Connect with us

Eveniment

Retrospectiva evenimentelor interne 25-29 ianuarie 2021

Publicat



CORONAVIRUS
* Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, la 26 ianuarie, la conferinţa online organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, că discuţiile privind existenţa unui certificat de vaccinare anti-COVID continuă la nivelul Uniunii Europene, iar acest subiect trebuie analizat cu atenţie, pentru a fi evitată orice „abordare discriminatorie”.

* Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare (CNCAV) a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a precizat, la 26 ianuarie, că vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca sunt eficiente şi împotriva tulpinii din Marea Britanie.

* La 26 ianuarie, încă 95.940 de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech au sosit în România pe cale aeriană, a informat CNCAV. Tranşa de vaccinare din 26 ianuarie este cea de-a şasea care a sosit în România. Ţara noastră a mai primit următoarele tranşe de vaccin: a cincea tranşă de vaccin Pfizer BioNTech, de 87.750 doze (17 ianuarie); a patra tranşă de vaccin, de 150.150 doze (11 ianuarie); a treia tranşă de vaccin, de 150.150 doze (6 ianuarie); a doua tranşă, de 140.400 doze (29 decembrie); prima tranşă, de 10.000 de doze de vaccin (26 decembrie).

* CNCAV a informat, la 28 ianuarie, că 908.092 persoane au fost programate pentru imunizare prin platforma informatică, perioada 15 ianuarie-28 ianuarie (ora 9.00), în cadrul celei de-a doua etape a II-a de vaccinare, după cum urmează: individual, direct în platformă – 364.301 persoane; prin intermediul medicilor – 167.024 persoane; telefonic, prin Call Center – 103.632 persoane; prin intermediul angajatorului – 273.135 de persoane din domenii esenţiale.

* Potrivit datelor puse la dispoziţia CNCAV de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (RENV), situaţia vaccinărilor, la 28 ianuarie, ora 17.00, era următoarea: 38.692 doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore); 609.396 doze totale, la un număr de 534.346 persoane, din care 459.296 persoane vaccinate cu 1 doză şi 75.050 persoane vaccinate cu 2 doze.

* Conform informării zilnice a Grupului de Comunicare Strategică (ora 13.00), până la 29 ianuarie, pe teritoriul României au fost confirmate 724.250 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, cu 2.737 mai multe decât în ziua precedentă. Numărul total de decese până la această dată era de 18.196 persoane, dintre care 91 în ultimele 24 de ore.

POLITIC
* Şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a participat, prin videoconferinţă, la cea de-a 185-a reuniune a Comitetului Militar al NATO. S-a discutat despre angajamentele operaţionale, inclusiv în Afganistan, Irak şi Balcani, a fost aprobat conceptul fundamental „NATO Warfighting”, s-a analizat progresul privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare în spaţiul Euro-Atlantic şi s-au propus soluţii pentru eliminarea impactului pandemiei de COVID-19 asupra capacităţilor defensive naţionale şi aliate.

ADMINISTRAŢIE
* Teatrele, cinematografele, restaurantele, barurile, cafenelele şi sălile de jocuri de noroc din Bucureşti au fost redeschise, la 25 ianuarie, la 30% din capacitate, cu condiţia menţinerii ratei de incidenţă sub 3/1.000 de locuitori, ca urmare a unei decizii a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

ECONOMIC
* Ţinta de deficit pentru bugetul de stat pe 2021 rămâne la 7%, a declarat, la 27 ianuarie, premierul Florin Cîţu, care a precizat, totodată, că se va introduce, în premieră, bugetarea multianuală. „Este un buget care pune bazele unei economii puternice pentru perioada următoare, 2021 – 2024. Mai mult, analiza pe acest buget este puţin diferită, pentru că începem cu acest buget prima parte a unei bugetări multianuale. De aceea, vom introduce în România, cred că din 2023, bugetarea multianuală (…)”, a precizat premierul Cîţu.

JUSTIŢIE
* La 25 ianuarie, fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost pus sub inculpare de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul în care este acuzat de luare de mită în valoare de 800.000 de dolari. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a transmis procurorului general Gabriela Scutea cererea de urmărire penală încuviinţată de preşedintele Klaus Iohannis privind începerea urmăririi penale a lui Călin Popescu-Tăriceanu, la 13 ianuarie 2021.

* DNA a cerut, la 26 ianuarie, la Curtea de Apel Bucureşti, condamnarea Elenei Udrea la 12 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte) în dosarul finanţării campaniei electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009. De asemenea, DNA a cerut 15 ani închisoare pentru Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu, acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor. Procurorii susţin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie. În dosar mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.

* Curtea Constituţională a României a respins sesizările Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) privind Hotărârea Parlamentului 31/2020 referitoare la învestirea Guvernului Florin Cîţu. Senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, susţinea la şedinţa Parlamentului privind învestirea Guvernului Cîţu că nu au fost îndeplinite procedurile legale.

* Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, la 26 ianuarie, că este infracţiune fapta unei persoane de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, unde sunt postate fără acordul acesteia informaţii, fotografii şi imagini video. Instanţa supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Braşov în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 8 luni închisoare pentru şantaj, fals informatic şi violarea vieţii private, după ce a deschis un cont fals pe o reţea de socializare şi pe un site pentru adulţi, unde a postat fotografii şi filmuleţe compromiţătoare cu aceasta.

* Fostul preşedinte al Directoratului Astra Asigurări SA, Radu Mustăţea, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 4 ani, 8 luni şi 10 zile închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare. Potrivit deciziei instanţei, Radu Mustăţea trebuie să achite Societăţii de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA, prin lichidator judiciar KPMG RESTRUCTURING SPRL, suma de 914.378 lei reprezentând contravaloarea prejudiciului. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

* Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată pentru fapte de abuz în serviciu cu privire la achiziţia de către municipalitate, prin leasing operaţional, a unor autoturisme Skoda, conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, din 27 ianuarie. Potrivit sursei citate, fapta pentru care Mihai Chirica este acuzat de procurori de abuz în serviciu ar fi fost comisă în 2013, când era viceprimar al Iaşiului şi înlocuitor al primarului de atunci, Gheorghe Nichita. Prejudiciul estimat este de circa 503.000 lei.

SOCIAL
* Executivul a adoptat, în şedinţa de Guvern din 27 ianuarie, propunerea Ministerului de Finanţe de a continua şi după 1 ianuarie 2021 măsurile de sprijin acordate celor aflaţi în dificultate din cauza pandemiei COVID-19. Condiţiile necesare pentru a putea solicita suspendarea plăţii obligaţiilor sunt următoarele: creditele au fost acordate până la data de 30 martie 2020 inclusiv, creditul nu a ajuns la scadenţă până la data solicitării formulate de debitor, nu a fost declarată scadenţa anticipată a creditelor până la data de 31 decembrie 2020 inclusiv şi debitorul nu înregistrează restanţe la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.

* Un incendiu a izbucnit în dimineaţa zilei de 29 ianuarie la un pavilion al Spitalului ”Matei Balş” din Capitală. Cinci persoane au decedat, până la această dată (ora 13.00), iar patru saloane au fost afectate. Din informaţiile primite de către Ministerul Sănătăţii de la echipele de intervenţie, au fost transferaţi către alte unităţi sanitare un număr de 53 de pacienţi din 102 pacienţi aflaţi în saloanele din Pavilionul 5. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Două linii telefonice vor fi operaţionalizate pentru aparţinătorii pacienţilor transferaţi. Cele două numere disponibile pentru aparţinători sunt: 021.2069398 şi 021.2648515.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, fost manager al Institutului „Matei Balş” până în decembrie 2020″ a declarat că avizele Institutului „sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie”. Potrivit lui Streinu Cercel, este vorba despre o clădire care a fost făcută în 1953 şi refăcută „din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen”.

CULTURAL
* Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în care pledează pentru adoptarea cât mai curând a Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului. La rândul său, premierul Florin Cîţu a afirmat că România susţine cu tărie combaterea tuturor formelor de discriminare şi a tuturor modalităţilor de propagare a acestora, a discursului instigator la ură şi a antisemitismului. ”Este important să înţelegem că paroxismul urii nu vine de nicăieri, ci se clădeşte pe acumularea de atitudini discriminatorii, pe prejudecăţi şi indiferenţă faţă de semeni, pe iraţional, ură cotidiană, incapacitatea de a-i înţelege pe alţii, pe uitarea valorilor elementare ale umanităţii”, a precizat, la rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, în context.

DIVERSE
* La 26 ianuarie, a murit actriţa Georgeta Luchian Tudor (86 de ani), soţia rapsodului Tudor Gheorghe (n. 6 sept. 1934). AGERPRES/ (Documentare – Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Irina Giurgiu)

*** Materialul a fost realizat în baza ştirilor AGERPRES

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Atenționare Cod Galben de inundații în Alba și în alte județe din țară, de luni seara. Zonele cu risc de viituri rapide

Publicat

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis atenționare Cod Galben de inundații valabilă de luni seara pentru Alba și alte județe din țară.

Reamintim că până marți este valabilă atenționare Cod Galben de furtuni în Alba și alte județe.

Atenționare Cod Galben de...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

S-a tras la sorți ȚINTARUL Superligii 2024-2025. PROGRAMUL celor două echipe ale Clujului. Când e DERBY-ul orașului

Publicat

Luni a avut loc la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal tragerea la sorți a programului noului sezon al Superligii 2024 – 2025.

Iată, în continuare, programul meciurilor celor două echipe ale orașului:

S-a tras…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Atenționare Cod Galben de furtună în Alba. Ploi torențiale, vânt puternic, grindină, descărcări electrice. Localități vizate

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni după-amiaza, atenționare Cod Galbn de furtună pentru județul Alba.

Se vor semnala: descărcări electrice, averse care vor acumula local 15-25 l/mp, intensificări ale vântului, grindină.

Atenționări meteo similare sunt în județele Hunedoara,...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Bărbat de 32 de ani, DECEDAT după ce s-ar fi aruncat de pe un baraj

Publicat

Un bărbat de 32 de ani a fost găsit mort lângă lacul Floroiu din comuna Poieni. Cadavrul său a fost predat IML pentru efectuarea necropsiei.

Polițiștii din Huedin au găsit cadavrul unui bărbat în vârstă de 32…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe
Publicitate