Connect with us

Eveniment

Rețete ardelenești vechi de peste 50 de ani. Ardeal24 vă prezintă în serial, bucătăria cea mai apreciată din România, transmisă din generație în generație

Publicat


Bucătăria ardelenească este un melanj de rețete românești cu puternice influențe ungurești, în special, și săsești sau sârbești, în unele locuri.

Mâncarea din Ardeal este sățioasă, cu multă carne și grăsimi, bazată în principal pe carnea de porc.

Nu este o mâncare ușoară sau dietetică, ci dimpotrivă, însă gusturile ardelenești nu sunt întrecute de nicio regiune din țară. Poate doar cele din Bucovina (și acelea cu influențe austro-ungare) să se apropie de savoarea bucatelor gătite în Ardeal.

Ardeal24.ro vrea să vă aducă aminte de gustul copilăriei trăite la țară la bunici sau la “momo și toto”. Sunt gusturi inconfundabile și care nu se uită niciodată.

Rețetele pe care o să vi le dăm aici sunt din caietele de rețete scrise de o gospodină obișnuită din Ardeal, care le-a scris la rândul ei după ce le-a învățat de la mama sa prin viu grai.

Sunt rețete simple, cu ingrediente naturale și condimente puține pentru că acum 50-60 de ani de când datează aceste rețete nu există în România altceva. Sunt în același timp rețete pe care le foloseau cu foarte mici variațiuni, comunități întregi în special din județele din centrul Ardealului așa că gustul lor pentru musafirul așezat la masă este aproximativ același. La fel cum este și gustul “jinarsului” de prune fără de care nu începea nicio masă pe ulițele satului ardelenesc.

Astăzi, Ardeal24.ro vă prezintă rețeta de:

CIORBĂ DE TARHON CU AFUMĂTURĂ

Aceasta este o ciorbă ardelenească în care nu se pun legume. Se folosește în schimb o plantă aromatică, tarhonul, care nu se prea utilizează în alte părți din România.

Prima dată se pregătește pentru ciorbă carnea afumată. Poate fi folosit ciolan de porc, o bucată de pulpă de porc afumată sau o costiță frumoasă. Carnea afumată se spală și se opărește, adică se fierbe câteva clocote separat, după ce a fost spălată. În acest fel se îndepărtează excesul de sare și de fum de pe suprafața cărnii.

Separat, se pune apa pentru ciorbă la fiert în care se adaugă o ceapă mare tocată mărunt și bucata de carne spălată și opărită anterior. Se pune sare după gust dar atenție la dozaj, pentru că e posibil ca și carnea afumată să fie destul de sărată iar asta se va simți în ciorba dvs.

Când carnea este aproape fiartă, se pun 3-4 cartofi tăiați în cuburi mărișoare și se așteaptă ca și aceștia să fiarbă.

Când și cartofii sunt aproape fierți, acrim ciorba cu 1-2 linguri de oțet, tot după gust. Acum adaugăm și tarhonul tocat mărunt -ingredientul cheie, pe care îl găsim în piețe mai ales, conservat în oțet și sare.

Până mai fierbe puțin ciorba noastră pregătim un gălbenuș de ou pe care îl frecăm cu putină sare și o cutie mică de smântână. Peste acest amestec adaugăm puțină apă rece iar apoi un polonic de ciorbă fierbinte. Nici albușul nu se irosește ci se pune în ciorbă să fiarbă.

Când cartofii sunt fierți în totalitate punem în ciorba noastră treptat și amestecând continuu, compoziția de gălbenuș și smântână iar apoi oprim focul pentru că minunea e gata.

Ciorba de tarhon cu cartofi și afumătură se mănâncă fierbinte, cu pâine moale de casă, bătută de coajă și cu ardei iute murat.

Poftă bună vă dorim și așteptăm să ne scrieți în comentariile de pe Facebook cum v-a ieșit ciorba și chiar să puneți fotografii cu farfurii aburinde.


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Cardurile de energie: plățile din ajutorul de încălzire se vor face și online. Guvernul a aprobat procedura

Publicat

Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi procedura prin care se vor putea face și plăți online din ajutorul de încălzire.

Anunțul a fost făcut de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

„Guvernul a aprobat astăzi, prin ordonanţă, cea de-a treia modalitate de a efectua plăţi din ajutorul de încălzire. Este vorba de plata online, care va fi şi va funcţiona pentru ca beneficiarii să poată să efectueze aceste plăţi de la locul de domiciliu.

Practic, vor putea accesa aplicaţia informatică prin introducerea codului, seriei pe care o are cardul de energie şi apoi a celor trei documente cu care ne-am obişnuit pentru efectuarea plăţilor şi care sunt necesare pentru a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

ISU Cluj, peste 25.600 de MISIUNI în 2022. Cele mai multe au fost pentru prim ajutor MEDICAL. Martie, luna „de foc”

Publicat

accident valcele apahida 3.jpg

25.614 misiuni au avut salvatorii clujeni în anul 2022. Peste 18.700 au fost pentru acordarea de prim ajutor medical, potrivit bilanțului prezentat marți de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Numărul intervențiilor salvatorilor clujeni a crescut în anul 2022. Astfel, ISU Cluj au desfășurat cu peste 2.200 de misiuni mai mult decât în 2021.

ISU Cluj, peste 25.600 de misiuni în 2022. Cele mai multe au fost pentru prim ajutor medical. Martie, luna „de foc”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al Județului Cluj a prezentat bilanțul pentru anul 2022.
„Personalul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Dorina Gîrbovan, o profesoară de fizică din Cluj-Napoca, susține o prelegere la Centrul Spațial Houston al NASA

Publicat

dorina 1.jpeg

Dorina Gîrbovan, profesoară de fizică la Transylvania College din Cluj-Napoca, va participa, ca speaker, la o conferință organizată la Centrul Spațial al NASA de la Houston (SUA), fiind singurul invitat român care va susține o prelegere.

Dorina Gîrbovan a declarat pentru Cluj24 că participarea la un asemenea eveniment confer României un loc aparte în tabloul internațional al educației.

”Voi participa în luna februarie la cea mai mare conferință din lume, adresată profesorilor, pe tema spațiului – Space Exploration Educators Conference (SEEC) – desfășurată în sistem hibrid, adică fizic și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Cluj

Numărul pensionarilor care au primit indemnizaţie socială a crescut în luna ianuarie

Publicat

pensionari 590x354

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.145.867 în ianuarie 2023, cu 616 persoane mai multe comparativ cu luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceştia, 1.029.805 erau pensionari din sistemul public, iar 116.062 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 423 de lei.

Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Bistriţa-Năsăud (de 489 lei), Maramureş (487 lei), Cluj (469 lei) şi Vrancea (469).

Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – respectiv 48.384 şi în judeţele Suceava (41.815 pensionari) şi Dolj (37.597).

În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a…

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe