Connect with us

Eveniment

Rețete ardelenești vechi de peste 50 de ani. Ardeal24 vă prezintă în serial, bucătăria cea mai apreciată din România, transmisă din generație în generație

Publicat


Bucătăria ardelenească este un melanj de rețete românești cu puternice influențe ungurești, în special, și săsești sau sârbești, în unele locuri.

Mâncarea din Ardeal este sățioasă, cu multă carne și grăsimi, bazată în principal pe carnea de porc.

Nu este o mâncare ușoară sau dietetică, ci dimpotrivă, însă gusturile ardelenești nu sunt întrecute de nicio regiune din țară. Poate doar cele din Bucovina (și acelea cu influențe austro-ungare) să se apropie de savoarea bucatelor gătite în Ardeal.

Ardeal24.ro vrea să vă aducă aminte de gustul copilăriei trăite la țară la bunici sau la “momo și toto”. Sunt gusturi inconfundabile și care nu se uită niciodată.

Rețetele pe care o să vi le dăm aici sunt din caietele de rețete scrise de o gospodină obișnuită din Ardeal, care le-a scris la rândul ei după ce le-a învățat de la mama sa prin viu grai.

Sunt rețete simple, cu ingrediente naturale și condimente puține pentru că acum 50-60 de ani de când datează aceste rețete nu există în România altceva. Sunt în același timp rețete pe care le foloseau cu foarte mici variațiuni, comunități întregi în special din județele din centrul Ardealului așa că gustul lor pentru musafirul așezat la masă este aproximativ același. La fel cum este și gustul “jinarsului” de prune fără de care nu începea nicio masă pe ulițele satului ardelenesc.

Astăzi, Ardeal24.ro vă prezintă rețeta de:

CIORBĂ DE TARHON CU AFUMĂTURĂ

Aceasta este o ciorbă ardelenească în care nu se pun legume. Se folosește în schimb o plantă aromatică, tarhonul, care nu se prea utilizează în alte părți din România.

Prima dată se pregătește pentru ciorbă carnea afumată. Poate fi folosit ciolan de porc, o bucată de pulpă de porc afumată sau o costiță frumoasă. Carnea afumată se spală și se opărește, adică se fierbe câteva clocote separat, după ce a fost spălată. În acest fel se îndepărtează excesul de sare și de fum de pe suprafața cărnii.

Separat, se pune apa pentru ciorbă la fiert în care se adaugă o ceapă mare tocată mărunt și bucata de carne spălată și opărită anterior. Se pune sare după gust dar atenție la dozaj, pentru că e posibil ca și carnea afumată să fie destul de sărată iar asta se va simți în ciorba dvs.

Când carnea este aproape fiartă, se pun 3-4 cartofi tăiați în cuburi mărișoare și se așteaptă ca și aceștia să fiarbă.

Când și cartofii sunt aproape fierți, acrim ciorba cu 1-2 linguri de oțet, tot după gust. Acum adaugăm și tarhonul tocat mărunt -ingredientul cheie, pe care îl găsim în piețe mai ales, conservat în oțet și sare.

Până mai fierbe puțin ciorba noastră pregătim un gălbenuș de ou pe care îl frecăm cu putină sare și o cutie mică de smântână. Peste acest amestec adaugăm puțină apă rece iar apoi un polonic de ciorbă fierbinte. Nici albușul nu se irosește ci se pune în ciorbă să fiarbă.

Când cartofii sunt fierți în totalitate punem în ciorba noastră treptat și amestecând continuu, compoziția de gălbenuș și smântână iar apoi oprim focul pentru că minunea e gata.

Ciorba de tarhon cu cartofi și afumătură se mănâncă fierbinte, cu pâine moale de casă, bătută de coajă și cu ardei iute murat.

Poftă bună vă dorim și așteptăm să ne scrieți în comentariile de pe Facebook cum v-a ieșit ciorba și chiar să puneți fotografii cu farfurii aburinde.


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Ușoară apreciere a leului față de euro

Publicat

Menținerea unui nivel mai redus al aversiunii față de risc, în condițiile existenței unui status quo în conflictul dintre Israel și Iran, a permis aprecierea monedelor de la marginea zonei euro.

ANALIZĂ. Radu…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Rețele de alimentare cu apă și canalizare menajeră la Galda de Sus și Cetea. Licitația pentru lucrări, lansată în SEAP

Publicat

conducte canalizare lucrari

Rețele de alimentare cu apă și canalizare menajeră la Galda de Sus și Cetea. Locuitorii din satele Galda de Sus și Cetea din comuna Galda de Jos vor beneficia de rețele de alimentare cu apă și de canalizare, printr-o investiție de peste 13,4 milioane de lei. 

Primăria Galda de Jos a lansat pe 19 aprilie, în SEAP, o licitație pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă și rețele de canalizare menajeră în localitățile Galda…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

24 aprilie: Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei. Sfinții ierarhi din Cetatea Alba Iulia

Publicat

24 aprilie: Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei. Cei trei sfinții ierarhi și legăturilor lor cu Cetatea Alba Iulia.

Ei au legături cu orașul Alba Iulia. Basilica, agenția de știri a Patriarhiei Ortodoxe, le-a dedicat un documentar cu prilejul acestei zile.

24 aprilie: Sfântul Ierarh Iorest

Sfântul Ierarh Iorest s-a născut în Transilvania, din părinţi ortodocşi, primind la botez numele de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Târgul de cArte Alba Transilvana, 10-12 mai 2024, la Alba Iulia. Lansări de carte, concerte, expoziții, conferințe. PROGRAM

Publicat

Târgul de cArte Alba Transilvana, ediția 2024, se va desfășura la Alba Iulia, în perioada 10-12 mai. Vor fi trei zile cu 58 de lansări de carte, concerte, recitaluri, expoziții, conferințe.

Sunt organizate peste 70 de standuri expoziționale de carte din domenii precum: beletristică, dezvoltare personală, business, spiritualitate, hobby, cărți pentru copii sau volume de specialitate.

A 15-a ediție a Târgului de cArte Alba…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe