Eveniment
Rețete ardelenești vechi de peste 50 de ani. Ardeal24 vă prezintă în serial, bucătăria cea mai apreciată din România, transmisă din generație în generație
Bucătăria ardelenească este un melanj de rețete românești cu puternice influențe ungurești, în special, și săsești sau sârbești, în unele locuri.
Mâncarea din Ardeal este sățioasă, cu multă carne și grăsimi, bazată în principal pe carnea de porc.
Nu este o mâncare ușoară sau dietetică, ci dimpotrivă, însă gusturile ardelenești nu sunt întrecute de nicio regiune din țară. Poate doar cele din Bucovina (și acelea cu influențe austro-ungare) să se apropie de savoarea bucatelor gătite în Ardeal.
Ardeal24.ro vrea să vă aducă aminte de gustul copilăriei trăite la țară la bunici sau la “momo și toto”. Sunt gusturi inconfundabile și care nu se uită niciodată.
Rețetele pe care o să vi le dăm aici sunt din caietele de rețete scrise de o gospodină obișnuită din Ardeal, care le-a scris la rândul ei după ce le-a învățat de la mama sa prin viu grai.
Sunt rețete simple, cu ingrediente naturale și condimente puține pentru că acum 50-60 de ani de când datează aceste rețete nu există în România altceva. Sunt în același timp rețete pe care le foloseau cu foarte mici variațiuni, comunități întregi în special din județele din centrul Ardealului așa că gustul lor pentru musafirul așezat la masă este aproximativ același. La fel cum este și gustul “jinarsului” de prune fără de care nu începea nicio masă pe ulițele satului ardelenesc.
Astăzi, Ardeal24.ro vă prezintă rețeta de:
CIORBĂ DE TARHON CU AFUMĂTURĂ
Aceasta este o ciorbă ardelenească în care nu se pun legume. Se folosește în schimb o plantă aromatică, tarhonul, care nu se prea utilizează în alte părți din România.
Prima dată se pregătește pentru ciorbă carnea afumată. Poate fi folosit ciolan de porc, o bucată de pulpă de porc afumată sau o costiță frumoasă. Carnea afumată se spală și se opărește, adică se fierbe câteva clocote separat, după ce a fost spălată. În acest fel se îndepărtează excesul de sare și de fum de pe suprafața cărnii.
Separat, se pune apa pentru ciorbă la fiert în care se adaugă o ceapă mare tocată mărunt și bucata de carne spălată și opărită anterior. Se pune sare după gust dar atenție la dozaj, pentru că e posibil ca și carnea afumată să fie destul de sărată iar asta se va simți în ciorba dvs.
Când carnea este aproape fiartă, se pun 3-4 cartofi tăiați în cuburi mărișoare și se așteaptă ca și aceștia să fiarbă.
Când și cartofii sunt aproape fierți, acrim ciorba cu 1-2 linguri de oțet, tot după gust. Acum adaugăm și tarhonul tocat mărunt -ingredientul cheie, pe care îl găsim în piețe mai ales, conservat în oțet și sare.
Până mai fierbe puțin ciorba noastră pregătim un gălbenuș de ou pe care îl frecăm cu putină sare și o cutie mică de smântână. Peste acest amestec adaugăm puțină apă rece iar apoi un polonic de ciorbă fierbinte. Nici albușul nu se irosește ci se pune în ciorbă să fiarbă.
Când cartofii sunt fierți în totalitate punem în ciorba noastră treptat și amestecând continuu, compoziția de gălbenuș și smântână iar apoi oprim focul pentru că minunea e gata.
Ciorba de tarhon cu cartofi și afumătură se mănâncă fierbinte, cu pâine moale de casă, bătută de coajă și cu ardei iute murat.
Poftă bună vă dorim și așteptăm să ne scrieți în comentariile de pe Facebook cum v-a ieșit ciorba și chiar să puneți fotografii cu farfurii aburinde.
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Prognoza meteo pe următoarele săptămâni arată că temperaturile rămân mai scăzute decât cele normale la începutul iernii, în toată țara. Cum va fi vremea până de Crăciun?
Administrația Națională de…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
FOTO: Alexia Cârmici și Dario Popa, aleși MISS și MISTER Boboc 2024 la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia
Opt perechi de boboci au intrat în competiția din 2024 pentru titlurile de Miss și Mister Boboc la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Tinerii au pus în scenă ”o călătorie în timp”.
Publicul a avut ocazia să treacă, alături de concurenți, prin perioade diferite, cu momente de muzică, dans și mici scenete.
Concurenții au avut de trecut prin probe de prezentare, talent, cultură generală, joc amuzant ”Scaunele muzicale”.
La probele de talent, concurenții și-au prezentat…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Românii vor putea călători fără vize în China. Beijingul încercă să atragă turişti europeni.
China a anunţat vineri că cetăţenii români vor putea călători fără vize în această ţară începând cu 30 noiembrie 2024.
China îşi va extinde regimul fără vize pentru a include România, Bulgaria, Croaţia, Muntenegru, Japonia şi alte ţări, începând cu 30 noiembrie 2024 şi până la 31 decembrie 2025, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, relatează…
Citește mai mult pe Alba24.ro