Connect with us

Eveniment

Rețete ardelenești vechi de peste 50 de ani. Ardeal24 vă prezintă în serial, bucătăria cea mai apreciată din România. Azi, ciorbă de fasole boabe, cu ciolan

Published

on



sursa foto: pixabay.com

Bucătăria ardelenească este un melanj de rețete românești cu puternice influențe ungurești, în special, și săsești sau sârbești, în unele locuri.

Mâncarea din Ardeal este sățioasă, cu multa carne și grăsimi, bazată în principal pe carnea de porc.

Nu este o mâncare ușoară sau dietetică, ci dimpotrivă, însă gusturile ardelenești nu sunt întrecute de nicio regiune din țară. Poate doar cele din Bucovina (și acelea cu influențe austro-ungare) să se apropie de savoarea bucatelor gătite în Ardeal.

Ardeal24.ro vrea să vă aducă aminte de gustul copilăriei trăite la țară la bunici sau la “momo și toto”. Sunt gusturi inconfundabile și care nu se uită niciodată.

Rețetele pe care o să vi le dăm aici sunt din caietele de rețete scrise de o gospodină obișnuită din Ardeal, care le-a scris la rândul ei după ce le-a învățat de la mama sa prin viu grai.

Sunt rețete simple, cu ingrediente naturale și condimente puține pentru că acum 50-60 de ani de când datează aceste rețete nu există în România altceva. Sunt în același timp rețete pe care le foloseau cu foarte mici variațiuni, comunități întregi în special din județele din centrul Ardealului așa că gustul lor pentru musafirul așezat la masă este aproximativ același. La fel cum este și gustul “jinarsului” de prune fără de care nu începea nicio masă pe ulițele satului ardelenesc.

Astăzi, Ardeal24.ro vă prezintă rețeta de:

CIORBĂ DE FASOLE BOABE, CU CIOLAN AFUMAT

Aceasta este o ciorbă care se face peste tot în România, însă rețeta ardelenească este puțin diferită mai ales datorită rântașului care este specific zonei noastre precum și folosirii tarhonului, ce nu se prea utilizează în alte părți din România.

Lista de ingrediente: 500-600 grame de fasole albă boabe, o ceapă albă, 2-3 morcovi, sare, oțet, tarhon, faină, ulei, boia dulce.

Pentru ca fasolea să fiarbă mai repede, este indicat să o spălați și să o curățați de impurități apoi să o puneți în apă rece cu câteva ore înainte de a face ciorba. Ar fi bine chiar să o fierbeți câteva clocote înainte de a începe ciorba și să aruncați apa respectivă.

Când începeți să gătiți ciorba, prima dată se pregătește ciolanul de porc afumat. Se poate folosi și alt fel de carne de porc afumată, cum ar fi o bucată de pulpă sau o costiță frumoasă. Carnea afumată se spală și se opărește, adică se fierbe câteva clocote separat, după ce a fost spălată.

În acest fel se îndepărtează excesul de sare și de fum de pe suprafața cărnii.

Fasolea și ciolanul astfel pregătite (adică fasolea ținută în apă rece câteva ore apoi pre-fiartă câteva minute și ciolanul opărit) se pun împreună în oala de ciorbă la fiert, cu apa rece.

Adăugați ceapa tăiată mărunt și cei 2-3 morcovi tăiați cubulețe și lăsați totul să fiarbă.

Completați cu apă caldă dacă scade prea mult și fasolea și carnea nu sunt fierte încă.

După ce fasolea și carnea sunt fierte, puneți 1-2 linguri de oțet și tarhon tocat mărunt.

Gustați ciorba și puneți sare după gustul dvs. Atenție că ciolanul afumat poate fi sărat prea tare iar cantitatea de sare pe care trebuie să o puneți în ciorba este mai mică.

Deși rețetă originală nu avea cum să conțină acest ingredient, dvs puteți pune pe lângă sare și puțină “vegeta” sau “delikat” pentru un gust mai bun.

În timp ce ciorba fierbe și cele două ingrediente principale-ciolanul și fasolea sunt fierte, pregătiți rântașul, adică într-o tigaie puneți la încins puțin ulei în care adăugați o lingură plină de făină albă pe care o amestecați repede să nu se ardă. Puneți în rântaș și o linguriță de boia de ardei dulce și amestecați.

Puteți pune când prinde culoare și 1-2 polonice de ciorbă peste rântașul din tigaie și să amestecați bine ca să nu se formeze cocoloașe de făină. Rezultatul din tigaie îl adăugați imediat în ciorba care fierbe și amestecați bine.

Mai lăsați să fiarbă câteva minute, apoi opriți focul pentru că ciorba dvs de fasole e gata.

Vă recomandăm să o mâncați cu pâine proaspătă și cu o ceapă roșie tăiată felii peste care ați presărat puțină sare grunjoasă.

Poftă bună vă dorim și așteptăm să ne scrieți în comentariile de pe Facebook cum v-a ieșit ciorba și ca de obicei, să puneți fotografii cu farfurii aburinde.


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Câinele-salvator Yukanna a intrat la pensie. A participat la zeci de misiuni alături de Tiberiu Krizbai, de la Salvamont Alba

Published

on

Câinele-salvator Yukanna a intrat la pensie, la vârsta de 11 ani, după numeroase misiuni alături de Tiberiu Krizbai de la Salvamont Alba. Activitatea sa a fost apreciată și recunoscută, fiind un membru important al echipei de salvatori.

Câțelușa Yukanna, rasa Golden Retriever, este unul dintre cei mai buni câini-salvatori din România și primul din județul Alba. Este atestată pentru căutare-salvare în mediul urban și în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Vremea de weekend în Alba, 5-7 decembrie: temperaturi neobișnuite pentru această perioadă. Prognoza meteo pe zile și localități

Published

on

Vremea de weekend în Alba, 5-7 decembrie: temperaturile vor fi mai mari decât normalul perioadei, în următoarele trei zile. Vineri, maximele vor ajunge până la 11 grade Celsius. Sâmbătă și duminică, se mai răcește până la 7-9 grade.

Minimele vor varia între 1 și 3 grade.

La munte, temperaturile vor fi între 4 și 6 grade (minime de 0-1 grad).

În general, cerul va fi mai mult acoperit de nori, însă vor fi și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

UPDATE FOTO: INCENDIU la Pianu de Sus. Focul a cuprins o locuință. Pompierii din Sebeș intervin cu două autospeciale

Published

on

Un incendiu a izbucnit joi seara, în jurul orei 19:10, în localitatea Pianu de Sus. Focul a cuprins o locuință.

Update, ora 21:00 – Incendiul a fost stins.

Update, ora 19:30 – Potrivit ISU Alba, forțele de intervenție au ajuns la locul producerii incendiului.

Incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 100 mp.

Se intervine pentru localizarea și stingerea în totalitate a incendiului.

Știrea inițială:

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Eveniment

Autostrada Unirii A8: Situația la zi pe toate cele 13 tronsoane. Lucrările trebuie să fie în plină desfășurare pe tot traseul până în 2027

Published

on

autostrada unirii a8: situația la zi pe toate cele 13

Publicitate

Autostrada Unirii A8, proiect strategic pentru Moldova și una dintre cele mai așteptate conexiuni rutiere ale României, avansează în ritm diferit pe cele 13 tronsoane ale sale.

Două dintre segmente se află deja în execuție, iar majoritatea celorlalte sunt în faza de proiectare sau licitație. Cei care luptă pentru acest proiect transmit că anul 2027 trebuie să găsească utilaje pe întreaga lungime a autostrăzii, de la Târgu Mureș la Ungheni,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Continue Reading