Connect with us

Eveniment

RETROSPECTIVĂ 2020/ Fenomene naturale în România

Publicat


IANUARIE
7. – Staţia meteo din Întorsura Buzăului a înregistrat minus 21,6 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură din iarna 2019-2020 în judeţul Covasna.
10. – Patru cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,4 şi 3 grade pe scara Richter s-au produs în zona seismică Vrancea.
31. – Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs la ora 3.26, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri.

FEBRUARIE
8. – Un cutremur cu magnitudinea 4,3, s-a produs la ora 20.24, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la adâncimea de 129 de kilometri.

 

APRILIE
9. – O alunecare de teren a avut loc în Azuga, judeţul Prahova, afectând circa 10.000 de metri pătraţi de teren, 20 de familii (130 de persoane) fiind evacuate din locuinţe. Pământul şi copacii angrenaţi în alunecarea de teren au blocat albia pârâului din Azuga şi s-a format un baraj. Pompierii au acţionat încă din cursul nopţii cu motopompe pentru a evacua apa din amonte către aval. Terenul afectat se află în proprietatea Familiei Regale, a precizat Biroul de Presă al Casei Regale, printr-un comunicat: „În ultimii 19 ani, pe acest teren nu s-a efectuat nicio defrişare, conform cu legile în vigoare. Ultima tăiere de copaci a avut loc în anul 2001, anterior retrocedării către Regele Mihai I. Echipele de specialişti de la faţa locului analizează cauzele posibile ale alunecării de teren. Acestea pot fi explicate prin vârsta înaintată a copacilor, care au îngreunat panta foarte mare a versantului, sau prin eroziunea produsă de apă”.
12. – Un cutremur cu magnitudinea 4,3 s-a produs la ora 5.31, în Marea Neagră, la o adâncime de 48 de kilometri, la 189 de kilometri est de Constanţa.
25. – Un seism cu magnitudinea 5 s-a produs, la ora 1.04, în zona seismică Vrancea, judeţul Galaţi, la o adâncime de 23 de kilometri.

MAI
24. – Un cutremur cu magnitudinea 4,1 revizuită la 4,2 pe Richter s-a produs la ora 15.07, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, la o adâncime de 140 de kilometri.

 

 

IUNIE
2. – Un seism cu magnitudinea 4,8 pe scara Richter, revizuit la 4,4, s-a produs la ora 14.12, în judeţul Buzău, la o adâncime de 99 de kilometri, iniţial fiind anunţat în Covasna, la adâncimea de 117 kilometri.
7. – Opt judeţe din nord-vestul ţării s-au aflat sub o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată manifestată prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină şi averse care au avut şi caracter torenţial.
8. – Optsprezece judeţe din nordul şi nord-vestul ţării (Satu Mare, Maramureş, Suceava, Neamţ, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Cluj, Bihor, Alba, Hunedoara, Arad, Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea) s-au aflat sub Cod galben de vijelii pe parcursul zilei potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.
14. – Pompierii au intervenit în 56 de localităţi din 17 judeţe (Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Prahova, Suceava şi Teleorman) pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente şi vântul puternic. S-a intervenit pentru evacuarea apei din 238 de case, 121 de curţi, 63 de beciuri/subsoluri, trei anexe gospodăreşti, patru obiective economice, două instituţii publice, o stradă. Situaţii deosebite au fost înregistrate în judeţele Bihor şi Mureş.
15. – La nivel naţional au fost emise 14 atenţionări şi avertizări hidrometeorologice imediate care au vizat intensificări puternice ale vântului, averse torenţiale, grindină, frecvente descărcări electrice, vijelii, scurgeri importante pe versanţi şi viituri rapide pe râurile mici. Judeţele cele mai afectate de precipitaţiile abundente şi de vântul puternic au fost Caraş-Severin, Hunedoara şi Vâlcea, unde s-a intervenit în 16 localităţi.

 

 

17. – Pompierii militari au intervenit în 53 de localităţi din 23 de judeţe pentru înlăturarea efectelor produse de ploile abundente şi vântul puternic. Totodată, la nivel naţional au fost emise 32 de atenţionări şi avertizări hidrometeorologice imediate, care au vizat intensificări puternice ale vântului, averse torenţiale, grindină, frecvente descărcări electrice, vijelii, scurgeri importante pe versanţi şi viituri rapide pe râurile mici.
21. – Averse torenţiale au produs inundaţii în 46 de localităţi din 22 judeţe. Cele mai afectate judeţe au fost Bihor, Neamţ, Suceava şi Vaslui. Pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 53 de case, 194 curţi, 66 beciuri/subsoluri şi 3 străzi
25. – Precipitaţii abundente au provocat inundaţii în 36 de localităţi din 18 judeţe, cele mai afectate judeţe fiind Argeş, Botoşani şi Hunedoara. Pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 43 de case, 208 de curţi şi 78 de beciuri/subsoluri.
– O viitură de pe râul Prut, formată pe teritoriul ucrainean, a ajuns, prin propagare, pe teritoriul României, vârful maxim fiind la intrarea în ţară. La staţia Oroftiana, se înregistrau 78 cm (aproape 2 m) peste Cota de pericol. Compania Apele Române a dispus distribuirea a 20.000 de saci, pentru protejarea proprietăţilor din zonele joase ale localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut.

IULIE
2. – Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prima atenţionare Cod galben de caniculă din acest an, valabilă în zilele de 2 şi 3 iulie, în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul şi centrul Moldovei, temperaturile maxime atingând frecvent 35-36 de grade Celsius şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală depăşind uşor pragul critic de 80 de unităţi.

 

 

AUGUST
6. – Un incendiu de vegetaţie uscată a avut loc în zona Ghencea din Bucureşti, desfăşurat pe 10.000 mp. Un mesaj RO-ALERT a fost emis pentru a avertiza populaţia din Sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei, precum şi comuna Bragadiru.
10. – Un incendiu de vegetaţie a avut loc în Periş, manifestat pe aproximativ 7-10 hectare, la batalurile fostei ferme de porci. A fost transmis şi mesaj prin RO-ALERT pentru sectorul 1, Periş, Snagov, Corbeanca, Buftea şi Otopeni.

 

 

OCTOMBRIE
10. – Un cutremur cu magnitudinea 4 s-a produs la ora 9.29, în zona seismică Făgăraş-Câmpulung, judeţul Prahova, la o adâncime de 64 de kilometri.
30. – Un seism cu magnitudinea 4,2 s-a produs la ora 0.39, în zona Moldovei, judeţul Vaslui la o adâncime de 8 kilometri. AGERPRES/(Documentare – Cerasela Bădiţă, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Anda Badea)
sursa: Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cluj

VIDEO. BĂTAIE la concertul lui David Guetta de la UNTOLD

Publicat

screenshot 243.png

La concertul de sâmbătă al lui David Guetta, mai mulți festivalieri au avut o altercație. Aceștia s-au luat la bătaie în mulțime, în dreptul scenei principale de la festivalul UNTOLD.

„Situația e în curs de verificare, cercetăm să vedem ce a declanșat conflictul”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Andreea Vișan, pentru Cluj24.

Din datele de până acum se știe că bătaia s-a încheiat rapid.

Sursa video: Știri de Cluj

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Alba

Programul Start-Up Nation: Guvernul intenționează să suplimenteze bugetul de 520 de milioane de lei

Publicat

Guvernul ar putea suplimenta bugetul de 520 de milioane de lei alocat deja Programului Start-Up Nation pentru a oferi sprijin cât mai multor antreprenori să investească în România, anunță premierul Nicolae Ciucă.

„Susținem spiritul antreprenorial și inițiativa privată și îi încurajăm pe românii din țară și din afara granițelor să-și deschidă o afacere în România. Programul Start-Up Nation este o oportunitate, iar alături de celelalte proiecte derulate la nivel guvernamental ne-am propus să consolidăm mediul privat și contribuim la crearea de noi locuri de muncă. Acest program răspunde realităților economice și sociale.

Am creat un pilon distinct pentru românii din diaspora,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Tânăr din Alba Iulia, prins la volan sub influența substanțelor psihoactive. Unde a fost oprit de polițiști

Publicat

Un tânăr de 25 de ani din Alba Iulia este cercetat de polițiști după ce a fost prins în timp ce conducea un autoturism, pe B-dul Republicii, fiind sub influența substanțelor psihoactive.

Potrivit IPJ Alba, data de 5 august 2022, în jurul orei 20,10, polițiștii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un tânăr de 25 ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe Bulevardul Republicii din Alba Iulia, fiind sub influența substanțelor psihoactive.

Tânărul a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice.

Față de el, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. O răpire ca în poveşti a unei fete din Cluj: Un epilog trist al unei aventuri frumoase

Publicat

fata.jpg

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„În ziua când în Capitală muncitorii de la atelierele Griviţa se baricadaseră aruncând cu pietre în soldaţi, când la Cluj spiritele răscolite de agitatorii comunişti se calmaseră reîncepând munca în uzine, pe dealul Feleacului, în cartierul Borhanci se petreceau cu totul altfel de lucruri pe cât de interesante pe atât de romantice.

În cartierul Borhanci, acolo unde deşi este…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe