Connect with us

Eveniment

Rețete ardelenești vechi de peste 50 de ani. Ardeal24 vă prezintă în serial, bucătăria cea mai apreciată din România. Azi, ciorbă de fasole boabe, cu ciolan

Publicat


sursa foto: pixabay.com

Bucătăria ardelenească este un melanj de rețete românești cu puternice influențe ungurești, în special, și săsești sau sârbești, în unele locuri.

Mâncarea din Ardeal este sățioasă, cu multa carne și grăsimi, bazată în principal pe carnea de porc.

Nu este o mâncare ușoară sau dietetică, ci dimpotrivă, însă gusturile ardelenești nu sunt întrecute de nicio regiune din țară. Poate doar cele din Bucovina (și acelea cu influențe austro-ungare) să se apropie de savoarea bucatelor gătite în Ardeal.

Ardeal24.ro vrea să vă aducă aminte de gustul copilăriei trăite la țară la bunici sau la “momo și toto”. Sunt gusturi inconfundabile și care nu se uită niciodată.

Rețetele pe care o să vi le dăm aici sunt din caietele de rețete scrise de o gospodină obișnuită din Ardeal, care le-a scris la rândul ei după ce le-a învățat de la mama sa prin viu grai.

Sunt rețete simple, cu ingrediente naturale și condimente puține pentru că acum 50-60 de ani de când datează aceste rețete nu există în România altceva. Sunt în același timp rețete pe care le foloseau cu foarte mici variațiuni, comunități întregi în special din județele din centrul Ardealului așa că gustul lor pentru musafirul așezat la masă este aproximativ același. La fel cum este și gustul “jinarsului” de prune fără de care nu începea nicio masă pe ulițele satului ardelenesc.

Astăzi, Ardeal24.ro vă prezintă rețeta de:

CIORBĂ DE FASOLE BOABE, CU CIOLAN AFUMAT

Aceasta este o ciorbă care se face peste tot în România, însă rețeta ardelenească este puțin diferită mai ales datorită rântașului care este specific zonei noastre precum și folosirii tarhonului, ce nu se prea utilizează în alte părți din România.

Lista de ingrediente: 500-600 grame de fasole albă boabe, o ceapă albă, 2-3 morcovi, sare, oțet, tarhon, faină, ulei, boia dulce.

Pentru ca fasolea să fiarbă mai repede, este indicat să o spălați și să o curățați de impurități apoi să o puneți în apă rece cu câteva ore înainte de a face ciorba. Ar fi bine chiar să o fierbeți câteva clocote înainte de a începe ciorba și să aruncați apa respectivă.

Când începeți să gătiți ciorba, prima dată se pregătește ciolanul de porc afumat. Se poate folosi și alt fel de carne de porc afumată, cum ar fi o bucată de pulpă sau o costiță frumoasă. Carnea afumată se spală și se opărește, adică se fierbe câteva clocote separat, după ce a fost spălată.

În acest fel se îndepărtează excesul de sare și de fum de pe suprafața cărnii.

Fasolea și ciolanul astfel pregătite (adică fasolea ținută în apă rece câteva ore apoi pre-fiartă câteva minute și ciolanul opărit) se pun împreună în oala de ciorbă la fiert, cu apa rece.

Adăugați ceapa tăiată mărunt și cei 2-3 morcovi tăiați cubulețe și lăsați totul să fiarbă.

Completați cu apă caldă dacă scade prea mult și fasolea și carnea nu sunt fierte încă.

După ce fasolea și carnea sunt fierte, puneți 1-2 linguri de oțet și tarhon tocat mărunt.

Gustați ciorba și puneți sare după gustul dvs. Atenție că ciolanul afumat poate fi sărat prea tare iar cantitatea de sare pe care trebuie să o puneți în ciorba este mai mică.

Deși rețetă originală nu avea cum să conțină acest ingredient, dvs puteți pune pe lângă sare și puțină “vegeta” sau “delikat” pentru un gust mai bun.

În timp ce ciorba fierbe și cele două ingrediente principale-ciolanul și fasolea sunt fierte, pregătiți rântașul, adică într-o tigaie puneți la încins puțin ulei în care adăugați o lingură plină de făină albă pe care o amestecați repede să nu se ardă. Puneți în rântaș și o linguriță de boia de ardei dulce și amestecați.

Puteți pune când prinde culoare și 1-2 polonice de ciorbă peste rântașul din tigaie și să amestecați bine ca să nu se formeze cocoloașe de făină. Rezultatul din tigaie îl adăugați imediat în ciorba care fierbe și amestecați bine.

Mai lăsați să fiarbă câteva minute, apoi opriți focul pentru că ciorba dvs de fasole e gata.

Vă recomandăm să o mâncați cu pâine proaspătă și cu o ceapă roșie tăiată felii peste care ați presărat puțină sare grunjoasă.

Poftă bună vă dorim și așteptăm să ne scrieți în comentariile de pe Facebook cum v-a ieșit ciorba și ca de obicei, să puneți fotografii cu farfurii aburinde.


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Dosarul Mineriadei: fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare

Publicat

Dosarul Mineriadei. Fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu au fost puși sub acuzare de procurorii militari în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

De asemenea, au fost puşi sub acuzare fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, gl.(r) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Echipa de la Liceul de Informatică din Cluj, premiul I la etapa județeană a Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Publicat

Echipa de la Liceul de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca a câștigat premiul I, de 3.000 de lei, la etapa județeană a Maratonului pentru Educație Antreprenorială.

Confederaţia Naţională pentru…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Meteo în Alba, în weekend 26 – 28 aprilie. Cum va fi vremea de Florii. Prognoza pe localități

Publicat

vremea meteo weekend florii

Cum va fi vremea de Florii. Meteo în Alba, în weekend 26 – 28 aprilie. Prognoza pe localități. În ultimul weekend din aprilie vom avea parte de o vreme frumoasă, cu temperaturi în creștere.

Ploile se opresc în sfârșit, iar soarele va fi tot mai prezent. Cea mai frumoasă zi va fi chiar de Florii, cu temperaturi maxime de 22 – 24 de grade Celsius și minime cuprinse între 5-7 grade Celsius.

Vezi și Vremea în România până la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

VIDEO FOTO. Genocidul armean, comemorat la Cluj-Napoca. ,,Unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei secolului XX”

Publicat

Un eveniment menit să comemoreze 109 ani de la genocidul armean a avut loc, miercuri seara, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, în organizarea comunității armene. Scopul a fost de a onora memoria celor care au…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe