Connect with us

Eveniment

Retrospectiva evenimentelor interne 4-9 aprilie 2021

Published

on



Aprobarea prelungirii stării de alertă pe teritoriul României, organizarea evenimentului „Schimbările climatice, relaţia om-natură şi sănătatea publică” la Palatul Cotroceni şi constituirea Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate sunt doar câteva dintre cele mai importante evenimente interne din intervalul 4-9 aprilie 2021.

CORONAVIRUS
8 aprilie – De la începutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 3.526.117 doze unui număr de 2.206.254 de persoane, dintre care 886.391 au primit o doză şi 1.319.863 şi pe cea de-a doua, a anunţat Comitetul naţional pentru imunizarea anti-COVID. S-au înregistrat 11.785 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, 1.172 de tip local şi 10.613 de tip general.
9 aprilie – Până la această dată, pe teritoriul României au fost confirmate 998.555 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea, 896.573 au fost declarate vindecate, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. De la începutul pandemiei şi până în prezent, 24.867 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat în România şi 189 de cetăţeni români aflaţi în străinătate.

POLITIC
7 aprilie – Comitetul interministerial pentru revenirea României la normalitate de la 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de COVID-19, a fost constituit printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu publicată în Monitorul Oficial. „Comitetul are următoarele atribuţii: stabileşte domeniile de intervenţie şi coordonatorii acestora; stabileşte acţiunile prioritare şi măsurile specifice, la propunerea ministerelor de resort sau a instituţiilor publice competente; stabileşte calendarul de implementare; monitorizează şi evaluează îndeplinirea atribuţiilor”, se arată în decizia prim-ministrului.
7 aprilie – Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă propus de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), a fost adoptat de Guvernul României, în a doua lectură, odată cu Memorandumul care mandatează acest minister pentru a desfăşura negocierile pe document cu Comisia Europeană.
8 aprilie – Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie, stabilind ca elemente de noutate, printre altele, anumite relaxări în privinţa circulaţiei de noapte în contextul Paştelui Ortodox (ridicarea carantinei de noapte în perioada 1-2 mai, în intervalul orar 20.00 – 5.00)
8 aprilie – Comisiile parlamentare pentru cultură au respins rapoartele de activitate ale Radioului public pe anii 2017, 2018 şi 2019. S-au înregistrat 13 voturi „pentru” respingere şi 7 voturi „împotrivă”.

SĂNĂTATE
7 aprilie – A fost organizat, la Palatul Cotroceni, evenimentul „Schimbările climatice, relaţia om-natură şi sănătatea publică”, în cadrul căruia preşedintele Klaus Iohannis a declarat că respectarea măsurilor sanitare reprezintă o dovadă de responsabilitate şi maturitate, fără de care nu este posibilă redeschiderea sustenabilă a societăţii şi a economiei. Şeful statului a mai susţinut că există motive „reale” de optimism şi speranţa intrării într-o nouă normalitate având la dispoziţie vaccinurile anti-COVID-19. Prezent la eveniment, directorul regional al Biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge, a arătat că România a reuşit foarte bine să dovedească faptul că are capacitate instituţională, solidaritate a comunităţii şi devotament eroic al lucrătorilor din sănătate, amintind de sacrificiul medicului Cătălin Denciu de la Spitalul din Piatra Neamţ. Dr. Hans Kluge, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor de către preşedintele Klaus Iohannis.
7 aprilie – Premierul Florin Cîţu a transmis un mesaj de Ziua Mondială a Sănătăţii, în care arată că medicii şi întreg personalul sanitar sunt „adevăraţii eroi ai acestei perioade” şi le mulţumeşte acestora pentru tot efortul depus.
8 aprilie – Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a avut o întâlnire cu reprezentanţii cultelor la Ministerul Sănătăţii legată de modificarea ordinului de ministru care reglementează accesul la pacienţii cu COVID-19 care sunt internaţi în spital şi de organizarea înmormântărilor. Ministrul a declarat că ordinul privind înmormântările este în lucru, el conţinând toate modificările solicitate de reprezentanţii cultelor. Totodată, acesta şi-a cerut scuze într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook pentru faptul că în timpul declaraţiilor de presă ar fi „preluat o informaţie greşită”.
8 aprilie – Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică, Comitetului de vaccinare şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului au discutat despre situaţia utilizării vaccinului anti-COVID de la compania AstraZeneca. Vaccinarea împotriva COVID-19 este foarte important să se facă în România cu toate produsele disponibile, având în vedere contextul epidemiologic, iar imunizarea cu AstraZeneca va continua pentru toate grupele de vârstă, a anunţat preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

JUSTIŢIE
5 aprilie – Tribunalul Bucureşti a decis încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul în care acesta este acuzat că i-a dat un milion de euro fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, motivul invocat de instanţă fiind că faptele s-au prescris.
7 aprilie – Curtea Constituţională a României a constatat că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării, precizând că redactarea acesteia ulterior deciziei lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.
8 aprilie – Ecaterina Teodoroiu şi Tudor Vladimirescu au fost declaraţi „Eroi ai naţiunii române”, iar 2021 este „Anul Tudor Vladimirescu”, potrivit unei legi promulgate de preşedintele Klaus Iohannis.
8 aprilie – Procurorii DNA au solicitat Senatului încuviinţarea urmăririi penale a lui Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii, pe care îl acuză că atunci când deţinea această demnitate ar fi acţionat pentru ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze salariul pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract.

APĂRARE
4 aprilie – Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei NATO, în care arată că Alianţa Nord-Atlantică consolidează legătura unică şi profundă a Europei cu America de Nord, ambele continente unite de valori democratice şi de interese de securitate comune, dar şi rolul important avut în privinţa gestionării pandemiei de COVID-19. Cu acelaşi prilej, premierul Florin Cîţu a declarat că NATO a fost şi continuă să fie pentru România principalul garant şi pilonul fundamental al apărării.
6 aprilie – Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au participat la masa rotundă cu tema „Importanţa geostrategică a Mării Negre şi contribuţia României la Flancul Estic”. Evenimentul a fost organizat la Palatul Parlamentului de Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, cu ocazia Zilei NATO.

ECONOMIC
6 aprilie – Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a îmbunătăţit, semnificativ, estimările privind evoluţia economiei româneşti, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 6%, iar în Europa va fi devansată doar de Spania, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”. În ceea ce priveşte inflaţia, FMI a revizuit în sus estimările, arătând că România ar urma să înregistreze o creştere medie anuală a preţurilor de 2,8% în 2021, faţă de un avans de 2,5% cât prognoza în toamnă, pentru a se reduce la 2,1% în 2022.

SPORT
5 aprilie – Echipa feminină de sabie a României a cucerit medaliile de bronz la Campionatele Mondiale de scrimă pentru juniori de la Cairo, după ce a trecut de Turcia, cu 45-40 în meciul pentru locul al treilea.
6 aprilie – Sportiva Loredana Toma a cucerit trei medalii de aur la cat. 64 kg, la Campionatele Europene de haltere de la Moscova, competiţie de calificare la JO de la Tokyo.
7 aprilie – Sportiva Raluca Olaru a cucerit o medalie de aur şi una de bronz, în limitele cat. 71 kg, la Campionatele Europene de haltere de la Moscova. AGERPRES (Documentare – Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Irina Giurgiu)

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

VIDEO. Traseul Promenada Inimilor, lansat pe malul Someșului din Cluj. Emil Boc: Drumul spre o viață sănătoasă este prin mișcare

Published

on

Traseul Promenada Inimilor a fost inaugurat sâmbătă, 5 octombrie, pe malul Someșului din Cluj-Napoca. Inițiativa își propune să promoveze un stil de viață sănătos, prin plimbări de-a lungul râului ce traversează…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Cea mai mare pensie specială din România a ajuns la un nivel INCREDIBIL. Foștii magistrați, pe primele 20 de locuri la mega-pensii

Published

on

Cea mai mare pensie specială din România înregistrată la 1 septembrie se ridică la 69.343 de lei brut, o sumă colosală pe care o încasează lunar un fost angajat al statului român. 

Casa Națională de Pensii Publice a furnizat pentru Libertatea o situație a pensiilor de serviciu, cunoscute popular ca pensii speciale, în condițiile majorărilor operate începând cu 1 septembrie, în urma recalculării veniturilor.

Alte 4 pensii speciale sar de 60.000 de lei lunar. Toate sunt acordate conform Legii 303/2022…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

A început Loteria Vizelor. Detalii despre programul Diversity Visa (DV-2026). Unde și cum aplici

Published

on

A început Loteria Vizelor: Departamentul de Stat al SUA anunță că perioada de înregistrare pentru programul Diversity Visa (DV-2026) este între 2 octombrie 2024, ora 19:00 (România) și 5 noiembrie 2024, ora 19:00 (România).

Înscrierea se face doar online, pe site-ul dvprogram.state.gov, fără nici o taxă.

Important: În anii precendenți, Departamentul a solicitat participanților principali să includă în cererea de înscriere datele aferente unui pașaport valabil la momentul înscrierii în programul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Jandarmeria Montană a împlinit 23 de ani de la înființare. Alba are 3 posturi în zonele muntoase

Published

on

Jandarmeria Montană a împlinit astăzi 23 de ani de la înființare. 5 octombrie 2001 este data la care a fost aprobată înființarea unei unități specializate cu misiunea principală de a veni în ajutorul tuturor celor care iubesc muntele.

În fiecare zi prin misiunile încredințate, jandarmii montani dau dovada de profesionalism și dedicare ,,la înălțime”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi al Județului Alba.

Zi de zi,in stațiunile montane sau pe traseele turistice ei sunt cei care…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement