Connect with us

Eveniment

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE din 22 februarie 2021

Published

on



Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene se reuneşte la 22 februarie 2021 pentru a lua în discuţie, între altele, situaţia din Myanmar/Birmania, relaţiile UE-Rusia sau iniţiativa Busola strategică, conform site-ului www.consilium.europa.eu.

Reuniunea va fi prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

Cu privire la situaţia din Myanmar/Birmania în urma loviturii de stat militare din februarie 2021, Uniunea Europeană a condamnat, în termenii cei mai fermi evenimentele din acest stat. „Facem apel la armată să elibereze imediat şi fără condiţii preşedintele, consiliera de stat şi pe toţi cei arestaţi, să dea dovadă de reţinere maximă, să restabilească telecomunicaţiile şi să respecte drepturile omului, libertatea de exprimare, libertăţile fundamentale şi statul de drept. De asemenea, facem apel la armată să pună capăt imediat stării de urgenţă, să reinstituie guvernul civil, să deschidă parlamentul nou ales şi să treacă apoi la numirea preşedintelui, a vicepreşedinţilor şi a noului guvern. Suntem pregătiţi să sprijinim dialogul cu toate părţile interesate cheie care doresc să soluţioneze situaţia cu bună-credinţă şi să revină la ordinea constituţională”, se arată într-o declaraţie făcută de Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borell, în numele Uniunii, preluată de www.consilium.europa.eu.

O altă temă luată în discuţie de miniştrii de externe ai UE este reprezentată de relaţiile UE-Rusia. UE şi Rusia se recunosc reciproc ca parteneri cheie pe scena internaţională şi cooperează în ceea ce priveşte o serie de probleme de interes reciproc. Cu toate acestea, odată cu anexarea ilegală a Crimeii şi conflictul din estul Ucrainei din 2014, dialogul politic bilateral a fost grav afectat, UE adoptând o serie de sancţiuni la adresa Rusiei, notează site-ul https://eeas.europa.eu/.

De asemenea, cu privire la condamnarea politicianului rus din opoziţie, Aleksei Navalnîi, la 2 februarie 2021, Uniunea Europeană a dezaprobat decizia autorităţilor ruse, considerând-o „inacceptabilă, întrucât este motivată politic şi contrară obligaţiilor internaţionale ale Rusiei în domeniul drepturilor omului”. „UE îşi reiterează apelul pentru eliberarea imediată şi necondiţionată a dlui Navalnîi, precum şi a tuturor cetăţenilor şi jurnaliştilor care au fost reţinuţi pentru că şi-au exercitat drepturile la întrunire paşnică şi la libertatea de exprimare”, a subliniat, într-o declaraţie din 3 februarie 2021, Josep Borrell.

Busola Strategică, un alt subiect de pe agenda reuniunii, este un document prospectiv în curs de elaborare, al cărui obiectiv este acela de a da Uniunii Europene o direcţie strategică comună în domeniul securităţii şi apărării şi de a consolida punerea în aplicare a nivelului de ambiţie al UE în acest domeniu. Busola va contribui la consolidarea unei culturi europene comune de securitate şi apărare şi va ajuta în definirea obiectivelor corecte şi concrete pentru politicile UE, scrie https://eeas.europa.eu/. Adoptarea de către Consiliu a versiunii finale a Busolei strategice este programată pentru prima jumătate a anului 2022, în urma unui dialog strategic cu statele membre, informează www.consilium.europa.eu.

***
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe a avut loc pe 25 ianuarie 2021, Consiliul desfăşurând un schimb de opinii cu privire la diplomaţia în domeniile climei şi energiei, cu accent pe promovarea dimensiunii externe a Pactului verde european, scrie site-ul www.consilium.europa.eu.

***
Consiliul Afaceri Externe este una dintre cele zece formaţiuni ale Consiliului Uniunii Europene, fiind responsabil de acţiunea externă a UE, care include politica externă, apărarea şi securitatea, comerţul, cooperarea pentru dezvoltare şi ajutorul umanitar. Consiliul Afaceri Externe este format din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE, însă, în funcţie de ordinea de zi, îi poate reuni şi pe miniştrii apărării, miniştrii competenţi în materie de dezvoltare sau pe cei ai comerţului. Consiliul Afaceri Externe se reuneşte o dată pe lună. Preşedinţia Consiliului Afaceri Externe este asigurată, de regulă, de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, însă acesta poate fi înlocuit de membrul din cadrul Consiliului Afaceri Externe care reprezintă statul ce deţine preşedinţia semestrială, prevede Regulamentul de Procedură al Consiliului UE.

Consiliul UE exercită, împreună cu Parlamentul European, funcţiile legislativă şi bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, împuternicit să angajeze guvernul statului pe care îl reprezintă şi să exercite dreptul de vot, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, prezentat pe eur-lex.europa.eu. Deşi se reuneşte în diferite formaţiuni în funcţie de subiectul discutat, Consiliul UE este o entitate juridică unică, lucrările sale fiind pregătite de un comitet al reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre (Coreper) şi de comitete şi grupuri de lucru specializate. Consiliul este, de asemenea, asistat de Secretariatul General, aflat sub autoritatea unui secretar general. Pe ordinea de zi a reuniunilor pot fi înscrise subiecte cu caracter non-legislativ sau subiecte cu caracter legislativ. AGERPRES/(Documentare – Ionela Gavril, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Produse tip șampon, pe lista de alerte europene privind produse cosmetice cu risc chimic. Sunt vândute în magazine sau online

Published

on

Mai multe produse tip șampon, vândute în magazine sau online, apar în Alertele Europene privind produsele cosmetice cu risc chimic.

InfoCons atenționează privind produsele neconforme și posibil efecte în urma utilizării acestora.

Produse tip șampon neconforme

  • Denumire: Hair Repair capelli appesantiti
  • Marcă: Schwarzkopf
  • Descrierea produsului: Șampon, promovat ca reparare a părului și pentru părul gros, 250 ml
  • Tip de risc: Risc chimic

”Conform listei ingredientelor, produsul conține…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Zeci de șoferi testați pentru alcool sau droguri la volan în Alba, în ultimele 24 de ore. Câți au rămas fără permise

Published

on

Zeci de șoferi au fost testați pentru alcool sau droguri la volan în Alba, în ultimele 24 de ore. Ppolițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat.

Au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 351 de verificări de persoane și 232 de verificări de autovehicule, a trasmis IPJ Alba.

În cadrul acțiunilor, au fost constatate 82 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice.

Valoarea totală a amenzilor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Ambasada SUA în România i-a dedicat unei eleve din Alba o postare pe Facebook. Zara Negură a studiat timp de un an în State

Published

on

Ambasada Statelor Unite ale Americii în România i-a dedicat o postare în social media unei eleve din Alba. Este vorba despre Zara Negură Damian, elevă în clasa a XII-a la Colegiul ”Lucian Blaga” din Sebeș, iar timp de un an a trăit visul american. 

Mai exact, Zara a fost bursieră a programului FLEX și timp de un an a studiat la colegiul din Richmond, Maine. De ceva vreme s-a întors în țară, iar acum este în clasa a XII-a și se pregătește pentru a aplica la universități. 

Eleva din Sebeș nu va mai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Balul caritabil „Dar din Dar” la Cluj-Napoca, se strâng fonduri pentru câinii fără stăpân

Published

on

Asociația Sirius Animal Rescue din Cluj-Napoca organizează în 27 septembrie un eveniment caritabil, intitulat balul „Dar din Dar”, cu scopul strângerii de fonduri pentru anima(suflet) lele pe care le au în grijă, dar și…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading
Advertisement