Eveniment
Retrospectiva evenimentelor interne 14-18 decembrie 2020
Intrarea în vigoare a prevederilor HG privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, prezentarea de către BEC a datelor privind repartizarea mandatelor în urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie, decorarea generalului în rezervă Nicolae Ciucă cu Legiunea de Merit (în grad de ofiţer) de către ambasadorul american, Adrian Zuckerman, celebrarea a 65 de ani de apartenenţă a României la ONU sunt doar câteva dintre principalele evenimente interne ale intervalului 14-18 decembrie 2020.
CORONAVIRUS
14 decembrie – Au intrat în vigoare prevederile Hotărârii de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile. Hotărârea fusese aprobată de Guvern în şedinţa din 11 decembrie 2020 şi a fost adoptată conform propunerilor aprobate la 10 decembrie în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). Hotărârea 58 a CNSU păstrează restricţiile şi măsurile de protecţie sanitară existente, la care se adaugă una referitoare la organizarea şi desfăşurarea activităţilor operatorilor de transport pe cablu de pe pârtiile de schi, în condiţiile care vor fi stabilite prin ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
17 decembrie – Preşedintele Klaus Iohannis a avut o nouă şedinţă de lucru privind gestionarea epidemiei de COVID-19, la care au participat prim-ministrul interimar, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva noului coronavirus, dr. Valeriu Gheorghiţă.
17 decembrie – Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat la începutul şedinţei de guvern că au fost operaţionalizate depozitul central şi cele din teritoriu pentru vaccinul anti-COVID. El a adăugat că în prima etapă, în luna ianuarie, România va primi în jur de 600.000 de doze de vaccin, iar imunizarea va fi adresată corpului medical din unităţile publice şi private.
17 decembrie – Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat Hotărârea 60, prin care reglementează, printre altele, organizarea evenimentelor oficiale – sesiuni parlamentare, şedinţe, reuniuni de lucru pregătitoare, precum şi a ceremoniilor de comemorare a evenimentelor din Decembrie 1989; a actualizat lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.
18 decembrie – Restricţiile instituite pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus rămân în vigoare de Crăciun şi de Anul Nou, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a adăugat că după Crăciun va începe campania de vaccinare anti-COVID, menţionând că personalul medical va fi prima categorie care va fi imunizată, iar în lunile martie, aprilie şi mai – populaţia generală. Preşedintele Iohannis a vizitat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din Bucureşti, care este centrul naţional de primire şi stocare a dozelor de vaccin anti-COVID-19.
18 decembrie – Grupul de Comunicare Strategică a informat că pe teritoriul României au fost confirmate, până în prezent, 582.786 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea, 484.948 au fost declarate vindecate. Un număr de 11.710 persoane cu COVID-19 erau internate în unităţile sanitare de profil, dintre care 1.270 la terapie intensivă. Numărul total al deceselor a ajuns la 14.157. Până la această dată, la nivel naţional au fost prelucrate 4.561.726 de teste. Numărul românilor din afara ţării confirmaţi cu noul coronavirus era de 7.036, iar cel al deceselor de 128.
POLITIC
14 decembrie – Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru. După consultări, a declarat că încă nu au fost întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru.
14 decembrie – Datele prezentate de Biroul Electoral Central privind repartizarea mandatelor în urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie arată că: PSD va avea în viitorul Parlament 47 mandate la Senat şi 110 mandate la Camera Deputaţilor, în timp ce PNL a obţinut 41 la Senat, respectiv 93 la Camera Deputaţilor. Alianţa USR PLUS va avea 25 de mandate la Senat şi 55 la Camera Deputaţilor, iar Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – 14 la Senat şi 33 la Camera Deputaţilor. UDMR a obţinut 9 mandate la Senat şi 21 la Camera Deputaţilor.
16 decembrie – Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind convocarea noului Parlament la data de 21 decembrie.
18 decembrie – Surse politice au precizat că liderii PNL şi USR PLUS au ajuns la un acord în vederea formării viitoarei coaliţii de guvernare, în baza căruia lui Florin Cîţu ar urma să îi revină funcţia de prim-ministru. Potrivit acestora, preşedinţia Camerei Deputaţilor ar urma să îi revină preşedintelui PNL, Ludovic Orban, iar preşedinţia Senatului va fi deţinută de un reprezentant USR PLUS. În viitorul Cabinet, PNL ar urma să deţină opt portofolii, USR PLUS şapte, iar UDMR trei, au precizat aceleaşi surse.
AFACERI EXTERNE
14 decembrie – Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat la Reuniunea ministerială informală a UE cu statele din America Latină şi Caraibi, organizată de Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene, în sistem videoconferinţă, ocazie cu care a abordat tema răspunsului imediat la pandemia de COVID-19, făcând referire la valoarea universală a solidarităţii în situaţii de criză şi a multilateralismului eficient.
14 decembrie – România a fost şi va rămâne un membru activ implicat în buna funcţionare a Organizaţiei Naţiunilor Unite, demonstrând un angajament autentic şi durabil pe toate palierele: menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, dezvoltarea durabilă şi promovarea drepturilor omului, a democraţiei şi statului de drept, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la celebrarea a 75 de ani de existenţă a organizaţiei şi a 65 de ani de apartenenţă a României la ONU.
15 decembrie – Parteneriatul strategic dintre România şi SUA este unul dintre pilonii pe care se bazează apărarea ţării noastre şi a contribuit semnificativ la dezvoltarea Forţelor Armate române, a declarat premierul interimar, Nicolae Ciucă, la Ambasada SUA, cu prilejul decorării sale cu Legiunea de Merit (în grad de ofiţer). Generalul în rezervă Nicolae Ciucă a fost decorat cu Legiunea de Merit (în grad de ofiţer) de ambasadorul american, Adrian Zuckerman, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a preşedintelui PNL, Ludovic Orban, pentru recunoaşterea meritelor din timpul desfăşurării activităţii de şef al Statului Major al Apărării, în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2019.
JUSTIŢIE
15 decembrie – Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia sunt incluse în categoria locurilor de muncă în condiţii speciale activităţile încadrate în grupa 1 de muncă din industria de armament.
15 decembrie – Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională Legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu, care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor care depăşesc suma de 7.000 de lei. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, legea fiind declarată neconstituţională în ansamblul său.
15 decembrie – Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul care cuprinde măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului, inclusiv pedepse cu închisoarea pentru acţiuni de ură împotriva romilor.
15 decembrie – Fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale. Tăriceanu este acuzat că nu a constatat încetarea mandatului senatorului Cristian Marciu, acesta având o decizie definitivă în instanţă privind încălcarea legii incompatibilităţilor.
15 decembrie – Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind problema lipsei apei calde şi căldurii în Capitală. AP s-a mai sesizat din oficiu privind serviciile de salubrizare din Sectorul 1.
16 decembrie – Curtea Constituţională a respins o sesizare a preşedintelui Klaus Iohannis şi a decis că Legea privind suplimentele alimentare este constituţională.
17 decembrie – Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şapte ani închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, iar prinţul Paul al României a primit o pedeapsă de trei ani şi patru luni închisoare cu executare. În acelaşi dosar, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au fost condamnaţi la câte cinci ani închisoare cu executare. De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru aderare la un grup infracţional organizat, el fiind obligat să efectueze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile. Apostol Muşat, fost primar al comunei Snagov, a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare, acceaşi pedeapsă primind şi Nicolae Jecu, fost prefect al judeţului Ilfov. AGERPRES (Documentare – Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Gabriela Badea)
***Material realizat pe baza ştirilor AGERPRES
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Cluj
S.O.S. România este SINGURUL partid autentic suveranist din România. Suveranitatea națională aparține POPORULUI român (PE)
Partidul S.O.S. România este singurul partid autentic suveranist din România, singura alternativă politică credibilă capabilă să oprească noua politică a globaliștilor, neomarxismul, în abuzurile sale și să pună capăt…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Cum au sărbătorit în avans, Ziua de 1 Decembrie, elevii Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia
Elevii Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia au sărbătorit în avans, Ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Aceștia, alături de profesori au organizat mai multe activități în curtea școlii, dar și pe holuri.
Activitățile elevilor au fost prezentate de reprezentanții școlii, într-un comunicat de presă, comunicat pe care îl redăm mai jos.
”Elevii claselor pregătitoare – IV, îndrumați de învățătorii lor au organizat activități de cinstire a Unirii în fiecare clasă,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Vineri: Vernisajul expoziției „Apuseni, țara de piatră”, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia
La Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia va avea loc vineri, 29 noiembrie, de la ora 16:00, vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului „Apuseni, țara de piatră” din cadrul proiectului Romania Student Tour. Evenimentul este organizat în seria activităților Festivalului Național Studențesc „Zilele Unirii” – ediția XXVII, dedicat Zilei Naționale a României.
„Apuseni, țara de piatră” introduce privitorul într-o lume fascinantă, care înmănunchează fotografii cu chipuri mai vechi și…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Mii de înșelăciuni prin metoda ”investiții în acțiuni”, de la începutul anului. Avertisment al Poliției Române
Mii de înșelăciuni prin metoda ”investiții în acțiuni”: Poliția Română a primit, de la începutul anului și până în septembrie, aproximativ 3.100 de sesizări privind fraude cu „investiții”, din care peste 80% vizau fraude cu acțiuni, a declarat comisar-șef de poliție Sorin Stănică, specialist în prevenirea criminalității în cadrul IGPR.
„În primul rând, vizavi de număr, ce voiam să vă spun este faptul că, de principiu, statistica noastră, a Poliției Române, este pe tipuri de…
Citește mai mult pe Alba24.ro