Connect with us

Eveniment

Rețete ardelenești vechi de peste 50 de ani. Ardeal24 vă prezintă în serial, bucătăria cea mai apreciată din România. Azi, ciorbă de fasole boabe, cu ciolan

Publicat


sursa foto: pixabay.com

Bucătăria ardelenească este un melanj de rețete românești cu puternice influențe ungurești, în special, și săsești sau sârbești, în unele locuri.

Mâncarea din Ardeal este sățioasă, cu multa carne și grăsimi, bazată în principal pe carnea de porc.

Nu este o mâncare ușoară sau dietetică, ci dimpotrivă, însă gusturile ardelenești nu sunt întrecute de nicio regiune din țară. Poate doar cele din Bucovina (și acelea cu influențe austro-ungare) să se apropie de savoarea bucatelor gătite în Ardeal.

Ardeal24.ro vrea să vă aducă aminte de gustul copilăriei trăite la țară la bunici sau la “momo și toto”. Sunt gusturi inconfundabile și care nu se uită niciodată.

Rețetele pe care o să vi le dăm aici sunt din caietele de rețete scrise de o gospodină obișnuită din Ardeal, care le-a scris la rândul ei după ce le-a învățat de la mama sa prin viu grai.

Sunt rețete simple, cu ingrediente naturale și condimente puține pentru că acum 50-60 de ani de când datează aceste rețete nu există în România altceva. Sunt în același timp rețete pe care le foloseau cu foarte mici variațiuni, comunități întregi în special din județele din centrul Ardealului așa că gustul lor pentru musafirul așezat la masă este aproximativ același. La fel cum este și gustul “jinarsului” de prune fără de care nu începea nicio masă pe ulițele satului ardelenesc.

Astăzi, Ardeal24.ro vă prezintă rețeta de:

CIORBĂ DE FASOLE BOABE, CU CIOLAN AFUMAT

Aceasta este o ciorbă care se face peste tot în România, însă rețeta ardelenească este puțin diferită mai ales datorită rântașului care este specific zonei noastre precum și folosirii tarhonului, ce nu se prea utilizează în alte părți din România.

Lista de ingrediente: 500-600 grame de fasole albă boabe, o ceapă albă, 2-3 morcovi, sare, oțet, tarhon, faină, ulei, boia dulce.

Pentru ca fasolea să fiarbă mai repede, este indicat să o spălați și să o curățați de impurități apoi să o puneți în apă rece cu câteva ore înainte de a face ciorba. Ar fi bine chiar să o fierbeți câteva clocote înainte de a începe ciorba și să aruncați apa respectivă.

Când începeți să gătiți ciorba, prima dată se pregătește ciolanul de porc afumat. Se poate folosi și alt fel de carne de porc afumată, cum ar fi o bucată de pulpă sau o costiță frumoasă. Carnea afumată se spală și se opărește, adică se fierbe câteva clocote separat, după ce a fost spălată.

În acest fel se îndepărtează excesul de sare și de fum de pe suprafața cărnii.

Fasolea și ciolanul astfel pregătite (adică fasolea ținută în apă rece câteva ore apoi pre-fiartă câteva minute și ciolanul opărit) se pun împreună în oala de ciorbă la fiert, cu apa rece.

Adăugați ceapa tăiată mărunt și cei 2-3 morcovi tăiați cubulețe și lăsați totul să fiarbă.

Completați cu apă caldă dacă scade prea mult și fasolea și carnea nu sunt fierte încă.

După ce fasolea și carnea sunt fierte, puneți 1-2 linguri de oțet și tarhon tocat mărunt.

Gustați ciorba și puneți sare după gustul dvs. Atenție că ciolanul afumat poate fi sărat prea tare iar cantitatea de sare pe care trebuie să o puneți în ciorba este mai mică.

Deși rețetă originală nu avea cum să conțină acest ingredient, dvs puteți pune pe lângă sare și puțină “vegeta” sau “delikat” pentru un gust mai bun.

În timp ce ciorba fierbe și cele două ingrediente principale-ciolanul și fasolea sunt fierte, pregătiți rântașul, adică într-o tigaie puneți la încins puțin ulei în care adăugați o lingură plină de făină albă pe care o amestecați repede să nu se ardă. Puneți în rântaș și o linguriță de boia de ardei dulce și amestecați.

Puteți pune când prinde culoare și 1-2 polonice de ciorbă peste rântașul din tigaie și să amestecați bine ca să nu se formeze cocoloașe de făină. Rezultatul din tigaie îl adăugați imediat în ciorba care fierbe și amestecați bine.

Mai lăsați să fiarbă câteva minute, apoi opriți focul pentru că ciorba dvs de fasole e gata.

Vă recomandăm să o mâncați cu pâine proaspătă și cu o ceapă roșie tăiată felii peste care ați presărat puțină sare grunjoasă.

Poftă bună vă dorim și așteptăm să ne scrieți în comentariile de pe Facebook cum v-a ieșit ciorba și ca de obicei, să puneți fotografii cu farfurii aburinde.


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Brasov

VIDEO: Șofer prins la volan cu viteză de 243 kilometri pe oră, pe Autostrada A3 în județul Brașov

Publicat

Un șofer a fost prins la volanul unei mașini, vineri la amiază, în timp ce conducea cu viteză de peste 240 kilometri pe oră pe Autostrada A3, în județul Brașov.

Potrivit IPJ Brașov, polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Râșnov au surprins cu aparatul radar un autoturism care circula cu viteza de 243 km/h, pe sectorul de autostradă A3, în județul Brașov.

Recordul deosebit de periculos a fost înregistrat vineri, 2 iunie, într-o acțiune pe care polițiștii brașoveni au organizat-o pentru a menține climatul de siguranță rutieră pe drumurile publice din județ, în contextul minivacanței prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor, atunci când este cunoscută o creștere a numărului de vehicule și turiști.

După ce l-au tras pe dreapta pe conducătorul auto, un bărbat din județul Buzău, polițiștii au fost extrem de îngrijorați când au observat că în vehiculul sport se mai aflau alți trei copii, pentru care șoferul nu dorea decât să le demonstreze cu ce viteză maximă poate rula autovehiculul său.

Din fericire, acestă acțiune periculoasă a fost oprită la timp de polițiști, iar pentru viteza cu care bărbatul a circulat, a fost amendat și i s-a suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile de la momentul identificării, ceea ce a făcut ca deplasarea să fie continuată de o altă persoană.

Tot în cadrul activităților de monitorizare a traficului rutier de astăzi, până la acest moment altor 5 conducători auto le-au fost reținute permisele de conducere pentru încălcarea regimului legal de viteză.

Poliția Rutieră Brașov cere conducătorilor auto să respecte normele rutiere și să nu întreprindă acțiuni care să le poată pune viața în pericol.

Citește mai departe

Cluj

Accident grav cu o victimă încarcerată, pe o șosea din Cluj. A fost solicitat elicopterul SMURD

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane a avut loc, vineri după-amiază în județul Cluj. La fața locului a intervenit și elicopterul SMURD.

Potrivit ISU Cluj, pompierii de la Detașamentul Dej au intervenit la un accident rutier petrecut între localitățile Livada și Băița.

UPDATE ora 17.15: A aterizat la fața locului și elicopterul SMURD. Victima este un bărbat de aproximativ 70 de ani, inconștient.

UPDATE ora 17.00: Victima a fost extrasă și predată echipajului de la ambulanță. Potrivit ultimelor date, este inconștientă.

Știrea inițială

Din primele informații, în accident au fost implicate o autoutilitară și un autoturism.

Salvatorii lucrează pentru descarcerarea unei victime, conștiente.

La fața locului acționează două autospeciale cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și una SAJ.

În sprijin a fost trimis și elicopterul SMURD de la Jibou.

Stire in actualizare

Citește mai departe

Bistrita-Nasaud

FOTO: Accident cu șase victime, dintre care una în stare gravă, într-o localitate din Bistrița-Năsăud

Publicat

Un accident rutier soldat cu rănirea a șase persoane. dintre care una în stare gravă, a avut loc, vineri după-amiază pe o șosea din Bistrița-Năsăud.

Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, două echipaje SMURD și un echipaj de pompieri de la Garda de Intervenție Prundu Bârgăului au fost direcționate la un accident rutier produs pe raza localității Tureac.

În urma accidentului rutier au rezultat două victime de sex feminin, dintre care una gravă.

Au fost stabilizate și evacuate la UPU SMURD Bistrița pentru îngrijiri și investigații medicale amănunțite.

Tot la spital au fost transportate alte patru persoane, doi adulți și doi copii, implicați în accident.

La locul intervenției a fost direcționat și un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud

Citește mai departe

Eveniment

FOTO: Incendiu produs la un adăpost de animale, într-o localitate din Sibiu

Publicat

Un incendiu a izbucnit, vineri la amiază, la un adăpost de animale din Sebeșu de Sus, județul Sibiu.

Potrivit ISU Sibiu, pompierii sibieni au intervenit de urgență la ieșirea din localitatea Sebeșu de Sus pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la un adăpost de animale.

La fața locului au fost mobilizate două autospeciale de stingere, o cisternă cu apă, o autospecială de primă intervenție și un echipaj SMURD. De asemenea, a fost mobilizat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Racovița cu propria autospecială de stingere.

La sosirea forțelor incendiul se manifesta cu flacără, generalizat la adăpostul de animale, precum și la anexele adăpostului.

Pompierii ai lichidat incendiul care a afectat adăpostul în proporție de 90%, pe o suprafață totală de aproximativ 100 metri pătrați.

7 porci au fost salvați, unul fiind găsit decedat în interiorul adăpostului.

Echipajul SMURD a acordat îngrijiri medicale unei femei în vârstă de 55 de ani, care a suferit un atac de panică, aceasta a refuzat transportul la spital.

Cauza izbucnirii incendiului a fost jarul căzut din sistemul de încălzire (sobă cu acumulare de căldură).

Citește mai departe