Eveniment
Retrospectiva evenimentelor interne 29 martie – 2 aprilie 2021
![](https://ardeal24.ro/wp-content/uploads/2021/04/1617365595_AGERPRES-FOTO.jpeg)
Obţinerea, de către diplomatul Lazăr Comănescu, a funcţiei de secretar general al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCMN), protestele din Bucureşti şi din ţară împotriva măsurilor adoptate în timpul pandemiei de COVID-19, moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, noi maxime istorice ale monedei europene, moartea interpretului de muzică lăutărească, Nelu Ploieşteanu, etc reprezintă o parte dintre evenimentele interne din intervalul 29 martie – 2 aprilie 2021.
CORONAVIRUS
* Potrivit ultimei informări a Comitetului naţional pentru vaccinarea anti-COVID-19, din 1 aprilie, ora 17.00, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 57.615 doze de vaccin, dintre care 47.006 – Pfizer, 6.258 – AstraZeneca şi 4.351- Moderna, potrivit datelor puse la dispoziţie de INSP prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor. De la începutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 3.145.907 doze unui număr de 2.040.532 de persoane, dintre care 935.157 au fost imunizate cu o doză şi 1.105.375 cu doza a doua.
* Numărul total de cazuri de coronavirus la nivel naţional, era, la data de 2 aprilie (ora 13.00), de 964.726 (862.137 vindecate), în timp ce numărul total al deceselor era de 23.819. Din totalul infectărilor şi deceselor, 5.808 cazuri şi 145 decese s-au întregistrat în ultimele 24 de ore. Totodată, un număr de 13.476 de persoane cu COVID-19 erau internate în unităţile sanitare de profil, dintre care 1.454 la terapie intensivă, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.
POLITIC
* Plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut, la 29 martie, moţiunea simplă a PSD împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros, intitulată „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător – ministrul Adrian Nechita Oros”. La 31 martie, plenul Camerei Deputaţilor a respins moţiunea simplă, cu 115 voturi „pentru” şi 166 de voturi „împotrivă”.
* Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, la 1 aprilie, Institutul „Cantacuzino” cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofiţer cu prilejul a 100 de ani de la înfiinţare. Şeful statului a evocat personalitatea fondatorului institutului, profesorul Ion Cantacuzino, părintele şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală, şi a punctat că institutul a constituit un reper pentru generaţii întregi şi a devenit, astfel, un simbol al potenţialului de inovare al ţării noastre.
La rândul său, premierul a susţinut, în acelaşi context, că cel mai important sprijin pe care Guvernul îl poate da specialiştilor de la Institutul „Cantacuzino” este să nu îi încurce cu decizii politice şi „să îi lase să îşi facă treaba”.
AFACERI EXTERNE
* La 30 martie, diplomatul Lazăr Comănescu a obţinut funcţia de secretar general al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCMN), ministrul de Externe Bogdan Aurescu apreciind că acest fapt reprezintă „un succes al diplomaţiei române”. Lazăr Comănescu a deţinut două mandate de ministru al Afacerilor Externe, în perioada aprilie – decembrie 2008 şi noiembrie 2015 – ianuarie 2017. A mai fost ambasador al României în Germania, în perioada 2009 – 2015 şi şef al Reprezentanţei României la UE, din 2001 până în 2008.
SOCIAL
* Cinci zile consecutiv (28, 29, 30, 31 martie şi 1 aprilie), în Bucureşti, s-a protestat împotriva restricţiilor impuse de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19. Protestatarii au fost prezenţi în Piaţa Universităţii, dar şi la Palatul Cotroceni, Ministerul Afacerilor Interne sau Piaţa Victoriei. În cea mai mare parte fără măşti de protecţie, manifestanţii au fluturat steaguri tricolore, au suflat în vuvuzele, au scandat împotriva autorităţilor şi au contestat restricţiile. Proteste similare a avut loc în mai multe oraşe din ţară.
În seara zilei de 29 martie, în 70 localităţi din ţară au avut loc proteste împotriva restricţiilor impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2. În Bucureşti, protestele au degenerat în confruntări cu forţele de ordine, 188 de participanţi fiind ridicaţi de jandarmi şi poliţişti şi duşi la audieri.
La 30 martie, ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat că, în ultimele 24 de ore, au fost aplicate 1.200 de amenzi în valoare de circa 800.000 lei persoanelor care au participat la protestele din 29 martie, pe care le-a catalogat drept „o tentativă disperată a unui grup minoritar care instigă la nerespectarea legii şi doreşte să provoace statul”.
La rândul său, premierul Florin Cîţu a declarat, la 31 martie, că dreptul de a protesta îl au toţi cetăţenii români, dar a subliniat că legea trebuie respectată. „Sunt un liberal convins şi dreptul de a protesta, de a avea o opinie diferită de a mea este un drept pe care-l au toţi cetăţenii României. Un singur lucru cer de la cetăţenii României: cu toţii să respectăm legea. Putem să protestăm, putem să avem opinii împotriva mea, împotriva a ceea ce fac, dar să respectăm legea. Atât! În rest, protestele sau manifestările publice fac parte dintr-o democraţie puternică, democraţie consolidată”.
Un număr de 891 de amenzi în valoare de peste de peste 366.000 de lei au fost aplicate în primele trei zile de protest împotriva măsurilor impuse de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19, a informat, la 1 aprilie, Jandarmeria Română.
* Monitorul Oficial (MO), Partea I şi a II-a, devine gratuit la publicare, copiere, reproducere, au anunţat, la 2 aprilie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi directorul MO, Liviu Moraru, într-o declaraţie de presă. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la 1 aprilie, legea care prevede că formatul electronic al Monitorului Oficial, Partea I şi a II-a, este disponibil în mod gratuit şi liber, permanent, acesta fiind accesibil tuturor utilizatorilor în aceeaşi zi cu publicarea, inclusiv pentru căutare, salvare, distribuire şi imprimare.
JUSTIŢIE
* La 31 martie, chirurgul ortoped, Gheorghe Burnei, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată, el fiind acuzat că a primit bani de la zeci de părinţi pentru a le opera copiii internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti. Judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei de 2 ani şi 6 luni pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, perioadă în care medicul trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile.
* La 31 martie, Irinel Popescu şi Vasile Ciurchea, foşti preşedinţi ai Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi încheiat, în mod nelegal, o serie de acte adiţionale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate, producând un prejudiciu de peste 8 milioane de euro în dauna CNAS.
ECONOMIC
* Leul s-a depreciat, la 31 martie, cu 0,95 bani faţă de euro (0,19%), moneda europeană atingând un nou maxim istoric, în condiţiile în care cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) era de 4,9251 lei/euro.
CULTURĂ
* Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis, la 1 aprilie, că a semnat dispoziţia privind reintegrarea Dorinei Lazăr pe postul de manager al Teatrului Odeon, aflat în subordinea Primăriei Capitalei.
*Actorul Cristian Şofron este noul director al Teatrului „Stela Popescu”, informează un comunicat al instituţiei transmis AGERPRES, la 2 aprilie.
SPORT
* La 31 martie, Laurenţiu Reghecampf a fost numit în funcţia de antrenor principal al echipei saudite de fotbal, Al Ahli SFC din Jeddah din Arabia Saudită. Acesta îl va înlocui la Al Ahli pe sârbul Vladan Milojevic şi va fi primul tehnician român din istoria clubului.
DIVERSE
* Nelu Ploieşteanu, unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică lăutărească, a murit, în noaptea de 1 spre 2 aprilie, la vârsta de 70 de ani. Nelu Ploieşteanu era internat în secţia de terapie intensivă a Spitalului Floreasca din 18 martie cu o formă gravă de COVID. AGERPRES/ (Documentare – Ionela Gavril, editor: Cerasela Bădiţă)
*** Materialul a fost realizat în baza ştirilor AGERPRES
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
![](https://ardeal24.ro/wp-content/uploads/2021/11/logo_ardeal24x300.png)
Cluj
FOTO. Căsuța de cărămidă gata în 10 zile pentru familia cu 6 copii din Călățele. Mai este nevoie de un mic efort
Alba
Noul Cod al Urbanismului a intrat în dezbatere în Parlamentul României. Unde nu vor mai fi necesare autorizații de construire
![](https://ardeal24.ro/wp-content/uploads/2025/02/Noul-Cod-al-Urbanismului-a-intrat-in-dezbatere-in-Parlamentul.jpeg)
Dezbaterile generale pe noul cod al Urbanismului au fost demarate în Parlamentul României. Este vorba despre o reformă importantă care va reglementa amenajarea teritorială și ar urma să simplifice considerabil birocrația.
În luna ianuarie a anului 2025, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, spunea că potrivit noului cod de urbanism, după ce acesta va deveni literă de lege, casele pe un nivel și alte construcții vor fi…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Maria Forna, propusă prefect de Cluj din partea PNL: Voi depune toate eforturile pentru a îndeplini cu succes viitoarea misiune
Alba
Ana Moga, o femeie din Sebeș, a împlinit vârsta de 100 de ani. A fost vizitată de primarul orașului, Dorin Nistor
![](https://ardeal24.ro/wp-content/uploads/2025/02/Ana-Moga-o-femeie-din-Sebes-a-implinit-varsta-de.jpg)
O femeie din Sebeș a împlinit marți, 11 februarie 2025, vârsta de 100 de ani. Este vorba despre Ana Moga, care la aniversarea de o sută de ani a fost vizitată de primarul din Sebeș, Dorin Nistor.
Femeia a primit flori, un tort și un dar din partea Primăriei Sebeș. Vizita primarului la femeia de 100 de ani a fost mediatizată de acesta pe pagina sa de Facebook.
”Doamna Ana Moga, cetățean al municipiului Sebeș, a…
Citește mai mult pe Alba24.ro