Connect with us

Eveniment

RETROSPECTIVĂ 2020/ Fenomene naturale în România

Publicat


IANUARIE
7. – Staţia meteo din Întorsura Buzăului a înregistrat minus 21,6 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură din iarna 2019-2020 în judeţul Covasna.
10. – Patru cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,4 şi 3 grade pe scara Richter s-au produs în zona seismică Vrancea.
31. – Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs la ora 3.26, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri.

FEBRUARIE
8. – Un cutremur cu magnitudinea 4,3, s-a produs la ora 20.24, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la adâncimea de 129 de kilometri.

 

APRILIE
9. – O alunecare de teren a avut loc în Azuga, judeţul Prahova, afectând circa 10.000 de metri pătraţi de teren, 20 de familii (130 de persoane) fiind evacuate din locuinţe. Pământul şi copacii angrenaţi în alunecarea de teren au blocat albia pârâului din Azuga şi s-a format un baraj. Pompierii au acţionat încă din cursul nopţii cu motopompe pentru a evacua apa din amonte către aval. Terenul afectat se află în proprietatea Familiei Regale, a precizat Biroul de Presă al Casei Regale, printr-un comunicat: „În ultimii 19 ani, pe acest teren nu s-a efectuat nicio defrişare, conform cu legile în vigoare. Ultima tăiere de copaci a avut loc în anul 2001, anterior retrocedării către Regele Mihai I. Echipele de specialişti de la faţa locului analizează cauzele posibile ale alunecării de teren. Acestea pot fi explicate prin vârsta înaintată a copacilor, care au îngreunat panta foarte mare a versantului, sau prin eroziunea produsă de apă”.
12. – Un cutremur cu magnitudinea 4,3 s-a produs la ora 5.31, în Marea Neagră, la o adâncime de 48 de kilometri, la 189 de kilometri est de Constanţa.
25. – Un seism cu magnitudinea 5 s-a produs, la ora 1.04, în zona seismică Vrancea, judeţul Galaţi, la o adâncime de 23 de kilometri.

MAI
24. – Un cutremur cu magnitudinea 4,1 revizuită la 4,2 pe Richter s-a produs la ora 15.07, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, la o adâncime de 140 de kilometri.

 

 

IUNIE
2. – Un seism cu magnitudinea 4,8 pe scara Richter, revizuit la 4,4, s-a produs la ora 14.12, în judeţul Buzău, la o adâncime de 99 de kilometri, iniţial fiind anunţat în Covasna, la adâncimea de 117 kilometri.
7. – Opt judeţe din nord-vestul ţării s-au aflat sub o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată manifestată prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină şi averse care au avut şi caracter torenţial.
8. – Optsprezece judeţe din nordul şi nord-vestul ţării (Satu Mare, Maramureş, Suceava, Neamţ, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Cluj, Bihor, Alba, Hunedoara, Arad, Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea) s-au aflat sub Cod galben de vijelii pe parcursul zilei potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.
14. – Pompierii au intervenit în 56 de localităţi din 17 judeţe (Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Prahova, Suceava şi Teleorman) pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente şi vântul puternic. S-a intervenit pentru evacuarea apei din 238 de case, 121 de curţi, 63 de beciuri/subsoluri, trei anexe gospodăreşti, patru obiective economice, două instituţii publice, o stradă. Situaţii deosebite au fost înregistrate în judeţele Bihor şi Mureş.
15. – La nivel naţional au fost emise 14 atenţionări şi avertizări hidrometeorologice imediate care au vizat intensificări puternice ale vântului, averse torenţiale, grindină, frecvente descărcări electrice, vijelii, scurgeri importante pe versanţi şi viituri rapide pe râurile mici. Judeţele cele mai afectate de precipitaţiile abundente şi de vântul puternic au fost Caraş-Severin, Hunedoara şi Vâlcea, unde s-a intervenit în 16 localităţi.

 

 

17. – Pompierii militari au intervenit în 53 de localităţi din 23 de judeţe pentru înlăturarea efectelor produse de ploile abundente şi vântul puternic. Totodată, la nivel naţional au fost emise 32 de atenţionări şi avertizări hidrometeorologice imediate, care au vizat intensificări puternice ale vântului, averse torenţiale, grindină, frecvente descărcări electrice, vijelii, scurgeri importante pe versanţi şi viituri rapide pe râurile mici.
21. – Averse torenţiale au produs inundaţii în 46 de localităţi din 22 judeţe. Cele mai afectate judeţe au fost Bihor, Neamţ, Suceava şi Vaslui. Pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 53 de case, 194 curţi, 66 beciuri/subsoluri şi 3 străzi
25. – Precipitaţii abundente au provocat inundaţii în 36 de localităţi din 18 judeţe, cele mai afectate judeţe fiind Argeş, Botoşani şi Hunedoara. Pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 43 de case, 208 de curţi şi 78 de beciuri/subsoluri.
– O viitură de pe râul Prut, formată pe teritoriul ucrainean, a ajuns, prin propagare, pe teritoriul României, vârful maxim fiind la intrarea în ţară. La staţia Oroftiana, se înregistrau 78 cm (aproape 2 m) peste Cota de pericol. Compania Apele Române a dispus distribuirea a 20.000 de saci, pentru protejarea proprietăţilor din zonele joase ale localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut.

IULIE
2. – Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prima atenţionare Cod galben de caniculă din acest an, valabilă în zilele de 2 şi 3 iulie, în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul şi centrul Moldovei, temperaturile maxime atingând frecvent 35-36 de grade Celsius şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală depăşind uşor pragul critic de 80 de unităţi.

 

 

AUGUST
6. – Un incendiu de vegetaţie uscată a avut loc în zona Ghencea din Bucureşti, desfăşurat pe 10.000 mp. Un mesaj RO-ALERT a fost emis pentru a avertiza populaţia din Sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei, precum şi comuna Bragadiru.
10. – Un incendiu de vegetaţie a avut loc în Periş, manifestat pe aproximativ 7-10 hectare, la batalurile fostei ferme de porci. A fost transmis şi mesaj prin RO-ALERT pentru sectorul 1, Periş, Snagov, Corbeanca, Buftea şi Otopeni.

 

 

OCTOMBRIE
10. – Un cutremur cu magnitudinea 4 s-a produs la ora 9.29, în zona seismică Făgăraş-Câmpulung, judeţul Prahova, la o adâncime de 64 de kilometri.
30. – Un seism cu magnitudinea 4,2 s-a produs la ora 0.39, în zona Moldovei, judeţul Vaslui la o adâncime de 8 kilometri. AGERPRES/(Documentare – Cerasela Bădiţă, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Anda Badea)
sursa: Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Bărbatul lovit de tren era polițist local la Cluj-Napoca. Se pare că ar fi intrat în depresie

Publicat

Bărbatul de 40 de ani, care a murit vineri seară după ce a fost lovit de tren în Gara Cluj-Napoca, era polițist local în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și își desfășura activitatea la serviciul de Ordine Publică al…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Alertă în Galați: Armata a depistat pe radare „o posibilă pătrundere neautorizată”. Autoritățile caută drone căzute

Publicat

Ministerul Apărării a transmis că sistemul de supraveghere radar al armatei a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați. Vineri seară, înainte de miezul nopții, locuitorii din județele Galați și Tulcea au primit mesaje Ro-Alert prin care erau anunțați să se adăpostească întrucât exista posibilitatea „căderii unor obiecte din spațiul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

LIVE-VIDEO: Alba Iulia City Race 2023. Peste 800 de alergători la startul competiției, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

Peste 800 de alergători iau startul sâmbătă dimineața în cadrul competiției Alba Iulia City Race 2023, în Piața Cetății din municipiu.

Primii care au luat startul, la ora 10:00, au fost alergătorii înscriși în cursele de Semimaraton 21 km și Cros 11 km. Mai apoi, de la ora 10:15 au pornit alergătorii înscriși la Cursa Populară 5 km si la Familiy Run.

Organizatorii au pregătit cinci trasee, gândite astfel încât să fie…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Cum se fac BANII: Primiți cu INFLUENCERITUL? Mircea Bravo, peste 10 milioane de lei profit NET

Publicat

Influencer, blogger, vlogger, creator de conținut… Sunt meserii care nu apar în nomenclator. Dacă acum câteva zeci de ani copiii voiau să se facă medici, contabili, ingineri, avocați, acum toți vor să devină influenceri,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe