Poate doar cele din Bucovina (și acelea cu influențe austro-ungare) să se apropie de savoarea bucatelor gătite în Ardeal.

Ardeal24.ro vrea să vă aducă aminte de gustul copilăriei trăite la țară la bunici sau la “momo și toto”. Sunt gusturi inconfundabile și care nu se uită niciodată.

Rețetele pe care o să vi le dăm aici sunt din caietele de rețete scrise de o gospodină obișnuită din Ardeal, care le-a scris la rândul ei după ce le-a învățat de la mama sa prin viu grai.

Sunt rețete simple, cu ingrediente naturale și condimente puține pentru că acum 50-60 de ani de când datează aceste rețete nu există în România altceva. Sunt în același timp rețete pe care le foloseau cu foarte mici variațiuni, comunități întregi în special din județele din centrul Ardealului așa că gustul lor pentru musafirul așezat la masă este aproximativ același. La fel cum este și gustul “jinarsului” de prune fără de care nu începea nicio masă pe ulițele satului ardelenesc.

Astăzi, Ardeal24.ro vă prezintă rețeta de:

CIORBĂ DE FASOLE BOABE, CU CIOLAN AFUMAT

Aceasta este o ciorbă care se face peste tot în România, însă rețeta ardelenească este puțin diferită mai ales datorită rântașului care este specific zonei noastre precum și folosirii tarhonului, ce nu se prea utilizează în alte părți din România.

Lista de ingrediente: 500-600 grame de fasole albă boabe, o ceapă albă, 2-3 morcovi, sare, oțet, tarhon, faină, ulei, boia dulce.

Pentru ca fasolea să fiarbă mai repede, este indicat să o spălați și să o curățați de impurități apoi să o puneți în apă rece cu câteva ore înainte de a face ciorba. Ar fi bine chiar să o fierbeți câteva clocote înainte de a începe ciorba și să aruncați apa respectivă.

Când începeți să gătiți ciorba, prima dată se pregătește ciolanul de porc afumat. Se poate folosi și alt fel de carne de porc afumată, cum ar fi o bucată de pulpă sau o costiță frumoasă. Carnea afumată se spală și se opărește, adică se fierbe câteva clocote separat, după ce a fost spălată.

În acest fel se îndepărtează excesul de sare și de fum de pe suprafața cărnii.

Fasolea și ciolanul astfel pregătite (adică fasolea ținută în apă rece câteva ore apoi pre-fiartă câteva minute și ciolanul opărit) se pun împreună în oala de ciorbă la fiert, cu apa rece.

Adăugați ceapa tăiată mărunt și cei 2-3 morcovi tăiați cubulețe și lăsați totul să fiarbă.

Completați cu apă caldă dacă scade prea mult și fasolea și carnea nu sunt fierte încă.

După ce fasolea și carnea sunt fierte, puneți 1-2 linguri de oțet și tarhon tocat mărunt.

Gustați ciorba și puneți sare după gustul dvs. Atenție că ciolanul afumat poate fi sărat prea tare iar cantitatea de sare pe care trebuie să o puneți în ciorba este mai mică.

Deși rețetă originală nu avea cum să conțină acest ingredient, dvs puteți pune pe lângă sare și puțină “vegeta” sau “delikat” pentru un gust mai bun.

În timp ce ciorba fierbe și cele două ingrediente principale-ciolanul și fasolea sunt fierte, pregătiți rântașul, adică într-o tigaie puneți la încins puțin ulei în care adăugați o lingură plină de făină albă pe care o amestecați repede să nu se ardă. Puneți în rântaș și o linguriță de boia de ardei dulce și amestecați.

Puteți pune când prinde culoare și 1-2 polonice de ciorbă peste rântașul din tigaie și să amestecați bine ca să nu se formeze cocoloașe de făină. Rezultatul din tigaie îl adăugați imediat în ciorba care fierbe și amestecați bine.

Mai lăsați să fiarbă câteva minute, apoi opriți focul pentru că ciorba dvs de fasole e gata.

Vă recomandăm să o mâncați cu pâine proaspătă și cu o ceapă roșie tăiată felii peste care ați presărat puțină sare grunjoasă.

Poftă bună vă dorim și așteptăm să ne scrieți în comentariile de pe Facebook cum v-a ieșit ciorba și ca de obicei, să puneți fotografii cu farfurii aburinde.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cluj

Un tată, nevoit să își spele copilașul de aproape 2 ani cu furtunul și cu apă rece la Spitalul pentru Copii Cluj-Napoca

Publicat

upu spital copii e1641289940309.jpg

Un tânăr tată acuză că a trebuit să-și spele copilul de nici 2 ani cu furtunul și cu apă rece pe parcursul internării micuțului în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj.

Bărbatul a povestit pentru Libertatea că s-a simțit șocat și a plâns din cauza condițiilor.

Conducerea spitalului se apără și dă vina pe „pacienții de etnie, care au furat para de la duș”, spitalul fiind, de fapt, renovat recent.

„Senzația era că ne-am întors în timp, în anii 90, în care era vai și amar. Am plâns neputincios”, a mărturisit acesta.  „Am pus copilul pe jos, pe gresia rece din baie” Cristi, care preferă să-și păstreze anonimatul, și copilul său au fost trimiși de Paști de la Urgențe la Secția Pneumologie a Spitalului Clinic pentru Copii din Cluj.

Copilul se simțea rău și ieșise pozitiv la testul de gripă. Tatăl a rămas în spital alături de acesta și spune că…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Alba

Primăria Aiud: concurs pentru ocuparea unui post de inspector debutant la Direcția de Asistență Socială. Condiții și calendar

Publicat

primaria aiud

Primăria Aiud angajează inspector debutant la Direcția de Asistență Socială. Înscrierile se fac până în 26 mai, iar proba scrisă va fi în 6 iunie.

Primăria Municipiului Aiud organizează, la sediul instituției din str. Cuza Vodă, nr. 1, concurs de recrutare pentru ocuparea pe durată determinată a postului temporar vacant, funcție publică de execuție de inspector, clasa I, grad profesional debutant din cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Aiud, Compartiment Beneficii sociale și Autoritate tutelară din subordinea Consiliului Local al municipiului Aiud.

Durata timpului de muncă pentru funcția publică de execuție de inspector, clasa I, grad profesional debutant este de 8h/zi, respectiv 40h/săptămână, respectiv durată normală a timpului de muncă.

Condiţiile de desfăşurare ale concursului sunt:

  • proba scrisă: 06.06.2022, ora 10:00 – sediul Primăriei Municipiului Aiud, sala Ion I.C.Brătianu
  • interviul: se va susţine într-un termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise.

Dosarele de înscriere la concurs se depun în perioada 19.05.2022 – 26.05.2022 (ora 16:00), la sediul Primăriei Municipiului Aiud.

Condiţiile de participare la concurs sunt:

  • studii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Brasov

Imagini SPECTACULOASE! Drumarii continuă deszăpezirea pe Transfăgărășan

Publicat

Drumarii de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov continuă să deszăpezească Transfăgărășanul și sunt încrezători că vor putea deschide șoseaua înainte de 1 iulie.

Drumarii de la Districtul Bâlea lucrează intens la curățarea zăpezii acumulate peste iarnă pe versantul nordic al drumului.

„Acum se lucrează într-o zonă în care stratul de zăpadă depășește 5 metri grosime. Cu toate acestea, dacă și vremea va ține cu noi, suntem încrezători că vom putea să deschidem șoseaua pentru circulația publică înainte de termenul obișnuit de 1 iulie”, informează reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov.

Drumarii continuă deszăpezirea pe Transfăgărășan: al doilea cel mai înalt drum din România

 

Transfăgărăşanul este al doilea cel mai înalt drum din România. Ajunge la o altitudine maximă de 2.042 metri.

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Alba

LIVE VIDEO: Proteste în curtea Spitalului din Aiud. Zeci de angajați în perioada pandemiei de COVID urmează să fie concediați

Publicat

Câteva zeci de persoane, angajate la Spitalul Municipal Aiud în timpul pandemiei de Covid, protestează joi în curtea instituției medicale. Este vorba despre 67 de persoane a căror contracte de muncă expiră în data de 6 iunie și nu vor fi prelungite pentru că Guvernul nu a alocat bani pentru continuarea colaborării cu ei. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anuțat în august anul trecut că ei vor fi păstrați în sistem și chiar a apărut o lege în acest sens, doar că această lege plasează finanțarea autorităților locale care nu au buget pentru aceasta.

”Legea permite participarea la examen și rămânerea pe posturi a celor care au lucrat în spital în perioada aceea grea a pandemiei. Este un mare deficit de personal, spre exemplu, dacă aceste persoane nu vor fi angajate, voi rămâne singură pe secție după ora 3, la 30 de bolnavi, dar situația este la fel și pe alte secții” a spus una dintre asistentele spitalului.

După ce numărul de cazuri COVID s-a diminuat, noii angajați au fost împărțiți pe toate secțiile spitalului (spitalul a funcționat în regim COVID și într-o a doua etapă în regim mixt), majoritatea medicilor fiind foarte mulțumiți de ei.

Este vorba despre oameni care s-au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe